İçeriğe atla

Joseph Sweetman Ames

Joseph Sweetman Ames
Doğum3 Temmuz 1864
Vermont, Manchester, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm24 Haziran 1943 (78 yaşında)
Pikesville, Maryland, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri Amerikan
EğitimJohns Hopkins Üniversitesi
Berlin Humboldt Üniversitesi
ÖdüllerCollier Kupası
Langley Altın Madalyası
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarJohns Hopkins Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Henry Augustus Rowland

Joseph Sweetman Ames (3 Temmuz 1864 - 24 Haziran 1943), Amerikalı fizikçi. 1926'dan 1929'a kadar John Hopkins Üniversitesi rektörlüğü, 1929'dan 1935'e kadar başkanlığını yapmıştır. Ulusal Havacılık Danışma Komitesi'nin kurucu üyelerinden biri ve uzun süreli başkanı olarak hatırlanmaktadır.[1]

Hayatı

Erken yaşam

3 Temmuz 1864'te Vermont, Manchester'da George Lapham Ames ve Elizabeth Ames'in oğlu olarak doğdu. Ailesi o küçük bir çocukken Minnesota'ya taşındı ve o da Shattuck School'a devam etti ve burada matematiğe özel bir ilgi gösterdi.[2]

Eğitim

1883'te John Hopkins Üniversitesi'ne birinci sınıf öğrencisi olarak geldiğinde, 1886'daki mezuniyetinden sonra sadece bir yıl ara vererek altmış yıl sürecek yaşam boyu sürecek bir bağlılık başladı. Avrupa'da seyahat ettikten ve Berlin Humboldt Üniversitesi'nde Hermann von Helmholtz'un derslerine katıldıktan sonra[3] 1887'de Henry Augustus Rowland ile fizik çalışmak üzere John Hopkins Üniversitesi'ne döndü. Doktorasını 1890 yılında aldı. Lisansüstü öğrencisiyken laboratuvar asistanı olarak görev yaptı ve 1891'de doçentliğe terfi edene kadar bu görevi sürdürdü. 1893'te doçent, 1898'de ise fizik profesörü oldu. 1899'da Kraliyet Enstitüsü'nün onursal üyesi seçildi ve Henry Augustus Rowland'ın 1901'deki ölümünden sonra fizik laboratuvarının direktörü oldu.[4]

Kariyer

Ames, dört ders kitabı yayınlayarak, Astrophysical Journal ve Harper's Scientific Monthly dergilerinin yayın kurullarında görev alarak, Northwestern Üniversitesi'nde maddenin yapısı konulu Harris Konferansları vererek, Theoretical Mechanics adlı kitabın yazarlarından biri olarak ve kurucu üyesi olduğu Amerikan Fizik Topluluğu'nun başkanlığını yaparak alanına katkıda bulunmuştur. Uzmanlığı ayrıca Ulusal Araştırma Konseyi Dış Hizmet Komitesi'ne başkanlık etmesine, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nün eğitim çalışmalarını yönetmesine, Fransa'ya savaş zamanı bilimsel bir misyonu yönetmesine ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin öncüsü olan Ulusal Havacılık Danışma Komitesi'nin yürütme komitesine başkanlık etmesine yol açtı.

Fakültenin bir öğretim üyesi olarak, fiziğin karmaşık prensiplerini sıradan insanların anlayabileceği şekilde açıklayabilen mükemmel bir öğretmen olarak görülüyordu. Henry Augustus Rowland, cevapladığından daha fazla soru ortaya çıkaran dersleriyle tanınırken, Ames'in dersleri, öğrenciler ve meslektaşları tarafından sıklıkla olumlu yorumlanan bir konuya hakimiyet gösteriyordu. Hem bir öğretmen hem de bir yönetici olarak Ames, akademik özgürlüğü desteklemiş ve o zamanlar birçok eyalette öğretmenlerden istenen sadakat yeminlerine karşı çıkmıştır.[5]

John Hopkins Üniversitesi'ndeki idari yetenekleri onu 1915'te Akademik Konsey sekreteri, 1924'te fakülte dekanı ve 1926'da da rektör yardımcısı olmaya kadar götürdü. 1929 yılında üniversite yeni bir başkan ararken Ames atandı. 1 Temmuz 1929'da göreve başladı ve Büyük Buhran'ın ekonomik zorlukları nedeniyle üniversite tarihinin en zor altı yılına yayılan bir yönetim başlattı. Genel mali durum kötüleştikçe üniversitenin açığı da büyüdü. Başkan Ames, Goodnow Planı ve yeni ama sorunlu hukuk enstitüsü gibi konularla ilgilenerek üniversiteyi olabildiğince verimli bir şekilde yönetti. Üniversite atletizminde ticarileşme konusunu ele aldı ve spor etkinliklerine giriş ücretinin uygunsuz olduğunu savundu. Emekli olduğu 30 Haziran 1935 tarihinden kısa bir süre sonra kapı giriş ücretleri kaldırıldı. Yıllar sonra, bu eylem tersine çevrildi ve girişler tekrar eski haline getirildi. Johns Hopkins Üniversitesi başkanlığı sırasında üniversitenin tıp kampüsünde William H. Welch Tıp Kütüphanesi açıldı ve Walter Hines Page Uluslararası İlişkiler Okulu üniversitenin bir bölümü olarak organize edildi.[6]

İkinci Dünya Savaşı başladığında, Ulusal Araştırma Konseyi Dış Hizmet Komitesi'nin başkanı olarak, bilimsel gelişmeleri incelemek üzere Avrupa'yı gezdi. Dönüşünde ABD'nin izolasyonist dış politikasını eleştirerek savaş malzemelerinin mümkün olan en kısa sürede Fransa'ya gönderilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca ABD'nin savaş uçaklarının geliştirilmesini ve üretimini derhal hızlandırmasını istedi.

Hayatının sonlarına doğru Ames'in havacılık alanındaki çalışmaları daha fazla takdir gördü. 1935 yılında Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'nün onursal üyesi oldu ve Smithsonian Enstitüsü'nden Langley Altın Aerodinamik Madalyası'nı aldı. 1939'da Ulusal Havacılık Danışma Komitesi kendisine bir takdirname sundu. Belki de en büyük onuru Kaliforniya'daki Ames Araştırma Merkezi adının verilmesiydi. 24 Haziran 1943'te, geçirdiği felcin ardından ölmüştür.

Ödüller

Yayınlar

Kaynakça

  1. ^ "Members of the American Academy of Arts & Sciences: 1780–2010" (PDF). 5 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 
  2. ^ Dorsey, N. Ernest (1 Haziran 1944). "Joseph Sweetman Ames: The Man". American Journal of Physics. 12 (3): 135-148. doi:10.1119/1.1990567. ISSN 0002-9505. 17 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 
  3. ^ Henry Crew (1944) Biographical Memoir of Joseph Sweetman Ames 25 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Ulusal Bilimler Akademisi
  4. ^ French, John Calvin (1946). A History of the University Founded by Johns Hopkins. Baltimore, MD: Johns Hopkins Press. pp. 407–408.
  5. ^ Macaulay, P. Stewart (June 2, 1935). "The President of Hopkins Retires". Baltimore Sun.
  6. ^ Joseph S. Ames, '86, PhD '90, LLD '36". Johns Hopkins Alumni Magazine. June 1943.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Joseph Henry</span>

Joseph Henry, Smithsonian Enstitüsü'nün ilk yazmanı olarak görev yapan Amerikalı bilim insanı. Smithsonian Enstitüsü'nün öncüsü olan Ulusal Bilimi Geliştirme Enstitüsü'nün yazmanıydı. Yaşamı boyunca çok saygı gördü. Elektromıknatıslar yaparken, Henry kendi kendine indüktansın elektromanyetik olayını keşfetti. Ayrıca Michael Faraday'dan bağımsız olarak karşılıklı indüktansı keşfetti, ancak keşfi yapan ve sonuçlarını yayınlayan ilk kişi Faraday oldu. Henry, elektromıknatısı kullanışlı bir aygıta dönüştürdü. Elektrikli kapı zili ve elektrik rölesi (1835) için bir öncü icat etti. Elektromanyetik röle üzerindeki çalışması, Samuel FB Morse ve Sir Charles Wheatstone tarafından ayrı ayrı geliştirilen kullanışlı elektrikli telgrafın temelini oluşturdu. Onun onuruna SI indüktans birimine henri adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">James Franck</span> Alman fizikçi (1882 – 1964)

James Franck, Hamburg doğumlu, Alman fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü kazanmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Maria Goeppert-Mayer</span> Alman-Amerikalı teorik fizikçi

Maria Goeppert-Mayer, Alman-Amerikalı fizikçi, fizik dalında atom çekirdeğinin çekirdek kabuğu modeli ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Marie Curie’den sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ikinci kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Nevill Mott</span> İngiliz fizikçi

Nevill Francis Mott, "manyetik ve düzensiz sistemlerin elektronik yapısına ilişkin temel nitelikte kuramsal araştırmaları için" 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü Philip W. Anderson ve J. H. Van Vleck ile paylaşan İngiliz fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Carol W. Greider</span>

Carolyn Widney "Carol" Greider, Amerikalı moleküler biyolog. Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Direktörü. Elizabeth Blackburn'ün Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi iken, 1984 yılında telomeraz enzimini keşfetti. Greider, kromozom uçlarındaki telomer yapısı ile ilgili araştırmalara öncülük etmiştir. Elizabeth Blackburn ve Jack W. Szostak ile birlikte telomer yapısının telomeraz enzimi ile ilerleyici kısalmalardan nasıl korunduğunu keşfetmesi sebebiyle 2009 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Jerome Friedman</span> Amerikalı fizikçi

Jerome Isaac Friedman 28 Mart 1930 Chicago doğumlu Amerikan fizikçidir. Massachusetts Institute of Technology (MIT), fizik fakultesi ve enstitüsünde profesörlük yapmaktadır.

Melvin Schwartz, Amerikalı fizikçi. 1988 yılında arkadaşları Leon Max Lederman ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları çalışmalar ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

Henry Carter Adams Davenport, Iowa doğumlu Amerikalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">John Wheeler</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2008)

John Archibald Wheeler, Amerikalı bir teorik fizikçidir. II. Dünya savaşından sonra genel görelilik kuramıyla ilgili birçok araştırması vardır. Wheeler ayrıca Niels Bohr ile Nükleer fisyon tepkimelerinin arkasındaki temel kuralları açıklamak için çalıştı. Gregory Breit ile birlikte Wheeler Breit-Wheeler süreci kavramını geliştirdi. Ayrıca popüler bir terim olan "kara delik" kavramını ortaya sürdü. Bunun yanı sıra "nötron moderatörü", "kuantum köpüğü", "solucandeliği", "it from bit" ve "bir elektron evreni" varsayımına katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">George Uhlenbeck</span>

George Eugene Uhlenbeck, Hollandalı-Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">James Joseph Sylvester</span> İngiliz matematikçi

James Joseph Sylvester İngiliz matematikçiydi. Matris teorisine, değişmez teoriye, sayı teorisine, bölünme teorisine ve kombinatoriklere temel katkılarda bulundu. 19. yüzyılın son yarısında Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör olarak ve American Journal of Mathematics'in kurucusu olarak Amerikan matematiğinde liderlik rolü oynadı. Ölümünde Oxford Üniversitesi'nde profesördü.

Raymond John Seeger, Amerikalı fizikçi.

Peter Achinstein, Johns Hopkins Üniversitesi'nde Amerikalı bir bilim filozofudur.

<span class="mw-page-title-main">Henry Augustus Rowland</span> Amerikalı fizikçi (1848 – 1901)

Henry Augustus Rowland, Amerikalı fizikçi. 1899 ve 1901 yılları arasında Amerikan Fizik Derneği'nin ilk başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Gordon Webster</span> Amerikalı fizikçi (1863 – 1923)

Arthur Gordon Webster, Amerikalı fizikçi ve Amerikan Fizik Topluluğu'nun kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Edward Leamington Nichols</span> Amerikalı fizikçi (1854 – 1937)

Edward Leamington Nichols, Amerikalı fizikçi ve astronom.

<span class="mw-page-title-main">Henry Crew</span> Amerikalı fizikçi ve astronom

Henry Crew, Amerikalı fizikçi ve astronom.

<span class="mw-page-title-main">William Francis Magie</span> Amerikalı fizikçi

William Francis Magie, Amerikalı fizikçi, Amerikan Fizik Topluluğu'nun kurucularından ve 1910'dan 1912'ye kadar başkanlığını yapan Magie, Princeton Üniversitesi'nde neredeyse yarım yüzyıl boyunca fizik dersleri vermiş ve 20 yıl boyunca bölüm başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Andrews Bumstead</span> Amerikalı fizikçi

Henry Andrews Bumstead, Amerikalı fizikçi. 1918'de Londra'daki Birleşik Devletler elçiliğinde bilimsel ataşe ve 1920'de Ulusal Araştırma Konseyi başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Francis Wheeler Loomis</span> Amerikalı fizikçi

Francis Wheeler Loomis fizik alanındaki katkılarıyla tanınan Amerikalı bilim insanı.