İçeriğe atla

José Canalejas

José Canalejas y Méndez
İspanya Başbakanı
Görev süresi
9 Şubat 1910 - 12 Kasım 1912
Hükümdar XII. Alfonso
Yardımcı Manuel García Prieto
Yerine geldiğiSegismundo Moret y Prendergast
Yerine gelenÁlvaro Figueroa, Count Romanones
Kişisel bilgiler
Doğum 31 Temmuz 1854(1854-07-31)
Ferrol, İspanya
Ölüm 12 Kasım 1912 (58 yaşında)
Madrid, İspanya
Partisi Liberal Parti
José Canalejas

José Canalejas y Méndez (d. 31 Temmuz 1854 - ö. 12 Kasım 1912), İspanyol devlet adamı ve demokratik grubun önderi.

Başbakanlığı sırasında antiklerikal Asma Kilit Yasası 'ni çıkararak yeni dinsel tarikatların kurulmasını yasaklamış ve zorunlu askerlik hizmetini getirmiştir.

Sorta bölgesinden 1881 Parlamentosu'na (Cortes) seçilerek siyasete atıldı.[1] Sonraki yıllarda Agreda, Algeciras, Alcoy ve Madrid bölgelerini temsil etti. Parlamento başkanı müstaşarı (1883), bayındırlık ve adalet bakanı (1888), maliye bakanı (1894-1895) ve tarım, sanayi ve ticaret bakanı (1902) olarak görev yaptı. Şubat 1910'da Segismundo Moret hükûmetinin düşmesinden sonra başbakanlığa getirildi.[2] Monarşi döneminde liberal hükûmetler kurulduysa da, bazı konularda radikalizme yönelen demokratik bir tutum gösterdi.1906'da Vatikan'la gizli görüşmeler yapıldığını ortaya çıkarınca kiliseye karşı bir kampanya başlattı ve sonunda hükûmetin başına geçince antiklerikal bir yasa çıkardı. Fransızların 1910'da Fez'e girmeleri üzerine, 1911'de İspanyol birliklerine Larache, Alcazar ve Arcila'nın işgal edilmesini emretti. Ama 1912'de Fas'ın İspanyol Bölgesini daha da küçülten bir anlaşma yapmak zorunda kaldı. Dört Katalan ili için sınırlı bir özerklikten yararlanacak ortak bir yasama meclisi oluşturmasını öngören yasa önerisine önayak oldu; yasa ancak ölümünden sonra çıkarılabildi. İşçiler arasındaki kaynaşmayı bastırmak için aldığı sert önlemler ve cumhuriyetçiler arasında yarattığı hoşnutsuzluk, anarşist Manuel Pardiñas tarafından öldürülmesinde önemli rol oynadı.

Kaynakça

  1. ^ [cited in The Times 30 Mayıs 1902 "Latest intelligence - Spain". The Times (36781). Londra. 30 Mayıs 1902. s. 5.]
  2. ^ Professor J. C J. Metford: The Spanish Anarchist Movement, 1908-75, Mastermind Quiz Book, 1984

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eisaku Satō</span> Japonyanın 61., 62. ve 63. başbakanı

Eisaku Satō Japonya'nın 61, 62 ve 63. başbakanı Japon siyasetçi. İlk kez 9 Kasım 1964 tarihinde başbakan seçilmiştir. 17 Şubat 1967 ve 14 Ocak 1970 tarihlerinde yeniden seçilmiş ve 7 Temmuz 1972 tarihine kadar görevde kalmıştır. Japon tarihinde Şinzo Abe'den sonra en uzun süreyle başbakanlık görevi yapmış olan siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">59. Türkiye Hükûmeti</span> I. Erdoğan Hükûmeti (2003–2007)

59. Türkiye Hükûmeti veya I. Erdoğan Hükûmeti olarak da isimlendirilen hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Alexandre Millerand</span> Fransız siyasetçi (1859-1943)

Alexandre Millerand, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmış Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Anselmo Lorenzo</span> İspanyol anarşist

Anselmo Lorenzo, “İspanyol anarşistlerin büyükbabası” kabul edilen ilk İspanyol anarşistlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'da demokrasiye geçiş süreci</span> İspanya’nın Francisco Franco diktatörlüğünden liberal demokratik yönetime geçişi

İspanya’da demokrasiye geçiş süreci, İspanya’nın Francisco Franco diktatörlüğünden liberal demokratik yönetime geçişini kapsar. Geçiş süreci Franco’nun 20 Kasım 1975 günü ölmesiyle başlar, sürecin tamamlanması ise 1978 yılında kabul edilen Anayasa ile tamamlayan tarihçiler olmakla beraber, 23 Şubat 1981 günü Antonio Tejero’nun başarısız darbe girişimini veya 28 Ekim 1982 günü İspanyol Sosyalist İşçi Partisi PSOE’nin seçim zaferini sürecin tamamlandığı olay olarak kabul eden tarihçiler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti</span>

Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti 1917 yılında Müslüman Kuzey Kafkasya Halklarının birleşmesi ile Rusya'dan bağımsızlığını ilan eden ve 1921 yılında Sovyetler Birliği ordusu tarafından işgal edilen devlet. Halen Rusya sınırları içerisinde bulunan Çeçenistan, İnguşetya, Kuzey Osetya, Kabardey Balkar Özerk Cumhuriyeti, Dağıstan ve Karaçay-Çerkes Özerk Cumhuriyeti bölgeleri bu Cumhuriyet sınırlarına dahildi. Bu cumhuriyet, Osmanlı İmparatorluğu, Almanya, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Ermenistan, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Ukrayna, Bulgaristan Krallığı, Belarus Halk Cumhuriyeti, Letonya, Estonya, Üçüncü Fransız Cumhuriyeti, Finlandiya, Birleşik Krallık, ABD, İtalya Krallığı, Avusturya-Macaristan, İkinci Polonya Cumhuriyeti, Don Cumhuriyeti, Japonya İmparatorluğu ve Kuban Halk Cumhuriyeti tarafından resmen tanınmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ukrayna Başbakanı, Ukrayna'nın hükûmet başkanıdır. Ukrayna hükûmetinin en yüksek yürütme organı olan Bakanlar Kuruluna başkanlık eder.

<span class="mw-page-title-main">René Viviani</span> Fransız siyasetçi

Jean Raphaël Adrien René Viviani Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Caillaux</span> Fransız siyasetçi (1863 – 1944)

Joseph-Marie–Auguste Caillaux, Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Oranj Nehri Kolonisi</span> 1902 - 1910 arasında Afrikanın güneyinde var olmuş Büyük Britanya sömürgesi

Oranj Nehri Kolonisi, Afrika kıtasının güneyinde 1902 ile 1910 yılları arasında Büyük Britanya idaresinde kurulan sömürge bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Leopoldo Calvo-Sotelo</span> İspanyol siyasetçi, Eski Başbakan

Leopoldo Calvo-Sotelo y Bustelo İspanyol siyasetçi ve eski İspanya başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">1910 Arnavut İsyanı</span> Arnavutların, 1910 yılı içerisinde Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı ayaklanma olayı

1910 Arnavutluk İsyanı ya da Arnavutluk Harekâtı Mayıs-Haziran 1910 tarihleri arasında İttihatçı Osmanlı hükümetinin yeni merkezileştirme politikalarına karşı Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Károly Khuen-Héderváry</span> Macar siyasetçi (1849-1918)

Kont Károly Khuen-Héderváry de Hédervár, Macar siyasetçi. Khuen-Héderváry, Avrupa'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Macaristan Krallığı'nda 1903 yılında kısa bir süre ve 1910 ile 1912 yılları arasında olmak üzere iki dönem başbakanlık makamında bulunmuştur. Khuen-Héderváry 1883 ile 1903 yılları arasında Hırvat Banı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles de Broqueville</span> Belçikalı siyasetçi (1860 – 1940)

Charles Marie Pierre Albert, Count de Broqueville, Belçika'nın I. Dünya Savaşı sırasında görev yapan 20. Başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan başbakanı</span> Gürcistanın hükûmet başkanı

Gürcistan başbakanı, Gürcistan Parlamentosu tarafından seçilip Gürcistan devlet başkanı tarafından atanan Gürcistan Bakanlar Kurulunun en kıdemli bakanıdır. Gürcistan Hükûmeti Başkanının resmi unvanı tarih boyunca değişmiştir, ancak liderin görev ve işlevleri sadece marjinal olarak değişmiştir. Gürcistan'ın ilk başbakanı Noe Ramişvili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Romà Forns</span>

Romà Forns Saldaña, İspanyol futbolcu ve teknik direktördü.

<span class="mw-page-title-main">Tommaso Tittoni</span> İtalya başbakanı (1855-1931)

Tommaso Tittoni İtalyan diplomat, politikacı ve Annunziata Şövalyesi. 1903'ten 1909'a kadar beş aylık bir dönem dışında İtalya'nın dışişleri bakanıydı. Ayrıca Mart 1905'te yaklaşık iki hafta geçici başbakanlık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Alessandro Fortis</span> İtalyan siyasetçi (1842-1909)

Alessandro Fortis 1905'ten 1906'ya kadar İtalya başbakanı olarak görev yapan İtalyan bir politikacıdır. Luigi Luzzatti ve Sidney Sonnino'dan önce İtalya'nın ilk Yahudi Başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Zanardelli</span> İtalya başbakanı (1826-1903)

Giuseppe Zanardelli İtalyan hukukçu ve siyasetçi. 15 Şubat 1901'den 3 Kasım 1903'e kadar İtalya başbakanı olarak görev yaptı. Etkili bir hatip, aynı zamanda Büyük Üstat bir masondu. Lombardiya burjuvazisini temsil eden Zanardelli, oy hakkı genişlemesine, kilise karşıtlığına, sivil özgürlüklere, serbest ticarete ve laissez faire ekonomisine kendini adamış klasik 19. yüzyıl liberalizmini üzerinde toplamıştı. Uzun siyasi kariyeri boyunca vicdan ve boşanma özgürlüğünün en ateşli savunucuları arasında yer aldı.