İçeriğe atla

Josef Blösche

Josef Blösche
Josef Blösche, 1943
Doğum12 Şubat 1912(1912-02-12)
Friedland, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu (şimdiki Avusturya)
Ölüm29 Temmuz 1969 (57 yaşında)
Leipzig
BağlılığıNazi Almanyası Nazi Almanyası
Branşı Schutzstaffel
Hizmet yılları1938-1945
RütbesiRottenführer
Birimi Sicherheitsdienst
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
Fotoğrafın ön planında elleri havada teslimiyetini gösteren küçük bir çocuk, Varşova Gettosu Ayaklanması sırasında çekilmiş ünlü bir fotoğraftır ve Varşova gettosundaki Nazi zulmünün sembolü olarak dünyanın en çok bilinen fotoğraflarından biridir. Blösche, öndeki çocuğa bakan SS askeri olarak elinde MP18 makineli tüfekle durmaktadır.

Josef Blösche (12 Şubat 1912 - 29 Temmuz 1969), Almanya'da Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (Nazi Partisi) üyesi ve bir Rottenführer olarak II. Dünya Savaşı sırasında SS ve SD'de görev yapan asker. Blösche birçok Yahudiyi vurup öldümüş ve çok daha fazla Yahudiyi imha kamplarında ölüme yollamıştır.

Blösche dünya tarafından tanınmıştır çünkü Stroop Report'ta yayınlandığı gibi, Varşova Getto Ayaklanması'nı bastıran SS kuvvetleri ile birlite fotoğraflandı. Fotoğraf, ön planda teslim olan küçük bir çocuğu ve elinde hafif makineli tüfekle çocuğa bakan SS askeri olarak Blösche'yi göstermektedir. Bu fotoğraf, eski Nazilerin savaş suçlarından yargılanmasında kullanıldı. Blösche, savaş suçlarından dolayı mahkûm edildi ve ölüm cezasına çarptırıldı; 29 Temmuz 1969'da Leipzig'de idam edildi.

Kariyeri

Blösche, daha sonra Avusturya İmparatorluğu'nun bir parçası olan Çekoslovakya'nın Frýdlant kentinde doğdu. Bohemya'nın kuzey kesiminde, Almanya ve Polonya sınırlarına çok yakındı. Ebeveynleri etnik Almanlardı: Babası Gustav Blösche, bir çiftliğe ve gasthaus'a (kır hanı) sahipti.[1] Josef okula giderken çiftlikte ve handa çalışmaya başladı, ancak babası onu 14 yaşında tam gün çalışması için okuldan aldı.

Blösche, Nazi davalarını destekleyen sağcı gençlik örgütlerine katıldı ve Alman yayılmasını savunan Nazi yanlısı bir grup olan Sudeten Alman Partisi'ne katıldı. 1938'de Almanya Sudetenland'ı ilhak ettikten sonra Nazi Partisi ve SS'e katıldı.[2] Daha önce yerel SS'e gönüllü olan Blösche, 4 Aralık 1939'da Waffen-SS tarafından askere alındı ve ertesi gün Pretzsch Kalesi'nde eğitim görmeye hazırlandı. 14 Mart 1940'ta eğitimini tamamladı ve Varşova'ya tayin edildi. Kısa bir süre sonra Bug Nehri'nin 6 mil (9,7 km) üzerinde devriye gezmek için görevlendirildi.[3]

Varşova'da SS ile görev yaptıktan sonra, SS'nin bir bölümü olan Sicherheitsdienst'e (SD; Güvenlik Servisi) katıldı. 1941'de kısa bir süre için Doğu Cephesine transfer edildi ve burada Einsatzgruppen mobil ölüm mangalarında görev yaptı. Varşova'ya geri gönderilmeden önce Sovyetler Birliği'nin işgal altındaki bölgelerinde infazlara katıldı. 1942'nin ortalarında, Yahudilerin Treblinka imha kampına toplu olarak sürülmeye başlamasıyla birlikte SD'nin Varşova gettosu ileri karakolunda görev yaptı. Blösche, sürgünden saklanan birçok Yahudiyi öldürdü. Ocak 1943'te, ölüm kamplarına yapılan başka bir sürgün dalgası sırasında, sık sık cinayet veya infazları da içeren başka bir arama ekibine katıldı. 1943'te yaklaşık 1000 Yahudi'nin vurulmasına katılmıştır.[4]

Yahudiler, gettodaki kadınlara tecavüz edilmesi ve öldürülmesi de dahil olmak üzere gaddarlığından dolayı ona kurgusal bir canavardan olan "Frankenstein" takma adını verdiler.[5] Diğer SS üyeleriyle birlikte gettoda keşif gezilerine çıkar ve rastgele Yahudileri vururdu. Varşova Gettosu Ayaklanması'nın bastırılmasına katıldı ve ayaklanma sırasındaki eylemlerinden dolayı Alman Savaş Liyakat Haçı aldı. Daha sonra Varşova Ayaklanması'nın bastırılmasında yer aldı.

Savaştan sonra

Mayıs 1945'te Kızıl Ordu'ya teslim oldu ve Sovyetler Birliği'nin savaş esiri oldu. Blösche, GUPVI (Savaş Esirleri ve İnterneler Ana İdaresi) tarafından yönetilen bir kampa gönderildi. 1946'nın başlarında, Çekoslovakya'daki Ostrava Bölgesi'ne geri gönderildi. Ağustos 1946'da bir kömür madeninde çalışırken, yere alçalan bir vinç çarptı ve kafatası kırıldı ve yüzünde ciddi yaralanmalar oldu. Ostrava'da hastaneye kaldırıldı.

1947'de çalışma kampı kapatıldı ve Blösche serbest bırakıldı. Yüzündeki yaralar, Varşova gettosunun Almanları tarafından çekilen fotoğraflarda görülen SS birliklerinden biri olarak onu tanınmasından korudu. Normal bir hayat yaşamaya başlamak için Almanya'nın Thüringen kentindeki Urbach'a taşındı. Orada, bir anne olan ve savaşta eşini kaybedip dul kalan Hanna Schönstedt adında bir Alman kadınla tanıştı ve onunla evlenmeyi kabul etmeden önce birlikte iki çocuğu oldu.[6] Menteroda'da bir potas gübre fabrikasında usta esnaf oldu.

Yargılaması ve mahkumiyeti

1961'de, Hamburg'da yargılanan eski bir SS tanıdığı, Blösche'yi Varşova'da işlediği zulümlerle ilişkilendirdi. Blösche sonunda Urbach'ta bulundu ve burada 11 Ocak 1967'de Stasi tarafından tutuklandı.[7] Berlin'deki Hohenschönhausen Hapishanesinde gözaltına alındı.[8] Nisan 1969'da Erfurt'ta yargılandı ve insanlığa karşı suçlardan hüküm giydi. 1943'te yaklaşık 1.000 Yahudi'nin öldürülmesine katılması olayına dahil olmak üzere suçlu bulundu.[9] Yahudiler ona "flankenstein" takma adını verdiler[10] Duruşmadaki tanıklar onu duygusuz bir sadist olarak nitelendirdi.[7]

Duruşma sırasında Yargıç, Blösche'ye Varşova Gettosu çocuğunun fotoğrafında görülen olayları sordu:

Yargıç: "Hafif makineli tüfekle bir binadan çıkardığın küçük bir çocuğa karşı ellerini kaldırdın. O anlarda bu insanlar nasıl tepki verdi?"

Blösche: "Çok büyük bir korku içindeydiler."

Yargıç: "Bu, o küçük çocuğa iyi yansıtıyor. Ne düşündün?"

Blösche: "Her gün bunun gibi sahnelere tanık olduk. Düşünemedik bile."[11]

Blösche iki yıl tutuklu kaldı. Sayısız savaş suçu, Varşova Gettosu Ayaklanması'nda büyük eylemler, bireysel infazlar, toplu idamlar sırasında işlediği suçlarını itiraf etti ve suçlu bulunarak idamına karar verildi. Cezası 29 Temmuz 1969 tarihinde boynuna ateş edilerek infaz edildi.[12]

Gallery: Varşova Gettosu Ayaklanması

Kaynakça

  1. ^ Porat 2010, s. 31.
  2. ^ "Josef Blösche". Holocaust Historical Society. 2018. 24 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  3. ^ Porat 2010, ss. 50–51.
  4. ^ "The Boy in the Photo?". holocaustresearchproject.org. 31 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Gmyz, Cezary (22 Nisan 2007). "Seksualne niewolnice III Rzeszy" (Lehçe). Wprost. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  6. ^ Porat 2010, ss. 183–184.
  7. ^ a b Voit 2016, s. 36.
  8. ^ "A famous Holocaust Photo". 10 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2014. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  10. ^ "Seksualne niewolnice III Rzeszy, Wprost magazine, nr. 17, 2007. online version in Polish". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  11. ^ Porat, Dan. The Boy: A Holocaust Story (Hebrew). Dvir, 2013.
  12. ^ "A famous Holocaust Photo". 4 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2014. 
  13. ^ "Architektura przedwojennej Warszawy". Warszawa1939.pl. 15 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Gettosu Ayaklanması</span>

Varşova Gettosu Ayaklanması, Alman işgali döneminde, 19 Nisan - 16 Mayıs 1943 tarihleri arasında Polonya Genel Hükûmeti 'nin merkezi Varşova şehrinde bulunan Varşova Gettosu'nda devam eden ayaklanma.

<span class="mw-page-title-main">Jürgen Stroop</span> Alman SS ve polis generali ve hüküm giymiş savaş suçlusu (1895-1952)

Jürgen Stroop, Nazi Almanyası'nın SS Generali ve 1942-1943 yılları arasında Varşova Gettosu yıkımı polisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Ayaklanması</span>

Varşova Ayaklanması, Polonya'daki Armia Krajowa birliklerinin Varşova'yı Alman işgalinden kurtarmak için gerçekleştirdiği, II. Dünya Savaşı'nın önemli operasyonlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Roschmann</span> Avusturyalı asker (1908-1977)

}} Eduard Roschmann, Nazi SS örgüt üyesi ve 1943 yılında Riga'daki getto komutanı idi. Çok sayıda cinayet ve diğer zulümlerden sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Muharebe Örgütü</span> Askeri birim

Yahudi Muharebe Örgütü, 28 Temmuz 1942 yılında oluşturulan yeraltı direniş örgütüdür. Örgütü kuranlarda Varşova Gettosu'nda yaşayanlardı. Kurulma sebebi ise Yahudilerin bu gettodan alınıp ölüm kamplarına gönderilmesidir. En büyük eylemde burada gerçekleşti. Örgütün amacı II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından başlatılan Holokost'u engellemektir. Örgüte sol görüşlü Siyonistler katılım gösterdi. Anti-Faşist Blok, Bund, Hashomer Hatzair, Dror, Cukunft, Akiba ve Poale Zion bu örgüte katılan Siyonist örgütlenmelerdir. Örgüt Polonya Sosyalist Partisi'in kontrolündeydi. Örgütün ilk komutanı Mordechai Anielewicz'dir. Armia Krajowa, Gwardia Ludowa ve daha sonra bunun yerini alacak Armia Ludowa silah konusunda hem eğtim verdi hem de donanımını sağladı. Varşova Gettosu Ayaklanması'nda kızıl bayraklarla çatışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Gettosu</span>

Varşova Gettosu, 1 Nisan 1940 tarihinde Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında işgal ettiği Polonya'nın başkenti Varşova'da kurmuş olduğu gettodur. Kurucusu Polonya'nın Genel Valisi Hans Frank'tır. Daha sonra Nürnberg duruşmaları sonucunda idam edildi. Aynı zamanda bu getto Nazi Almanyası'nın işgal ettiği diğer bölgelerde kurmuş olduğu 400'den fazla gettonun en büyüğüdür. Burada yaklaşık 400.000'den fazla Yahudi vardı. Bu gettoda kısmi olarak Romanlar da vardı. Nihai çözüm adı altında Yahudiler'i öldürmeye başlanılmasıyla 254.000 Getto sakini Treblinka imha kampına gönderildi. Bunların hepsi öldürüldü. Ancak bu sevkiyatı durdurmak amacıyla direnişler de gösterildi. Varşova Getto Ayaklanması olarak bilinen ayaklanma gerçekleşti. Toplama kamplarında meydana gelen en büyük direniş, bu kampın imha olmasına sebep oldu.

<span class="mw-page-title-main">Częstochowa Gettosu Ayaklanması</span>

Çestohova Gettosu Ayaklanması, II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilen Polonya'nın Çestohova kentinde Almanlar tarafından kurulan gettoda meydana gelen ayaklanmadır. Buradaki ilk ayaklanma 4 Ocak 1943 yılında meydana geldi. Ancak ayaklanma başarılı olamamış ve misilleme olarak 50 genç Yahudi öldürülmüştü. Asıl büyük ayaklanma ise Haziran 1943 yılında gerçekleşti.

Bialystok Gettosu Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından işgal edilen Polonya'nın Bialystok kentinde kurulan gettodaki ayaklanmadır. Bu ayaklanma Varşova Gettosu Ayaklanması'ndan sonraki en büyük ikinci getto ayaklanmasıdır. Direniş Anti-Faşist Askeri Örgüt tarafından düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Nihai Çözüm</span> II. Dünya Savaşında Yahudileri yok etmek için yapılan Nazi planı

Nihai Çözüm veya Yahudi Problemine Nihai Çözüm, II. Dünya Savaşı'nda Yahudileri yok etmek için yapılan Nazi planıdır. 1942'nin ocak ayında Berlin'in yanında Wannsee Konferansı'nda Nazilerin liderliğinde sistematik ve kasten yapılacak soykırımın prosedürleri kesinleşmiştir.

Rollkommando Hamann Temmuz-Ekim 1941'de kırsalda Litvanya Yahudilerinin toplu katledilmesini ve en az 60.000 Yahudinin ölüm cezasına çarptırılmasını sağlayan küçük bir mobil birimdi. Bu birim, Temmuz 1942'den Ağustos'a kadar Letonya'da çok sayıda cinayetten sorumluydu. 1941 yılı sonunda Litvanya Yahudilerinin tahrip edilmesi, Kırsal kesimdeki Rollkommando, Ponary katliamındaki Ypatingas bûrileri tarafından ve Kaunas'daki Dokuzuncu Kaledeki Tautinio Darbo Apsaugos Batalionas tarafından. Yaklaşık altı ay içinde tüm Litvanyalı Yahudilerin yaklaşık % 80'i öldürüldü. Geriye kalan birkaç kişi ise işgücü olarak kurtuldu ve özellikle Vilna ve Kaunas gettosu gibi kent gettolarında yoğunlaştı.

Arajs Kommando, SS-Sturmbannführer Viktors Arājs önderliğinde, Nazi Sicherheitsdienst'e (SD) bağlı bir Letonya Yardım Polisi'nin işbirlikçi birimi idi. Soykırım sırasında ünlü bir ölüm birimiydi.

<span class="mw-page-title-main">Adam Czerniaków</span>

Adam Abram Czerniaków, II. Dünya Savaşı sırasında Varşova Gettosu Yahudi Konseyi'nin (Judenrat) başkanı olan Polonyalı bir mühendis ve senatördü. 23 Temmuz 1942'de Grossaktion Varşova olarak bilinen Yahudilerin toplu imhasının başlamasından bir gün sonra bir siyanür hapı yutarak intihar etti.

Wolfgang Kügler, Einsatzgruppe'nin bir alt bölümü olan Einsatzkommando 2 için bir SS-Untersturmführer ve bir Teilkommandoführer idi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Batı Almanya'daki bir mahkemede yargılanmış ve savaş suçlarından suçlu bulunmuştur. Cezasının 8 ay hapis ve para cezası olduğu bildirilmiştir. Ona karşı en ciddi suçlama, Letonya'daki Liepāja sahilinde, çoğunlukla kadınlar ve çocuklar olmak üzere yaklaşık 2.700 Yahudi katliamında örgütlemesi ve komutan olmasıydı. Kügler, bu cinayetler meydana geldiğinde Almanya'da izinli olduğunu ve orada bulunmadığını iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Sinagog (Varşova)</span>

Varşova Büyük Sinagogu 19. yüzyıl Polonya'sında inşa edilen en büyük binalardan biriydi ve açılışıyla dünyanın en büyük sinagogu oldu. Varşova'daki Tłomackie caddesinde yer alıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Gettosu çocuğu</span>

Varşova Gettosu Çocuğu 1943 Varşova Gettosu ayaklanması sırasında çekilen bir fotoğraf. Gettoda bir çocuk, Rottenführer askeri olan Josef Blösche tarafından hafif makineli tüfek kendisine doğrultulurken ellerini başının üzerinde tutuyor. Fotoğraftaki Yahudiler sığınakta saklanırken Alman SS Subaylarına yakalanırlar ve zorla oradan çıkartılırlar. Fotoğraf çekildikten sonra fotoğraftaki herkes Umschlagplatz'a götürüldü ve bazıları Majdanek toplama kampına bazıları Treblinka'ya gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Fischer</span>

Ludwig Fischer Alman Nazi Partisi'nde avukat, politikacı ve savaş suçlarından idam edilen hüküm giymiş bir savaş suçlusudur.

<span class="mw-page-title-main">Minsk Gettosu</span>

Minsk Gettosu, Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ni istilasından kısa süre sonra kuruldu. Alman işgâli altındaki Sovyet topraklarındaki en büyük gettolardan biriydi. Neredeyse 100 bin Yahudi barındırdı; bunların çoğu Holokost'ta öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Theresienstadt Gettosu</span>

Theresienstadt Gettosu, II. Dünya Savaşı'nda, Nazi Almanyası'nın Çekoslovakya'dan ilhâk edip işgâl ettiği Bohemya ve Moravya Protektorası'nda yer alan Terezín kasabasında Schutzstaffel (SS) tarafından kuruldu. Gettonun iki ana amacı vardı: hem imha kamplarına yönelik bir "ara durak" olarak işlev göstermek hem de bir "emeklilik yerleşimi" olarak yaşlı ve ünlü Yahudilere ev sahipliği yaparak Yahudi toplulukları Nihai Çözüm konusunda yanıltmak. Getto, hem tutsakların ölümünü hızlandıracak şartlarla kasıtlı bir şekilde tasarlandı, hem de Nazi propagandasının bir aleti olarak kullanıldı. Diğer gettolardan farklı olarak, bu gettoda zorla çalıştırmanın büyük bir ekonomik önemi yoktu.

<span class="mw-page-title-main">Nazi gettoları</span>

İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya'nın işgaliyle başlayan Nazi rejimi, Yahudileri ve bazen de Romanları, sömürülerini daha da artırmak için kasaba ve şehirlerin küçük bölümlerine ayırmak ve hapsetmek amacıyla Alman işgali altındaki Doğu Avrupa'da gettolar kurdu. Alman belgelerinde ve getto girişlerindeki tabelalarda, Naziler onlardan genellikle Jüdischer Wohnbezirk veya Wohngebiet der Juden olarak bahsediyordu ve her ikisi de Yahudi Mahallesi olarak tercüme ediliyordu. Holokost tarihçilerinin tanımladığı şekliyle açık gettolar, kapalı gettolar, çalışma, geçiş ve yıkım gettoları dahil olmak üzere birçok farklı tür vardı. Bazı durumlarda, topluca getto ayaklanmaları olarak bilinen, Alman işgaline karşı Yahudi yeraltı direnişinin mekanıydılar.