İçeriğe atla

Josef Mengele

Dr. Josef Mengele
Josef Mengele, 1944
LakabıÖlüm Meleği
Doğum16 Mart 1911(1911-03-16)
Günzburg, Almanya
Ölüm7 Şubat 1979 (67 yaşında)
Bertioga, Brezilya
Bağlılığı Nazi Almanyası
Branşı Schutzstaffel
Hizmet yılları1938-1945
Rütbesi Hauptsturmführer (Yüzbaşı)
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç
1956'da Buenos Aires'te bir polis fotoğrafçısı tarafından Mengele'nin Arjantin kimlik belgesi için çekilen fotoğrafı

Josef Rudolf Mengele (Almanca telaffuz: [ˈjoːzɛf ˈmɛŋələ]; 16 Mart 1911 – 7 Şubat 1979), Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau'da yaptığı acı verici ölümcül deneylerle bilinen bir Alman Nazi doktor. 2 milyon kişinin insanlık suçu işlenerek öldürülmesinden sorumlu tutulmaktadır.

Savaştan önce, antropoloji ve tıp alanında doktora yapmış ve bir araştırmacı olarak kariyerine başlamıştır. 1937'de Nazi Partisi'ne ve 1938'de SS'e katıldı. II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında tabur sağlık görevlisi olarak atandı, ardından 1943'ün başlarında Nazi toplama kampları servisine transfer edildi ve Auschwitz'e atandı, burada insan denekler üzerinde genetik araştırma yapma fırsatını yakaladı. Deneyleri, kurbanların sağlığına veya güvenliğine bakılmaksızın, öncelikle ikizlere odaklandı.[1][2]

Savaştan sonra Mengele Güney Amerika'ya kaçtı. Eski SS üyelerinden oluşan bir ağ tarafından desteklenerek Temmuz 1949'da Arjantin'e gitti. Başlangıçta Buenos Aires'te ve çevresinde yaşadı, daha sonra 1959'da Paraguay'a ve 1960'ta Brezilya'ya kaçtı, bu sırada Batı Almanya, İsrail ve onu mahkemeye çıkarmak isteyen Simon Wiesenthal gibi Nazi avcıları tarafından aranıyordu. Mengele, Batı Alman hükûmetinin iade taleplerine ve İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın gizli operasyonlarına rağmen yakalanmadı. 1979'da Bertioga kıyılarında yüzerken felç geçirdikten sonra boğuldu ve Wolfgang Gerhard takma adıyla gömüldü.[3] Kalıntıları parçalandı ve 1985'te yapılan adli tıp muayenesi ile cesedin kendisine ait olduğu teşhis edildi.

Hayatı

Gençlik yılları

Mengele, Münih Üniversitesi ve Frankfurt Üniversitesi'nden tıbbi antropoloji üzerine doktora yaptı. Ocak 1937 yılında Frankfurt'ta Kalıtsal Biyoloji ve Irk Hijyen Enstitüsünde çoğunlukla ikizler ile ilgili genetik alanında yaptığı araştırma ile tanınan lider bir bilim insanı olan doktor Otmar Freiherr von Verschuer'ın asistanı oldu.

Naziler arasında

1937 yılında Nazi Partisi'ne katıldı. 1938 yılında tıp diplomasını aldı ve SS'e katıldı. Mengele 1940 yılında orduya, daha sonra Waffen-SS'de bir asker olarak sivrildi. SS, muharebe kolu sağlık hizmetleri için gönüllü oldu. Haziran 1941 yılında Ukrayna cephesindeki çabaları için İkinci Sınıf Demir Haç verildi. Rus cephesinde mücadele etti ve yaralandı. Üç Alman askerinin hayatını kurtardığı için SS-Hauptsturmführer (Yüzbaşı) rütbesine terfi etti.

Toplama kampları

Toplama kamplarında mahkûmlar üzerinde tüyler ürpertici insan deneyleri gerçekleştirdiği için, insanlar üzerinde yaptığı, onları ölüme kadar götüren, tıbbi deneylerden dolayı, doktor olmasının da etkisiyle kendisine "Ölüm Meleği" adı verildi. Toplama kampındaki mahkûmların hangisinin öldürüleceği, zorla çalıştırılacağı ve üstünde deney yapılacağını belirleyen SS doktorlarından biridir.

Savaşın ardından

1944 yılının başında savaş suçlusu ilan edildi. Diğer birçok Auschwitz doktoruyla, Mengele 17 Ocak 1945 tarihinde Aşağı Silezya Gross-Rosen toplama kampına transfer oldu. Kampta tıbbi kayıtların çoğu zaten SS tarafından tahrip edilmişti. Kızıl Ordu 27 Ocak 1945'te Auschwitz'i ele geçirdi. Mengele, Sovyetler gelmeden bir hafta önce, 18 Şubat'ta Gross-Rosen kampından kaçtı ve batıya, Saaz'a (şimdi Žatec) bir Wehrmacht subayı kılığında seyahat etti. Haziran ayında Amerikalılar tarafından savaş esir alındı fakat büyük savaş suçlusu listesinde olduğu tespit edilemedi. Temmuz ayının sonunda serbest bırakıldı ve adı "Fritz Ullman" olarak, daha sonra "Fritz Hollmann" olarak değiştirilmiş sahte belgeler hazırladı.

Auschwitz'teki kayıtlarını kurtarmak için Sovyet işgali altındaki bölgeye bir gezi de dahil olmak üzere kaçak olarak birkaç ay gezdi ve çiftçi olarak Rosenheim yakınlarında bir iş buldu. Yakalanacağı ve ölüm cezası alacağı endişesi ile 17 Nisan 1949 tarihinde Almanya'dan kaçtı. Eski SS üyeleri tarafından yardım alarak Cenova'ya gitti. Orada Uluslararası Kızıl Haç Komitesi tarafından takma adı "Helmut Gregor" isminde bir pasaport aldı. Temmuz ayında Arjantin'e gitti. Karısı ona eşlik etmeyi reddetti ve 1954 yılında boşandılar.

Güney Amerika'da

Savaşın bitmesinden sonra ilk olarak başka bir isimle Avusturya'da saklandı, daha sonra ölene kadar kalacağı Güney Amerika'ya kaçtı. Burada, 1959'a kadar Arjantin'de yaşadı.

Mengele, Vicente Lopez banliyösünde bir yatılı evde ikâmet ederken Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bir marangoz olarak çalıştı. Birkaç hafta sonra, Buenos Aires'te daha varlıklı bir mahallede Nazi sempatizanı olan birisinin evine taşındı. Ailenin tarım ekipmanları şirketinde bir tezgahtar olarak çalıştı ve 1951 yılında başlayan bölge satış temsilciliği vasıtasıyla Paraguay'a sık geziler yaptı. 1953 yılında Buenos Aires'in merkezinde bir dairede ikâmet etti. 1954 yılında Olivos banliyösünde bir ev kiraladı. 1992 yılında Arjantin hükûmeti tarafından yayımlanan dosyalarda, Mengele'nin Buenos Aires'te yaşarken kürtaj yapabilmesi dahil olmak üzere lisansı olmadan doktorluk yapabildiğini göstermektedir.

Ölümü

Mengele'nin sağlığı 1972'den beri giderek kötüleşiyordu. 1976'da felç geçirdi,[4] yüksek tansiyon geçirdi ve dengesini etkileyen bir kulak enfeksiyonu geçirdi.

7 Şubat 1979'da, Brezilya'nın Bertioga adlı sahil beldesinde arkadaşları Wolfram ve Liselotte Bossert'i ziyaret eden Mengele, denizde yüzerken tekrar inme geçirdi ve boğularak hayatını kaybetti.[5] Cesedi, Mengele'nin 1971'den beri kullandığı kimliği "Wolfgang Gerhard" adı altında Embu das Artes'e gömüldü.[6] Mengele'nin sonraki yaşamında kullandığı diğer takma adlar arasında "Dr. Fausto Rindón" ve "S. Josi Alvers Aspiazu" yer alıyordu.[7]

Kimliği Campinas Devlet Üniversitesi uzmanları tarafından DNA testi yapılarak anlaşıldı.

İnsanlık suçları

Daha sonraları insanlık suçu olarak kabul edilen testlerinden bazıları; bir SS subayının kötü şartlara ne kadar dayanabileceğini ölçtüğü, Nazi kamplarında toplanan Yahudiler, "Saf Cermen" soyundan olmayanlar veya engelli insanlar üzerinde yaptıkları testlerdir. Bu testlerde kobaylara asker üniforması giydiriliyor ve bir SS subayının paraşütle uçaktan atladığında ne kadar basınca dayanabileceğini ölçmek için, kobayı bir basınç odasına sokuyor; bu odada iç organları patlayana kadar basınç uygulanıyordu. Diğer bir deneyde ise Kuzey Kutbu'na gidecek bir SS subayının deniz soğuğuna ne kadar dayanabileceğini ölçen testti. Bu testin kobay üzerinde uygulanışı ise, onu buz dolu bir küvete sokmak ve soğuktan ölene kadar onu gözetim altında tutmaktı.

Deneylerinden bir diğeri ise; "Saf Cermen" ırkları üzerinde uygulanacak testlerin kobaylığını, toplama kamplarındaki Yahudi ağırlıklı esirler üzerinde uygulamaktı. Cermen soyundan gelen ari ırktan doğan çocukların göz renkleri mavi renkten farklı bir renk olursa; bu rengi mavi renk ile değiştirmek üzerine deneyler yapıyor; bu deney sonucu elde ettiği sıvıları esirlerin göz bebeklerine şırınga aracılığı ile enjekte ediyordu. Bu yaptığı test ise başarısızlıkla sonuçlanmış ve birçok insanın kör olup ölmesi ile sonuçlanmıştır. Aynı zamanda birçok esir üzerinde anestezi uygulamadan vücutlar üzerinde kanlı deneyler yapmıştır. Küçük çocuklara, ciddi hastalıkların mikropları enjekte edildi ve bu hastalıklara çocukların ne kadar dayanabildikleri ölçüldü. Pek çok masum çocuk, işkence çekti, sakat kaldı veya öldü. Josef Mengele cüceler üstünde de acımasız deneyler yaptı. Örneğin Cüce kardeşler üzerinde ırk araştırmaları yaptı, litrelerce kan aldı. Kampa yeni gelenleri eleyen, gaz odasına gönderen Dr. Mengele, cüce deneylerinde 2 bin ve ayıklama işlemlerinde de 2 milyon kişinin ölümünden sorumlu tutuldu.[8]

Resim galerisi

İlgili film

Kaynakça

  1. ^ Kubica 1998, s. 320.
  2. ^ Astor 1985, s. 102.
  3. ^ USHMM: Josef Mengele.
  4. ^ Levy 2006, ss. 289, 291.
  5. ^ Levy 2006, ss. 294–295.
  6. ^ Blumenthal 1985, s. 1.
  7. ^ Zentner & Bedürftig 1991, s. 586.
  8. ^ "Ölüm Meleğinin acımasız deneyleri". 23 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hans-Ulrich Rudel</span> Uçak pilotu

Hans-Ulrich Rudel, II. Dünya Savaşı'nın Alman bombardıman uçak pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Sachsenhausen toplama kampı</span> Berline yaklaşık 35 km mesafede 1936-1945 arasında kullanılmış Nazi toplama kampı

Sachsenhausen, Almanya'nın başkenti Berlin'e yaklaşık 35 km uzaklıktaki Oranienburg bölgesinde 1936-1945 yılları arasında faaliyet göstermiş bir Nazi toplama kampıdır.

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Eichmann</span> Holokostun önemli organizatörlerinden biri olan Alman Nazi komutanı

Otto Adolf Eichmann, Hitler'e sunduğu "Yahudi Sorununun Nihai Çözümü" önerisiyle Holokost'un en büyük organizatörlerinden biri olmuş Alman-Avusturyalı SS-Obersturmbannführer'di.

"Angel of Death", Amerikalı thrash metal grubu Slayer'ın, 1986 tarihli Reign in Blood albümünün açılış şarkısıdır. Grubun gitaristi Jeff Hanneman tarafından yazılmıştır. Şarkı; Nazi doktor Josef Mengele'nin, II. Dünya Savaşı sırasında Auschwitz toplama kampında gerçekleştirdiği insan deneyleri hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Gebhardt</span>

Karl Gebhardt, Alman tıp doktoru. Heinrich Himmler'in çocukluk arkadaşı ve özel doktoru. Nazilerin iktidara gelmelerinden sonra hızla yükseldi ve Alman Kızıl Haçı'nın lideri oldu. Ravensbrück ve Auschwitz Toplama Kampında Nazi insan deneyleri ve cerrahi deneyler yaptı. Ravensbrück toplama kampında kadınlarda yaralar açarak, bu yaralara sülfanilamid enjekte ediyordu. Bu deneylerin hepsinde de kadınlar öldü.

<span class="mw-page-title-main">Carl Clauberg</span> Auschwitz toplama kampındaki Alman doktor ve SS subayı (1898-1957)

Carl Clauberg, II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanyası'nın siyasi suçlu hapishanelerinde insanları tıbbi deneylerde kullanan bir Alman tıp doktoruydu. Carl Clauberg, Auschwitz-Birkenau'da esirleri kısırlaştırma deneylerinde Horst Schumann'la çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Doktorlar davası</span> İkinci Dünya Savaşı sonrası Alman doktorların savaş suçlarından yargılanması

Doktorlar davası II. Dünya Savaşı'nın bitmesinden sonra Almanya'da Birleşik Devletler otoritelerinin, Nürnberg'de işgal bölgesinde tuttuğu savaş suçları için ikinci bölümündeki 12 davadan biri. Bu davalarda 23 sanıktan 20 tanesi doktordu ve insanlar üzerinde deney yapmaktan suçlandılar. Bu duruşmalar, uluslararası askeri mahkemeden önce değil, ABD askeriye mahkemelerinden önce başladı. 23 davalının 20 si, tıbbi doktorlardı ve bütünüyle Nazi insan deneylerine karışmış olmakla suçlandılar. Önde gelen Nazi doktorlardan biri olan Josef Mengele, esir alınmadan önce Almanya'dan kaçmayı başarmıştı. Bu sebeple asla yargılanamadı.

Nazi insan deneyleri II. Dünya Savaşı sırasında Nazi toplama kamplarında Alman Nazi Rejimi'nde birçok mahkûmda yapılan tıbbi deneylerin bir dizisiydi. Mahkûmlar, deneylere katılmaya zorlanırdı ve onlar bu deneylere gönüllü olmazlardı. Deneylerde asla razı olup olmadıkları sorulmazdı. Tipik olarak deneyler, ölüm, çirkinleştirme veya sürekli yetersiz sonuçlarla biterdi. Auschwitz-Birkenau ve diğer kamplarda, doktor Eduard Wirths'in yönetimi altında, seçilen kurbanlar, savaş durumlarında Alman askerî personele yardım etmek için tasarlanan çeşitli tehlikeli deneylere maruz bırakılırdı. Doktor Aribert Heim, Mauthausen toplama kampı'nda benzer tıbbi deneylerde bulundu. Carl Vaernet, eşcinsel mahkûmlarda eşcinselliğe Çare bulmak için deneylerde bulunmuş olmakla bilinir. Savaştan sonra bu suçları işleyen doktorlar, Doktorlar davası olarak bilinen duruşmada yargılandılar.

Eduard Wirths, Eylül 1942'den Ocak 1945'e kadar Auschwitz toplama kampında SS Baş doktoruydu. 1942-1945 yılları arasında Auschwitz'in tıbbi kısımlarında çalışan neredeyse 20 SS doktorunu kapsayan resmi sorumluluğu vardı.

<i>The Human Centipede</i> (First Sequence)

The Human Centipede (First Sequence) (Türkçe karşılığı İnsan Kırkayak (Birinci Sekans)), Tom Six tarafından yazılan ve yönetilen 2010 çıkışlı korku türündeki Hollanda filmidir. Kaçırdığı üç turisti "insan kırkayak" oluşturmak için anüsten ağızlarını ameliyat ile birleştiren bir Alman doktorun öyküsünü anlatmaktadır. Antagonist Dr. Heiter rolüyle Dieter Laser, doktorun kurbanları rolleriyle Ashley C. Williams, Ashlynn Yennie ile Akihiro Kitamura, filmin başrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Roschmann</span> Avusturyalı asker (1908-1977)

}} Eduard Roschmann, Nazi SS örgüt üyesi ve 1943 yılında Riga'daki getto komutanı idi. Çok sayıda cinayet ve diğer zulümlerden sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

Carl Værnet, Danimarkalı bir doktor, SS-Sturmbannführer (binbaşı) ve Buchenwald toplama kampı'nda bir tıbbi araştırma görevlisi idi. Erkeklerde Homoseksuel veya Biseksüelliğin üstesinden gelmek için olası bir araç olarak hormon terapisi ile geniş kapsamlı deneyler yaptı. Araştırması Gestapo şefi Heinrich Himmler yetkisi altındaydı. Værnet, canlı insan testi deneklerinin testislerine testosteron ve diğer sentetik hormonları enjekte etti. Araştırması Reichsführer-SS Heinrich Himmler'in yetkisi altındaydı. Savaşın ardından Værnet, savaş suçlarıyla ilgili suçlamalardan dolayı Güney Amerika'ya kaçtı.

<i>Aile Doktoru</i>

Aile Doktoru, Arjantinli yazar ve yönetmen Lucía Puenzo tarafından yazılan ve üretilen 2013 çıkışlı Arjantin tarihsel drama filmidir. Puenzo'nun Wakolda (2011) adlı romanına dayanan film Nazi Schutzstaffel subayı ve Auschwitz toplama kampında insan deneyleri yapan Josef Mengele rolüyle Àlex Brendemühl yer almaktadır. Florencia Bado, Natalia Oreiro, Diego Peretti, Elena Roger ile Guillermo Pfening, filmde yer alan diğer oyunculardır.

<span class="mw-page-title-main">Eva Justin</span> Alman antropolog

Eva Justin, Nazi döneminde aktif olan bir Alman antropologdu. Bilimsel ırkçılık konusunda uzmanlaştı. Çalışmaları, Naziler'in Sinti ve Roman halklarına karşı işlediği suçlara katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Irksal hijyen</span>

Irksal hijyen, 20. yüzyılın başlarında en kapsamlı uygulamasını Nazi Almanyası'nda bulan bir öjenik yaklaşımını tanımlamak için kullanılmıştır. Bu yaklaşım, ırkların karışmasını önlemeye yönelik çabalarla dikkat çekmiş ve safkan hayvanlar elde etmeye çalışan bir hayvan yetiştiricisinin yöntemlerine benzetilmiştir. Bu çabalar, genellikle bir ırksal hiyerarşinin var olduğuna ve "aşağı ırkların" "üstün ırkları" "kirleteceği" endişesine dayanan bir inançla motive edilmiştir. Bu çabalar, genellikle bir ırksal hiyerarşinin var olduğu ve "aşağı ırkların" "üstün ırkları" "kirleteceği" endişesine dayanan bir inançla motive edilmiştir. O dönemdeki çoğu öjenikçi gibi ırksal hijyenistler de öjeni uygulanmadığı takdirde toplumun hızla yozlaşacağına ve medeniyetin, "aşağı" kabul edilen özelliklerin yayılmasıyla çökeceğine inanmışlardır.

Karl-Friedrich Höcker bir Nazi savaş suçlusu, SS'de Obersturmfuhrer pozisyonunda görev almış asker ve Mayıs 1944'ten Aralık 1944'e kadar Auschwitz I toplama kampının komutanı olan Richard Baer'in emir subayıydı. 2006 yılında, Höcker tarafından Auschwitz'de geçirdiği zamana ait 116 fotoğrafın yer aldığı Höcker Albümü olarak adlandırılan bir fotoğraf albümü Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Soykırım Anı Müzesi'ne bağışlanmasıyla toplama kampı yöneticisi olarak görev yaptığının kanıtı olarak yeni bir ilgi uyandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Höcker Albümü</span>

Höcker Albümü, Almanya'daki Nazi rejimi sırasında SS'de bir subay olan Karl-Friedrich Höcker tarafından toplandığı sanılan bir fotoğraf koleksiyonudur. Auschwitz-Birkenau toplama kampı kompleksini yöneten memurların ve yöneticilerin yaşamları ile yaşam koşullarına dair yüzden fazla fotoğrafı içermektedir. Albüm bu dönemde yapılan Holokost'un çok önemli bir kanıtıdır; şu anda Washington, DC'deki Birleşik Devletler Holokost Anı Müzesi'nin (USHMM) arşivlerinde saklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sanitätswesen</span>

Sanitätswesen (Tıbbi hizmetler), Holokost sırasında Nazi toplama veya imha kampı örgütünün beş bölümünden biriydi. Diğer bölümler komuta merkezi, idari departman, Politische Abteilung ve koruyucu gözaltı kampıydı.