İçeriğe atla

Joxe Azurmendi

Joxe Azurmendi Otaegi (d. 19 Mart 1941), Bask yazarı, filozof, denemeci ve şairdir. Genellikle etik, politika, dil felsefesi, teknoloji, Bask edebiyatı ve felsefe üzerine çok sayıda makale ve kitap yayınlamıştır.[1]

Yönetimi altında 40'tan fazla kitap yayınlayan bir yayınevi olan Jakin irakurgaiak'ın direktörüdür. Ayrıca çeşitli felsefi eserlerin Baskça çevirilerinde Klasikoak[2] yayın şirketi ile işbirliği yapmış ve Udako Euskal Unibertsitatea'nın (Bask Yaz Üniversitesi) kurucularından biridir.[3] Hâlen Euskal Herriko Unibertsitatea'da (Bask Ülkesi Üniversitesi) Modern Felsefe Profesörü ve öğretim görevlisidir.[4] 2010 yılında Euskaltzaindia (Bask Dili Akademisi) tarafından "fahri akademik" unvanını aldı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Azurmendi, Joxe" 23 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Harluxet Hiztegi Entziklopedikoa (Encyclopedia Online in Basque)(Erişim tarihi 29 Ekim 2013)
  2. ^ Klasikoak 14 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Collection of translations into the Basque language of the classics of universal thought (website of EHU)
  3. ^ Andoni Olariaga: "Joxe Azurmendi. Askatasunaren pentsalaria" in Alaitz Aizpuru, Eukal Herriko pentsamenduaren gida, Bilbo: UEU, 2012. p. 147
  4. ^ Joxe Azurmendi 29 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at The University of the Basque Country (EHU)
  5. ^ Joxe Azurmendi 22 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at The Basque Language Academy

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermenice</span> Hint-Avrupa dili

Ermenice, Ermeniler tarafından kullanılan Hint-Avrupa dil ailesinden bir dildir. Kendi alfabesi ve Doğu Ermenicesi ve Batı Ermenicesi olarak iki lehçesi vardır. Doğu Ermenicesi Ermenistan'ın resmî dilidir. Türkiye'de ve Ermeni diasporasında çoğunlukla Batı Ermenicesi kullanılır. Hint-Avrupa dil ailesi'nin bağımsız bir alt grubudur.

<span class="mw-page-title-main">İbranice</span> Afro-Asyatik dil ailesinin Kenan koluna bağlı bir dil

İbranice (עִבְרִית‎,

<span class="mw-page-title-main">Basklar</span>

Basklar, İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güney batısındaki özerk bölgede yaşayan bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">Baskça</span>

Baskça (euskara), Baskların konuştuğu izole dil. Baskça, dil bilimcileri tarafından Hint-Avrupa dilleri Avrupa'ya yayılmadan önce Avrupa'da konuşulan dillerden arta kalan biri olarak kabul edilir. Bu sebepten bu dilin dünyada konuşulan başka hiçbir dille yakından akraba olmayan çok eski bir dil olduğu düşünülür. Hint-Avrupalılar buraya gelmeden önce çok geniş bir bölgede, tüm İber yarımadasında ve Gaskonya/Akitanya bölgesinde, konuşulmakta idi.

<span class="mw-page-title-main">Belarusça</span> Belarusun resmî dili olan doğu Slav dili

Belarusça veya Beyaz Rusça, Rusça ile beraber Belarus'un resmî dili. Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri grubunun Doğu Slav dilleri alt grubuna dahil olup toplam konuşan sayısı yaklaşık 7 milyondur. Mevcut Anayasa uyarınca Belarus Cumhuriyeti'nde Rusça ile birlikte iki resmî dilden biridir. Ek olarak, Rusya, Litvanya, Letonya, Polonya ve Ukrayna'nın bazı bölgelerinde bu ülkelerdeki Belaruslu azınlıklar tarafından konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Steven Pinker</span> Kanadalı-Amerikalı bilişsel psikolog, psikodilbilimci, popüler bilim yazarı ve kamu aydını

Steven Arthur Pinker, Kanadalı-Amerikalı bilişsel psikolog, psikodilbilimci, popüler bilim yazarı ve kamu aydınıdır. Pinker, evrimsel psikolojinin ve işlemsel zihin teorisinin savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Bernardo Atxaga</span> Bask yazar

Bernardo Atxaga, Joseba Irazu Garmendia adlı yazarın takma adıdır. Yazar 1951'de Asteasu, Guipuzcoa'da doğmuştur. Bilbao Üniversitesi'nden ekonomi diploması aldı ve Barselona Üniversitesinde felsefe okumaya başladı. Ekonomist, kitapçı, Bask dili profesörü, yayımcı ve radyocu olarak çalıştı. 1980'den sonra kendini yazarlığa adadı.

Novial, doğal dillerin yerini almadan uluslararası ilişkileri kolaylaştırmak amaçlı oluşturulmuş bir yapay dildir.

Ray Jackendoff, Amerikalı dilbilimcidir. Tufts Üniversitesi Bilişsel Bilimler Merkezi'nde Daniel Dennett ile birlikte yönetici ve felsefe profesörü.

Bask Ülkesi millî futbol takımı,, İspanya'nın özerk Bask Bölgesi'ni uluslararası organizasyonlarda temsil eden futbol takımıdır. FIFA veya UEFA'ya üye olmayan takım FIFA Dünya Kupası ve Avrupa Futbol Şampiyonası gibi turnuvalara katılamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bask topu</span>

Bask topu, bir çeşit sahada tek elle kullanılan raketle deri bir topu duvara göndermek suretiyle yapılan oyundur. "cesta punta" olarak bilinen standart pelota iki kişilik bir oyundur. Ancak başka türleri çiftler halinde oynanabilir. Oyuncular bileklerine sarılı raket benzeri ilginç şekli tahtalarla, iki kere sıçramadan rakiplerce karşılanamayacağı şekilde topu duvara atmayı amaçlarlar. "Pelota a mano" adındaki çıplak el iki tekler ya da ikiye karşı oynanan da dahil olmak üzere birçok farklı türü vardır. "Frontenis" adındaki türü güçlendirilmiş telleri olan tenis raketleriyle oynanır. "Xare" de tenis raketleri kullanır ancak, bunun telleri gevşektir; "Leather pelota" ve "pala corta" sert tahta sopalar ile oynanır.

Basque Ülkesi Turu, (İspanyolca: Vuelta Ciclista al País Vasco, Baskça: Euskal Herriko txirrindulari itzulia, her yıl Nisan ayında İspanya, Bask Bölgesi'nde düzenlenen yol bisikleti etap yarışı.

<span class="mw-page-title-main">Navarra Krallığı</span> Batı Pireneler çevresindeki topraklara sahip Orta Çağ Bask krallığı

Navarra Krallığı veya Navara Krallığı, bugün Fransa ile İspanya arasında kalan Pirene Dağları arasında kalan 824-1620 yılları arasında hüküm sürmüş tarihi bir Bask krallığıdır.

Eusko Abendaren Ereserkia, Bask Ülkesi'nin resmî marşıdır. Sözleri Bask milliyetçisi yazar Sabino Arana tarafından yazılan şarkının melodisi eski bir Bask ezgisine dayanıyor. Marş ilk olarak Bask Milliyetçi Partisi (BNP/PNV) için kullanıldı ve 1930'larda ilk Bask Hükûmeti tarafından kabul edildi.

Euskaltel – Euskadi İspanya, Avrupa'dan profesyonel bir yol bisikleti yarış takımıydı. Ekip ticari olarak finanse edildi, ancak kısmen Bask Hükûmeti tarafından 2013'ün sonuna kadar ya Bask Ülkesi, Navarre, La Rioja, Cantabria ve Fransız Bask Bölgesi'nden ya da bisiklet kültüründe yetişmiş bisikletçilerle finanse edildi. Bu bölgelerden: Bu politika, Dünya Turu durumunun muhafaza edilmesini sağlamak için terk edilmiştir. Sponsoru bir Bask telekom şirketi olan Euskaltel'di. Euskaltel-Euskadi tamamen turuncu takım formaları ile ünlüydü. Tour de France Bask Ülkesinden geçtiğinde, pek çok seyirci yarış rotasında takımın turuncusunu veya Bask bayrağının renklerini giymiş şekilde dizilirlerdi. Euskaltel takımının ayrıca "Fundacion Euskadi" adında ikinci bir takımı var, bu takım kıtasal kategoride yarıştı, takımın adı Orbea idi. Bu takım, Euskaltel-Euskadi'ye gitmeden önce genç bisikletçi yetiştirmek amacıyla oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Bask mitolojisi</span>

Eski Baskların mitolojisi, Hıristiyanlığın MS 4. ve 12. yüzyıllar arasında Bask Ülkesine gelişinden büyük ölçüde hayatta kalamadı. Bu orijinal inanç sisteminin unsurları hakkında bilinenlerin çoğu, efsanelerin analizine, yer adlarının incelenmesine ve Basklar tarafından uygulanan pagan ritüellerine yetersiz tarihsel referanslara dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erromintxela dili</span>

Erromintxela dili, Bask Ülkesi'nde yaşayan ve kendileri de "Erromintxela" olarak bilinen bir grup Romanın konuştuğu dil. Bazen İngilizcede Basque Caló veya Errumantxela, İspanyolcada caló vasco, romaní vasco veya errominchela ve Fransızcada euskado-rromani veya euskado-romani olarak adlandırılır. 19. yüzyılın sonlarından beri bu dili anlatan ayrıntılı yazılı tanımlar var olsa da, dilbilimsel araştırmalar ancak 1990'larda başladı.

<span class="mw-page-title-main">Bask Ülkesi</span>

Bask Ülkesi, Baskların yaşadığı bölgedir. Bask Ülkesi, Biskay Körfezi'nin en iç bölgesinde, Pirenelerin batı kısmında, Fransa ve İspanya arasındaki sınır bölgesinde kalmaktadır. Bölge Baskçada yazılı olarak ilk kez 16. yüzyılda Euskal Herria adıyla kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mark Rowlands</span> Galli yazar ve filozof

Mark Rowlands, Galli yazar ve filozof. Miami Üniversitesi'nde felsefe profesörüdür. Zihin felsefesi, insan harici hayvanların ahlaki durumu ve kültürel eleştiri üzerine birkaç kitabın yazarıdır. Çalışmaları arasında Animal Rights (1998), The Body in Mind (1999), The Nature of Consciousness (2001), Animals Like Us (2002) ve kişisel bir anı kitabı olan The Philosopher and the Wolf (2008) bulunmaktadır.

Afganistan, Peştuca ve Darice olmak üzere iki dilin hem resmi hem de en yaygın olarak konuşulduğu çok dilli bir ülkedir.