İçeriğe atla

Josef Kollmer

Josef Kollmer
Doğum26 Şubat 1901(1901-02-26)
Bavyera, Almanya
Ölüm24 Ocak 1948 (46 yaşında)
Kraków, Polonya
Ölüm sebebiAsarak idam
Siyasi partiNazi Partisi
Suçlamaİnsanlığa karşı suçlar
Mahkûmiyet cezasıÖlüm cezası
Mahkûmiyet durumuİnfaz edildi

Josef Kollmer (26 Şubat 1901 - 24 Ocak 1948) Nazi dönemi sırasında Auschwitz'de toplu katliam yapan bir Alman SS görevlisiydi.[1] Auschwitz Davası'nda yargılanmıştır.[2]

Händlern, Bavyera'da doğan Kollmer, ticaretle uğraşan bir çiftçiydi. Daha önce Alman polis teşkilatında birkaç yıl geçirdikten sonra 1 Ocak 1935'te SS üyesi oldu. Mayıs 1937'de Nazi Partisi'ne katıldı. Ekim 1941'de Waffen-SS'e alındı ve Ekim 1943'e kadar çeşitli muhafız bölüklerine komuta ettiği Auschwitz'e atandı. Daha sonra geçici olarak Mittelbau-Dora toplama kampına transfer oldu, ancak Mayıs 1944'te Auschwitz'e geri döndü. Başlangıçta Auschwitz ana kampındaki muhafız birliğine, daha sonra da Ağustos-Ekim 1944 arasında Monowitz toplama kampındaki muhafız birliğine komuta etti.[3] Auschwitz'de bulunduğu süre boyunca Kollmer, Birkenau gaz odalarında Yahudilerin toplu katliamına katılmış, 10 ve 11. bloklar arasındaki atış duvarına karşı ve Buna fabrikasında infazlar gerçekleştirmiştir.

Kollmer, Kraków'daki Auschwitz Duruşması'nda Yüksek Ulusal Mahkeme tarafından yargılandı ve ölüm cezasına çarptırıldı. Kraków'daki Montelupich Hapishanesi'nde asılarak infaz edildi.

Kaynakça

  1. ^ Langbein, Hermann (15 Aralık 2005). People in Auschwitz (İngilizce). Univ of North Carolina Press. ISBN 9780807863633. 3 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2022. 
  2. ^ In Search of the Origins of Nazi Monstrosity: From Persecution to Annihilation (İngilizce). Dorrance Publishing. ISBN 9781434958648. 23 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2022. 
  3. ^ Frei, Norbert (2000). Commander's and Headquarter's Orders in the Concentration Camp Auschwitz 1940--1945 (Almanca). K. G. Saur Verlag GmbH. ISBN 9783598240300. 23 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2022. 

Bibliyografya

  • Cyprian T., Sawicki J., Siedem wyroków Najwyższego Trybunału Narodowego, Poznań 1962

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<span class="mw-page-title-main">Amon Göth</span>

Amon Leopold Göth, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'daki Kraków-Płaszów toplama kampı'nın komutanlığını yapan Alman SS subayı.

<span class="mw-page-title-main">Majdanek toplama kampı</span>

Majdanek toplama kampı, II. Dünya Savaşı'nda Polonya'nın Alman işgali sırasında Schutzstaffel tarafından Lublin şehrinin eteklerinde inşa edilen ve işletilen bir Nazi toplama ve imha kampıydı. Yedi gaz odası, iki ahşap darağacı ve toplam 227 yapısıyla Nazi toplama kamplarının en büyükleri arasında yer alıyordu. Başlangıçta imhadan ziyade zorla çalıştırma amaçlı olsa da, Almanların işgal altındaki kendi anavatanlarındaki tüm Polonya Yahudilerini öldürme planı olan Reinhardt Operasyonu sırasında insanları endüstriyel ölçekte öldürmek için kullanıldı. 1 Ekim 1941'den 22 Temmuz 1944'e kadar faaliyette olan kamp neredeyse hiç bozulmadan ele geçirildi. Bagration Harekâtı sırasında Sovyet Kızıl Ordusu'nun hızlı ilerleyişi SS'lerin altyapısının çoğunu yok etmesini engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Mohnke</span> Nazi Almanyasında Waffen-SS Tümgenerali

Wilhelm Mohnke, Nazi Almanyası'nda SS-Brigadeführer.

<span class="mw-page-title-main">Treblinka imha kampı</span>

Treblinka imha kampı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından işgal altındaki Polonya'da inşa edilen ve işletilen en ölümcül ikinci imha kampıydı. Varşova'nın kuzey doğusunda, günümüzde Mazovya voyvodalığı olan Treblinka köyünün 4 km güneyindeki bir ormanda bulunuyordu. Kamp, Nihai Çözüm'ün en ölümcül aşaması olan Reinhardt Operasyonu'nun bir parçası olarak 23 Temmuz 1942 ile 19 Ekim 1943 tarihleri arasında faaliyet göstermiştir. Bu süre zarfında gaz odalarında 700.000 ila 900.000 Yahudi'nin ve 2.000 Roman'ın öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Treblinka'da Auschwitz-Birkenau dışındaki diğer Nazi imha kamplarından daha fazla Yahudi öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">3. Waffen-SS Panzer Tümeni Totenkopf</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri.

3. SS Panzer Tümeni "Totenkopf", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Höß</span> Auschwitz toplama kampının ilk komutanı

Rudolf Franz Ferdinand Höss, Holokost faili Alman SS subayı. Höss, Auschwitz toplama ve imha kampında en uzun süre görev yapan komutandı. Hitler'in "Nihai Çözüm" olarak bilinen Nazi işgali altındaki Avrupa'da Yahudi nüfusunu sistematik olarak yok etme emrini hızlandırmanın yollarını test etti ve uyguladı. Astlarından biri olan Karl Fritzsch'in girişimiyle Höss, 1 milyondan fazla insanın öldüğü gaz odalarında kullanılmak üzere Zyklon B pestisitini tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Irma Grese</span>

Irma Grese, II. Dünya Savaşı sırasında Ravensbrück toplama kampı, Auschwitz Toplama Kampı ve Bergen-Belsen toplama kampında yaklaşık 30.000 kadın çalışanın sorumlusuydu.

<span class="mw-page-title-main">SS-Totenkopfverbände</span> SS organizasyonu

SS-Totenkopfverbände, Nazi Almanyası'nda SS'e bağlı Nazi toplama kamplarının kurulumundan ve idaresinden sorumlu örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Einsatzgruppen</span> Nazi Almanyasında Alman Ordusunun işgal ettiği bölgeleri ev ev arayarak Yahudileri, Romanları ve komünistleri öldüren seyyar infaz birlikleri

Einsatzgruppen, SS'e bağlı, Heinrich Himmler'in kontrolünde ve Reinhard Heydrich'in yönetimi altındaki, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusunun işgal ettiği bölgeleri ev ev arayarak Yahudileri, Romanları ve komünistleri öldüren seyyar infaz birlikleri. A B C ve D isminde 4 Einsatzgruppe timi vardı ve her birlik 600-1000 askerden oluşuyordu. Toplama kampları kurulmadan önce infazlarda etkin rol oynamışlardır. En önemli eylemleri Babi Yar Katliamı'dır. Gezici birliklerdir. Sürekli hareket halinde olup bir infazdan ötekine doğru eylemlerini gerçekleştirmişlerdir. Çukur kazıp öldürüp gömme işi oyalayıcı olduğundan ve öldürme sırasında çok fazla mermi harcandığından bunun yerine toplama kampları kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Liebehenschel</span>

Arthur Liebehenschel, II. Dünya Savaşı esnasında Auschwitz'de ve Majdanek ölüm kamplarının binbaşı rütbesiyle komutanıydı. Kasım 1943 - Mayıs 1944 tarihleri arasında Auschwitz'in komutanlığını, Mayıstan Temmuz 1944'e kadar da Majdanek'in komutanlığını yaptı.

Arajs Kommando, SS-Sturmbannführer Viktors Arājs önderliğinde, Nazi Sicherheitsdienst'e (SD) bağlı bir Letonya Yardım Polisi'nin işbirlikçi birimi idi. Soykırım sırasında ünlü bir ölüm birimiydi.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'da Holokost</span>

Holokost'un Macaristan'daki tezahürleri, başta Mart 1944'te Macaristan'ın Nazi Alman işgâline girmesinin ardından yer almak üzere Macaristan Yahudilerinin yarısından fazlasının mülksüzleştirilmesi, tehcir edilmesi ve katledilmesini içerir.

Tulle katliamı, II. Dünya Savaşı sırasındaki Normandiya Çıkarmasını takip eden 9 Haziran 1944 tarihinde 2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich tarafından gerçekleştirilen sivillere yönelik katliamdır.

Karl-Friedrich Höcker bir Nazi savaş suçlusu, SS'de Obersturmfuhrer pozisyonunda görev almış asker ve Mayıs 1944'ten Aralık 1944'e kadar Auschwitz I toplama kampının komutanı olan Richard Baer'in emir subayıydı. 2006 yılında, Höcker tarafından Auschwitz'de geçirdiği zamana ait 116 fotoğrafın yer aldığı Höcker Albümü olarak adlandırılan bir fotoğraf albümü Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Soykırım Anı Müzesi'ne bağışlanmasıyla toplama kampı yöneticisi olarak görev yaptığının kanıtı olarak yeni bir ilgi uyandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Johann Kremer</span>

Johann Paul Kremer Alman profesör, doktor ve savaş suçlusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Therese Brandl</span>

Therese Brandl, bir Nazi toplama kampı gardiyanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Richard Baer</span>

Richard Baer, Mayıs 1944'ten Ocak 1945'e kadar Auschwitz I toplama kampının komutanı ve hemen ardından Şubat'tan Nisan 1945'e kadar Mittelbau'nun komutanı olan bir Alman SS subayıydı. Savaşın ardından, kovuşturmadan kaçınmak için sahte bir isim altında yaşadı, ancak Aralık 1960'ta tanındı ve tutuklandı. Mahkemeye çıkamadan gözaltında öldü.