İçeriğe atla

Joseph Henry

Joseph Henry
1st Secretary of the
2nd
Görev süresi
1868-1879
Yerine geldiğiAlexander Dallas Bache
Kişisel bilgiler
Doğum 17 Aralık 1797(1797-12-17)
Albany, New York, ABD
Ölüm 13 Mayıs 1878 (80 yaşında)
Washington, D.C., ABD
Mezun olduğu okul(lar)Albany Akademisi
Tanınma nedeniElektromanyetik indüksiyon, elektrikli kapı zili ve elektrik rölesinin öncüsünün mucidi
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarAlbany Akademisi
New Jersey Koleji
Smithsonian Enstitüsü
Columbian College
İmza
Henry'nin mezarı, Oak Hill Mezarlığı, Washington, DC
Smithsonian Enstitüsü'nün önündeki Henry Heykeli

Joseph Henry (17 Aralık 1797[1][2] - 13 Mayıs 1878), Smithsonian Enstitüsü'nün ilk yazmanı olarak görev yapan Amerikalı bilim insanı. Smithsonian Enstitüsü'nün öncüsü olan Ulusal Bilimi Geliştirme Enstitüsü'nün yazmanıydı.[3] Yaşamı boyunca çok saygı gördü. Elektromıknatıslar yaparken, Henry kendi kendine indüktansın elektromanyetik olayını keşfetti. Ayrıca Michael Faraday'dan bağımsız olarak karşılıklı indüktansı keşfetti, ancak keşfi yapan ve sonuçlarını yayınlayan ilk kişi Faraday oldu.[4][5][6] Henry, elektromıknatısı kullanışlı bir aygıta dönüştürdü. Elektrikli kapı zili (özellikle bir elektrik kablosuyla uzaktan çalınabilen bir zil, 1831)[7] ve elektrik rölesi (1835) için bir öncü icat etti.[8] Elektromanyetik röle üzerindeki çalışması, Samuel FB Morse ve Sir Charles Wheatstone tarafından ayrı ayrı geliştirilen kullanışlı elektrikli telgrafın temelini oluşturdu. Onun onuruna SI indüktans birimine henri[9] adı verilir (simge: H[10]).

Academy Park'ta (Albany), Henry'nin elektrikle ilgili çalışmalarının anısına tarihsel im.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Keith Laidler'a göre doğum yılına ilişkin birtakım kuşkular bulunur, aile üyesinden gelen güçlü bir kanıta göre 1799'da doğmuştur.
  2. ^ To Light such a Candle. Oxford University Press. 1993. s. 136. 
  3. ^ "Planning a National Museum". Smithsonian Institution Archives. 3 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2010. 
  4. ^ "A Brief History of Electromagnetism" (PDF). 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Aralık 2022. 
  5. ^ Fundamentals of Applied Electromagnetics. 2nd. Prentice Hall. 31 Ocak 2001. s. 232. ISBN 978-0-13-032931-8.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "Joseph Henry". Distinguished Members Gallery, National Academy of Sciences. 9 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2006. 
  7. ^ Scientific writings of Joseph Henry, Volume 30, Issue 2. Smithsonian Institution. 1886. s. 434. ISBN 9780598400116. 
  8. ^ "The electromechanical relay of Joseph Henry". Georgi Dalakov. 4 Ocak 2021. 18 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2022. 
  9. ^ "Henry | Definition & Facts". 17 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2022. 
  10. ^ Ambler Thompson & Barry N. Taylor (2008). "NIST Special Publication 811: Guide for the Use of the International System of Units (SI)" (PDF). National Institute of Standards and Technology. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Mart 2013. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Ames, Joseph Sweetman (Ed.), İndüklenen elektrik akımlarının keşfi, Cilt. 1. Anılar, Joseph Henry tarafından. New York, Cincinnati [vb. ] Amerikan kitap şirketi [c1900] LCCN 00005889
  • Coulson, Thomas, Joseph Henry: Hayatı ve Çalışması, Princeton, Princeton University Press, 1950
  • Dorman, Kathleen W. ve Sarah J. Shoenfeld (derlemeler.), Joseph Henry'nin Kağıtları. Cilt 12: Kümülatif Dizin, Bilim Tarihi Yayınları, 2008
  • Henry, Joseph, Joseph Henry'nin Bilimsel Yazıları. Cilt 1 ve 2, Smithsonian Enstitüsü, 1886
  • Moyer, Albert E., Joseph Henry: The Rise of an American Scientist , Washington, Smithsonian Institution Press, 1997. 1-56098-776-6ISBN 1-56098-776-6
  • Reingold, Nathan ve diğerleri, (eds.), Joseph Henry'nin Kağıtları. Cilt 1-5, Washington, Smithsonian Institution Press, 1972-1988
  • Rothenberg, Marc ve diğerleri, (eds.), Joseph Henry'nin Kağıtları. Cilt 6-8, Washington, Smithsonian Institution Press, 1992-1998 ve Cilt 9-11, Science History Publications, 2002-2007

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektrik</span> elektrik yükünün varlığı ve akışı ile ilgili fiziksel olaylar

Elektrik, elektrik yüklerinin akışına dayanan bir dizi fiziksel olaya verilen isimdir. Elektrik sözcüğü Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Elektriğin Türkçe eş anlamlısı çıngı sözcüğüdür. Ayrıca Anadolu ağızlarında elektrik anlamında yaldırayık sözcüğü tespit edilmiştir. Elektrik, pek çok farklı şekillerde var olabilir. Örneğin, yıldırımlar, durgun elektrik, elektromanyetik indüksiyon ve elektrik akımı gibi. Ek olarak, elektriğin elektromanyetik radyasyon, radyo dalgaları gibi oluşumları olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Elektromanyetizma</span> elektrikle yüklü parçacıklar arasındaki etkileşime neden olan fiziksel kuvvet

Elektromanyetizma, elektrikle yüklü parçacıklar arasındaki etkileşime neden olan fiziksel kuvvet'tir. Bu etkileşimin gerçekleştiği alanlar, elektromanyetik alan olarak tanımlanır. Doğadaki dört temel kuvvetten biri, elektromanyetizmadır. Diğer üçü; güçlü etkileşim, zayıf etkileşim ve kütleçekim kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Transformatör</span> Elektrik-elektronik devre elemanı

Transformatör ya da kısa adıyla trafo iki veya daha fazla elektrik devresini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlayan bir elektrik aletidir. Bir elektrik devresinden diğer elektrik devresine, enerjiyi elektromanyetik alan aracılığıyla nakletmektedir. Transformatörler elektrik enerjisinin belirli gücünde gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi yapan makinelerdir. Transformatör, elektrik enerjisini bir elektrik devresinden başka bir devreye veya birden fazla devreye aktaran bileşendir. Transformatörün herhangi bir bobinindeki değişen akım, transformatörün çekirdeğinde değişken bir manyetik akı üretmektedir. Oluşan akım, aynı çekirdek etrafına sarılmış diğer bobinler boyunca değişen bir elektromotor kuvveti indüklemektedir. Elektrik enerjisi, iki devre arasında metalik (iletken) bir bağlantı olmadan ayrı bobinler arasında aktarılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Washington, DC</span> Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti

Washington, D.C. veya Türkçeleştirilmiş ismi ile Vaşington D.C., kısaca D.C. veya resmî ismiyle Kolumbiya Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti. Türkçe telaffuzu sebebiyle Vaşington olarak da bilinen şehir ismini, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı ve Kurucu Baba olan George Washington'dan almıştır. Washington, Amerikan Devrimi'nden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Amerikalıların hükûmet merkezi olarak kuruldu. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Faraday</span> İngiliz bilim insanı (1791–1867)

Michael Faraday, elektromanyetizma ve elektrokimyaya katkılarıyla tanınan, İngiliz kimya ve fizik bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Faraday kafesi</span>

Faraday kafesi, elektriksel iletken metal ile kaplanmış veya iletkenler ile ağ biçiminde örülmüş içteki hacmi dışarıdaki elektrik alanlardan koruyan bir muhafazadır. 1836 yılında İngiliz Fizikçi Michael Faraday'ın buluşu olduğu için "Faraday kafesi" diye adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apaçiler</span> Amerika Birleşik Devletlerinin yerli halklarından oluşan birkaç grup

Apaçiler ya da Apaşlar, Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona, New Mexico ve Oklahoma eyaletlerinde yaşayan, Güneybatı Kızılderilileri kültür grubundan, Atabaskların Güney Atabaskları bölümünden ve Güney Atabask dillerine giren Ova Apaçicesi, Hikarilaca, Lipanca, Meskalero-Çirikavaca ile Batı Apaçicesi adlı dilleri konuşan Kızılderilileri topluca niteleyen ortak addır. Kendilerini Apaçi olarak nitelendiren kişi sayısı 2000 yılı rakamlarına göre 56.060 olup en yakın akrabaları Navaholardır.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Greeley Abbot</span>

Charles Greeley Abbot: Amerikalı astronom ve astrofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Morse</span> Amerikalı mucit ve ressam

Samuel Finley Breese Morse, Amerikalı mucit ve ressamdır. Portre ressamı olarak ün yaptıktan sonra, orta yaşlarında Avrupa telgraflarını temel alan tek telli telgraf sisteminin icadına katkıda bulundu. 1837'de Mors kodunu geliştiren kişilerden biri oldu ve telgrafın ticarileşmesine katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">V-2</span> İlk balistik füze ve uzaya ulaşan ilk insan yapısı alet

V-2, ilk balistik füze ve uzaya ulaşan ilk insan yapısı alet.

<span class="mw-page-title-main">Gaz türbini</span> içten yanmalı motor tipi

Gaz türbini, bir tür sürekli ve içten yanmalı motordur. Bütün gaz türbinlerinde ortak bulunan ana bileşenler aşağıdaki gibidir:

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Doğa Tarihi Müzesi (Washington)</span>

National Museum of Natural History, Smithsonian Institution tarafından idare edilen ve Washington, ABD'deki National Mall'da bulunan doğa tarihi müzesidir. Girişin ücretsiz olması ve yılın 364 günü açık olmasıyla, dünyanın en çok ziyaret edilen doğa tarihi müzesidir. 1910'da National Mall'da açılan müze, özellikle ulusal koleksiyonları ve araştırma tesislerini barındırmak için inşa edilen ilk Smithsonian binalarından biriydi. Ana bina 139.354,56 m² toplam alana ve 30.193,488 m² sergi ve halk alanına sahiptir. Toplamda müze 18 futbol sahası genişliğindedir ve 1000'den fazla çalışanı vardır.

Elektromanyetik indüksiyon, değişen bir alana maruz kalmış bir iletkenin üzerindeki potansiyel fark (voltaj) üretimidir.

<span class="mw-page-title-main">National Portrait Gallery (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

National Portrait Gallery, Amerika Birleşik Devletleri'nde Washington'da yer alan F Streets NW'deki tarihi bir sanat müzesi. 1962 yılında kuruldu ve Smithsonian Institution'ın bir parçası olarak 1968'de halka açıldı. Müzedeki koleksiyonlar, ünlü Amerikalıların görüntülerine odaklanır. Tarihi Old Patent Office Building binası içindedir.

Elektromanyetik kuvvetlerin insan anlayışının zaman çizelgesi olduğu elektromanyetizma zaman çizelgesi, iki bin yıl öncesine dayanmaktadır. Bu çizelge, elektromanyetizma, ilgili teoriler, teknoloji ve olayların tarihinin içinde oluşumlarını listeler.

<span class="mw-page-title-main">Smithsonian Amerikan Sanat Müzesi</span>

Smithsonian American Art Museum, Smithsonian Enstitüsü'nün bir parçası olan Washington DC'de bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Wetmore</span>

Frank Alexander Wetmore, Amerikalı bir ornitolog ve kuş paleontologuydu. Smithsonian Enstitüsü'nün altıncı sekreteriydi.

<span class="mw-page-title-main">William Harris Ashmead</span> Amerikalı böcekbilimci (1855 – 1908)

William Harris Ashmead, 19 Eylül 1855'te Philadelphia'da doğan Amerikalı bir entomologdur. 17 Ekim 1908'de Washington DC'de ölmüştür.

Doris Holmes Blake, doğum adıyla Doris Mildred Holmes, Amerikalı bir entomolog ve bilim illüstratörüdür. Chrysomelidae konusunda uzmandı.