İçeriğe atla

Joseph Marx

Joseph Rupert Rudolf Marx (11 Mayıs 1882, Graz - 3 Eylül 1964), Avusturyalı bir besteci, piyanist, müzik eğitmeni ve eleştirmendir.

Hayatı

Joseph Marx zaten Annesi tarafından müzik öğretildi. Daha sonra ünlü ünlü piyanist Johann Buwas ünlü piyanist Okulunda piyano dersi gördü ve kendini virtüöz piyaniste geliştirdi. Ve de ayrıca kendisine çello ve keman çalmaya öğretti. Okul zamanında piyano icin üclü ve dörtlü mevcut parcalari bestelemişti ve arkaşları ile meyhanelerde calıyordu.

1922 yılında Akademi müdürü ve 1924'ten 1927 yılları, müzikeğitimi için ilk üniversite kurmak için Rektörlük yapmıtşı. 1932 yılında, Joseph Marx Atatürk tarafından görevlendirildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Piyano</span> müzik aleti

Piyano, İtalya'da Bartolomeo Cristofori tarafından 1700 yılı civarında icat edilmiş akustik, tuşlu bir müzik aletidir. Piyanoda ses, teller vasıtasıyla elde edilir. Piyanonun tuşlarına basıldığında içindeki tahta çekiç tellere vurarak sesi oluşturur. Tahta çekicin tellere vurmasından dolayı piyano bazen vurmalı telli çalgı olarak da sınıflandırılır. Piyano klasik ve caz müzikte yaygın olarak kullanılır. Solo performanslar, ansambl, oda müziği, eşlik, bestecilik ve prova için oldukça uygun bir enstrümandır. Piyano taşınabilir bir enstrüman olmamasına ve genelde pahalı olmasına rağmen çok yönlülüğü ve aynı anda birçok yerde bulunma özelliği ile dünyada en yaygın olarak kullanılan enstrümanlardan biri olmayı başarmıştır

<span class="mw-page-title-main">Piyanist</span> piyano çalan müzisyen

Piyanist, piyano çalan kişiye verilen ad. Klasik müzik, caz ve blues gibi geleneksel türlerin yanında popüler müzik ve rock müzik de piyanistler tarafından çalınmaktadır. Birçok piyanist, aralarında synthesizer, organ ve klavyenin bulunduğu farklı müzik aletlerini çalma becerisine de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig van Beethoven</span> Alman klasik müzik bestecisi ve piyanist (1770–1827)

Ludwig van Beethoven, Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir. 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan Fidelio en çok bilinen eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franz Liszt</span> Macar besteci ve piyanist

Franz Liszt, Macar müzisyen, besteci, piyanist, orkestra şefi, müzik öğretmeni. 19. yüzyılın en önemli piyanistlerinden birisi, senfonik şiir tarzının yaratıcısı olan bestecidir.

Ali Mithat Fenmen, Türk besteci, piyanist.

Gülay Uğurata, Türk piyanist, müzisyendir

<span class="mw-page-title-main">Verda Erman</span> Türk piyanist

Verda Erman, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Sarıca</span> Türk piyanist

Ayşe Gül Sarıca Diyarbekirli Türk piyanist, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Ravel</span> Fransız besteci (1875 – 1937)

Joseph-Maurice Ravel, Fransız besteci ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Süher Pekinel</span> Türk piyanist

Süher Pekinel, Türk piyanist.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">John Williams</span>

John Towner Williams, Amerikalı besteci, orkestra şefi ve piyanisttir. Modern çağın en önemli ve popüler senfonik film müziği bestecilerinden biridir. Beş Akademi Ödülü, 17 Grammy, 3 Altın Küre, 2 Emmy Ödülü ve İngiltere Film ve Televizyon Sanatları Akademisi’nden beş BAFTA Ödülü sahibidir.

Emre Şen,. Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Gülsin Onay</span> Türk müzisyen

Gülsin Onay, Türk piyanist.

Ferhunde (Remzi) Erkin, Türkiye'nin ilk kadın konser piyanisti ve piyano eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Güher Pekinel</span> Türk piyanist

Güher Pekinel, Türk piyanist.

Prof. Friedrich von Ştatzer, Avusturya asıllı Türk piyanist ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Jerry Goldsmith</span> Amerikalı besteci (1929 – 2004)

Jerry Goldsmith ,, Amerikalı besteci ve orkestra şefi; Maymunlar Cehennemi, Patton, Çin Mahallesi, Kelebek, The Omen, The Boys from Brazil, Poltergeist, Under Fire, Temel İçgüdü, Gerçeğe Çağrı, Powder (1995) gibi pek çok ünlü televizyon ve sinema yapımı için hazırladığı müziklerle tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jale Derviş</span> Sanatçı

Jale Derviş, Kıbrıs Türkü müzisyen, piyanist ve öğretmen. Kamran Aziz'le birlikte batı müziğinin temel ve öğrenimini yaydı. Özellikle ada basınında “hocaların hocası” olarak anıldı.