Edebiyat, yazın veya literatür, dil aracılığıyla; duygu, düşünce, hayal, olay, durum veya herhangi bir olgunun edebî bir tarzda ve etkili bir şekilde yazılı veya sözlü anlatımını gerçekleştiren; malzemesi söz ve ses; muhatabı insan olan bir sanat dalıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür. Bunun nedeni, günlük kullanımdan farklı olarak edebiyatın, dil ürünü olmasıdır.
Fahrünnisa Zeyd Türk ressam.
Devlet sanatçısı, sanata üstün hizmette bulunan bazı sanatçılara Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından verilmiş olan ünvandır.
Yazar terimi, aslında yazılı bir iş üreten herkes için kullanılabilmekle birlikte, genelde yaratıcılığını kullanarak profesyonel bir şekilde eser üreten veya farklı formatlarda çok sayıda eseri olan kişiler için kullanılır.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), yazarlar arasındaki mesleki dayanışmayı geliştirmek ve Türkiye'nin kültür hayatına yazarların katılımını sağlamak amacıyla 7 Ağustos 1978’de “Yazarlar Birliği” adıyla kuruldu. 1985'te Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Yazarlar Birliği adını aldı. 1991’de ise “Kamu yararına çalışan kuruluş” sayıldı.
Hip hop, 1970'li yılların sonunda Amerika'da kötü koşullarda ve azınlık olarak yaşayan siyahilerin gündemden uzaklaşmak ve eğlenmek için oluşturduğu bir kültür, yaşam tarzı ve sanat akımıdır. Bu kültür Rap müziği, Graffiti sanatı, Breakdance'ı ve DJ'liği içerir. Hip hop kültürünün doğmasında Blues, Funk, Soul ve Caz müziğinin etkisi büyüktür.
Müzisyen, çalgı çalabilen veya müzikal yetenek sergileyen sanatçıdır. Müzik besteleyen, icra eden veya orkestra yöneten kişiler müzisyen olarak kabul edilir. Çalgı çalabilen müzisyenlere çalgıcı da denir. Müzisyenler tek başlarına (solo) çalışabilecekleri gibi grup veya orkestra üyesi de olabilirler.
Sosyalist gerçekçilik, sosyalizm ideolojisinin sanat ve edebiyata yansıması olarak 1930'lu yıllarda ortaya çıktı. Özellikle SSCB'de ve Çin'de ön plana çıktı ve komünistlerden de destek gördü. Sosyalist ideolojinin idealizmini ortaya çıkarmayı hedefleyen bu akımın etkisinde edebiyat eserlerinde devrimci kahramanlarla, halka örnek olacak kişiler yaratılması hedeflendi. Maksim Gorki'nin Ana romanı bu akımın ilk örneklerinden sayılır. Resim sanatında ise devrimci ruhun ön plana kuvvetli bir imajla çıktığı eserler desteklendi. Sosyalist gerçekçi akımın ana konuları arasında devrim, işçi sınıfı ve sanayi bulunmaktadır.
Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.
Tom Dice, Belçikalı sanatçı ve söz yazarı. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini temsil etmiştir.
Michael von der Heide - İsviçreli sanatçı ve söz yazarı. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini Il pleut de l'or adlı şarkıyla temsil etmiştir.
Sieneke, Hollandalı sanatçı ve söz yazarı. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini Ik ben verliefd, Shalalie adlı şarkıyla temsil etmiştir.
Marcin Mroziński, Polonyalı sanatçı ve söz yazarı. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini Legenda adlı şarkıyla temsil etmiştir.
Thea Garrett, Maltalı sanatçı ve söz yazarı. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini "My Dream" adlı şarkıyla temsil etmiştir.
Daniel Diges García - İspanyalı sanatçı ve söz yazarı. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini Algo Pequeñito adlı şarkıyla temsil etmiştir.
Kalamari - Slovenyalı sanatçı ve söz yazarı. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini Roka Žlindre ile birlikte Narodno zabavni rock adlı şarkıyla temsil etmiştir.
Olia Tira - Moldovalı sanatçı ve söz yazarı. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini Sun Stroke Project ile birlikte "Run Away" adlı şarkıyla temsil etmiştir.
Şarkıcı-şarkı yazarı, şarkılarının, söz, müzik ve düzenleme dâhil bütün bileşenlerini kendi oluşturan ve söyleyen kişidir.
İsmet Yazar, Türk sanat müziği ses sanatçısı.