İçeriğe atla

Joseph Plateau

1843'te gümüşlü levhe üzerine çekilmiş bir fotoğrafı.

Joseph Antoine Ferdinand Plateau (14 Ekim 1801 – 15 Eylül 1883) Belçikalı fizikçidir. İlk defa, hareket eden görüntünün ilüzyonunu ortaya atmıştır. Bunu yapmak için, tekrar eden çizimler ve parça parça ortaya çıkan hareketi kullanmıştır. 1832'de aleti fenakistiskop olarak isimlendirdi.

Yaşamı

Babası Tournai'de doğmuştu ve çiçek resimleri çizmeye yetenekliydi. Van der Mensbrugghe'e göre (1885, p. 390), Plateau daha 6 yaşındayken okumayı öğrenmişti ve bu onu zamanının çocuk dehalarından biri yapmıştı. İlkokula başladığında fizik derslerinden etkilenmişti. Deneylerden büyülenmiş ve er ya da geç bu sırrın içine gireceğine dair kendisine söz vermişti. Tatillerini ailesi ve amcasıyla birlikte Marche Les Dames'de geçiriyordu. Kuzeni ve oyun arkadaşı Auguste Payen daha sonrasında mimar ve Belçika demir yollarının baş tasarımcısıolacaktı. 14 yaşında annesi ve babasını kaybetti. Bu travma onun hastalanmasına sebep oldu. 28 Ağustos 1840'ta Augustine Thérése Aimée Fanny Clavareau ile evlendi. Bir yıl sonra çcukları oldu. Kızı Alice Plateau Gustaaf Van der Mensbrugghe ile 1871 yılında evlendi. Mensbrugghe sonrasında Plateau'nun iş arkadaşı ve ilk biyografisini yazan kişi olacaktı. Retinada,  parlak izlenimlerin sürekliliğinden etkilenmiştir, güneşe 25 saniye boyunca bakarak bir deney gerçekleştirdi ve gözlerini kaybetti. Bunu deneyin kaybı olarak nitelendirdi. Ancak sebep bu olmayabilirdi. Kronik uveitisten dolayı sıkıntı yaşıyordu. Gihent'te öldü. 

Akademik kariyeri

Brüksel'de doğdu ve fizik ve matematik bilimlerinden doktor olarak mezun olduğu Liège Üniversitesi'nde lisansını yaptı. 1827'de Brüksel'deki Atheneum okulunda matematik öğretmeni oldu. 1835'te Gent Üniversitesi'ndeki fizik deneylerine profesör olarak atandı. 

Araştırmaları 

1829'da akıl hocası olan Adolphe Quetelet'e tavsiye için doktora tezini sundu. Sadece 27 sayfadan oluşmasına rağmen çok sayıda temel sonucu formülize etmişti. Renklerin retina üzerindeki etkileri araştırmasının (süreklilik, yoğunluk ve renk) ilk sonuçları, dönen eğrilerin kesişimi ile ilgili matematik araştırmasını, hareket eden resimdeki bozulmasının gözlemlerini, dönen disk sayaçlarıyla bozulmuş resmin yeniden yapılmasını bu tezinin içine dahil etmişti. 1832'de Plateau stroboskop cihazının ilk örneğini olan phenakistoscope'u icat etti Hareket eden resmin illüzyonunu gösteren ilk aletti. Biri eşit uzaklıktaki küçük radyal pencerelerden, biri sıra sıra resimler içeren 2 diskten oluşuyordu. 2 disk doğru hızda döndüğünde, pencerelerin ve resimlerin senkronizasyonu hareketlendirilme efekti veriyordu. Stroskobik fotoğraf projesi, görüntünün ilüzyonunu yaratma, nihayetinde sinemanın gelişmesini sağladı. Plateau aynı zamanda kılcallık olayının hareketine ve yüzey gerilimine de çalışmıştı. Sınırlı sayıda verilmiş düşük düzeydeki yüzeyin var oluşunun matematiksel problemi sonrasında onu adlandırdı. Birçok sabun katmanı deneyine katıldı ve Plateau'nun formüle edilmiş yapıları betimleyen kanunlarını köpükteki ince şeritlerle oluşturmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Resim</span> varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça ve boya gibi araçlarla bez, kâğıt vb. üzerinde yapılan biçimi

Resim, herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan, günümüzde kavramsal bir boyutta ele alınması açısından hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniğidir. Resim yapma sanatıyla meşgul kişiler, ressam olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh</span> Hollandalı ressam

Vincent Willem van Gogh, Hollandalı ard izlenimci ressamdır. Batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir. On yıldan biraz fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun da olduğu 2.100 kadar resim ve çizim çalışması üretti ve bunların çoğu yaşamının son iki yılında yapıldı. Bunların arasında manzaralar, natürmortlar, portreler ve otoportreler bulunmaktadır ve modern sanatın temelleri sayılan cüretkâr renkler ile canlı, fevrî ve ifade dolu fırça darbeleriyle ayırt edilirler. 37 yaşında yıllardır süren psikolojik rahatsızlığı ve yoksulluğun ardından trajik bir biçimde kimilerine göre intihar, kimilerine göre bir cinayet sebebiyle silahla yaralandıktan otuz saat sonra hayata veda etti.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çallı</span> Türk ressam

İbrahim Çallı, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü işleme</span>

Görüntü işleme isim ölçülmüş veya kaydedilmiş olan elektronik (dijital) görüntü verilerini, elektronik ortamda amaca uygun şekilde değiştirmeye yönelik yapılan bilgisayar çalışması.

JPEG, Joint Photographic Experts Group tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimidir. Bu biçim, 1994 yılında ISO 10918-1 adıyla standartlaşmıştır.

Soyutlama, bir kavramın bilgi içeriğini azaltma veya indirgeme sürecine denir. Bu indirgeme, çoğunlukla belirli bir amaç için gerekli olan bilginin daha rahat elde edilebilmesi için yapılır.

Claude Monet, Fransız empresyonist ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hendrik Lorentz</span> Hollandalı fizikçi (1853–1928)

Hendrik Antoon Lorentz, Hollandalı fizikçidir. Zeeman etkisini aydınlattığı için 1902 Nobel Fizik Ödülü'nü Pieter Zeeman ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Diderik van der Waals</span>

Johannes Diderik van der Waals, Hollandalı fizikçidir. En önemli başarısı ona Nobel'i kazandıran "gazlar ve sıvıların durum denklemi"dir. Van der Waals, gaz ve sıvıların hacimleri, sıcaklıkları ve basınç arasındaki ilişkinin, bugün van der Waals kuvveti adı verilen moleküller arası kuvvetleri ve moleküllerin hacimlerini hesaba katmadan anlaşılamayacağını fark etti.

René François Ghislain Magritte, Belçikalı gerçeküstücü ressam.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Delacroix</span> Fransız ressam (1798–1863)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Kara Resimler</span>

Kara Resimler, İspanyol ressam Goya'nın, Sağırın Beşi adıyla bilinen evinin iki katındaki duvar sıvasına, dekorasyon amacıyla yağlı boya ile çizdiği 14 tablodan oluşan bir duvar resmi serisidir. Evi Şubat 1819'da satın alan Goya, resimleri 1819 ile 1824 arasında çizdi. 1873'te tuvale aktarılan resimler, Madrid'deki Prado Müzesi'nde muhafaza edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel Lippmann</span> Fransız-Lüksemburglu fizikçi ve mucit

Jonas Ferdinand Gabriel Lippmann, Fransız-Lüksemburglu fizikçi ve mucit. Nobel fizik ödülünü aldığı konu fotoğrafik olaylarda renklerin karışmasını engelleyen bir yöntem buldu.

<span class="mw-page-title-main">Görelilik teorisi</span> zamanın göreceli olduğunu söyleyen teori

Görelilik teorisi, Albert Einstein'ın çalışmaları sonucu önerilen ve yayınlanan, özel görelilik ve genel görelilik adlarında birbirleriyle ilişkili iki teorisini kapsar. Özel görelilik, yer çekiminin yokluğunda tüm fiziksel fenomenler için geçerlidir. Genel görelilik, yer çekimi yasasını ve bu yasanın diğer doğa kuvvetleri ile ilişkisini açıklar. Astronomi de dahil olmak üzere kozmolojik ve astrofiziksel alem için geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Finder</span>

Finder Tüm Macintosh işletim sistemlerinde kullanılan varsayılan dosya yöneticisi ve grafik kullanıcı arabirimi kabuğudur. "Hakkında" penceresinde "Macintosh Masaüstü Deneyimi" olarak tanımlanır.Bu, diğer uygulamaların başlatılmasından ve dosyaların, disklerin ve ağ birimlerinin genel kullanıcı yönetimi için sorumludur.

<i>Köylü karakter çalışmaları</i> (Van Gogh serisi)

Köylü karakter çalışmaları Vincent van Gogh tarafından 1881 ile 1885 yılları arasında yapılmış bir dizi resimdir.

<i>Gece Kahvesi</i> Vincent van Gogh tarafından çizilmiş bir resim

Gece Kahvesi Hollandalı sanatçı Vincent van Gogh tarafından Eylül 1888'de yapılan bir yağlı boya resimdir. Resmin ismi sağ altta yer alan imzanın altına yazılmıştır. Resim Yale Üniversitesi tarafından sahiplenilmiş olup; New Haven, Connecticut'ta bulunan Yale Üniversitesi Sanat Galerisi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Görme sürekliliği</span>

Görme sürekliliği, geleneksel olarak, bir nesnenin görsel algısı o nesneden çıkan ışık ışınlarının göze girmesinden sonra kesilmezse ortaya çıkan optik yanılsama. Bu yanılsama, retinal süreklilik, izlenimlerin sürekliliği, basitçe süreklilik ve diğer varyasyonlar olarak tanımlanmıştır. Bu tanıma göre, yanılsama olumlu görüntü ile aynı veya çok benzer olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Simon von Stampfer</span>

Simon Ritter von Stampfer Avusturyalı matematikçi, yerölçümcü ve kaşiftir. En ünlü icadı, hareketli görüntüleri gösteren ilk cihaz olma iddiasına sahip olan stroboskopik disktir. Neredeyse aynı anda benzer cihazlar, Belçika'da (Fenakistiskop) ve Britanya'da bağımsız olarak üretildi.