İçeriğe atla

José Ramón Gurruchaga Ezama

José Ramón Gurruchaga Ezama
Piskopos
KiliseRoma Katolik Kilisesi
MakamHuaraz episkoposu (1987-1996), Lurin episkoposu (1996-2006)
Papazlığa atanma11 Şubat 1961
Takdis28 Şubat 1987
Manuel Prado Pérez-Rosas tarafından
Doğum29 Mart 1931
Baracaldo, Peru
Ölüm11 Nisan 2017
Lima, Peru

José Ramón Gurruchaga Ezama (d. 29 Mart 1931 - ö. 11 Nisan 2017), Perulu Katolik piskopos.

1961'de rahiplik görevine başlayan Gurruchaga Ezama, 1987-1996 yılları arasında Peru Huaraz Piskoposluğunun piskoposluk görevini üstlendi. 1996-2006 yılları arasında Lurin Piskoposluğunda görev yaptı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Diocese of Lurin". 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

11 Nisan, Miladi takvime göre yılın 101. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 264 gün vardır.

Ezan, İslâm dininde namaz vaktinin geldiğini insanlara bildirmek için yapılan çağrıya verilen isimdir. Ezân-ı Muhammedî olarak da adlandırılır. Ezan okuyan kişiye müezzin denir.

Türkçe ezan, Türkiye'de bir dönem resmî olarak ezan okumak için Türkçenin kullanılmasıydı. Arapça kullanımı 1932 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle Diyanet tarafından yasaklandı ve 18 yıl sonra 16 Haziran 1950'de yasak kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">II. Ioannes Paulus</span> 264. Katolik Kilisesi papası (1920-2005; pd. 1978-2005)

II. Ioannes Paulus, Türkçe II. Yuhanna Pavlus, kaynaklardaki yaygın adıyla II. Jean Paul, ya da doğum adıyla Karol Józef Wojtyła, Katolik Kilisesi'nin Polonya kökenli ilk papası.

<span class="mw-page-title-main">Lurlar</span> İrani halk

Lurlar, İranî bir halktır. Batı kuzeybatı ve güney batı İran'da Luristan, Huzistan, Hamedan, Çaharmahal ve Bahtiyari, İsfahan ve İlam eyaletlerinde yaşarlar. İrani bir dil olan Lurca'yı konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Armağan</span> Türk yayımcı, İslamcı komplo teorisyeni ve yazar

Mustafa Armağan, Türk yayımcı, İslamcı komplo teorisyeni ve yazar. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye yakın tarihi konusundaki tarihsel revizyonist yayımlarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Arsène Wenger</span> Fransız futbolcu ve futbol menajeri (d. 1949)

Arsène Wenger, Fransız eski futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Nazım Kıbrısî</span> Kıbrıslı mutasavvıf (1922–2014)

Mehmet Nâzım Âdil ya da halk arasında bilinen isimleriyle Nâzım Kıbrısî veya Şeyh Nâzım, Kıbrıslı mutasavvıf. Nakşibendiliğin Hâkkânî kolunun kurucusudur.

Lekçe, Lekler tarafından konuşulan bir Kuzeybatı İran dilidir. İran'ın Luristan (Hürremabad), Kirmanşah ve İlam eyaletlerinde konuşulmaktadır. 1-2 milyon kişi tarafından konuşulan Lekçenin dil bilimsel sınıflandırılması üzerine fikir birliği bulunmamaktadır. Kürtçenin ya da Lurcanın bir lehçesi, Eski Farsçanın bir kalıntısı ya da başlı başına ayrı bir dil olarak kabul edilmektedir. Lurcanın kuzey lehçesi ile büyük oranda fonolojik benzerlik ve ortak kelime dağarcığı göstermektedir. Aynı zamanda güney Kürtçesi ile de büyük oranda benzerlik göstermektedir. Ancak ergatiflik özelliği göstermesi noktasında güney Kürtçesinden ayrılmaktadır. Kürtçe ile Lurcanın her ikisiyle yüksek oranda benzerlik göstermesine bağlı olarak Kürtçe ile Lurca arasında kalmış bir geçiş dili/lehçesi olarak da görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dux</span> Roma ünvanı

Dux, Latince lider ya da önder anlamına gelir ve bir askerî birliğe komuta eden anlamında kullanılır.

Hurşidiler veya Küçük Luristan Atabeyliği, 1184 ile 1597 yılları arasında Luristan ve Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletlerini kapsayan bölgede hüküm sürmüş Kürt devletidir. Halkı Kürt ve Lurlar oluşturmaktaydı. Ünlü gezgin Marco Polo buraya da seyahat etmiş ve kurucusunun Şucaedîn Hurşid Kürd, adında bir Kürt beyi olduğunu yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lurca</span> İrani bir dil

Lurca, İran'daki bazı bölgelerde konuşulan ve Farsçayla birlikte güneybatı İrani diller grubuna giren dildir. Encyclopædia Iranica'ya göre Lurca ve Bahtiyarca dilleri, Farsça ile Kürtçe arasında kalmış ayrı bir dildir. Çoğu zaman Lekçe diliyle karıştırılmaktadır ancak Lek dili kuzeybatı İrani diller grubunda olmakla birlikte Lurcanın kuzey lehçesi ile büyük oranda fonolojik benzerlik ve ortak kelime dağarcığı göstermektedir. Lurcanın kuzey, güney ve merkezi olmak üzere üç ana lehçe grubu bulunmaktadır. Buyer Ahmed şivesi, Bahtiyari şivesi bulunur. İran'ın Luristan, Çaharmahal ve Bahtiyari, Kohgiluye ve Buyer-Ahmed, Huzistan, İsfahan, Fars eyaletlerinde ve Irak arazilerinde yaşayan Lur oymaklarının dilleridir.

<span class="mw-page-title-main">Canterbury Başpiskoposluğu</span>

Canterbury Başpiskoposluğu, İngiltere Kilisesinin lideri ve en yetkili piskoposu olan Canterbury Başpiskoposu'nun makamı. Dünya çapındaki Anglikan Kiliseler Topluluğu'nun sembolik lideri olup Canterbury Piskoposluğu'nu da idare eder. 2017 yılı itibarıyla bu makamda Justin Welby bulunur. 105. başpiskopos olan Welby 2013 yılında Canterbury Katedrali'ndeki törenle göreve başladı. İlk Canterbury Başpiskoposu olan Augustinus, 597 yılında Papa I. Gregorius tarafından Roma'dan gönderildi.

Antonio Ciliberti, İtalya Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı piskopos ve din adamıdır.

Georges Rol, Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı Fransız piskopos.

<span class="mw-page-title-main">Anterus</span> 19. Katolik Kilisesi papası (ö. 236; pd. 235-236)

Anterus, 21 Kasım 235 tarihinden ölümüne dek Roma Piskoposluğu görevinde bulunmuş din adamı ve Katolik Kilisesi'nin 19. Papa'sı.

<span class="mw-page-title-main">III. Sergius</span>

Papa III. Sergius, 29 Ocak 904'ten 911'de ölümüne kadar Papa idi. Orta İtalya'da feodalizm, şiddet ve rahatsızlık döneminde Papa'ydı. Sergius III, iki tane öncünün öldürülmesini emretti. Gayri meşru bir oğlu olduğu iddia edilen tek Papa'ydı. Papalığı, "kasvetli ve utanç verici" olarak tanımlanmıştır. Bazı kaynaklar da "etkili ve acımasız" bir papalık yaptığını söyler. Sergius, Roma soylularına aitti ve Benedictus adlı bir adamın oğluydu. Papa Formosus'un güçlü rakibi olmuştur ancak partisi çok başarılı değildi ve destekçilerinin yazdığı mektuplar ya da diğer belgeler olmasaydı o zamana kadar kapanırdı. Bu nedenle, Sergius hakkında bildiğimiz bilgilerin çoğu düşmanlarından geliyor. Bu düşmanlardan birinin görevi, Formosus'un Sergius'u Caere'nin piskopos'a çevirmesiyle, Roma'nın piskoposluğuna girme kabiliyetini düşürmesiydi. Ancak Formosus'un ölümünden sonra 898 yılında istifa etti. Seçilemediğinde Alberik'e, Spoleto Kontu'na emekliye ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Lura (köy)</span>

Lura, Arnavutluk'un Debre iline bağlı Debre belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1,096'dır.

Hasan Hayrettin Çizel, Türk ressam.

Turgut Kural, Türk futbolcu, futbol antrenörü ve teknik direktördür. Orta saha pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmış olup, Trabzonspor'da altyapı antrenörü olarak görev yapmaktadır.