İçeriğe atla

Josef Bringas

Josef Bringas (YunancaῚωσῆφ Βρίγγας), Bizans İmparatorluğu'nda VII. Konstantinos ve II. Romanos dönemlerinde önemli hadım yönetici, daha sonra etkili hükümdar naibi. II. Nikiforos'un 963 yılında imparatorluk tacına yükselişi karşısında başarısız bir muhalefet göstermiş, bir manastıra sürgüne gönderilmiş ve 965 yılında orada ölmüştür.

Hayatı

VII. Konstantinos ve oğlu II. Romanos'u gösteren altın sikke

Çağdaşı tarihçi Diyakoz Leon'un bildirdiğine göre Paflagonya'dandır.[1] En sonunda imparatorluk hizmetinde Patrikios rütbesine yükselmiş ve sarayda praipositos görevine gelmiştir. VII. Konstantinos, onu önce sakellarios sonra imparatorluk donanması içinde Drungarios (amiral) görevine getirmiştir. Bu görevde imparatorun ölümüne kadar kalmıştır.[2] VII. Konstantinos'un oğlu II. Romanos tahta geçtiğinde, onu parakoimomenos (saray nazırı) yapmıştır. Genç imparator vaktini av ile geçiriyordu, devlet işlerinin çoğunu ona bıraktı.[2][3][4] Bringas, Romanos'a karşı magistros Basileios Peteinos etrafında toplanan bir grup asilin önderliğinde hazırlanan bir komployu önledi. Komplocular tutuklandı, işkence gördü ve sürgüne gönderildi. Peteinos dışında birçoğu kısa bir süre sonra geri çağrıldı.[5][2]

15 Mart 963 tarihinde II. Romanos aniden ölünce, arkasında genç oğulları II. Basileios ve VIII. Konstantinos'u geride bıraktı (sırasıyla 5 ve 2 ya da 3 yaşlarında), geleneklere göre anne-imparatoriçe Theofano naip olmasına rağmen bu ismen kaldı, Bringas de facto devletin başı oldu.[6][7][8] Theofano, Bringas'a güvenmiyordu fakat güçlü parakoimomenos güçlü düşmanlara sahipti: öncülü ve rakibi Basileios Lekapenos ile Girit Emirliği fethinden henüz dönmüş, Hamedanlı başkenti Halep'in yağmalandığı başarılı Kilikya ve Suriye seferi düzenlemiş başarılı ve ünlü general Nikiforos Fokas.[6][9][2]

Fokas başkenti ziyaret etti ve planlı zafer yürüyüşünü Nisan 963 tarihinde gerçekleştirdi, fakat sonra Bringas onu kendisine karşı komplo kurmakla suçladı. Fokas, Aya Sofya'ya sığındı. Orada Konstantinopolis Patriği Polyeuctus'un desteğini kazandı ve Bringas'ın muhalefetine rağmen Doğu Domestikos tōn scholōn (Doğu orduları komutanı) olarak yeniden atandı.[8] Bunun üzerine Bringas, Batı Domestikos tōn scholōn (Batı orduları komutanı) Marinos Argyros'a döndü ve ona tacı önerdi. Aynı zamanda Anatolic Thema'nın strategos'u, Fokas'ın yeğeni ve en önemli general I. İoannis Çimiskes'e mektup yazarak eğer dayısına karşı olursa onun görevini önerdi. Çimiskes, mektunu Fokas'a gönderdi ve eyleme geçmesi için cesaretlendirdi.[7][8] Fokas'ın birlikleri 2 Temmuz 963 tarihinde onu imparator ilan etti ve Konstantinopolis'a yöneldiler. Başkentte, Bringas birlikler getirdi, asilerin Boğaziçi'ni geçmelerini engellemek için tüm gemileri tuttu hatta Fokas'ın babası yaşlı Bardas Fokas'ı rehin aldı. Ancak şehir halkı asileri destekliyordu ve asi ordusu yaklaştıkça, Bringas'ın birliklerine karşı ayaklanmaya başladılar. Basileios Lekapenos ve Patrik 3000 destekçilerini silahlandırıp çatışmaya yolladılar.[2][10][11]

Sokaklardaki çatışmalar 3 gün sürdü ve sonunda Fokas destekçileri kazandı. Bringas, Aya Sofya'ya sığınmaya zorlandı. Basileios Lekapenos, parakoimomenos oldu ve Nikeforos Fokas'ı 16 Ağustos'ta tac giyeceği başkente girişinde karşıladı. Bringas önce yerlisi olduğu Paphlagonia gönderildi sonra Nicomedia yakınlarında Pythia'da bulunan Asekretis Manastırına kapatıldı ve 965 yılında orada öldü.[2][12]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Talbot & Sullivan 2005, s. 30.
  2. ^ a b c d e f ODB, ss.325-326.
  3. ^ Talbot & Sullivan 2005, s. 34.
  4. ^ Garland 1999, ss. 127-128.
  5. ^ Talbot & Sullivan 2005, ss. 34-35.
  6. ^ a b Garland 1999, s. 128.
  7. ^ a b Whittow 1996, s. 348.
  8. ^ a b c Treadgold 1997, s. 498.
  9. ^ Treadgold 1997, ss. 495-498.
  10. ^ Treadgold 1997, ss. 498-499.
  11. ^ Whittow 1996, ss. 348-349.
  12. ^ Treadgold 1997, s. 499.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. İoannis</span>

I. İoannis Çimiskes, Bizans imparatoru. 969-976 yılları arasında hüküm süren Çimiskes Balkanlar ve Suriye'yi egemenliği altına alarak imparatorlukta düzeni sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Romanos</span> 959-963 yıllarındaki Bizans imparatoru

II. Romanos, 959-963 yılları arasında tahta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">II. Nikiforos</span>

II. Nikiforos Fokas, 963-969 arasında Bizans imparatoru. Müslüman Araplara karşı elde ettiği askerî başarılar 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'nun yeniden güçlenmesini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Konstantinos</span>

VIII. Konstantinos, 962-1025 yılları arasında kardeşi II. Basileios'la birlikte ortak imparator, 1025-1028 yılları arasında ise tek başına tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos (I. Romanos'un oğlu)</span> Bizans İmparatoru

Konstantinos Lekapenos ya da Lecapenus, Bizans imparatoru I. Romanos'un üçüncü oğlu ve 924 ile 945 yılları arası ortak imparatordur. Ağabeyi Stefanos ile Aralık 944 tarihinde I. Romanos'u tahtan indirmişlerdir. Ancak, birkaç hafta sonra bu sefer yasal imparator VII. Konstantinos tarafından onlar tahtan indirilip sürgüne gönderilmişlerdir. Önce iki kardeş Prote'ye kendileri tarafından sürgüne gönderdikleri babalarının yanına gönderilmişlerdir. Bizans vakanüvisleri, babaları I. Romanos onları Yeşaya kitabı 1.2 ayetinde yazan sözlerle karşıladığını yazar:

Ey gökler dinleyin, ey yeryüzü kulak ver!

Çünkü RAB konuşuyor:
<<Çocukları yetiştirip büyüttüm,

Ama bana başkaldırdılar.>>

<span class="mw-page-title-main">Stefanos (I. Romanos'un oğlu)</span>

Stefanos Lekapenos ya da Lecapenus, , Bizans imparatoru I. Romanos ile Theodora'nın ikinci oğlu ve 924 ile 945 yılları arası ortak imparatordur. Kardeşi Konstantinos ile Aralık 944 tarihinde I. Romanos'u tahtan indirmişlerdir. Ancak, birkaç hafta sonra bu sefer yasal imparator VII. Konstantinos tarafından onlar tahtan indirilip sürgüne gönderilmişlerdir. Önce iki kardeş Prote'ye kendileri tarafından sürgüne gönderdikleri babalarının yanına gönderilmişlerdir. Bizans vakanüvisleri, babaları I. Romanos onları Yeşaya kitabı 1.2 ayetinde yazan sözlerle karşıladığını yazar:

Ey gökler dinleyin, ey yeryüzü kulak ver!

Çünkü RAB konuşuyor:
<<Çocukları yetiştirip büyüttüm,

Ama bana başkaldırdılar.>>

<span class="mw-page-title-main">Bizans kültüründe politik nedenlerle sakat bırakma</span> Cezalandırma Yöntemi

Sakat bırakma, Bizans İmparatorluğu'ndaki suçlular için yaygın bir cezalandırma yöntemiydi, ancak imparatorluğun siyasi yaşamında da bir rol oynadı. Sakatlama cezalarının, aynı zamanda ikincil yararları da vardır. Rakibi kör etme sadece hareketliliğini sınırladığı gibi, aynı zamanda İmparatorluğun kontrol etmenin en önemli parçası olan bir savaşta orduya kumanda etmeyi imkânsız hale getirir. Hadım etmekte potansiyel rakipleri devre dışı bırakmak için kullanılan bir başka yöntemdir. Bizans İmparatorluğunda, bir erkeğin hadım edilmesi artık onun bir erkek olmadığı, yarı ölü, "yarı ölü bir hayat" anlamına gelirdi. Hadım etmek aynı zamanda, İmparator ya da tac için hakkı olan İmparator çocuklarını tehdit edecek bir varis doğumuna da engel olurdu. Diğer sakat bırakma çeşitleri, burnun kesilmesi (rinotomi) veya uzuvların kesilmesiydi.

Basileios Lekapenos, 945 ile 985 yılları arası Bizans İmparatorluğu baş yöneticisi.

Bardas Fokas, hüküm süren Makedon Hanedanı'na yanında ya da karşı üç isyanın bariz bölümlerinde yer almış Bizans İmparatorluğu'nun öne çıkan generali.

Leo Fokas (Yunanca: Λέων Φωκᾶς, erken 10. yüzyıl Fokas ailesine mensup Bizans generali. Domestikos tōn scholōn olarak, Bulgar İmparatorluğu'na karşı 917 yılında bir büyük ölçekli bir sefer düzenlemiş ancak mağlup olmuştur. Sonra tahtı ele geçirmek için bir komplo kurmuş ancak bu komplo Amiral Romanos Lekapenos tarafından engellenmiştir. Lekapenos'un imparatorluğu yönetmesinden sonra başarısız bir isyan başlatmış ancak yakalanıp gözlerine mil çekilip kör edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leo Fokas (genç)</span>

Leo Fokas ya da Phocas (Yunanca: Λέων Φωκᾶς,, Orta 10. yüzyıl Bizans Generali. Ağabeyi İmparator II. Nikiforos ile beraber doğu cephesinde birçok başarı kazanmıştır. Ağabeyinin hükümdarlığında, baş vezir olarak hizmet etmiştir, ancak ağabeyinin ardılı I. İoannis tarafından görevden alınmış ve tutuklanmıştır.

Nikiforos Fokas, Bizans İmparatoru I. Basileios döneminde hizmet etmiş bir general.

<span class="mw-page-title-main">Zoe Karbonopsina</span>

Zoe Karbonopsina, ayrıca Karvounopsina ya da Carbonopsina, i.e., "Kömür siyahı gözlü", İmparator VI. Leon'un dördüncü karısı, İmparator VII. Konstantinos'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Theofano (II. Romanos'un eşi)</span>

Theofano, Bizans imparatoriçesi. II. Romanos ve II. Nikiforos'un karısı, I. İoannis'in sevgilisi, II. Basileios ve VIII. Konstantinos'un annesidir. Theofano, 10. yüzyıl Bizans tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Oğulları küçük iken taht naipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bardas Skleros</span>

Bardas Skleros, 976–979 yılları arası İmparator II. Basileios'a karşı yapılmış geniş çaplı Anadolu isyanına önderlik etmiş Bizans generali.

İoannis Kurkuas, ayrıca Kourkouas ya da Curcuas şeklinde de yazılır,, Bizans İmparatorluğu'nun en önemli generallerinden biridir. Doğu'da Müslüman devletlere karşı yapılan muharebelerdeki başarısı tam olarak yüzyıllardır süren Arap-Bizans savaşlarının yönünün tersine çevirmiş ve 10. yüzyıl "Yeniden fetih" çağını başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VII. Konstantinos</span> Bizans imparatoru

VII. Konstantinos Porfirogennetos ya da Porphyrogenitus, "Mor Oda'da Doğan" Makedon Hanedanı'nın dördüncü Bizans imparatoru, 913 ile 959 yılları arasında hüküm sürmüştür. İmparator VI. Leon ile onun dördüncü karısı Zoe Karbonopsina'nın oğlu, öncülü Aleksandros'un yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Andrassos Muharebesi</span>

Andrassos veya Adrassos Muharebesi, 8 Kasım 960 tarihinde Leo Fokas liderliğindeki Bizanslılar ile emir Seyfü'd Devle komutasındaki Hamdaniler'in Halep Emirliği kuvvetleri arasında, Toros Dağları üzerinde tanımlanamayan bir dağ geçidinde yapılan bir muharebeydi.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Burces</span> Bizanslı general

Mihail Burces 10. yüzyılın en önde gelen Bizans generallerinden biriydi. Antakya'yı 969'da Araplardan geri almasıyla dikkat çekti, ancak İmparator II. Nikiforos'un gözünden düştü. Buna kızan Burces, birkaç hafta sonra Nikiforos'a suikast düzenleyen komplocular ile güçlerini birleştirdi. Burces, İmparator II. Basileios ile isyancı Bardas Skleros arasındaki iç savaşta önemli bir rolde yeniden ortaya çıktı ve bağlılığını önce imparatordan isyana çevirdiyse de sonra tekrar geri döndü. Yine de, Basileios tarafından Antakya doux'u olarak yeniden atandı, Fâtımîler karşı verdiği savaşta başarısız olduğu için görevden alındığı 995 yılına kadar bu makamda kaldı.

Simeon Logothetis, 10. yüzyıl Bizans Yunan tarihçi ve şairdir.