İçeriğe atla

Journal des sçavans

Journal des Sçavans (daha sonraları Journal des savants olarak adlandırılmıştır) Denis de Sallo tarafından kurulmuş ve her ne kadar başından beri kilise tarihi ve yasal raporlar gibi bilimsel olmayan çeşitli içerikleri de barındırsa da Avrupa'da yayımlanmış ilk bilimsel jurnaldir.[1] İlk sürümü 12 sayfalık (dört yapraklı) broşürler[2] halinde 5 Ocak 1665'te basılmıştır.[3] Jurnal yayın hayatına 1792 yılında Fransız Devrimi sırasında son vermiştir. Her ne kadar 1797 yılında Journal des savants adıyla tekrar ortaya çıksa da, 1816 yılına kadar devamlı bir şekilde yayımlanmamıştır. Bu tarihten sonra ise düzenli yayımlanmakla birlikte içeriği büyük oranda değişmiş ve bilimsel olmaktan ziyade edebî bir yayın hâline gelmiştir.[4]

Kaynakça ve notlar

Kaynakça

  • Brown, Harcourt (1972). "History and the Learned Journal". Journal of the History of Ideas, 33(3), 365-378.
  • Hallam, Henry (1842). Introduction to the Literature of Europe in the Fifteenth, Sixteenth, and Seventeenth Centuries. Harper & Brothers.
  • James, Ioan (2004). Remarkable Physicists: From Galileo to Yukawa. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-01706-8

Notlar

  1. ^ Dibner Library of the Smithsonian Institute, http://www.sil.si.edu/libraries/Dibner/newacq_2000.htm 19 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Brown, 1972, p. 368
  3. ^ Hallam, 1842, p. 406.
  4. ^ James, 2004, xv. Dibner Library of the Smithsonian Institute, http://www.sil.si.edu/libraries/Dibner/newacq_2000.htm 19 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">James Dewey Watson</span> Amerikalı moleküler biyolog, genetikçi ve zoolog

James Dewey Watson, 1954 yılında yaptığı çalışma ile DNA'nın ikili sarmal yapısını, araştırmacı Francis Crick ile bularak Nobel Ödülü almış bilim adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

<span class="mw-page-title-main">Mısırbilim</span>

Mısırbilim ya da Mısıroloji, Antik Mısır ve Mısır'ın tarihi konularını inceleyen bir bilim dalıdır. Antik çağ tarihi ve arkeoloji bilimlerinin bir alt koludur. Mısırbilimi ile uğraşan kişilere Mısırbilimci ya da Mısırolog adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Flat Earth Society</span>

Flat Earth Society veya, Dünya'nın düz olduğunu savunanlar tarafından kurulmuş bir dernektir. 1956 yılında Samuel Shenton tarafından kurulmuştur. Derneğin bir sonraki başkanı olan Charles K. Johnson'ın 2001 yılında ölmesi üzerine günümüzde aktifliğini yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İran hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İran hükümdarları listesi coğrafyacılara tarafından Büyük İran bölgesi olarak tanınan arazilerde kurulan devletlerde hükûmet süren tüm imparatorluk, krallıklar ve hükümdarlıklarda hukuken idareci olan hükümdarların listesidir.

Sicilya Theması Geç 7. yüzyıl ile 10. yüzyıl arasında yaşamış, Sicilya ile İtalya Anakarası'nda Calabria bölgesini içeren Bizans İmparatorluğu theması. 902 yılında Sicilya'nın Müslüman fethinden sonra, thema Calabria ile sınırlanmış fakat 10. yüzyıl ortalarına kadar bu ismini muhafaza etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge University Press</span> Cambridge Üniversitesinin yayıncılık işi

Cambridge University Press, Cambridge Üniversitesi'ne bağlı faaliyet gösteren Cambridge, Birleşik Krallık merkezli yayınevidir. Kral VIII. Henry tarafından 1534'te kurulmuştur. Dünyanın ilk kurulan yayınevi ve Oxford University Press'in ardından en büyük ikinci yayınevi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Akademik dergi</span>

Bir akademik veya bilimsel dergi, belirli bir akademik disipline ilişkin bursun yayınlandığı süreli yayındır. Akademik dergiler araştırmanın sunumu, incelenmesi ve tartışılması için kalıcı ve şeffaf forumlar olarak hizmet eder. Bunlar genellikle akran denetimi veya hakemlidir. [Hakemlilik durumu yayınlanması için gönderilen yazıların önce konuyla ilgili uzmanlara gönderilmesi ve onların yorumları doğrultusunda, editör tarafından ya da yayın kurulunda, yayınlanıp yayınlanmayacağına dair karar verilmesi esasına dayanır. İçerik genellikle özgün araştırma sunan makaleler, inceleme makaleleri ve kitap incelemeleri şeklinde olur. Kraliyet Cemiyeti'nin Felsefi İşlemleri'nin ilk editörü olan Henry Oldenburg'a göre bir akademik derginin amacı, araştırmacılara "bilgileri birbirlerine aktarma, doğal bilgiyi geliştirme ve tüm Felsefe Sanatlarını ve Bilimini mükemmelleştirmenin büyük tasarımına ellerinden geleni yapma" izni vermekdir.

<i>La Gazette</i> Tarihteki ilk Fransız gazetesi

La Gazette ya da 1762'den itibaren bilinen adıyla Gazette de France, 1631 yılında Théophraste Renaudot tarafından Richelieu'nün girişimleri ile kurulmuş tarihteki ilk Fransız gazetesidir.

Proceedings of the USSR Academy of Sciences fizik, matematik, kimya, jeoloji ve biyoloji alanlarında özgün, akademik araştırma makaleleri yayınlamaya adanmış bir Sovyet dergisiydi. İlk kez 1933'te yayımlandı ve 1992'de cilt 322, sayı 3 ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Jacques MacDonald</span> Fransız mareşal (1765 – 1840)

Étienne Jacques Joseph Alexandre MacDonald, Taranto Dükü Fransız devrimci ve Napolyon Savaşları sırasında İmparatorluk Mareşali ve askeri liderdi.

<i>Philosophical Transactions of the Royal Society</i>

Philosophical Transactions of the Royal Society, Royal Society tarafından yayımlanan bilimsel dergidir. İlk sayısı 6 Mart 1665'te yayımlandı ve o sıralar, kurumun sekreterinin özel bir girişimiydi. Dergi, yalnızca bilimsel içeriğe sahip ilk dergi olurken aynı zamanda da hâlen yayımı devam eden en eski bilimsel dergi konumundadır. 1752 yılında topluluğun resmî bir yayını hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

The Irish Times, basılı ve çevrimiçi olarak İrlanda'da, Pazar günleri dışında yayımlanan günlük gazetedir. Irish Times Trust bünyesinde yayımlanan gazetenin editörlüğünü 2017'den beri Paul O'Neill yapmaktadır.

Jubilee of the Chemical Society, güncel adıyla Journal of the Chemical Society, 1849 yılında Chemical Society tarafından Quarterly Journal of the Chemical Society adıyla yayına başlayan bilimsel bir dergidir. İlk editör Edmund Ronalds idi. Dergi, tarihi boyunca birçok yeniden adlandırma, bölünme ve birleşmeye uğradı. 1980'de Kimya Derneği, Kraliyet Kimya Derneği'ne katıldı. Derginin devamlılığı, tümü Royal Society of Chemistry tarafından yayınlanan Chemical Communications, Dalton Transactions, Faraday Transactions ve Perkin Transactions dergileri ile sağlanmaktadır.

Mind, Mind Association adına Oxford University Press tarafından üç ayda bir yayımlanan hakemli akademik dergidir. Daha önce yalnızca analitik felsefe geleneğinde yayım yapmış olan dergi, şimdilerde "hiçbir felsefe alanı, hiçbir felsefe tarzı ve hiçbir felsefe okulunu dışlamadan, yayıncılığın tek kriteri olarak kaliteyi hedeflemektedir." Dergi, felsefe çalışmaları için önemli bir kaynak olarak kabul edilir.

ChemComm ya da Chemical Communications, Kraliyet Kimya Topluluğu tarafından yıllık olarak yayımlanan ve kimyayla ilgili içerik barındıran akademik bir dergidir. 1969'da, Journal of the Chemical Society D: Chemical Communications adıyla yayın hayatına başlamış olup 1972-1995 yılları arasında Journal of the Chemical Society, Chemical Communications adıyla yayımlanmıştır.

Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yayımlanan ve disiplinlerarası içerik barındıran akademik bir dergidir. 1915'te yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Sibella Brown</span>

Margaret Sibella Brown, Nova Scotia'ya özgü yosunlar ve ciğer otları konusunda uzmanlaşmış Kanadalı briyologdur. Resmi olarak bu alanda bilimsel bir eğitim almamış olmasına rağmen, briyolojiye katkılarının yanı sıra Nova Scotia'nın yosunları ve ciğer otları konusunda da bir otorite olarak kabul gördü. Topladığı örnekler Kuzey Amerika ve Avrupa'daki büyük herbaryalarda barındırılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Effie Kapsalis</span> araştırmacı

Effie Kapsalis, Smithsonian Enstitüsü'nde dijital programlar ve girişimlerle ilgili çalışmalarıyla tanınan Amerikalı açık erişim savunucusudur.