İçeriğe atla

Jovan Dučić

Dučić (solda) ve Sırp şair-diplomat Milan Rakić

Jovan Dučić (17 Şubat 1871 - 7 Nisan 1943), şair, diplomat ve akademisyendi.

En etkili Sırp söz yazarlarından ve modernist şairlerden biridir. Dučić ilk şiir koleksiyonunu 1901'de Mostar'da ve ikincisini 1908'de Belgrad'da yayınladı.

Dučić ayrıca Sırbistan Krallığı'ndaki milliyetçi bir sivil toplum örgütü olan Narodna Odbrana'nın kurucularından biriydi. Aynı zamanda Sırp Kraliyet Akademisi'nin bir üyesiydi.

Hayatı

Gençliği ve Diplomasi Dönemi

Jovan Dučić 17 Şubat 1871'de Osmanlı İmparatorluğu'nun Bosna Vilayeti'nin bir parçası olan Trebinje'de doğdu.

Trebinje'de ilkokula, Mostar'da liseye geçti ve Sombor'da öğretmen olmak için eğitim aldı. Mostar'a dönmeden önce birçok şehirde öğretmen olarak çalıştı ve burada (yazar Svetozar Ćorović ve şair Aleksa Šantić ile birlikte) Zora (Şafak) adlı bir edebiyat dergisi kurdu.[1]

Sırbistan'ın 2021 pulu üzerinde Dučić

Dučić daha sonra Cenevre Üniversitesi'nden hukuk diploması aldı ve 1907'de Sırp diplomatik hizmetlerinin bir parçası oldu.[1] Daha önce Yugoslavya yaratma fikrine karşı olduğunu ifade etmesine rağmen, yeni ülkenin Romanya'daki ilk büyükelçisi oldu (1937'de). İstanbul, Sofya, Roma, Atina, Kahire, Madrid ve Lizbon'da görev yaptı.[1] Dučić birkaç yabancı dil öğrendi ve Şehirler ve Kimeralar adlı bir seyahatname yazdı.[2]

Şiir

Dučić'in en büyük farkını bir şair olarak elde etti. İlk şiir kitabını 1901'de Mostar'da, ikinci kitabını 1908'de Belgrad'da yayımladı.

Sürgün, ölüm ve miras

Trebinje'deki Dučić Heykeli
Dučić'in Trebinje'deki Hercegovačka Gračanica manastırındaki mezar yeri

Dučić, 1941'de Alman işgali'nden sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne sürgüne gitti. Sürgünden iki yıl sonra Şikago merkezli bir örgüt olan ve ABD'deki Sırp diasporasını temsil eden Sırp Ulusal Savunma Konseyi'ni (1914'te Mihailo Pupin tarafından kuruldu) yönetti. ABD'deki ilk 2 yılı boyunca Sırp milliyetçi davalarını benimseyen ve Sırpların Nazi yanlısı Hırvatistan Ustaşa rejimi tarafından kitlesel olarak katledilmesini protesto eden birçok şiir, tarihi kitap ve gazete makalesi yazdı.[3]

7 Nisan 1943'te öldü. Cenazesi Gary, Indiana'daki Saint Sava Sırp Ortodoks Kilisesi'nde gerçekleşti ve Illinois, Libertyville'deki Saint Sava Sırp Ortodoks Manastırı mezarlığına defnedildi.

Acta Diplomatica (Diplomatik Mektuplar) ölümünden sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde (1952'de) ve eski Yugoslavya'da (1991'de) yayınlandı.

Jovan Dučić Ödülü şiir alanındaki başarılara verilir.[4]

Parnassos Edebiyat Derneği üyeliğine seçildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c Boško Novaković (1971). Živan Milisavac (Ed.). Jugoslovenski književni leksikon [Yugoslav Literary Lexicon] (Sırp-Hırvatça). Novi Sad (SAP Vojvodina, SR Serbia): Matica srpska. ss. 109-110.  r eksik |soyadı1= (yardım) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Jugoslovenski književni leksikon" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Serbian–Egyptian Intercultural Relations. Belgrad: Alia Mundi. 2021. ss. 143-148. ISBN 978-86-81396-12-4. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021. 
  3. ^ Lenard J. Cohen, Jasna Dragovic-Soso; (2007) State Collapse in South-Eastern Europe: New Perspectives on Yugoslavia's Disintegration. Purdue University Press. p. 211. 1557534608
  4. ^ "Jovan Dučić udario pečat srpskoj poeziji". Glas Srpske. 21 Şubat 2011. 24 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "Vrhunski helenist". www.novosti.rs (Sırpça). 26 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Recaizade Mahmud Ekrem</span> Türk şair ve yazar (1847-1914)

Recaizade Mahmud Ekrem, Türk şair ve yazardır. 19. yüzyıl Osmanlı dönemi Türk edebiyatının önde gelen isimlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Ivo Andrić</span> Yugoslav ruhbilimci yazar ve diplomat (1892-1975)

Ivo Andrić, Nobel Edebiyat Ödüllü Yugoslav yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Saint-John Perse</span>

Saint-John Perse Fransız şair ve diplomat. Lirik şiirleri ile yeni bir dil yaratma arayışına giren şair, insanın yazgısı ve doğayla ilişkilerini konu edindi. Diplomasi hayatında ise Fransız Dışişleri Bakanlığında dış politika bölümünün direktörlüğüne kadar yükseldi. 1960'ta edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Jean Aicard</span> Fransız yazar (1848-1921)

Jean Aicard, Fransız roman ve oyun yazarı, şair.

<span class="mw-page-title-main">Vasko Popa</span>

Vasko Popa Rumen kökenli Sırp şair.

<span class="mw-page-title-main">Nicolae Iorga</span> Rumen siyasetçi

Nicolae Iorga, Rumen tarihçi, akademisyen, yazar, şair ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Fahri Kaya</span>

Fahri Kaya, Türk öğretmen, öykücü ve şair.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Biyelina</span> Bosna-Hersekte şehir

Biyelina veya Belene Kuzeydoğu Bosna-Hersek'te bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Banja Luka'dan sonra Sırp Cumhuriyeti'nin ikinci ve Bosna-Hersek'in ise beşinci en büyük şehridir. Semberija'nın zengin toprakları üzerindedir. Bijeljina, 140,000-150,000 civarında nüfus ile Sırp Cumhuriyeti'nin Doğu bölümünün gayri-resmi merkezi halindedir. Bijeljina konum olarak Sırbistan'dan 6 km (4 mi) ve Hırvatistan'dan ise 40 km (25 mi) uzaklıktadır. Üretken toprakları ile bölgenin gıda üretimi ve ticaretinde önemli yer almaktadır. Bijeljina geniş şehir merkezi ile dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jevrem Brković</span>

Jevrem Brković, Karadağlı şair, yazar, gazeteci, muhalif ve tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat milliyetçiliği</span>

Hırvat milliyetçiliği, Hırvatların milliyetini savunan ve Hırvatların kültürel birliğini destekleyen milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yugoslavya ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Türkiye-Yugoslavya ilişkileri, Türkiye ile Yugoslavya arasındaki tarihi dış ilişkilerdi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ milliyetçiliği</span>

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Carlo Sforza</span> İtalyan siyasetçi (1872-1952)

Kont Carlo Sforza, İtalyan diplomat ve faşizm karşıtı bir politikacı.

Matija Divković Bosnalı bir Fransisken ve yazardı. Bosna Hersek edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Lana Bastašić</span>

Lana Bastašić, Bosna-Hersekli bir yazar, romancı ve çevirmendir. Yugoslavya'nın 6 kurucu sosyalist cumhuriyetinden biri olan Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'nde doğdu.

Saraybosna'daki 1992 Yugoslav Halk Ordusu kolon olayı, 3 Mayıs 1992'de Saraybosna'nın Dobrovoljačka Caddesi'nde, Bosna ordusunun (ARBiH) geri çekilme anlaşmasına göre Saraybosna'dan çıkmakta olan Yugoslav ordusu (JNA) birliklerinin bir konvoyuna saldırdığı sırada meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Mojsije Putnik</span>

Mojsije Putnik (1728-1790), II. Joseph'in hükümdarlığı sırasında 1781-1790 yılları arasında Sremski Karlovci Metropoliti idi. Sırp Ortodoks Kilisesi ve Sremski Karlovci'deki Katolik kilisesi için eşit haklar sağlamayı amaçlayan Toleranzpatent'i yayınlamasıyla biliniyordu.