İçeriğe atla

Josef Sepp Finger

Josef Sepp Finger
Doğum21 Mart 1901
Viyana
Ölüm1962
Viyana
VatandaşlıkAvusturyalı
MeslekYazar, gezgin ve tüccar
İşveren
  • Deutsche Orientbank
  • Deutsches Archäologisches Institut
  • Österreichisches Verkehrsbüro (Avusturya ulaştırma ofisi)
  • Feinstahlwerke (İnce çelik fabrikaları)
Önemli eser(ler)Märchen aus Lasistan (Lazistan'dan halk masalları)

Josef Sepp Finger (d. 21 Mart 1901, Viyana - ö. 1962, Viyana), Avusturyalı yazar, gezgin ve tüccar.[1]

Kariyeri

Öğrenimini Handelsakademie'de tamamladıktan sonra 1919'da Viyana Bankası'nda çalışmaya başladı. 1926 yılında Deutsche Orientbank'te çalışacağı Türkiye'ye taşındı. İstanbul ve Ankara'da yaşadıysa da, Anadolu'daki birçok şehri gezdi ve buralardaki halk masallarını derledi. 1927 yılında İstanbul'daki Avusturya elçiliği ve Deutsches Archäologisches Institut'ta çalışmaya başladı. Anadolu'ya enstitü ile beraber zooloji gezileri organize etti. 1934 yılında Viyana'ya döndü ve Österreichisches Verkehrsbüro'da çalışmaya başladı. Ülkesinin işgal edilmesinden sonra Güney Avusturya'daki Feinstahlwerke'de çalıştı. Sonrasında Avusturya'nın başkentinde ihracat yöneticiliği yaptı. 1939 yılında Märchen aus Lasistan (Lazistan'dan halk masalları) adlı kitabını yayımladı. Kitapta İkizdere'de kaldığı 14 günde derlediği 27 hikâye yer almaktadır.[2] 1935-44 yılları arasında Weltmuseum Wien'e Kafkasya, Anadolu ve İran'dan materyaller sattı. 1939 yılında Viyana Gestaposunun sansür departmanında tercüman olarak işe başladı. 1941 yılında Fulda'daki SS liderlik okulunun eğitimlerine katıldı ve SS-Obersturmführer rütbesine terfi etti. 1943 ve 1944 yıllarında Völkischer Beobachter dergisinde Türkiye ile alakalı gezi yazıları yayımladı. Şubat 1945'te anti-komünist departmana katıldı. Nazilerin düşüşünden sonra Saalfelden'a taşınıp sahte kimlikle yaşadı.

Eserleri

  • Anatolische Landschaften, Teil II, Teil III, Teil IV, Teil V, Teil VI
  • Bauernland Türkei. Wesensart und Lebensgewohnheiten der türkischen Landbevölkerung
  • Bosnische Fahrtenbilder, Teil I, Teil II
  • Im Zeichen des Goldenen Horns
  • In der mittelalterlichen Türkei. Von zwei deutschen Reisenden gesehen
  • Karagöz und Hadschiwad. Vom türkischen Schattenspiel zum Farbfilm
  • Tosya. Bild einer anatolischen Kleinstadt
  • Türkischer Volkshumor. Von Hodschas und Derwischen

Kaynakça

  1. ^ "Sepp (Josef) Finger". lexikon-provenienzforschung.org. 16 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024. 
  2. ^ "[CAUCASUS / TALES] Märchen aus Lasistan. [i.e. Fairy tales from Lazistan]: Sonderabdruck aus den Mitteilungen der Anthropologischen Gesellschaft in Wien, Bd. LXIX)". Khalkedon Rare Books. 16 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viyana</span> Avusturyanın başkenti ve eyaleti

Viyana, Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü, yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehridir. Çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmî merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'dur (IAEA).

<span class="mw-page-title-main">Josefine Hawelka</span>

Josefine Hawelka Avusturyalı efsanevi kahvehane işletmecisi. Eşi Leopold Hawelka'yla birlikte Cafe Hawelka'nın kurucusu ve işletmecisi.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Mario Simmel</span> Avusturyalı yazar

Johannes Mario Simmel, Avusturyalı yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Bank</span>

Deutsche Bank AG, Almanya'nın ciro ve işçi sayısı açısından en büyük bankasıdır. Merkezi Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunur. Londra, New York, Singapur, Hong Kong ve Sidney şehirlerindeki ana yönetim merkezleriyle dünyanın en büyük bankaları arasında yer alır. Banka 20. yüzyılda 1914-1929-1957 yılları arasında aralarında İngiltere bankalarının da bulunduğu çeşitli küçük bankaların birleşmesi sonucu oluşmuştur. Bankalar grubuna en son 1989 yılında Amerikalı bankaları da katılınca banka büyümüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bülent İplikçioğlu</span>

Bülent İplikçioğlu, Türk akademisyen, eski çağ tarihi profesörü ve yazıt bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Hugo von Hofmannsthal</span> Avusturyalı deneme yazarı ve şair (1874-1929)

Hugo von Hofmannsthal, Avusturyalı roman yazarı, opera libretto yazarı, şair, oyun yazarı, anlatıcı ve deneme yazarı.

Nasyonal sosyalizm döneminde tehdit altındaki yüzlerce kişi Nazi Almanyası'ndan Türkiye'ye sığınmacı olarak geldi. Naziler tarafından yurttaşlıktan atılanlar veya başka nedenlerle vatansız olanların pasaportlarına kısmen "heimatlos" damgası vuruldu. Bu da sığınmacı statüsüyle eş anlamlıydı ve Türkçeye "haymatlos" terimi olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hermann Fried</span> Avusturyalı gazeteci ve yazar; Nobel Barış Ödülü sahibi (1864-1921)

Alfred Hermann Fried, Avusturyalı Yahudi pasifist, yayıncı, gazeteci ve Alman Barış Hareketi'nin kurucularındandır. 1911 yılında Tobias Asser ile birlikte Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Josef Jireček</span>

Konstantin Josef Jireček, Çek tarihçi, diplomat ve Slavist.

<span class="mw-page-title-main">Kálmán Széll</span> Macar siyasetçi

Kálmán Széll de Duka et Szentgyörgyvölgy, Macar siyasetçi. Széll, Avrupa'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Macaristan Krallığı'nda 1899 ile 1903 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya İç Savaşı</span> Savaş

Avusturya İç Savaşı ya da Şubat Ayaklanması, Avusturya'da 12 Şubat ve 16 Şubat 1934 arasında sosyalistler ve Avusturya ordusu arasında dört gün süren çatışmalar için kullanılan bir terimdir. Çatışmalar Linz'de başladı ve esas olarak Viyana, Graz, Bruck an der Mur, Judenburg, Wiener Neustadt ve Steyr kentleriyle aynı zamanda Doğu ve Orta Avusturya'nın bazı diğer sanayi kentlerinde gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Georg Jellinek</span> Alman kamu hukuku avukatı (1851-1911)

Georg Jellinek, Alman kamu hukuku avukatı. Avusturya kökenli olduğu ve Avusturya'da kamu hukuku için örnek bir isim olduğu iddia edilir.

<span class="mw-page-title-main">Biedermeier</span> 1815-1848 arasında Almanya ve Avusturyada egemen olan sanatsal üslup

Biedermeier, Viyana Kongresi sonu, 1815 ile 1848 yılları arasında Alman Konfederasyonu topraklarında gelişen bir sanat akımı. Temelde burjuva zevk ve sanat anlayışına uyum gösteren biedermeier, bilhassa mobilya ve resim alanında kendisini göstermiştir.

Peter Johann Nepomuk Geiger, Avusturyalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Karl Heinrich Koch</span> Alman botanikçi

Karl Heinrich Emil Koch Alman botanikçi. Türkiye'nin kuzeydoğusu başta olmak üzere Kafkasya bölgesindeki botanik keşifleriyle bilinmektedir. Ayrıca, Almanya'daki ilk profesyonel bahçıvan olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kemanın Yaratılışı</span>

"Kemanın Yaratılışı" bir Transilvanya Çingene masalıdır. İlk olarak 1890'da Heinrich von Wlislocki tarafından yazılmıştır ve Wlislocki'nin Almanca Seyahat Eden Çingene Halkı Hakkında: Transilvanya Çingenelerinin Yaşamından Sahneler adlı kitabında yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georg Decker</span>

Georg Decker Avusturya-Macaristan'da doğan portre sanatçısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Irma Komlosy</span>

Maria Johanna "Irma" Komlosy, çiçek resimleriyle tanınan Avusturyalı bir ressamdı.

Friedrich Johann Kraelitz von Greifenhorst Avusturyalı oryantalist ve Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Johann Egger</span>

Johann Nepomuk Georg Egger, Diptera konusunda uzmanlaşmış Avusturyalı entomologdur.