İçeriğe atla

Jose Marti Küba Dostluk Derneği

Jose Marti Küba Dostluk Derneği, 2002 yılında Ankara'da kurulmuş olan, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Yiğit Günay'ın yaptığı,[1] amacı Türkiye ile Küba arasında dostluk ve dayanışmayı artırmak olan dernek. Adını Kübalı devrimci Jose Marti'den almıştır.

Kuruluşu

2002 yılında Ankara'da kurulan dernek Küba Büyükelçiliği'nin de desteğiyle kısa zamanda adını duyuran çalışmalar yaparak gelişmiş, 2006 yılında İstanbul Şubesini, 2009 yılında İzmir Şubesini, 2012 yılında da Eskişehir Şubesini açarak etkinliklerine devam etmiştir.

Etkinlikleri

Dernek kültürel, sanatsal etkinliklerin yanı sıra toplumsal, tarihi ve turistik alanda da Küba ile ilgili kamuoyu yaratmak için faaliyetlerde bulunmaktadır. Dernek ayrıca Küba Halklarla Dostluk Enstitüsü (ICAP) ile koordinasyon içerisindedir ve 2006 yılının Ekim ayında Avrupa Küba Dostluk Dernekleri Konferansı'na İstanbul'da ev sahipliği yapmıştır.

Uluslararası Tugaylar

Dernek Küba'yı tanımak isteyen özellikle genç Küba dostlarını yaz aylarında dünyanın dört bir tarafından Küba'ya gelerek özel bir programa dahil olan insanlarla buluşturmaktadır. Bu program dahilinde katılımcılar başkent Havana'nın dışında inşa edilmiş olan Campamento Internacional Julio Antonio Mella isimli kampta[2] kalmakta, tarlalarda gönüllü çalışarak Küba ekonomisine yardım etmekte, konferanslara katılmakta ve çeşitli hastane, üniversite ziyaretleri gerçekleştirmektedir.[3] Turistik bir ziyaretten öte bir program dahilinde ziyaret edilen kurumlarda yetkililerden bilgiler alınabilmekte ve konferanslara katılınabilmektedir.[4] Dernek bu kapsamda farklı meslek gruplarından (doktorlar, avukatlar vb.) heyetler için özel ziyaret programları da oluşturabilmektedir.

Granma

Dernek, orijinali günlük olarak Küba'da basılan Granma gazetesini dergi şeklinde aylık olarak 2009 yılına dek yayınlamıştır. Dergide Küba'dan haberler, Küba devletinden yetkililerin açıklamaları, başta Latin Amerika olmak üzere dünya siyasetine dair haber ve yorumlar, sanatsal, kültürel ve sporla ilgili haber ve yazılar bulunmaktadır.

Küba Beşlisi açıklamaları

Dernek ABD'de tutuklu bulunan Küba Beşlisi olarak adlandırılan 5 Kübalının serbest bırakılması konusunda açıklamalar yapmıştır. Küba'ya karşı saldırılar gerçekleştirmek üzere özellikle Miami'de üstlenen ve örgütlenen mafya örgütlerine sızmış olan Beşli, ABD mahkemelerince uzun hapis cezalarına çarptırılmıştır. Küba'da yürütülen Beşli'ye Özgürlük kampanyasının bir benzeri de Türkiye'deki dernek tarafından yürütülmüş, dayanışma için imza toplanmış ve konuyla ilgili basın açıklamaları yapılmıştır.

Fidel Castro'nun doğumgünü etkinlikleri

Dernek, Küba eski devlet başkanı Fidel Castro'nun doğumgünü olan 13 Ağustos tarihinde her yıl Türkiye'de ismi Fidel olan kişilerle beraber kutlama yapmaktadır. En son yapılan doğumgünü kutlamasına Türkiye'den çok sayıda Fidel isminde kişi katılmıştır.[5]

Basılan eserler

Derneğin Küba ile ilgili basılan bazı eserleri de bulunmaktadır:

  • Küba Cumhuriyeti Anayasası, Jose Marti Küba Dostluk Derneği Yayınları
  • Belgelerle Amerikan Adaleti, Jose Marti Küba Dostluk Derneği Yayınları
  • Seyrettiğim Tembel Güneşler, Alpidio Alonso Grau, Jose Marti Küba Dostluk Derneği Yayınları
  • 100 Soruda Küba, Carmen R. Alfonso Hernández, Jose Marti Küba Dostluk Derneği Yayınları

Kaynakça

  1. ^ İlgili 22 Nisan 2021 tarihli soL haberi 28 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 28 Temmuz 2021 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Kamp adını komünist önder Julio Antonio Mella'dan alır
  3. ^ 25 Temmuz 2012 tarihli 28 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. soL haberi 30 Temmuz 2012 tarihinde erişilmiştir
  4. ^ "Tugaya Katılmış Olanların Gözünden Küba Etkinliği". 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  5. ^ Türk Fidel'ler buluşuyor[]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Küba</span> Karayiplerde bir ada ülkesi

Küba, resmî olarak Küba Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Fidel Castro</span> 1959dan 2008e kadar Kübanın lideri

Fidel Alejandro Castro Ruz ( söylenişi), Kübalı Marksist-Leninist devrimci ve Küba Devrimi'nin önderi. Yaşamı boyunca ve ölümünden sonra çeşitli liderler ve muhalif kesimlerce diktatör olarak da nitelendirilmiştir. Devrim sonrasında, 1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı. 1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği görevini yürüttü. Uluslararası alanda ise 1979-1983 ve 2006-2008 yılları arasında Bağlantısızlar Hareketi'nin Genel Sekreterliğini yaptı. Lakabı İspanyolcada At anlamına gelen "El Caballo"dur.

<span class="mw-page-title-main">Havana</span> Kübanın başkenti

Havana, Küba'nın başkenti. 2.2 milyon nüfusuyla hem Küba'nın hem de Karayipler'in en büyük şehridir. Geçim kaynakları başta puro, şeker kamışı ve mısırdır. Havana ayrıca bir turizm kentidir. Kentte ilkbahar aylarında hızı 200 km hıza ulaşan kasırgalar görülür. Havana uzun yıllar İspanyolların sömürgesi altında kalmıştır. Bu sebepten dolayı bazı sokaklarında İspanyol etkisi hâlâ görülür. Havana Latin Amerika'nın önde gelen kentlerindendir. Havana'da tropik bir iklim görülür. Havana sanayi bakımından da gelişmiştir. Kentte yer altı kaynakları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">José Martí</span> Kübalı filozof ve şair (1853-1895)

José Julián Martí Pérez, Küba bağımsızlık mücadelesinin öncülerinden, şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Küba Devrimi</span> Diktatör Fulgencio Batista rejiminin yıkılarak Fidel Castro liderliğinde bir Küba Hükümeti kurulmasıyla sonuçlanan devrim

Küba Devrimi, 1952 ile 1959 yılları arasında Küba devlet başkanı olarak hüküm süren Fulgencio Batista'nın diktatörlüğünü devirmeye yönelik askeri ve siyasi bir girişimdir. Eski devlet başkanı ve general Fulgencio Batista'nın yeni doğmakta olan Küba demokrasisini yıkıp iktidarı pekiştirdiği 1952 Küba darbesinin ardından başladı. Darbeye karşı çıkanlar arasında, o zamanlar acemi bir avukat olan ve Küba yargısı aracılığıyla darbeye itiraz etmeye çalışan Fidel Castro da vardı. Bu çabaların sonuçsuz kalması üzerine Fidel Castro ve kardeşi Raúl, 26 Temmuz 1953'te Küba ordusunun Moncada Kışlası'na silahlı bir saldırı düzenledi. Saldırının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fidel Castro ve suç ortakları tutuklandı ve gözaltındayken 26 Temmuz Hareketi'ni (M-26-7) kurdular. Duruşmasında Fidel Castro, Batista diktatörlüğüne karşı şikayetlerini ortaya koyarken kendisine ulusal ün kazandıran iki saatlik bir konuşma yaptı. Batista, halkın onayını kazanmak amacıyla Moncada Kışlası saldırganlarından hayatta kalanlara af çıkardı ve Castrolar sürgüne kaçtı. Castrolar sürgün sırasında Meksika'daki stratejilerini pekiştirdiler ve daha sonra 1956'da Meksika'da bulundukları sırada tanıştıkları Che Guevara eşliğinde Küba'ya yeniden girdiler.

<span class="mw-page-title-main">Domuzlar Körfezi Çıkarması</span> ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi

Domuzlar Körfezi Çıkarması, 1961 yılında ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi. Adını, çıkarmanın yapıldığı körfez olan Playa Giron'dan almıştır.

<i>Granma</i> (gazete)

Granma, Küba Komünist Partisi Merkez Komitesinin resmi gazetesidir. Gazetenin ismi Fidel Castro ve 81 devrimciyi 1956 yılında Meksika'dan Küba sahillerine taşıyan Granma yatından gelir. 26 Temmuz Hareketinin gazetesi olan Devrim ile Sosyalist Halkçı Partinin yayın organı olan Günün Haberleri gazetelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Küba Beşlisi</span>

Küba Beşlisi, Gerardo Hernández, Antonio Guerrero, Ramón Labañino, Fernando González ve René González'den oluşmaktadır. 5'li, ABD tarafından casusluk yaptıkları, adam öldürmek için plan kurdukları ve yasadışı faaliyetler yaptıkları gerekçesiyle hapsedilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Juan Almeida Bosque</span>

Juan Almeida Bosque Kübalı komünist siyasetçi ve bestecidir. Küba Devlet Konseyi'nin en kıdemli üçüncü üyesi ve Konsey Başkan Yardımcısıdır. Küba Devrimi'ni gerçekleştiren askeri komutanlardan bir tanesidir. Küba Cumhuriyeti Kahramanı ödülünü alan az sayıdaki kişilerden birisidir. Küba Devrimi Gazileri Derneğinin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Raul Roa</span>

Raúl Roa García Kübalı düşünür, hukukçu, siyasetçi ve diplomat. 1959-1976 yılları arasında Küba Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı görevini yürüttü. 1940 ve 50'li yıllarda üniversite öğretim üyeliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2506. Tugay</span>

2506. Tugay 1960 yılında, Fidel Castro yönetimindeki Küba hükûmetini devirmek için CIA desteğiyle Kübalı sürgünler tarafından kurulan birlik. Birlik 17 Nisan 1961 günü başarısız Domuzlar Körfezi Çıkarmasını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arnaldo Tamayo Méndez</span> uzaya çıkan ilk siyahi kozmonot

Arnaldo Tamayo Méndez Kübalı kozmonot. ABD dışında Batı Yarımküreden uzaya çıkan ilk insandır. Ayrıca uzaya çıkan ilk Latin Amerikalı ve siyahi kişidir. Soyuz 38 programı kapsamında Sovyet kozmonot Yuri Romanenko ile birlikte uzaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Domuzlar Körfezi Nişanı</span>

Domuzlar Körfezi Nişanı, Küba Cumhuriyeti tarafından verilen Jose Marti ve Carlos Manuel Cespedes madalyalarıyla beraber önde gelen üç nişandan birisidir.

Abelardo Colomé Ibarra Kübalı devrimci, asker ve devlet adamı. Küba Devrimci Silahlı Kuvvetlerinde general ve Küba Komünist Partisi kurucusu, Politbüro ve Merkez Komite üyesidir. 2015 yılına dek Küba İçişleri Bakanı ve Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı görevinde bulunmuştur. Çok sayıda muharebeye girmiş bir askerdir. Küba Cumhuriyeti Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Julio Antonio Mella</span>

Julio Antonio Mella Kübalı komünist siyasetçi ve Küba Komünist Partisi kurucusudur. Havana Üniversitesinde hukuk eğitimi görürken siyasi fikirleri nedeniyle 1925 yılında atılmıştır. 1929 yılında cinayete kurban giderek öldürülmüştür. Sosyalist Küba hükûmetleri tarafından ulusal kahraman olarak kabul edilmektedir.

<i>Tarih beni beraat ettirecektir</i> Ünlü bir söz

Tarih beni beraat ettirecektir veya Tarih beni aklayacaktır, Kübalı devrimci lider Fidel Castro'nun 16 Ekim 1953 günü mahkemede yaptığı ünlü konuşmanın son cümlesi ve sonradan basılan konuşma metninin başlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vilma Espín</span>

Vilma Lucila Espín Guillois Kübalı devrimci, feminist ve kimya mühendisi. Halihazırdaki Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun eşiydi.

Carlos Franqui, Kübalı yazar, şair, gazeteci, devrimci ve siyasetçi. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyesi olmuştur. Devrimden sonra Revolución gazetesinin yayın sorumlusu olmuştur. Rejimle ayrılığa düşüp ülkeden ayrılmış ve 1968 yılı itibarıyla Castro rejimine karşı aktif muhalefete katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Armando Hart</span>

Armando Hart, Kübalı devrimci ve komünist siyasetçi. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyesi olmuş ve şehir örgütlenmesinde faaliyet göstermiştir.

Campamento Internacional Julio Antonio Mella, Küba'da bulunan ve 1972 yılında açılmış olan gençlik kampıdır. Küba Halklarla Dostluk Enstitüsü ICAP tarafından 25 Şubat 1972 tarihinde Artemisa eyaletindeki Caimito köyü yakınlarında açılmıştır. Özellikle Küba Devrimi ile dayanışma amacıyla her yıl çok sayıda yabancı gönüllü kampta çalışmak için Küba'ya gelir. Kampa katılanlara brigadista denmektedir. Kamp adını Küba Komünist Partisi kurucularından devrimci Julio Antonio Mella'dan alır.