İçeriğe atla

Joseph Chinard

Joseph Chinard
Joseph Chinard minyatür portresi Ressam:Jean François Soiron
Genel bilgiler
Doğum12 Subat 1756
Lyon, Fransa
Ölüm20 Haziran 1813
Lyon, Fransa
UyrukFransız
AlanıHeykel
Sanat eğitimiÉcole Royale de Dessin, Lyon
İmzası

Joseph Chinard (d. 12 Şubat 1756, Lyon — ö. 20 Haziran 1813, Lyon) Natüralizm ve neoklasik akımın temsilcisi Fransız heykeltıraş.

Yaşamı ve sanatı

İlk eğitimini, "École Royale de Dessin Lyon"un resim bölümünde aldı. Bu okuldan mezun olduktan sonra Lyon'da bir heykeltıraşın atölyesinde çalıştı.

Lyon'daki çalışmaları, sanatsever bir tüccarın dikkatini çekti. Bu kişinin hâmîliğinde 1784'te Roma'ya gitti ve üç yıl orada kaldı. Roma'da kaldığı dönemde, Lyon'da yaşayan sanatsever hâmîsine birçok antika kopyası gönderiyordu. Roma'da "Accademia di San Luca"dan İtalyan olmayanlara verilen bir onur ödülü kazandı. Ödül kazanan bu çömlek heykeli, Perseus and Andromeda Accademia'nın koleksiyonunda bulunuyor. 1787'de Lyon'a döndü.

1791'de tekrar Roma'ya döndü. Eserleri, bilhassa Fransız Devrimi sırasındaki devrimci görüşleri nedeniyle, otoritelerin ilgisini çekti. Papa'nın isteği üzerine 1791'de iki aylığına Sant Angelo Kalesi'nde gözaltına alındı. Bu tutukluluktan sonra 1792'de Roma'dan kovuldu ve Fransa'nın Dijon kentine yerleşti.

Mermer heykeli "Madame de Verninac'ıin büstü",[1] 1800'de Paris Salonu'nda sergilendi. Aynı eserin mermer versiyonu da 1808'de yine Paris Salonu'nda teşhir edildi. Chinard, Paris'e sayılı kez ziyâret etti, ömrünün büyük bölümünü Lyon ve İtalya arasında geçirdi. Bir Paris ziyareti sırasında devrin Paris soyetisnin ünlü ismi Madamé Récamier'in (bugün J. Paul Getty Müzesi'nde) büstünü yaptı; daha sonra bu büstün mermerden bir versiyonu daha yapıldı.

Lyon'daki açık hava heykelleri, Fransız Devrimi sırasında kaybolmuştur.

Chinard'a ve heykellerine olan ilgi, 1909 ile 1910 arasında Paris Musée des Arts Décoratifs'te gerçekleştirilen bütün eserlerinin bir araya getirildiği bir sergiden sonra yeniden canlandı.[2]

Joseph Chinard'ın eserleri, Louvre Müzesi, Metropolitan Museum of Art[3] ve National Gallery of Art gibi birçok müzede yer almaktadır.

Resim galerisi

Notlar

  1. ^ Bu hanım, ressam ve siyasetçi olan Eugène Delacroix'in kızkardeşidir.
  2. ^ Breck 1919:161
  3. ^ Bir pişmiş toprak büst, Jacques Hébert'in portresi olarak bilinmekte (Breck 1919) ve Mmme de Staël portresi olarak bilinen alçıdan ve pişmiş toprakla renklendirilmiş büst, (Joseph Breck, "Recent Accessions of Decorative Arts: Part II. European Ceramics, Sculpture, and Furniture", The Metropolitan Museum of Art Bulletin 15.10 (October 1920:234-238, fig.1, say. 234).

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neoklasisizm</span> Antik Yunan ve Antik Romanın "klasik" sanat ve kültüründen ilham alan sanat hareketleri

Neoklasisizm, Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko sanatındaki aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Auguste Rodin</span> Fransız heykeltıraş (1840 – 1917)

François-Auguste Rodin, Fransız heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Juan Gris</span> İspanyol sanatçı (1887-1927)

José Victoriano González-Pérez veya bilinen adıyla Juan Gris, hayatının büyük bölümünü Fransa'da geçirmiş olan İspanyol ressam ve heykeltıraş. Eserleri, devrinde yeni ortaya çıkmaya başlayan kübizm çizgisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Canonica</span> İtalyan heykeltıraş (1869-1959)

Pietro Canonica, İtalyan heykeltıraş, ressam ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Frederic Leighton</span>

Sir Frederic Leighton,, İngiliz ressam ve heykeltıraş. Çalışmalarında tarih, incil ve klasik konuları ele aldı. Leigthon, en kısa ömürlü asil olma unvanını taşıyordu, sadece bir gün sonra asaleti yaşamı ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Praksiteles</span> antik Yunan heykeltıraş

Atinalı Praksiteles, Büyük Kephisodotos'un oğlu olup MÖ 4. yüzyılın en tanınmış heykeltıraşlarından biriydi. Çıplak kadın figürünü gerçek boyutlarda heykellere uygulayan ilk heykeltıraştı. Tartışmasız biçimde Praksiteles'e atfedilen herhangi bir heykel bugüne ulaşmamış olsa da, eserlerinin birçok kopyası halen mevcuttur. Büyük Plinius gibi o dönemin yazarları, Praksiteles'in eserlerinden bahsetmiştir. Ayrıca heykeltıraşın pek çok ünlü eserinin resimlerini içeren, o dönemden kalma sikkeler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Sebati</span>

Muhittin Sebati Türk ressam ve heykeltıraştır.

Hezekiah Augur, Amerikalı heykeltıraş ve mucit.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Carpeaux</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1827 – 1875)

Jean-Baptiste Carpeaux, Fransız heykeltıraş ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Bourdelle</span> Fransız heykeltıraş (1861 – 1929)

Antoine Bourdelle (d. 30 Ekim 1861 Montauban, Tarn-et-Garonne, Fransa – ö. 1 Ekim 1929 Vésinet, Fransa),, bir Fransız heykeltıraş ve sanat öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Hippolyte Moulin</span> Fransız heykeltıraş (1832 – 1883)

Hippolyte Alexandre Julien Moulin, bazen Julien-Hippolyte Moulin ya da Hypolite Moulin de denir, 19. yüzyıl Fransız heykeltıraştır.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Poussin</span> Fransız ressam (1594 – 1665)

Nicolas Poussin, Fransız klasisist ressamdır. Çalışmalarında ağırlıklı olarak duruluk, mantık ve düzen ön plana çıkarılır ve hatları, renge yeğler. Çalışmaları, 17. yüzyılın baskın Barok tarzına karşı bir alternatif olarak görülür. 20. yüzyıla kadar, Jacques-Louis David, Jean-Auguste-Dominique Ingres and Paul Cézanne gibi klasik odaklı sanatçılara ana ilham kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan Müzeleri</span>

Vatikan Müzeleri, Vatikan'da bulunan dünyanın en büyük müzelerinden birisidir. Bu müze Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans'ta inşa edilmiş olup, dünyanın önemli heykellerine ev sahipliği yapan önemli bir binadır. Toplamda, Sistine Şapeli ile birlikte toplam 54 galeri ("sala") bulunmaktadır. Ziyaretçiler Sistine Şapeli'ne 53 galeriyi gezdikten sonra verilen ek ücret ile girebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Giambologna</span>

Giambologna, Flandralı asıllı ama önemli eserlerini Floransa, İtalya'da vermiş olan, maniyerizm güzel sanatlar stilinde heykeller yapan bir heykeltıraş sanatçı.

Jean-Baptiste Claude Eugène Guillaume, Fransız heykeltıraş ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Edme Gaulle</span> Fransız sanatçı (1769 – 1841)

Edme Gaulle Fransız bir heykeltıraştı.

Royal Society of Chemistry (RSC), Londra'daki Burlington House'da bulunan mekanında bir dizi önemli sanat eserine sahiptir. Koleksiyon, esas olarak 19. Yüzyılın ortası ile 21. Yüzyılın başları arasında elde edilen büstler, resimler ve diğer eserlerden oluşur.

François-Hubert Drouais, XV. Louis'nin saltanatının son yıllarında önde gelen bir Fransız portre ressamıydı. Müşterileri arasında Fransız kraliyet ailesi ve soyluları, yabancı aristokrasi, fermiers-généraux ve Paris toplumunun daha zengin üyeleri ve onların sevdikleri vardı. Ancak, müşteri yelpazesini genişleten ve portrelerini modaya uygun bir gereklilik haline getiren, Fransız sarayında artan popülaritesiydi. Drouais'nin çalışmaları, yaşamı boyunca hayranlıkla karşılandı ve popülaritesi ve müşterileri, Salon incelemelerinde ara sıra yayınlanan olumsuz yargılara rağmen azalmadı.