İçeriğe atla

Joseph Babinski

Joseph Babinski
DoğumJoseph Jules François Félix Babinski
17 Kasım 1857(1857-11-17)
Paris, Fransa
Ölüm29 Ekim 1932 (74 yaşında)
Paris, Fransa
MilliyetFransız
MeslekNöroloji
Tanınma nedeniBabinski bulgusu

Joseph Jules François Félix Babinski (Lehçe; Józef Julian Franciszek Feliks Babiński; 17 Kasım 1857 - 29 Ekim 1932), Fransız - Polonyalı nöroloji profesörüdür. En çok kortikospinal sistem hasarının göstergesi olan patolojik bir refleks olan Babinski işaretini (bulgusunun) 1896 yılında tanımlamasıyla tanınır.

Yaşamı

Paris'te doğan Babinski, Polonyalı bir subay olan Aleksander Babiński (1824–1889) ve Henryeta Weren Babińska'nın (1819–1897) oğludur. Aile 1848'de Çarlık baskısı nedeniyle Varşova'dan Paris'e taşınmıştı.[1] Zira Kongre Polonyası ve Rus İmparatorluğu arasındaki birliği bozma ve Polonya'nın bağımsızlığı girişimlerinde bulunma faaliyetlerinde rol almaktaydılar.

Babinski, tıp diplomasını 1884'te Paris Üniversitesi'nden aldı. Paris'teki Salpêtrière Hastanesi'ndeki Profesör Charcot ile erken döneminden itibaren çalıştı ve onun en sevdiği öğrencisi oldu.

Charcot, Babiński (arkada) tarafından desteklenen " histerik " bir Salpêtrière hastası "Blanche" ( Marie Wittman ) üzerinde hipnoz uyguluyor. Arka duvardaki resimle benzerliğine dikkat edin.[2]

Charcot'un 1893'teki ölümü Babinski'yi bilimsel destekten uzak bıraktı ve bir daha akademik mücadelelerin içinde yer almadı. Öğretim görevlerinden muaf olarak Hôpital de la Pitié'de çalışırken, kendisini klinik nörolojiye adadı. Nöropatolojik incelemelere ve laboratuvar testlerine çoğu zaman ihtyiaç duymayan deneyimli bir klinisyendi.

Babinski histeri patogenezine de ilgi duydu. Histeriyi organik hasara ait problemlerden ayırmak için bir de tebliğ hazırladı. 1914'te Babinski, hastalığın inkârı veya hastalığın farkında olmama durumunu ifade eden 'anosognozi' kavramını sundu.[3]

1896'da, Société de Biologie'nin bir toplantısında Babiński, 26 satırlık bir sunumla, "fenomène des orteils" (yani, ayak tabanının normal refleksinin bir plantar refleks olduğunu - ayak tabanını çizince parmakların içeriye doğru kapandığını) hakkındaki ilk raporunu sundu. Piramidal yoldaki bir yaralanma da ise başparmağın izole olarak plantar bir hareket yerine dorsal fleksiyonunu göstereceğini tanımladı. Bu bulguya " Babinski'nin işareti " adı verildi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Babinski, Pitié Hastanelerinde birçok travmatik nöroloji vakasından sorumlu olarak çalışmaya devam etti.

Paris Üniversitesi'nde nöroloji profesörü olarak çalıştı.

Babinski sinir bozuklukları üzerine 200'den fazla makale yazdı. Jules Froment ile birlikte 1918'de Sir H. Rolleston tarafından İngilizce'ye çevrilen Hysteropithiatisme en Neurologie de Guerre'yi (1917) yayınladı. Babiński bazı eserlerini ise Lehçe yayınladı.

Babinski yaşamını küçük kardeşi ile geçirdi. Kardeş Henri Babinski "Ali Baba" adıyla klasik bir yemek kitabı yayınlayan seçkin bir mühendis ve ünlü bir aşçıydı.

Babinski, Pierre Palau ile birlikte, "Olaf" takma adı altında, prömiyeri 1921'de Deux-Masques tiyatrosunda gösterilen Les détraquées adlı bir oyun da yazdı. Oyun, bir kız lisesinde genç bir öğrencinin okul müdürü ve suç ortağı olan bir dans öğretmeni tarafından öldürülmesini anlatmaktaydı. André Breton , Nadja'da bu oyun üzerine bir makale yazmıştır.[4]

Babinski, iki büyük Polonyalı nörolog, Edward Flatau ve Samuel Goldflam ile aynı yıl öldü. Son yıllarında Parkinson hastalığından tanısı almıştı.

Tanınma

Babinski, Fransız nörolojisindeki başarılarının uluslararası alanda övüldüğünü görmek istiyordu. Litvanya'daki Vilnius Üniversitesi, Amerikan Nöroloji Derneği ve diğer farklı kurumlar tarafından onurlandırıldı.

İlişkili eponimler

  • Babinski bulgusu: Piramidal yolun bozukluğunu gösteren ayak başparmağında oluşan ters yöne doğru hareket.
  • Anton–Babinski sendromu: Oksipital lob lezyonlarındaki görme kaybını tanımlayan durum.
    Nörolog Gabriel Anton ile beraber.
  • Babinski–Fröhlich syndrome veya Adiposo-genital sendrom: Kadınıs obezite ve seksuel infantilizm ile karakterize hipofiz tümörü vakası.
    Farmakolog Alfred Fröhlich ile tanımladı.
  • Babinski–Froment sendromu: Vazomotor ve trofik bozukluklar, diffüz amyotrofi doku hasarı nedenli kas kontraksiyonları.
    Nörolog Jules Froment ile tanımladı.
  • Babinski–Jarkowski kuralı: Medüller lezyon lokalizasyonunu tespit için.
    Nörolog Jean Jarkowski ile tanımladı.
  • Babinski–Nageotte sendromu: Unilateral bulbar lezyonlarda izlenir.
    Nörolog Jean Nageotte ile tanımladı.
  • Babinski–Vaquez sendromu: Tabes dorsalis Sifilizin geç dönem kardiak ve nöral bozuklukları.
    Hematolog Louis Henri Vaquez ile tanımladı.
  • Babinski–Weil testi: Vestibüler bozukluklarda uygulanır.
    Nörolog Mathieu-Pierre Weil ile tanımladı.

Kaynakça

  1. ^ Joseph Babinski 13 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. nndb.com
  2. ^ The identities of each of the thirty separate individuals that are represented in this composite (1887) presentation painting by André Brouillet (1857–1914) have been clearly identified at p.471 of Harris, J.C., "A Clinical Lesson at the Salpêtrière", Archives of General Psychiatry, Vol.62, No.5, (May 2005), pp.470–472.
  3. ^ Marková I S and Berrios G E (2014): The construction of anosognosia: History and implications. Cortex, 61: 9-17.
  4. ^ Jacques Philippon, Jacques Poirer Joseph Babinski: A Biography 2008, 0-19-536975-0.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

29 Ekim, Miladi takvime göre yılın 302. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 63 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Landry</span> Fransız hekim (1826 – 1865)

Jean Baptiste Octave Landry de Thézillat, Fransız tıp doktoru ve nöroloji uzmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Parkinson hastalığı</span> beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığıdır

Parkinson hastalığı (PH) veya kısaca Parkinson, başlıca merkezî sinir sisteminin etkilendiği, uzun süreli bir nörodejeneratif hastalıktır ve hem motor hem de motor olmayan sistemleri etkiler. Semptomlar genellikle yavaş yavaş ortaya çıkar ve hastalık ilerledikçe motor olmayan semptomlar daha yaygın hale gelir.

<span class="mw-page-title-main">Multipl skleroz</span> MS hastalığı

Multiple skleroz, beyni ve omuriliği tutan özbağışıklık hastalığıdır. Kısaca MS olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Niccolò Paganini</span> İtalyan besteci

Niccolò Paganini, İtalyan besteci, keman virtüözü, gitarist ve kompozitör. Müzik tarihinin en ünlü keman virtüözlerinden biridir. Keman tekniğine önemli katkılarda bulunmuş; keman, gitar ve oda müziği alanında birçok eser vermiştir. Bestelerinin birçoğu dünyaca ünlüdür ve Liszt, Chopin, Schumann gibi bestecilere enstrümantal virtüözlüğün müziğin ana ögelerinden biri olması konusunda ilham kaynağı olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Bel fıtığı</span>

Bel fıtığı, bel bölgesi omurları arasında yer alan disk adlı yapının sinirlerin ve omuriliğin geçtiği kanala doğru yer değiştirmesi sonucu çıkan ağrılı durumların tümüne verilen tanımlamadır. Lomber disk hastalığı fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroşirurji ve algoloji bölümlerinin çalışma sahası içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Amyotrofik lateral skleroz</span> Nöron Hastalığı

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

<span class="mw-page-title-main">Fizik tedavi</span> Engelli bir kişinin günlük yaşamda işlev görmesine yardımcı olan meslek

Fizik tedavi ya da İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın adıyla fizyoterapi, yaralanma, hastalık, travma ya da yaşlılık gibi nedenlerle eksilme gösteren fonksiyonel hareketleri geri kazandırma amaçlı yapılan; elektrik akımı, sıcak ya da soğuk uygulaması, egzersizler ya da çeşitli uygulamalarla hastaların tedavisine verilen isimdir. Fizyoterapi, Tıp Fakültesinden sonra fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanlık eğitimini almış olan hekimlerce (fiziatrist) tanısı konmuş çok geniş hastalık durumlarını kapsar. Uzman hekim tarafından tanısı konmuş tedaviyi üniversitelerin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü lisans programlarından mezun sağlık çalışanları (fizyoterapist) planlar ve uygular.

<span class="mw-page-title-main">Nörobilim</span> sinir sistemini inceleyen bilim dalı

Nörobilim, sinir sistemini inceleyen disiplinlerarası bir bilim dalıdır. Nöronların ve nöral devrelerin temel özelliklerini anlamayı hedefleyen bu bilim dalı, bu amaçla fizyoloji, anatomi, moleküler biyoloji, gelişim biyolojisi, sitoloji, matematiksel modelleme ve psikolojiyi birleştirir. Öğrenme, bellek, davranış, algı ve bilincin biyolojik temelinin anlaşılması Eric Kandel tarafından biyolojik bilimlerin "nihai zorluğu" olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlkel refleksler</span>

İlkel refleksler, belirli uyaranlara yanıt olarak normal bebekler tarafından sergilenen ama nörolojik olarak sağlıklı olan yetişkinler tarafından gösterilmeyen, doğuştan gelen ve merkezi sinir sistemi kaynaklı istem dışı refleks davranışlarıdır. Çoğunlukla hayatın ilk 4-6 ayında kaybolması beklenen bir ilkel refleksler, çocuk gelişimi sırasında frontal loblar tarafından inhibe edilerek engellenirler. Bu ilkel reflekslere, infantil refleksler veya bebeksi refleksler de denir.

Bu listede önemli ve sık görülen nörolojik bozukluklar, semptomlar, bulgular ve sendromlar alfabetik olarak sıralanmıştır.

Limbik sistem, talamusun her iki yanında, serebrum'un sağ altında bulunan beyin yapılarının tümü. Nörologlar arasında 21.yüzyılda bu sistem pek benimsenmemesine rağmen "paleomammalian beyin" olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda telensefal (üstbeyin), diensefalon (arabeyin), mezensefalon (ortabeyin) bölümlerinin bütününü oluşturur. Bu bölümler; hipokampus, hipotalamus, amigdala, ön talamik nükleus, forniks, forniks kolonu, mammiller cisim, septum pellusidiyum, habenular komissür, singular girus, parahipokampal girüs, limbik korteks ve limbik orta beyin alanlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Martin Charcot</span> Fransız hekim (1825-1893)

Jean-Martin Charcot Fransız nörolog. Nörolojinin babası olarak bilinir.

Diyabetik nöropati, diyabetes mellitus ile ilişkili sinir hasarı bozukluklarıdır. Bu durumların, diyabetik nöropatide birikebilen makrovasküler koşullara ek olarak sinirler sağlayan küçük kan damarlarını içeren diyabetik bir mikrovasküler hasara yol açtığı düşünülmektedir. Diyabetik nöropati ile ilişkili olabilen nispeten yaygın durumlar arasında şunlar yer alır: üçüncü, dördüncü veya altıncı kranyal sinir felci, mononöropati, mononöropati multipleks, diyabetik amiyotrofi, ağrılı bir polinöropati, otonom nöropati ve torakoabdominal nöropati.

Nöropsikiyatri ya da organik psikiyatri, sinir sistemi hastalıklarına atfedilebilen zihinsel bozukluklarla ilgilenen bir tıp dalıdır. Ortak eğitim almış olan psikiyatri ve nöroloji disiplinlerinden önce geldi ancak psikiyatri ve nöroloji daha sonra bölünmüş ve tipik olarak ayrı ayrı uygulanmaktadır. Bununla birlikte, nöropsikiyatri büyüyen bir psikiyatri uzmanlığı haline gelmiştir ve aynı zamanda nöropsikoloji ve davranışsal nöroloji alanlarıyla da yakından ilişkilidir.

Hoffmann refleksi, kortikospinal sistemden kaynaklanan sorunların varlığını veya yokluğunu doğrulamaya yardımcı olabilecek bir refleks testi ile ortaya çıkan nörolojik muayene bulgusudur. Adını nörolog Johann Hoffmann'dan almıştır. Klinik ortamda genellikle patolojik bir refleks olarak kabul edilen Hoffmann refleksi, egzersiz eğitimine yanıt olarak spinal refleks işlemenin (adaptasyon) bir ölçüsü olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ensefalit lethargica salgını</span>

Ensefalit lethargica hastalığı, ensefalitin atipik bir şeklidir. Ayrıca "uyku hastalığı" ya da "uykulu hastalığı" olarak da bilinir. İlk olarak nörolog Constantin von Economo ve patolog Jean-Rene Cruchet tarafından 1917 yılında tanımlanmıştır. Hastalık beyne saldırır ve bazı kurbanları heykel gibi bir durumda, suskun ve hareketsiz bırakır. 1915 ve 1926 arasında bir ensefalit lethargica salgını tüm dünyaya yayıldı. Enfekte olan insan sayısı tam olarak bilinmiyor ancak salgın sırasında doğrudan 500.000'den fazla ölüme neden olduğu ve bir milyondan fazla insanın hastalığa yakalandığı tahmin ediliyor. Hayatta kalanların çoğu hastalık öncesi güçlerine asla geri dönemedi.

Nöroloji ve nöroşirürji uygulamaları tarih öncesi zamanlara kadar uzanır. Ancak akademik çalışmalar 16. yüzyıla kadar başlamamıştır. Gözlemsel bilimden yola çıkarak, sinir sistemine ve nörolojik hastalıklara ve bunlara olası müdahalelere yaklaşmanın sistematik bir yolu zaman içinde gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Łucja Frey</span>

Łucja Frey veya Łucja Frey-Gottesman Polonyalı bir nöroloji doktorudur. Frey sendromu onun adını taşımaktadır. Avrupa'daki ilk kadın akademik nörologlardan biriydi. Frey, 1942'de 53 yaşında Lviv gettosu'nda Holokost sırasında öldü.