İçeriğe atla

Joseph Haydn operaları listesi

Joseph Haydn

Avusturyalı besteci Joseph Haydn (1732–1809) tarafından hazırlanmış tüm operalar listesidir.

Joseph Haydn günümüzde önemli bir opera bestecisi olarak bilinmemektedir ve bundan dolayı Haydn'ın opera eserleri nadir olarak operaevlerinde sahnelenmektedir. Fakat kendi zamanında Haydn opera eserlerini yazmak için çok zaman sarf etmiştir. Buna neden 1752 yılında serbest besteci iken hazırladığı eser ve 1791de Londra'da sahnelenmek için hazırladığı opera hariç, diğer opera eserlerinin müzik direktörü olarak çalıştığı Macar asıllı Prens "Nikolaus Esterhazi" için hazırlanmasıdır. Bu zengin toprak sahibi prens için Haydn'ın kontratına göre yılda 150 konser ve temsil hazırlaması gerekmesi ve patronun ilgisini çekmek için bunların birbirinden değişik olup zaman zaman yeni eserlerin de yapımlanması lazım gelmekteydi.

Liste

TarihİsimHoboken-Verzeichnis
Katalog no.
JanrPerde sayısıLibretto
1752Der krumme Teufe29/1aSingspiel1 perdeJoseph von Kurz
1762
rev. 1773-1774
Acide e Galatea28/1"Festa teatrale"1 perdeG.A. Migliavacca
1766La canterina
(Şarkıcı kadın)
28/2"Intermezzo in musica"2 perde
1763?La marchesa nespola30/1"Comedia"
1768Eczacı (Lo speziale)28/3"Dramma giocoso"3 perdeCarlo Goldoni, Rev.: Carl Friberth?
1769Le pescatrici
(Balık satan kadın)
28/4"Dramma giocoso3 perdeCarlo Goldoni,
Rev.: Carl Friberth?
1773L'infedeltà delusa
(Aldatan aldatılması)
28/5"Burletta per musica"2 perdeMarco Coltellini,
Rev.:Carl Friberth?
1773Philemon und Baucis29b/2"Singspiel"1 perdeG.K.Pfeffel
1775L'incontro improvviso
(Beklenmedik karşılaşma)
28/6"Dramma giocoso3 perdeCarl Friberth,
Kaynak: L.H.Dancourt, La rencontre imprévue
1777Il mondo della luna (Ayda Dünya)28/7"Dramma giocoso"3 perdeCarlo Goldoni
1779La vera costanza
(Gerçek metanet)
, Rev.1785
28/8"Dramma giocoso"3 perdeFrancesco Puttini
1779L'isola disabitata
(Issız ada)
28/9"Azione teatrale"2 bölümPietro Metastasio
1780La fedeltà premiata
(Sadakat ödüllenir)"
28/10"Dramma giocoso"3 perdeUyarlayan: Giambattista.
Kaynak: Lorenzi L'infedeltà fedele
1782Orlando paladino
(Paladin Orlando)
28/11"Dramma eroicomico"3 perdeNunziano Porta,
Kaynak: Carlo Francesco Badini Le pazzie d'Orlando ve
Kaynak: Ludovico Ariosto, Orlando furioso
1783Armida28/12"Dramma eroico"3 perdeKaynak: Torquato Tasso, Gerusalemme liberata
1791L'anima del filosofo (Filozof ruhu)28/13"Dramma per musica4 perdeCarlo Francesco Badini.

Ayrıca bakınız

Dış kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Opera</span> Müzikli tiyatro eseri

Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig van Beethoven</span> Alman klasik müzik bestecisi ve piyanist (1770–1827)

Ludwig van Beethoven, Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir. 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan Fidelio en çok bilinen eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Haydn</span> Avusturyalı klasik müzik bestecisi

Franz Joseph Haydn Avusturyalı klasik müzik bestecisi. Hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiştir. "Baba Haydn" olarak bilinir. En çok senfoni türündeki eserleriyle tanınır; bu türde 104 eser verdi. Kendisi gibi besteci olan Michael Haydn'ın ve tenor Johann Evangelist Haydn'ın ağabeyidir.

Libretto, opera, operet, oratoryo, bale, müzikal, mask gibi müziksel sahne eserlerinin metinlerine verilen ad. Hristiyan dinî ayinlerinde sesle şarkı şeklinde söylenen dua, ilahi, kantata vb. için yazılan metinlere de libretto denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Amadeus Mozart</span> Avusturyalı piyanist ve bestekar

Wolfgang Amadeus Mozart veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.

Joseph Haydn, Avusturyalı klasik müzik bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Muzio Clementi</span>

Muzio Clementi (d. 23 Ocak 1752, Roma - ö. 10 Mart 1832, Evesham, Worcestershire), modern piyano tekniğinin babası olarak anılan İtalyan asıllı İngiliz bestecidir. Mozart ve Beethoven gibi büyük bestecilerin çağdaşı olması, onun besteci olarak ününü gölgelemiş olsa da piyano müziği alanında özellikle de sonat formunun gelişiminde büyük yeri vardır. Clementi sonatinaları halen tüm dünyada piyano öğrencileri tarafından çalınmaktadır. Etkisi, çağının çok ötesine uzanmış bir sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mozart operaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Wolfgang Amadeus Mozart operaları değişik tiplerle 22 tane müzikli dramı kapsamaktadır. Bunlara gençliğinde yazdığı ve diğer bestecileri taklitten ileri gitmeyen küçük çapta eserlerden yetişkinliğinde ortaya çıkardığı tam tekmil opera olarak hazırladığı müziksel anıtlara kadar değişiklik gösterir. Bu eserlerden üçü tamamlanmadan kenara bırakılmıştır ve bestecinin ölümünden çok sonra oynanmıştır. Yetişkinlik çağı eserleri opera sanatının klasikleri sayılmaktadır. Bu nedenle bugün dünya opera sahnelerinden hiç eksik olmadan oynanmakta ve her zaman seyirciler tarafından tutulup sevilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Külkedisi (opera)</span>

Külkedisi Gioacchino Rossini tarafından bestelenmiş iki perdelik opera veya dramma giocosodir. Eserin librettosu, Fransız yazar Charles Perrault tarafından yazılmış Külkedisi masalından uyarlanarak Jacopo Ferretti yazılmıştır. Ancak eserin hazırlandığı sıralarda tiyatrolarda özel efektler çok sınırlı olduğu için, eser orijinal masalda bulunan fantezi peri sihirlerinden arındırılmış ve daha gerçekçi olarak sunulmuştur. Eserin prömiyeri 25 Ocak 1817'de Romada "Teatro Valle"de verilmiştir

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Paisiello</span>

Giovanni Paisiello, klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar ve diğer müzik türleri eserler hazırlamış olan bir İtalyan besteci.

<span class="mw-page-title-main">Baldassare Galuppi</span>

Baldassare Galuppi, özellikle "opera buffa" janrında operalar hazırlamış olan bir Venedikli İtalyan besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ferenc Erkel</span>

Ferenc Erkel zamanının Avusturya-Macaristan İmparatorluğu idaresi altında yaşamış bir Macar opera besteci, piyanist, öğretmen ve orkestra şefidir. Erkel Macar tarihsel temaları olan Macar grand-opera janrının babası sayılmaktadır. Opera eserleri Macaristan'da seyircinin büyük sevgisi ile hala çok kere yapımlanıp sahnelenmektedir. 1844de Macaristan milli marşı olarak kabul edilen "Himnusz" adlı marşın müziğinin de bestecisidir.

Opera janrları listesi değişik ülkelerde kullanılan alternatif opera janr isimlerinin hepsini içeren çok kapsamlı sözlük karakterli bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Umberto Giordano</span> İtalyan besteci (1867-1948)

Umberto Menotti Maria Giordano, özellikle opera besteleri ile tanınmış bir İtalyan bestecidir.

Rutland Boughton bir Britanyalı opera ve batı klasik müzik bestecisi, orkestra şefi ve müzik festivali organizatorü.

Franz Asplmayr Avusturyalı besteci ve keman virtüözü. İsminin birçok farklı versiyonları bulunmaktadır. Franz Aspelmayr, Franz Aschpellmayr ve Franz Appelmeyer bunlardan birkaçıdır. Yunan mitolojisine dayanan bir opera ile bilinmektedir. Birkaç senfonide daha çalmıştır ve Joseph Haydn ile bir triosu vardır. Onun işleri üzerine araştırma yapan insanlar arasında büyük fikir ayrılıkları vardır. J. Murray Barbour'a göre, Asplmayr'ın 80 minuets adlı eseri obuayla, üflemelilerle ve telli çalgılarla yapılmış bir eserdir; fakat içinde keman bulunmaz, bunları oldukça sıkıcı ve hatta "iki bira arasında yazılmış bir eser" olarak niteler." Fakat bunun yanında çalgıların arasındaki uyuma ve geliştirdiği tekniklere oldukça saygısı olduğunu söylemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ayda Dünya</span>

Ayda Dünya Hob. dizini: 28-7, libretto'su 1750'de Carlo Goldoni tarafından İtalyanca yazılmış; besteci Joseph Haydn tarafından hazırlanmış "opera buffa" janrında bir 3 perdelik operadır. İlk temsili 3 Ağustos 1777'de modern Macaristan'da Eszterháza'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Armida (Haydn)</span>

Armida, bestesi Joseph Haydn tarafından, büyük olasılıkla "Nunziato Porta"'nun Torquato Tasso'nun 1581'de yazmış olduğu Gerusalemme liberata adlı şiirinden uyarlanarak İtalyanca olarak yazılmış olduğu libretto kullanılarak, hazırlanmış 3 perdelik "dramma heroico" janrında bir operadır. Prömiyer temsili 26 Şubat 1784'te modern Macaristan'da Eszterháza'da saray tiyatrosunda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Armide (Gluck)</span>

Armide, Christoph Willibald Gluck tarafından Fransızca olarak hazırlanmış 5 perdelik bir trajik operadır. Librettosu "Philippe Quinault" tarafından Fransızca olarak Torquato Tasso'nun (d.1544-o.1596) "Gerusalemme liberata [(Kurtarılmış Kudüs)(1581)]" epik şiir eserinden uyarlanarak yazılan eserin prömiyer temsili 23 Eylul 1777'de Paris'te "Académie Royale de Musique" tarafından verilmiştir. Bu eser Gluck'un Fransız opera sahnesinde temsil edilen 5. opera eseri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Simon Standage</span>

Simon Andrew Thomas Standage, dönemsel çalgılarla barok ve klasik dönem müziklerinin icrası üzerine uzmanlığı ve baş kemancılığıyla bilinen bir İngiliz kemancı ve orkestra şefidir.