İçeriğe atla

Joseph Constantine Carpue

Joseph Constantine Carpue

Joseph Constantine Carpue (4 Mayıs 1764 - 30 Ocak 1846), Londra'da doğmuş bir İngiliz cerrahtı. Chelsea'deki St George's Hastanesi ve Duke of York Hastanesi ile ilişkilendirildi. Yetenekli bir cerrah ve popüler bir anatomi hocasıydı.[1]

Carpue, birkaç yüzyıl önce Hindistan'da yaratılan bir tekniği kullanarak İngiltere'deki ilk burun plastik ameliyatını gerçekleştirmesiyle tanınıyor. Hint rinoplastik rekonstrüksiyonu, alından alınan bir deri parçasının kullanılmasını içeriyordu ve Avrupa'da "Carpue ameliyatı" olarak tanınacaktı. 1816'da Carpue, Alının Derisinden Kayıp Bir Burun Restorasyonu İçin İki Başarılı Operasyonun Hesabı adlı yayınında prosedürü anlattı.[2]

Carpue aynı zamanda tıpta elektrik deneylerinde de öncüydü; An Introduction to Electricity and Galvanism (Hastalıkların Tedavisinde Etkilerini Gösteren Vakalarla) adlı incelemesinde ayrıntılarıyla anlattı.

Kaynakça

  1. ^ "Joseph Constantine Carpue - Biography". todayinsci.com. 28 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2024. 
  2. ^ oldoptheatre (25 Temmuz 2019). "Joseph Constantine Carpue and the Revival of Rhinoplasty | The Old Operating Theatre" (İngilizce). 14 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Haberal</span> Türk cerrah, akademisyen, Başkent Üniversitesinin kurucusu

Mehmet Haberal, Türk cerrah, akademisyen.

Beyin ve sinir cerrahisi, nörocerrahi ya da nöroşirürji merkezi ve periferik sinir sistemi bozukluklarının mekanik müdahale yoluyla tedavisini yapan bir cerrahi uzmanlık dalıdır. Bu dalda uzmanlık alan tıp doktorlarına nörocerrah ya da nöroşirürjiyen denmektedir. Bu uzmanlık eğitiminin sonrasında daha üst ihtisas dalları olarak spinal, fonksiyonel, tümör, vasküler, pediatrik nöroşirürji gibi dalları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Oftalmoloji</span> görme yolları hastalıkları ve cerrahisiyle ilgilenen tıp dalı

Oftalmoloji, görme yolları hastalıkları ve cerrahisiyle ilgilenen bir tıp bilim dalıdır. Kelimenin kökeni Yunanca ophthalmos (göz) ve logos (kelime)'den gelmektedir. Ayrıca bir disiplin olarak hayvan gözlerini de içerir çünkü insan gözüyle aralarında son derece az fark vardır. Bu farklar ise sadece prevelans ve anatomiye bağlıdır, hastalıklara bağlı değildir. Oftalmolog ise sadece tıbbi yeterliliklerini almış uzmanlara verilen unvandır ve göz operasyonları yapabildikleri için cerrah olarak sınıflandırılırlar.

Mahmut Gazi Yaşargil, Türk bilim insanı ve tıp hekimi.

<i>Greys Anatomy</i> Hastane konulu ABD yapımı televizyon dizisi

Grey's Anatomy, Emmy ve Altın Küre ödüllü hastane konulu ABD yapımı televizyon dizisi. Ellen Pompeo, Patrick Dempsey(Patrick Dempsey sonradan diziden ayrılmıştır), Sandra Oh, Katherine Heigl, Justin Chambers, T.R. Knight, Chandra Wilson, James Pickens Jr., Sara Ramirez, Eric Dane, Chyler Leigh dizide rol alırken, dizinin yapımcılığını Shonda Rhimes üstlenmiştir. ABD'de ABC, Türkiye'de ise FOX ve Digiturk'teki DiziMax kanalında yayınlanmaktadır. Katherine Heigl dizideki rolüyle 2007 yılında Emmy ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rinoplasti</span> burna kalıcı şekil verme, estetik olarak burun şeklini değiştirme operasyonu

Rinoplasti, yaygın plastik cerrahi türüdür. Burnu yeniden şekillendirme; yapılandırma ameliyatıdır. Amaç burnu fonksiyonel ve estetik açıdan daha iyi hale getirmektir. Tıp dilinde rinoplasti estetik burun ameliyatı anlamına gelir. Burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesi ameliyatıdır. Özellikle kişinin yüzüne göre planlanması gereken ve kemik, kıkırdak, yumuşak dokular ve cilde şekil verilen bir ameliyattır. Son yıllarda aşırı kıkırdak ve kemik çıkarımı yapılan eski yöntemler bırakılmış ve "yapısal rinoplasti" konsepti hakim olmuştur. Burun estetiği ile burun cerrahisi konusunda eğitim alan kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar ilgilenmektedir. Ameliyatın hem estetik hem de burun içi septumunun düzeltilmesini de içeren şekline septoplasti veya septorinoplasti denir. Ameliyatsız rinoplasti, alarplasti, rinektomi, frontal sinüs trefinasyonu, antral lavaj da burun estetiği ameliyatlarına aittir.

<span class="mw-page-title-main">Halit Ziya Konuralp</span>

Halit Ziya Konuralp, Türk hekim ve emekli öğretim üyesidir. Türkiye'de plastik cerrahinin kurucusu ve hocaların hocası olarak bilinir. 1958'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'nin ilk plastik cerrahi kürsüsünü kurmuş, 1975 yılına kadar öğretim üyesi, profesör ve kürsü başkanı olarak çalışmıştır. Emekli olduktan sonra Esnaf Hastanesi'nde çalışmaya devam etmiştir. 1961'de Türk Plastik Cerrahi Derneği'ni kurmuştur. Türkiye'deki ilk estetik ameliyat 1931 yılında Diyarbakır'da Prof. Dr. Halit Ziya Konuralp tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Christiaan Barnard</span>

Christiaan Neethling Barnard, Güney Afrikalı kalp cerrahı. İnsandan insana ilk başarılı kalp nakli ameliyatını gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">TOBB ETÜ Hastanesi</span>

TOBB ETÜ Hastanesi, TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.'ye ait olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan özel hastane.

<span class="mw-page-title-main">Barry Marshall</span> Avustralyalı hekim

Barry James Marshall Avustralyalı hekim. 2005 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahiplerindendir. University of Western Australia'da Klinik Mikrobiyoloji Profesörü'dür. Marshall çoğu peptik ülser hastalığının ana nedeninin Helicobacter pylori bakterisi olduğunu göstermesiyle bilinir. Bu keşifden önce yıllar boyu peptik ülser hastalığının nedeni olarak stres, baharatlı gıdalar ve aşırı mide asitliği suçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Genel Hastanesi</span>

Massachusetts Genel Hastanesi Harvard Tıp Fakültesi'nin en büyük ve orijinal eğitim ve araştırma hastanesidir. Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin West End bölgesinde bulunmaktadır. ABD'nin en eski üçüncü hastanesi, New England bölgesinin de en eski ve 950 yatak kapasitesiyle en büyük hastanesidir. Massachusetts Genel Hastanesi yıllık 750 milyon dolardan fazla olan araştırma bütçesiyle dünyadaki en büyük hastane merkezli araştırma programını yürütmektedir. 2016 yılında US News & World Report tarafından yapılan sıralamaya göre ABD genelinde en başarılı 3. hastanedir.

<span class="mw-page-title-main">Enrique Finochietto</span> Arjantinli hekim (1881-1948)

Enrique Finochietto Arjantinli akademisyen, doktor ve mucittir.

M1 Metro Hattı, Bursa'daki hafif raylı metro hatlarından biridir. Hat üzerinde 24 istasyon bulunmaktadır. 21 istasyon işletmede olup, 3 istasyon inşa hâlindedir.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Bilsel</span> Türk cerrah hekim

Yılmaz Bilsel, Türk hekim. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde genel cerrahi profesörü.

Çocuk cerrahisi veya Pediatrik cerrahi; fetüslerin, bebeklerin, çocukların, ergenlerin ve genç yetişkinlerin cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bir cerrahi alt uzmanlık alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Bell</span>

Joseph Bell, 19. yüzyılda Edinburgh Üniversitesi tıp fakültesinde görevli İskoç cerrah ve öğretim görevlisiydi. Edebi karakter Sherlock Holmes için bir ilham kaynağı olmasıyla bilindi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Clover</span> Kloroform uzmanı İngiliz doktor

Joseph Thomas Clover İngiliz bir doktor ve anestezistti. Eter ve kloroform da dâhil olmak üzere anestezik maddeleri güvenli ve kontrollü bir şekilde iletmek için çeşitli aparatlar icat etti. 1871'e gelindiğinde ölümle sonuçlanmadan 13.000 kez anestezi uygulamıştı.