İçeriğe atla

Josef Mysliveček

Josef Mysliveček
Josef Mysliveček
Doğum9 Mart 1737
Prag, Çekya
Ölüm4 Şubat 1781
Roma
MeslekMüzisyen, opera bestecisi

Josef Mysliveček (d. 9 Mart 1737 Prag, (Bohemya, Avusturya İmparatorluğu, şimdi Çekya), ö. 4 Şubat 1781 Roma. Gençliğini o zaman Avusturya İmparatorluğu'na bağlı olan Bohemya'da geçirdikten sonra müzik, kompoziyon ve keman çalma eğitimi yaptı ve sonra müzik çalışmalarını İtalya'da tamamladı. 1763'te İtalya'ya yerleşerek genel olarak İtalya'da müzik kariyerini sürdürdü. Opera eserleri bestecisi olarak ün kazandı ama çok sayıda diğer türde müzik parçaları da bestelemiştir. Mysliveček 18. yüzyılın sonlarında gelişen müzikteki klasizm akımının kurulup gelişmesine büyük katkı yapmıştır.

Yaşamı

Josef Mysliveček'in Prag'daki doğduğu ev önündeki büstü

Josef Mysliveček 1737'de Prag'da zengin bir un fabrikası sahibinin ikiz oğullarından biri olarak doğdu. İkiz kardeşi, Jachym' ile birlikte Domikan ve Cizvit rahiplerinin idaresine olan "Saint-Gilles Lisesi"'ne devam ederek klasik bir eğitim gördüler. Sonra Prag'da Charles-Ferdinand Üniversitesi'nde Felsefe bölümüne devam etti ve bu kurumdan üniversite diploması aldı. Önce babasının un değirmenciliği işine girdi ve 1761'de değirmencilik loncasına dahil değirmenci ustası unvanını aldı. Fakat ailesinin işinde kariyere devam etmekten vazgeçerek çok yetenekli olduğu müzik, özellikle keman çalma, çalışmalarına başladı.

1760'lı yıllarda Prag'da Franz Habermann ve Josef Seğer adlı müzik hocalarından kompozisyon dersleri aldı. Sonra kısmen ailesinin mali yardımı ve kısmen Vincenz von Waldstein adında bir Bohemyalı köylünün mali desteği ile müzik eğitimine devam etmek için 1763de İtalya'ya; önce Giovanni Pescetti'den ders almak için Venedik'e gitti.

1763de İtalya'ya gittikten sonra 1767-68de Pragg'i, 1773de Viyana'yı ve Aralık 1776 ile Nisan 1778 arasında Münih'i ziyaretten başka İtalya'dan hiç ayrılmadı. Prag'a ziyareti sırasında orada İtalya'da bestelediği birkaç operasını yapımlanmasına destek verdi. Münih'e gidişi Baveraya Elektör'ünün davetiyle 1777 karnavalı için kendisine verilen opera siparişini yerine getirmek için yapıldı. İtalya'da Mükemmel Bohemyalı (İl divino Böemo) olarak bilinmekteydi. Ayrıca Çek isminin çevirisinden ortaya çıkan Küçük avcı (Venatorini) olarak çağrılmaktaydı.

1766'da prömiyeri Bergamoda yapılan ilk opera eseri olan "Semiramide" çok büyük sükse sağladı ve Myslivecek'in opera bestecisi olarak ununun başlangıcı oldu. 1787'de İl Bellerofonte operası önce Napoli'de ve sonra İtalya'nın bütün opera-evlerinde büyük bir popülerlikle sahnelendi. Bundan sonra çeşitli İtalyan opera evlerinden siparişler almaya başladı ve bu siparişleri yerine getirmek için bir seri opera eseri besteledi. Mysliveček'in operaları İtalyan opera seria geleneğinde idi ve çok karmaşık aryalardan ortaya çıkan ses aktörlüğüne dayanmaktaydı. 1766-1780 döneminde Mysliveček'in yeni operaları herhangi bir diğer Avrupalı opera bestecilerinde çok daha üstünde olarak devamlı yapımlanmıştır. Il Belerofente dahil bu dönemde 26 opera seria janrında eser bestelemiştir. Bu eserlerinin hemen hepsi 1789 Karnavalı için [[[Milano]]'daki "Armıda" prömiyerine kadar ilk sahnelenmelerinde başarı kazanmıştır. Başarısının diğer bir göstergesi o dönemin en prestijli opera evi olan [Napoli'deki San Carlo Tiyatrosu'nda en çok eserlerinin prömiyeri sahnelenen besteci olmasındadır.

1770'te Mozart'ın babası ile İtalya seyahati sırasında genç Mozart ile ilk görüşmesi Bologna'da olmuştur. Mozart ailesi Mysliveček'i bir aile arkadaşı ve genç Mozart'ın bir müzik danışmanı olarak saymışlardır. Mozart'ların yazışmalarında Mysliveček birçok kere anılmıştır. Mysliveček genç müzik arkadaşı olan Wolfgang Amedeud Mozart'a senfoni, İtalyan opera seria janrı ve keman konçertosu hakkında çok önemli kompozisyon bilgileri verdiği bilinmektedir. Bu yakın bağlılık 12 yıl kadar sürmüş sonunda Mysliveček'in genç Mozart'ta San Carlo Tiyatrosu'nun bir sipariş almasına destek vereceğini söz vermesine rağmen bu sözünde durmaması nedeniyle soğumuştur.

Mysliveček devamlı serbest bir hayat sürmeyi tercih etmişti ve zamanının diğer bestecilerinin tam aksine hiçbir hükümdar, idareci, yüksek din adamı veya zengin bir kişinin patronluğunu kabul etmedi. Hayatını müzik bestelemek, müzik öğretimi ve müzik çalma ile kazandı ama birçok zengin hayranının verdikleri zengin hediyeleri de hiç reddetmemiştir. Hayatı boyunca mali bakımdan devamlı eli bol yaşamıştı. Öldüğünde en ufak olsun serveti olmadığı görülmüş ve hayatının sonuna doğru mali durumunun da bir sorun olduğu anlaşılmıştı.

Hayatının sonuna doğru Josef Mysliveček ileri frengi hastalığı komplikasyonlarından şikayetçi idi.[1]Bavyera Kralı ve Palatine Elektörü I. Maximillan'ın daveti üzerine Münih'e giderken aldığı bir yara kangren olmuştu.

Mysliveček bu sağlık ve mali zorluklar içinde 4 Şubat 1781'de Roma'da hayata gözlerini kapadı. Mezarı Roma'da "Lucina San Lorenzo Kilisesi"'nde bulunmaktadır

Önemli eserleri

Josef Mysliveček Çek operasının babası sayılmaktadır ve bu nedenle hazırladığı opera eserleri en önemli eserleri olarak görülmektedir. Ama Josef Mysliveček operalar yanında 10 tane oratoryo, 85 senfoni, keman koncerto ve çok sayıda çeşitli oda muzigi parçası hazırlamıştır.

Operalar

İsim Libretto Prömiyer tarihi Şehir Tiyatro
SemiramidePietro Metastasio 1766 Bergamo, İtalya
Il BellerofonteGiovanni Bonecchi 20 Ocak 1767 Napoli Teatro San Carlo
FarnaceAntonio Maria Lucchini 4 Kasim 1767, Napoli Teatro San Carlo
Il trionfo di CleliaPietro Metastasio 26 Aralik 1767 Torino Teatro Regio
Il DemofoontePietro Metastasio 1769 Venedik Teatro San Benedetto
L'IpermestraPietro Metastasio 1769 Floransa
La NittetiPietro Metastasio 1770 Bologna
MotezumaVittorio Amedeo Cigna-Santi 23 Ocak 1771 Floransa Teatro della Pergola
Il gran TamerlanoAgostino Piovene 26 Aralik 1771 Milano Teatro Regio Duc
II DemetrioPietro Metastasio 1773 Pavia Teatro Nuovo
Romolo ed ErsiliaPietro Metastasio 13 Agustos 1773 Napoli Teatro San Carlo
AntigonaGaetano Roccaforte 26 Aralik 1773 Torino Teatro Regio
La clemenza di TitoPietro Metastasio 26 Aralik 1773 Venedik Teatro San Benedetto
AtideTomasso Stanzani 1774 Padova
ArtasersePietro Metastasio 13 Agustos 1774 Napoli Teatro San Carlo
Il DemofoontePietro Metastasio 20 Ocak 1775 Napoli Teatro San Carlo
EzioPietro Metastasio 5 Haziran 1775 Napoli Teatro San Carlo
Adriano in SiriaPietro Metastasio 1776 Floransa Teatro Cocomero
EzioPietro Metastasio 1777 Munih
La CalliroeMatteo Verazi 30 Mayis 1778 Napoli Teatro San Carlo
L'OlimpiadePietro Metastasio 4 Kasim 1778 Napoli Teatro San Carlo
La CirceDomenico Perrelli 1779 Venedik Teatro San Benedetto
Il DemetrioPietro Metastasio 13 Agustos 1779 Napoli Teatro San Carlo
ArmidaGiovanni Ambrogio Migliavacca 26 Aralik 1779 Milano Teatro della Scala
MedonteGiovanni de Gamerra Karnaval 1780 Roma Teatro Argentina
AntigonoPietro Metastasio Ilkbahar 1780 Roma Teatro delle Dame

Oratorio

  • Il Tobia (Padua, 1769)
  • I pellegrini al sepolcro (Padua, 1770)
  • Giuseppe riconosciuto (Padua, c. 1770)
  • Adamo ed Eva (Firanza, 1771)
  • La Betulia liberata (Padua, 1771)
  • La passione di Nostro Signore Gesù Cristo (Firanza, 1773)
  • La liberazione d'Israele (1773 – c. 1774)
  • Isacco figura del redentore (Firanza), 1776

Dipnotlar

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Opera</span> Müzikli tiyatro eseri

Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Bedřich Smetana</span>

Bedřich Smetena, Çek müziğinin kurucusu kabul edilen piyanist, orkestra şefi, besteci. Müzik tarihindeki ilk milliyetçi bestecilerden birisidir.

Andrea Luchesi, İtalyan besteci. Beethoven’ın öğretmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Saraydan Kız Kaçırma</span>

Saraydan Kız Kaçırma, Wolfgang Amadeus Mozart'ın bir operasıdır. Bu opera özel olarak Alman stili Singspiel şeklinde hazırlanmıştır. Bu stildeki opera eserinde konuşma diliyle müzik dramı karışıktır; eserdeki olaylar konuşma ile geliştirilir; resitatif müzik bulunmamaktadır ve müzik, gösteri şeklinde parçalardan oluşmaktadır. Eserin Almanca librettosu önce "Christoph Friedrich Bretzner" tarafından yazılmış ve sonradan Mozart'in istek ve katkılarıyla "Gottlieb Stephanie" tarafından adaptasyonlar yapılmıştır. Eserin konusu Belmonte adlı bir İspanyol soylusunun, uşağı Pedrillo ile birlikte, sevgilisi olan Konstanze'yi ve onun İngiliz hizmetkarı Blonde'yi tutsak olarak bulundukları Selim Paşanın Akdeniz kıyılarındaki sarayından veya yazlık köşkünden ve Paşa'nın harem bekçisi olan Osminin elinden kurtarmak için yaptığı girişimlerdir. 1782 yılında Mozart'ın kariyerinin doruk noktalarından birini yaşayıp "Die Entführung aus dem Serail" ile müthiş bir başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Salieri</span> İtalyan besteci (1750-1825)

Antonio Salieri, İtalyan klasik müzik bestecisi, orkestra şefi ve müzik öğretmeni. Venedik Cumhuriyeti'ne bağlı Verona'da doğdu, yetişkin hayatını ve kariyerini Habsburg Hanedanı'nın himayesinde geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Gasparini</span>

Francesco Gasparini, İtalyan Barok bestecisi ve öğretmeni.

Titus'un merhameti (İtalyanca:) La clemenza di Tito; Köchel Dizini KV 621) Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş bir "opera-seria" türünde opera eseridir. Opera'nın librettosu antik Romalı Suetonius'un ünlü eseri olan Sezarların hayatındaki Roma İmparatoru Titus Flavius Vespasianus'un hayatından uyarlanmış olup ünlü librettocu Metastisio tarafından ilk defa 1734de İtalyan besteci Antonio Caldera tarafından bestelenen opera eseri için hazırlanmış ve yaklaşık 40 kadar besteci tarafından da kullanılmıştır. Avusturya İmparatoru I. Leopold'un Pragda Bohemya Kralı olarak taç giyme töreni için Mozart'a sipariş verilen bu "opera-seria" eseri çok kısa bir zaman içinde bestelenmiş ve prömiyeri 6 Eylül 1791'de Prag'da Bohemya Devlet Tiyatrosunda oynanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Opera bestecileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Opera bestecileri listesi, opera bestecileri hakkında bilgi sağlamak hedefiyle hazırlanmıştır. Opera konusunda otoriter yazarlar tarafından seçilmiş olan Operalar listesi'nin içeriğine alınan opera eserlerinin opera bestecileri alınıp, bunların sınıflandırılmasından ortaya çıkmıştır. Bu listede bulunan opera bestecileri doğum tarihlerine göre sıralanmışlardır. Bu listedeki her madde opera bestecisinin adını, doğum ve ölüm tarihini, doğumda ve sonraki milliyetini ve önemli eserlerinin prömiyer tarihlerini ve adlarını vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Niccolo Piccinni</span>

Niccolo Piccinni senfoniler, oda müziği eserleri, operalar ve kilise müziği besteleri hazırlamış bir İtalyan bestecidir. Günümüzün klasik batı müziği severleri tarafından pek tanınmayan bir besteci olmakla beraber kendi yaşamı sırasında, özellikle hazırladığı Napoli-tipi opera buffa janrı eserleri dolayısıyla, Avrupa opera seyircisinin çok beğendiği opera bestecilerinin başında gelmekteydi. Piccinni'in zamanla unutulmasının bir nedeni yaşam ve bestecilik döneminin, ünleri günümüze yetişmiş olan Pergolesi gibi büyük besteci ile bir nesil sonrasının büyük bestecileri olan Domenico Cimarosa ile Mozart arasına düşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Paisiello</span>

Giovanni Paisiello, klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar ve diğer müzik türleri eserler hazırlamış olan bir İtalyan besteci.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Cherubini</span> İtalyan besteci (1760-1842)

Luigi Cherubini, Klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar ve diğer müzik türleri eserler hazırlamış olan bir İtalyan asıllı ama çalışma hayatının önemli kısmını Fransa'da geçirmiş besteci. En önemli besteleri operalar ve dinsel müzik türleridir. Beethoven tarafından zamanının en iyi bestecisi olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Arne</span>

Thomas Augustine Arne, İngiliz bir bestecidir. En iyi bilinen eseri Alfred (1740) adlı müzikli oyun (masque) için bestelediği Rule Britannia adlı şarkıdır. Bestelerini Klasik opera stiline müziğine göre hazırlamıştır. Bestelediği müzik eğlendirici ve kolay anlaşılan melodiler ile dolu olmakla nitelendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Glinka</span>

Mihail İvanoviç Glinka, Rusya'da geniş olarak tanınan ilk Rus asıllı klasik müzik bestecisidir ve Rus klasik batı müziğinin babası sayılmaktadır. Glinka'nın besteleri kendisinden sonra gelen tüm Rus bestecilere çok büyük etki yapmıştır. Bunlar arasında en önemlileri Rus Beşleri adı verilen besteciler Glinka'nın eserlerini kılavuz alarak Rusya'ya has bir klasik batı müziği stili geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Gazzaniga</span>

Giuseppe Gazzaniga Napoli ekolüne mensup İtalyan opera bestecisidir. 51 opera eseri bestelemiştir ve opera buffa janrında eserler hazırlayan tanınmış İtalyan opera bestecilerinin sonuncusu olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">André Ernest Modeste Grétry</span>

André-Ernest-Modeste Grétry, Liège şehrinde Fransızca konuşan bir aileye doğmuş olan ve müzik kariyerini Fransa'da geçirip Fransız vatandaşlığına geçmiş olan bir opera bestecisidir. "Opera komik" janrındaki opera eserleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Pacini</span>

Giovanni Pacini, Sicilya'da doğmuş bir İtalyan müzisyen ve opera bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ariadne Naksos'ta</span>

Ariadne Naksos'ta (Almanca: Ariadne auf Naxos Richard Strauss tarafından hazırlanan bir operadır. Eserin librettosu Hugo von Hofmannsthal tarafından Almanca yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermanno Wolf-Ferrari</span> İtalyan besteci (1876-1948)

Ermanno Wolf-Ferrari, İtalyan opera ve batı klasik müzik bestecisi ve müzik eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">La finta giardiniera</span>

Finta Giardiniera İtalyanca adı ile genellikle anılan; Türkçe adı Bahçıvan Taklidçisi Genç Kız olan, bestesi daha 18 yaşında olan Wolfgang Amadeus Mozart tarafından, İtalyanca liberettosu tartışmalı olarak günümüzde Giuseppe Petrosellini'ye atıfedilen ama uzun bir dönem Ranieri de Cazalbigi'ye atıflı olan bir uvertür ve 3 perde ihtiva eden bir opera buffa janrında opera eseri.

<i>Opera seria</i>

Opera seria, 1710'lardan 1770'lere kadar Avrupa'da baskın olan İtalyan operasının asil ve "ciddi" tarzını ifade eden bir İtalyan müzikal terimidir. Terimin kendisi o zamanlar nadiren kullanılıyordu ve ancak opera seria demode olduktan ve tarihi bir tür olarak görülmeye başladıktan sonra yaygın bir kullanıma kavuştu. Opera seria'nın popüler rakibi, fikrini doğaçlamaya dayanan commedia dell'arte'den alan Opera Buffa'dır. İtalyan opera seria sadece İtalya'da değil, neredeyse tüm Avrupa'da ve ötesinde bestelendi. Saray operasının yerleşik hale geldiği Avrupa'daki ana merkezler arasında Varşova, Münih, Londra, Viyana, Dresden ve diğer Alman konutlarında, Saint Petersburg, Madrid ve Lizbon gibi şehirler vardır. Opera seria, Fransız operasının ulusal türünün tercih edildiği Fransa'da daha az popülerdi. Opera seria'nın ünlü bestecileri arasında Alessandro Scarlatti vardı. Opera seria'nın ünlü bestecileri arasında Alessandro Scarlatti, George Frideric Handel, Antonio Vivaldi, Nicola Porpora, Leonardo Vinci, Johann Adolph Hasse, Leonardo Leo, Francesco Feo ve 18. yüzyılın ikinci yarısında Christoph Willibald Gluck, Niccolò Jommelli, Josef Mysliveček, Tommaso Traetta ve Wolfgang Amadeus Mozart gibi isimler bulunur. Dönemin açık ara en başarılı librettisti Metastasio olup, diğerleri Apostolo Zeno, Silvio Stampiglia, Antonio Salvi, Paolo Antonio Rolli, Pietro Pariati, Pietro Ottoboni, Stefano Benedetto Pallavicino, Nicola Francesco Haym, Domenico Lalli, Giovanni Claudio Pasquini, Ranieri de' Calzabigi ve Giovanni Ambrogio Migliavacca gibi isimlerdir.