İçeriğe atla

Joshua Project

Joshua Project, Amerika Birleşik Devletleri'nin Colorado Spring kentinde bulunan bir örgüttür. Kuruluş amaçları ise dünyadaki evanjelik Hristiyan topluluğunun en az bulunduğu etnik kökenleri, grupları takip edip gözlemlemek için ve misyonerlik etkinlik çalışmalarını organize etmek amacıyla kurulan Hristiyan evanjelist temelli örgüttür. Bu doğrultuda etnolojik verileri korur.[1] araştırmalara göre dünya üzerindeki 17.446 insan topluluğuna arasındaki evanjelizm çabalarını yakından takip etmektedirler. Bu örgütün direktörlüğünü 1995 yılından başlayarak günümüzde halen görevine devam eden Dan Scribner yapmaktadır.

Tarih

Proje 1995 yılında eski AD2000 ve Beyond Movement bünyesinde başladı.[2] 2001'den 2005'e kadar Joshua Projesi farklı zamanlarda Caleb Projesi ve Uluslararası Hristiyan Teknisyenler Derneği (ICTA) ve World Help ile gayri resmi olarak bağlantılıydı.[3] 2006'da, Joshua Projesi resmi olarak ABD Dünya Misyonu Merkezi'nin bir parçası oldu ve şimdi Venture Center olarak adlandırılıyor.[4]

Projenin amacı, gerekli çalışmanın kapsamını anlamak için kritik olan doğru, düzenli olarak güncellenen etnik insan grubu bilgilerini sağlayarak Büyük Komisyonun bitmemiş görevine tanım getirmektir.[4]

Etnik kökene odaklanan proje, ülke ve dile göre listelenmiş " ulaşılamayan kişiler " veritabanını koruyor . 2010 yılı itibarıyla 9.803 etnik grubu listeliyorlar. Bunlar ayrıca 236 ülkenin her biri için ulusal azınlıkları ayrı ayrı sayarak 16.350 kişiye bölünmüştür ve bunların 6.642'si "ulaşılmamış halklar" olarak sınıflandırılmıştır. Etnik gruplar hiyerarşik olarak 251 "Halk Kümesi" halinde düzenlenir ve bunlar sırasıyla 16 "Yakınlık Bloğuna" (Arap Dünyası, Doğu Asyalılar, Avrasyalılar, Afrika Boynuzu-Kushitik, İran-Medyen, Yahudiler, Latin Amerikalılar, Malay halkları ) bölünür. ,Kuzey Amerika halkları, Pasifik Adalılar, Güney Asyalılar, Güneydoğu Asyalılar, Sahra Altı Afrikalılar, Tibet / Himalaya halkları, Türk halkları ve Sınıflandırılmamış). Her etnik köken, 6.510 dilden en az birini konuşuyor olarak listelenmiştir.[5][6][7][8][9][10]

Kaynakça

  1. ^ "What is a People Group? | Joshua Project". joshuaproject.net. 19 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Beyond Project". www.thebeyondproject.org. 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  3. ^ "History, background, distinctives and team | Joshua Project". joshuaproject.net. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  4. ^ a b "Frontier Ventures". www.frontierventures.org. 19 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Global Dashboard | Joshua Project". www.joshuaproject.net. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  6. ^ "Joshua Project" (PDF). 23 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  7. ^ Scribner, Dan. "Joshua Project: Bringing Definition to the Great Commission". www.missionfrontiers.org (İngilizce). 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2023. 
  8. ^ Johnstone, Patrick; Hanna, John; ve Smith, Marti (1996) Pencereden Dua Etmek III: Ulaşılmamış İnsanlar . YWAM Yayıncılık. ISBN 978-0-927545-98-3 .
  9. ^ Stump, Roger W. (2008) Din Coğrafyası: İnanç, Yer ve Uzay , Rowman & Littlefield. ISBN 978-0-7425-1080-7 , 381f.
  10. ^ Thomas, Pradip Ninan (2008) Güçlü Din, Gayretli Medya: Hindistan'da Hıristiyan Fundamentalizmi ve İletişimi SAGE Publications Ltd. pp.142-145. ISBN 978-81-7829-834-4

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Genom Projesi</span> İnsan genomu dizileme programı

İnsan Genom Projesi, insan DNA'sını oluşturan baz çiftlerini belirlemek, insan genomunun tüm genlerini fiziksel ve işlevsel açıdan tanımlamak ve gen haritasını çıkarmak amacını güden uluslararası bir bilimsel araştırma projesi. Farklı ülke ve kurumların iş birliğiyle yürütülen en büyük biyoloji projesidir. Projenin planlaması, 1984 yılında ABD hükûmeti tarafından kabul edildikten sonra başladı. Proje resmi olarak 1990'da başladı ve 14 Nisan 2003'te tamamlandığı duyuruldu. "Tam genom" düzeyi yalnızca Mayıs 2021'de GCA_00991475 derlemesinin üçüncü sürümünde arşivlendi.

Kürtler, doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır. Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek Orta Doğu'daki siyasi ve sosyal karmaşalar ve sorunlar, gerekse diğer sebepler dolayısıyla özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçler sonucunda Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi farklı bölgelere yerleşmiş bir Kürt diasporası da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Etnik temizlik</span> bir etnik gruba mensup insanların zorla yerinden edilmesini amaçlayan değişik siyasal politikalar

Etnik temizlik, bir etnik gruba mensup insanların zorla yerinden edilmesini amaçlayan değişik siyasal politikaları ifade eder. Genellikle, zorla göç ettirme, belirli bir nüfusun yerini değiştirme gibi uygulamaların sonucunda ortaya çıkar. Bu terim, etnosid ve jenosid ile yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk halkları</span> Türk etnik gurupları

Türk halkları veya Türkî halklar, Avrasya'da geniş bir coğrafyada dağınık olarak yaşayan ve çeşitli Türk dillerini konuşan etnik Türk gruplarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi</span> 1978de kurulan ve 1994te yeniden adlandırılan komünist örgüt

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 30 Mart 1994 tarihinde Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde kurulan Türkiye'de yasa dışı kabul edilen Marksist-Leninist partidir. Örgüte bağlı olarak faaliyet gösteren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi (DHKP), genellikle DHKP-C'nin siyasal işlerinde sorumlu olarak faaliyet göstermektedir. Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKC) ise örgütün silahlı faaliyetlerinden sorumludur. Cephe, Türk güvenlik güçlerine, bürokratlara ve hükûmet üyelerine karşı ölümlü saldırılar gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lezgiler</span> Dağıstan ve Azerbaycanda yaşayan etnik grup

Lezgiler, Kuzeydoğu Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey ve Dağıstan'ın güney kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Konuştukları dil Lezgice olarak adlandırılır. Samurçay civarında yaşamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Gutenberg Projesi</span>

Gutenberg Projesi, telif hakkı olmayan kültürel eserleri dijital ortama aktarmak, arşivlemek ve dağıtmak amacıyla yürütülen gönüllü bir çalışmadır.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Apartheid</span> Güney Afrikada ırk ayrımı sistemi

Apartheid, Afrika'nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu devlete bağlı Güneybatı Afrika'da (Namibya) 1948-1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistemdir. Apartheid kelimesi Afrikaanca "ayrılık" anlamına gelmektedir. Bu süreç Avrupa kökenli beyazlar tarafından, baasskap adı da verilen ve beyaz ırkın diğer ırklardan üstün olduğunu savunan bir ideoloji ile yürütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü</span> 1997de kurulan demokrasi ve ekonomik kalkınma örgütü

GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü; Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldova gibi ülkelerin bulunduğu örgüttür. 10 Ekim 1997 yılında kurulmuştur. 1999-2005 yıllarında Özbekistan da örgüte katılmıştır. Örgütün adı, üye ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Özbekistan'ın üye olduğu dönemde örgüt GUUAM adını taşıyordu. Örgüte üye ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna, Moldovadır, örgüte sonradan Özbekistan'da katılmıştır. Türkiye ve Letonya ise gözlemci ülkeler arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hunzalar</span>

Hunzalar, Pakistan'ın Gilgit-Baltistan eyaletinde Karakurum Dağları ve Hindukuş dağları'nın birleştiği bölgede Hunza, Nagar ve Yasin vadilerinde yaşayan tahmini 87,000 civarında nüfusa sahip, geçmişte Şaman şimdilerde ağırlıklı olarak İsmaili Müslüman olan bir etnik grup. Hunzalar, MÖ 4. yüzyılda ordusuyla birlikte bölgeye gelen askerlerinden soyundan geldiklerini iddia etmektedir. Konuştukları dil ise izole bir dil olan Buruşaski dilidir. Yalnızca sözlü bir dil olan, edebiyatı bulunmayan Buruşaski, dil ailelerinin hiçbiriyle akrabalığı bulunmayan bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri demografisi</span>

30 Nisan 2016 tarihi itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin toplam nüfusu 323,730,000 kişidir ve bu oranla ülke dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesidir. 2014 rakamlarına göre ülke nüfusunun %81'i kentlerde oturur. Kaliforniya ve Teksas en kalabalık eyaletlerdir ve ülke nüfusunun merkezi batıya ve güneye doğru kaymaktadır. New York ülkenin en kalabalık kentidir.

Hristiyan terörizmi, Hristiyan motivasyonlarını veya hedeflerini savunan gruplar veya kişiler tarafından terör eylemlerinin içerilmesini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Hristiyanlık</span> Türkiyede Hristiyanlığa ve kiliselere genel bakış

Hristiyanlığın, Pavlus'un, Timoteos'un, Nikolaos'un, Polikarp'ın ve daha birçok kişinin olduğu çok sayıda Hristiyan havari ve azizlerin doğduğu yer olan Anadolu'da ve bir kısmı Türkiye sınırlarında kalan Ermeni Yaylası'nda uzun bir geçmişi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mordvin yerli dini</span>

Mordvin yerli dini, Erzyan yerli dini veya Mordvin neopaganizmi, Mordvinler arasında yaygın olan çağdaş paganizmin etkilerinin görüldüğü etnik din. Mordovya'da etkin olarak inanılır. Din sıklıkla toprak ana anlamına gelen "Mastorava" olarak isimlendirilir. Bu dindeki tanrının adı İnşkipaz'dir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Proteom Projesi</span>

İnsan Proteom Projesi (HES), İnsan Proteom Örgütü tarafından organize edilen bir işbirliği çalışmasıdır. Projenin amacı, insan genomu tarafından üretilen tüm proteinleri deneysel olarak gözlemlemektir.

Mathematics Genealogy Project (MGP), matematikçilerin akademik soyağacı için web tabanlı bir veri tabanıdır. 31 Aralık 2021'e kadar, araştırma düzeyinde matematiğe katkıda bulunan 274.575 matematik bilimcisi hakkında bilgi içeriyordu. Tipik bir matematikçi için proje girişinde mezuniyet yılı, tez başlığı, alma mater, doktora danışmanı ve doktora öğrencileri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Achang halkı</span>

Achang halkı, bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik grup ve Myanmar devletinin resmî olarak tanıdığı 135 etnik gruptan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nular</span>

Nu halkı, Çin ve Myanmar'da bulunan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Nu halkı geleneksel olarak Saluen Nehri boyunca bulunan yerleşimlerde yaşar; halkın ismiyse, bu nehrin Çince isminden kaynaklanır.