İçeriğe atla

Joseph Jean Baptiste Neuberg

Joseph Jean Baptiste Neuberg

Joseph Jean Baptiste Neuberg (30 Ekim 1840 - 22 Mart 1926), özellikle geometri üzerine çalışmalar yapmış, Lüksemburglu eski matematikçi.

Biyografi

Neuberg 30 Ekim 1840'ta Lüksemburg şehrinde doğdu. İlk olarak bölgedeki okullardan Athénée de Luxembourg'a devam etti; daha sonra Gent Üniversitesi'nde eğitim gördü. Mezuniyet sonrası, Neuberg birçok farklı kurumda çalıştı. 1862-1865 döneminde École Normale de Nivelle{'}de, sonraki 16 yılda Athénée Royal d'Arlon'da ve bunun yanında 1868'den itibaren École Normale at Bruges'de görev yaptı.[1]

Neuberg 1878'de Athénée Royal de Liège'e geçti. 1887'de ordinaryüs profesör unvanı aldı. 1910 yılında emekli olana kadar, buradaki konumunu korudu. Emekliliğinden bir yıl sonra Belçika Kraliyet Akademisi'nin başkanlığına seçildi. Neuberg 1866 yılında Belçika vatandaşlığı almış ve bu topluluğa katılmıştı.[1]

22 Mart 1926 Belçika'nun Liège kentinde hayatını kaybetti.[1] Bulletin of the American Mathematical Society dergisi tarafından anıldı.[2]

Katkıları

Neuberg geometri, özellikle üçgen geometrisi, üzerine çalışmalar yaptı[1] ve geometriye birçok terim kazandırdı.[3]

Neuberg Lüksemburg Bilim Enstitüsü, Liège Kraliyet Bilim Topluluğu, Amsterdam Matematik Topluluğu ile Belçika Kraliyet Akademisi gibi birçok matematik topluluğuna üyeydi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e O'Connor, J. J. "Joseph Jean Baptiste Neuberg". MacTutor. 2 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2008. 
  2. ^ "Notes". Bulletin of the American Mathematical Society. 2 (3). 1926. s. 300. 
  3. ^ Weisstein, Eric W. "Joseph Neuberg". Wolfram. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Joseph Fourier</span> Fransız matematikçi ve fizikçi (1768-1830)

Jean Baptiste Joseph Fourier, Fransız matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">École normale supérieure</span>

École Normale Supérieure, Fransa'da bulunan bir yükseköğrenim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Royal Society</span> Birleşik Krallık ulusal bilimler akademisi

The Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge, bilime yönelik olarak alanında uzman bir topluluk olup var olma bakımından muhtemelen en eski topluluktur. 1660'ta oluşturulmuş ve 1662'de resmen kurulmuş olan bilim topluluğudur. İngiltere Kralı II. Charles tarafından açılışı yapılmıştır. Topluluk, bir araştırma ve tartışma mekânı olmasını amaçlayan kurucularla birlikte başlangıçta "Görünmez Kolej"in bir uzantısı idi. Topluluk, İngiliz hükûmetine karşı devlet yardımı alan ilmî bir uzman olarak görev yapmaktadır. Topluluk Birleşik Krallık'ın Bilimler Akademisi olarak görevini yapmakta olup, araştırma derneklerine ve bilimsel kuruluşlara yatırım yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Henri (Lüksemburg büyük dükü)</span> Lüksemburg Dükü

Henri, 7 Ekim 2000'den beri hüküm süren Lüksemburg Büyük Dükü. Büyük Dük Jean ve Belçika Prensesi Joséphine-Charlotte'un en büyük oğlu, Lüksemburg Büyük Düşesi Charlotte'un torunu ve Belçika kralı Philippe'in kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Bilimler Akademisi</span> XIV. Louis tarafından 1666 yılında kurulan Fransız bilim topluluğu

Fransız Bilimler Akademisi, XIV. Louis tarafından 1666 yılında kurulan Fransız bilim topluluğudur. Fransa'daki bilimsel araştırmaları teşvik etmesi amacıyla Jean-Baptiste Colbert'in önerisiyle kurulmuştur. 17. ve 18. yüzyıldaki bilimsel gelişmelerde önemli bir payı ve öncü statüsü vardır. Ayrıca ilk bilimler akademilerindendir. Bugün, Fransa Enstitüsünü oluşturan beş akademiden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Charles Catalan</span> Fransız-Belçikalı matematikçi

Eugène Charles Catalan, sürekli kesirler, tanımlayıcı geometri, sayı teorisi ve kombinatorikler üzerinde çalışan Fransız ve Belçikalı bir matematikçiydi. Göze çarpan katkıları arasında uzayında periyodik bir minimal yüzey keşfetmek vardı; sonunda 2002'de kanıtlanabilen ünlü Catalan varsayımını ifade etti ve bir kombinatoryal problemi çözmek için Catalan sayılarını tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Henri Brocard</span> Fransız meteorolog ve matematikçi (1845–1922)

Pierre René Jean Baptiste Henri Brocard, Fransız meteorolog ve özellikle geometriyle uğraşmış matematikçi. Brocard'ın kendi adını taşıyan Brocard noktaları, çemberi ile üçgenini ve bunların özelliklerini buluşu, en bilinen başarılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">George William Hill</span>

George William Hill, Amerikalı astronom ve matematikçi. Bağımsız ve büyük ölçüde bilim camiasından izole bir şekilde çalışarak gök mekaniğine ve adi diferansiyel denklemler teorisine önemli katkılarda bulunmuştur. Çalışmalarının önemi 1905 yılında Henri Poincaré tarafından açıkça kabul edilmiştir. Hill 1909 yılında matematiksel astronomi alanındaki araştırmaları nedeniyle Royal Society'nin Copley Madalyası ile ödüllendirildi. Hill küresi ile birlikte Hill diferansiyel denklemi ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Biot</span> Fransız bilim insanı (1774 – 1862)

Jean-Baptiste Biot, Fransız bilim insanı. Meteoroitlerin gerçek yapısını ortaya çıkarmış, bir balon yolculuğu yapmış ve ışığın polarizasyonu hakkında araştırmalarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gheorghe Țițeica</span>

Gheorghe Țițeica , Rumen matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Lebeau</span> Belçikalı siyasetçi (1794 – 1865)

Jean Louis Joseph Lebeau, Belçikalı liberal bir politikacı, devlet adamı ve iki kez Belçika'nın Başbakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Nothomb</span> Belçikalı siyasetçi (1805 – 1881)

Jean Baptiste, Baron Nothomb, Belçikalı devlet adamı ve diplomat, Belçika'nın altıncı başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Hadamard</span> Fransız matematikçi (1865 – 1963)

Jacques Salomon Hadamard ForMemRS sayı teorisi, karmaşık analiz, diferansiyel geometri ve Kısmi diferansiyel denklemlere önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Élie Cartan</span> Fransız matematikçi (1869 – 1951)

Élie Joseph Cartan, ForMemRS Lie grupları, diferansiyel sistemler ve diferansiyel geometri teorisinde temel çalışmalar yapan etkili bir Fransız matematikçi. Ayrıca genel göreliliğe ve dolaylı olarak kuantum mekaniğine önemli katkılarda bulundu. Yirminci yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Gaston Darboux</span> Fransız matematikçi (1842 – 1917)

Jean-Gaston Darboux FAS MIF FRS FRSE, diferansiyel geometri ve analize önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçi. Darboux integrali adını ondan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Serre</span> Fransız matematikçi (d. 1926)

Jean-Pierre Serre cebirsel topoloji, cebirsel geometri ve cebirsel sayı teorisine katkıda bulunan Fransız matematikçidir. 1954'te Fields Madalyası, 2000'de Wolf Ödülü ve 2003'te açılış Abel Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Edinburgh Matematik Derneği</span>

Edinburgh Matematik Topluluğu, Edinburgh Matematik Derneği veya Edinburgh Mathematical Society İskoçya'daki akademisyenler için matematiksel bir topluluktur.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Matematik Topluluğu</span> Profesyonel matematikçiler birliği

Amerikan Matematik Topluluğu, matematiksel araştırma ve bilim çıkarlarına kendini adamış profesyonel matematikçilerden oluşan bir dernektir ve yayınları, toplantıları, savunuculuğu ve diğer programları aracılığıyla ulusal ve uluslararası topluma hizmet eder.

<span class="mw-page-title-main">James Joseph Sylvester</span> İngiliz matematikçi

James Joseph Sylvester İngiliz matematikçiydi. Matris teorisine, değişmez teoriye, sayı teorisine, bölünme teorisine ve kombinatoriklere temel katkılarda bulundu. 19. yüzyılın son yarısında Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör olarak ve American Journal of Mathematics'in kurucusu olarak Amerikan matematiğinde liderlik rolü oynadı. Ölümünde Oxford Üniversitesi'nde profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Solomon Lefschetz</span> Amerikalı matematikçi (1884 – 1972)

Solomon Lefschetz, cebirsel topoloji, cebirsel geometri uygulamaları ve doğrusal olmayan adi diferansiyel denklem teorisi üzerine temel çalışmalar yapmış Amerikalı bir matematikçiydi.