İçeriğe atla

Jozefina Topalli

Jozefina Topalli
Arnavutluk'un 25. Meclis Başkanı
Görev süresi
3 Eylül 2005 - 10 Eylül 2013
Yerine geldiğiServet Pëllumbi
Yerine gelenIlir Meta
Kişisel bilgiler
Doğum 26 Kasım 1963 (60 yaşında)
İşkodra, Arnavutluk
Partisi Demokrat Parti
Evlilik(ler) Tony Topalli[1]
Çocuk(lar) İki çocuk
Bitirdiği okul Luigj Gurakuqi Üniversitesi
Tiran Üniversitesi
Dini Katolik
Resmî site Resmi site

Jozefina Çoba Topalli (d. 26 Kasım 1963) 2005-2013 yılları arası Arnavutluk Meclis Başkanlığı yapmış, aynı zamanda Arnavutluk Demokratik Partisi başkan yardımcısı politikacı.

Eğitim ve iş hayatı

Jozefina Çoba Topalli İşkodra Luigj Gurakuqi Üniversitesi'nde çift anadal programı yaparak matematik ve hukuk bölümlerinden mezun oldu. Akabinde İtalya'da, Padova Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler konusunda eğitim aldı. Tiran Üniversitesi'nde kamu yönetimi ve Avrupa konularında yüksek lisans eğitimi yaptı. 2010 yılında "Avrupa Birliği'ne Uyum Sürecinde Ulusal Parlamentoların Rolü" adlı doktora tezi ile, Tiran Üniversitesi'nde doktor unvanını kazandı. İngilizce, Rusça, Fransızca ve İtalyanca dillerini akıcı şekilde konuşabilmektedir.[2]

1992'den 1995 yılına kadar İşkodra Ticaret Odası'nda çalıştı.1995 ve 96 yıllarında Luigj Gurakuqi Üniversitesi'nde ders verdi. 1997 yılından bu yana Arnavutluk Meclisi üyesidir.

2005 yılında Arnavutluk Meclisi Başkanı olarak seçilen Topalli, 2009'da tekrarlanan seçimi ikinci kez kazanarak, 2013 yılına kadar bu görevde kalmıştır.

Siyasi kariyeri

1996 Arnavutluk parlamento seçiminde Arnavutluk Demokratik Partisi'nden milletvekili seçilen Topalli, sonraki dört seçimde üst üste seçilme başarısı göstermiştir. Parlamento "Sosyal ilişkiler Aile ve Sağlık Komitesi" üyeliğinin yanında, Çocuk Komitesinde de başkan yardımcılığı görevini sürdürmektedir. 1996 yılından bu yana da partisinde başkan yardımcılığı görevinde bulunmaktadır.

Parlamento Başkanlığı

Jozefina Topalli Çoba ülke tarihindeki ilk kadın meclis başkanıdır. Çoğulcu demokrasiye geçilen 1991 yılından bu yana da, meclis başkanlığına seçilen altıncı kişidir. Başkanlık görevine 2005 yılında başlamış, sonraki dört yıllık yasama döneminde de başkanlığını sürdürmüştür. Daha önceki iki yasama döneminde ise (1997–2001; 2001–2005), Topalli Arnavutluk Meclisinde başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştur.

Parlamento başkanlığı sırasında yaptığı bir takım diplomatik girişimlerde de bulundu. Avrupa Birliği ve Arnavutluk arasında imzalanan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın AB üyesi ülkelerin parlamentolarınca onaylanması için aktif girişimlerde bulundu. Arnavutluk'un NATO üyeliği için çaba gösterdi. Kosova'nın tanınması için lobi faaliyetleri yürüttü.[] Bu çalışmalarıyla, Arnavutluk siyasi hayatına, ilk kez parlamento diplomasisi kavramını sokmuş oldu.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  2. ^ "Jozefina Topalli «  Partia Demokratike e Shqiperise" (Arnavutça). Democratic Party of Albania. 22 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2010. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Servet Pëllumbi
Meclis Başkanı
2005–2013
Sonra gelen
Ilir Meta

İlgili Araştırma Makaleleri

Aydın Güven Gürkan, Türk siyasetçi, milletvekili ve eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı.

Mustafa Kalemli,, Türk doktor, siyasetçi, eski Türkiye İçişleri, Orman, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Gülek</span> Türk siyasetçi

Kasım Gülek, Türk ekonomist, siyasetçi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri (1950-59).

Mustafa Rüştü Taşar, Türk siyasetçi.

Mahmut Oltan Sungurlu, Türk siyasetçi.

Mehmet Ercan Karakaş, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Manuçehr Muttaki</span> İranlı siyasetçi ve diplomat

Manuçehr Muttaki, İranlı siyasetçi ve diplomat. 2005 ile 2010 arasında İran dışişleri bakanı.

Afif Demirkıran, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Bronisław Komorowski</span> 5. Polonya  Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Bronisław Maria Komorowski 2010'dan 2015'e kadar Polonya cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüş Polonyalı tarihçi ve siyasetçi. Polonya'nın dördüncü cumhurbaşkanıdır.

İsmail Aydın, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Bujar Nishani</span> Arnavut politikacı

Bujar Faik Nishani, Haziran 2012'de Arnavutluk Cumhurbaşkanı seçilen Arnavut politikacı. Seçimler zamanında bir MP Demokrat Parti üyesi ve İçişleri Bakanıydı. Arnavutluk Parlamentosu'nda muhalefetin uzlaşması olmadan, 140 oy üzerinden aldığı 73 oy sayısının salt çoğunluğu ile Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mimi Kodheli</span>

Mimi Kodheli, Arnavut siyasetçi

<span class="mw-page-title-main">Ilir Meta</span>

Ilir Meta, Arnavut siyasetçi. Meta, Avrupa ülkesi Arnavutluk'ta 24 Temmuz 2017 - 24 Temmuz 2022 tarihleri arasında cumhurbaşkanlığı makamında bulunmuştur.

Kamil Okyay Sındır, Türk akademisyen, Ziraat yüksek mühendisi ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi eski genel sekreteri ve İzmir milletvekili. 2009-2014 yılları arası Bornova belediye başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kastriot İslami</span> Arnavut siyasetçi

Kastriot Selman Islami, Bir Arnavut siyasetçidir. 17 Nisan 1991'den 6 Nisan 1992 tarihine kadar Arnavutluk Meclisi Başkanı olarak görev yaptı. Son komünist cumhurbaşkanı Ramiz Alia'nın istifası üzerine 3 Nisan 1992'de üç gün boyunca geçici cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Azem Hajdari</span>

Azem Hajdari, Arnavut siyasetçi. 1990-1991 yıllarında Arnavutluk'ta Marksizm-Leninizm'in çöküşüne yol açan öğrenci hareketinin lideriydi. Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin sona ermesinin ardından Arnavutluk Demokratik Partisi'nin (PP) milletvekili oldu. Arnavutluk'ta demokratik dönemin başlangıcını simgeleyen siyasetçilerden biridir. Arnavutluk Meclisi'nin bir üyesi ve Savunma Komisyonu Başkanı idi. 12 Eylül 1998'de Tiran'da gerçekleştirilen bir suikast sonucu öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Rexhep Meidani</span>

Rexhep Qemal Meidani veya Recep Kemal Meydani, Arnavut fizik profesorü, diplomat ve siyasetçidir. Meidani, 1991 yılından itibaren yapılan çok partili serbest seçimlerde seçilen Arnavutluk'un 3. Cumhurbaşkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Monika Kryemadhi</span>

Monika Kryemadhi, Arnavut siyasetçi, Parlamento üyesi ve Sosyalist Bütünleşme Hareketi partisinin lideri. Ayrıca Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta'nın eşidir. Kryemadhi, first lady unvanını kullanmayı reddederek bu rolü en büyük kızı Bora'ya teslim etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elbasanlı Akif Paşa</span> Arnavut siyasetçi

Akif Paşa Biçakçiu, çoğunlukla Elbasanlı Akif Paşa olarak bilinir, Elbasan Sancağı'nda bir Osmanlı Arnavut siyasi figürüydü ve Jön Türk Devrimi'nden sonra Arnavut ulusal davası için bir aktivist oldu.

<span class="mw-page-title-main">Voltana Ademi</span>

Voltana Ademi, İşkodra belediye başkanlığı yapmış Arnavut bir siyasetçidir.