İçeriğe atla

Joplin (yazılım)

Joplin
Geliştirici(ler)Laurent Cozic
İlk yayınlanma2017 (2017)
Güncel sürüm3.0.13[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 6 Temmuz 2024 (3 ay önce) (6 Temmuz 2024)
Programlama diliTypeScript, JavaScript
İşletim sistemiLinux, macOS, Microsoft Windows, Android, iOS
PlatformElectron (yazılım iskeleti)
TürNot alma uygulaması
LisansMIT License
Resmî sitesijoplinapp.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Joplin, Unix benzeri (macOS ve Linux dahil) ve Microsoft Windows işletim sistemlerinin yanı sıra iOS, Android ve Linux/Windows terminalleri [2] için JavaScript dilinde yazılmış özgür ve açık kaynaklı bir masaüstü ve mobil not alma uygulamasıdır. Masaüstü uygulaması Electron kullanılarak tasarlanmışken mobil uygulama React Native kullanmaktadır

Tarih

Joplin, ragtime bestecisi ve piyanisti Scott Joplin'den adını almıştır.[3]

Cozic, 2016 yılında Joplin üzerinde çalışmaya başladı [4] ve ilk Android sürümü 28 Temmuz 2017'de yayınlandı.

İlk genel masaüstü uygulaması sürümü, 20 Kasım 2017'de 0.10.19 sürümüydü.[5][6][7]

Aralık 2017'de Chrome için bir Web Clipper [8] tanıtıldı ve Firefox uzantısı Mayıs 2018'de yayınlandı.

Şirket içi Joplin Sunucu uygulamasıyla birlikte yeni bir Joplin Bulut hizmeti 2021'de [9] tanıtıldı. Her iki ürün de notları, yapılacakları, not defterlerini ve not verilerini cihazlar arasında senkronize etmek ve ayrıca notları veya not defterlerini diğer Joplin kullanıcılarıyla paylaşmak ve hatta web'de içerik yayınlamak için kullanılabilir.

Özellikler

  • Markdown formatında notlar
  • Markdown uzantısı eklentileri
  • Düz metin dosyalarında depolama
  • İsteğe bağlı istemci tarafı şifreleme
  • Defterlerde ve alt not defterlerinde organizasyon
  • Etiketleme sistemi
  • "Önce çevrimdışı", notlara her zaman yerel olarak erişilebilir ve istek üzerine senkronize edilebilir
  • Firefox ve Chrome için Web clipper
  • Joplin Cloud, Nextcloud, Dropbox, OneDrive, WebDAV veya (ağa bağlı) dosya sistemi ile not senkronizasyonu

Joplin'in iş akışı ve özellik seti çoğunlukla Evernote ile karşılaştırılır.[10][11][12][13][14]

Ayrıca bakınız

  • Not alma yazılımlarının karşılaştırılması

Kaynakça

  1. ^ "Release 3.0.13". 6 Temmuz 2024. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2024. 
  2. ^ "Joplin: An open source note taking and to-do application with synchronisation capabilities". 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  3. ^ "FAQ: Why is it named Joplin?". 11 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020 – JoplinApp.org vasıtasıyla. 
  4. ^ "Interview with Laurent Cozic". 9 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2022 – 20i.com vasıtasıyla. 
  5. ^ "Release v0.10.19". 20 Kasım 2017. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020GitHub vasıtasıyla. 
  6. ^ "Joplin Changelog". 11 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020 – JoplinApp.org vasıtasıyla. 
  7. ^ "An introduction to Joplin, an open source Evernote alternative". Opensource.com. 14 Aralık 2017. 14 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  8. ^ Hesse, Brendan (3 Eylül 2019). "The Best Note-taking Apps". 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  9. ^ Cozic, Laurent (15 Haziran 2021). "Introducing Joplin Cloud Beta Program!". 21 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 
  10. ^ Prakash, Abhishek (29 Mayıs 2020). "Joplin: The True Open Source Evernote Alternative". It's FOSS. 2 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  11. ^ Prakash, Abhishek (29 Mayıs 2020). "Looking for Some Good Note Taking Apps on Linux? Here are the Best Notes Apps we Found for You". It's FOSS. 1 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  12. ^ Sneddon, Joey (10 Aralık 2017). "Joplin is an Open-Source Evernote Alternative". OMG!Ubuntu!. 29 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  13. ^ Hesse, Brendan (3 Eylül 2019). "Hive Five: The Best Note-Taking Apps". Lifehacker. 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  14. ^ Torres, JC (31 Ekim 2018). "Evernote open source alternatives, Part3: Joplin". SlashGear. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">OpenSUSE</span> topluluk destekli Linux dağıtımı

openSUSE ( ), eskiden SUSE Linux, ana destekçisi SUSE olan bir GNU/Linux dağıtımıdır. "Leap" sürümü, ticari amaçlı geliştirilen SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop için bir taban ve deneme ortamı oluşturur. Leap, ticari SUSE Linux ürünlerine doğrudan yükseltme imkanı sunar. En popüler dağıtımlardan biridir. Geliştirilmesinin odak noktası, kullanıcı dostu bir masaüstü ve zengin özellikli sunucu ortamı sağlarken, yazılım geliştiriciler ve sistem yöneticileri için kullanılabilir açık kaynaklı araçlar sunmaktır.

Linux konferansı, Linux, BSD, özgür yazılım ve açık kaynak yazılım ile ilgilenen kişilerin katıldığı bilgisayar konferansıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Geary</span>

Geary; özgür, açık kaynaklı bir e-posta istemcisi. Projenin ilk ve ana geliştiricisi Yorba Vakfı'dır. Vala dilinde yazılmıştır. Yazılımın adı (muhtemelen) geliştirici kurumun bulunduğu Geary sokağından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Google Keep</span> not alma uygulaması

Google Keep Google tarafından geliştirilen bir not alma uygulamasıdır. 20 Mart 2013 tarihinde durdurulmuş Google Notebook'un yerine ilan edildi. Google Keep Android ve iOS mobil işletim sistemleri için bir mobil uygulama ile bir web uygulaması olarak kullanılabilir. Hizmete diğer Google ürünleri gibi, @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür. Eylül 2015 itibarıyla, Google Play'de 50 milyondan fazla kez indirildi.

Google Notebook, Google tarafından teklif edilen ücretsiz online uygulamadır. Kullanıcılara çevrimiçi araştırma yaparken bilgi klipleri kaydetmek ve organize etmeye izin verir. Tarayıcı tabanlı araç kullanıcıya notları, klip metin, görüntü yazma ve tarayıcı oturumu sırasında sayfalardaki bağlantıları kaydetmek için izin verdi. Bilgi paylaşımı ve iş birliği özellikleri ile çevrimiçi "notebook"a kaydedildi. Notebook "kamu" yapılmış olabilir ya da başkaları tarafından görülebilir ve aynı zamanda kullanıcıların bir listesini iş birliği için kullanılan olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome Uygulaması</span> Google Chrome Web tarayıcısında çalışan İnternet uygulaması

Google Chrome Uygulaması, Google Chrome web tarayıcısında çalışan bir web uygulamasıdır. Chrome uygulamaları, Google Chrome uzantıları ve temaların yüklenebileceği veya satın alınabileceği Chrome Web Store'den edinilebilir. Barındırılan ve paketlenmiş olan, yürütülebilir dosyalarının farklı konumlarına ve farklı kullanım durumlarını hedefleyen iki tür uygulama vardır.

<span class="mw-page-title-main">GPE</span>

GPE Palmtop Environment bazı Linux çekirdeği tabanlı işletim sistemlerini çalıştıran Palmtop PC ve kişisel dijital yardımcılar (PDA'lar) gibi avuçiçi bilgisayarlar için bir grafik kullanıcı arabirimi ortamıdır. GPE, kişisel bilgi yönetimi (PIM), ses çalma, e-posta ve web tarama gibi görevler için bir Linux avuçiçi kullanmayı mümkün kılan yazılım bileşenleri ve uygulamaları içeren komple bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Jami</span>

Jami, SIP uyumlu yazılımsal telefon ve SIP tabanlı anlık mesajlaşma programıdır. Linux, Windows, Mac OS, Android, iOS sürümleri bulunur. Geliştirilmesi Kanadalı Savoir-faire Linux şirketiyle birlikte küresel kullanıcı ve katkıcı topluluğunun yardımıyla yapılmaktadır. Jami, kendini olası özgür Skype ikamesi konumuna koymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zorin OS</span> Ubuntu tabanlı Linux işletim sistemi

Zorin OS, Linux tabanlı bilgisayarlarda yeni olan kullanıcılar için tasarlanan ve desteklenen bir kişisel bilgisayar işletim sistemidir. Yerleşik özelliklerinden biri, kullanıcıların arayüzü Microsoft Windows veya MacOS'un arayüzlerine benzeyecek şekilde değiştirmesine olanak tanımasıdır. Wine ve PlayOnLinux, Zorin OS'ye kurulabilir. Kullanıcıların geçiş ve oyun kolaylığı için Windows yazılımını çalıştırmasına olanak tanır. İşletim sisteminin üç ücretsiz sürümü ve satın alınabilecek bir "Ultimate" sürümü mevcuttur.

GeckoLinux, openSUSE tabanlı bir Linux dağıtımıdır. OpenSUSE Leap'e dayanan Static, ve openSUSE Tumbleweed'e dayanan Rolling olmak üzere iki farklı sürümü yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Artix Linux</span>

Artix Linux veya Artix, systemd yerine OpenRC, runit, s6, suite66 veya dinit kullanan Arch Linux tabanlı bir yuvarlanan sürümlü Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">AsteroidOS</span>

AsteroidOS, akıllı saatler için tasarlanmış bir açık kaynak işletim sistemidir. Bazı Android Wear cihazları için donanım yazılımı değişimi olarak vardır. AsteroidOS projesinin sloganı "Bileğinin proğramını kır" 'dır.

<span class="mw-page-title-main">Android-x86</span>

Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.

<span class="mw-page-title-main">Parrot OS</span>

Parrot OS, Debian tabanlı güvenlik, gizlilik ve geliştirme odaklı olmayı amaçlamış Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tomboy (yazılım)</span>

Tomboy, Windows, macOS, Linux ve BSD işletim sistemleri için yazılmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir masaüstü not alma uygulamasıdır. Tomboy, GNOME masaüstü ortamının bir parçasıdır. Ubuntu zamanla değiştikçe ve bulut senkronizasyon yazılımı Ubuntu One gelip giderken, Tomboy çeşitli çatallara ve klonlara ilham verdi. Arayüzü, notları birbirine bağlamak için wiki benzeri bir bağlantı sistemine sahip bir kelime işlemci yazılımıdır. Not gövdesindeki mevcut not başlıklarıyla eşleşen kelimeler otomatik olarak köprüler haline gelir ve bu da kişisel bir wiki oluşturmayı kolaylaştırır. Örneğin, favori sanatçılara tekrarlanan referanslar, adlarını içeren notlarda otomatik olarak vurgulanır. Sürüm 1.6 (2010) itibarıyla, World Wide Web'e metin girişlerini ve köprüleri destekler, ancak grafik görüntü bağlama veya gömmeyi desteklemez.

<span class="mw-page-title-main">Zim (yazılım)</span>

Zim, kişisel bir wiki olan yerel olarak depolanan wiki sayfalarının bir koleksiyonunu korumak için tasarlanmış bir grafik metin editörüdür. Her wiki sayfası, basit biçimlendirmeli metinler, diğer sayfalara bağlantılar, ekler ve resimler gibi ögeler içerebilir. Denklem düzenleyici ve yazım denetleyici gibi ek eklentiler de mevcuttur. Wiki sayfaları, wiki formatlı düz metin dosyalarında bir klasör yapısında saklanır. Zim, İşlerin Tamamlanması yöntemiyle kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">LXLE Linux</span>

LXLE, LXDE masaüstü ortamını kullanan ve en son Ubuntu/Lubuntu LTS sürümünü temel alan bir Linux dağıtımıdır. LXLE, hem eski hem de yeni donanımda iyi çalışan, görsel estetiğe odaklanan hafif bir dağıtımdır.

Mattermost, dosya paylaşımı, arama ve entegrasyonlara sahip, açık kaynaklı, kendi kendine barındırılabilen bir çevrimiçi sohbet hizmetidir. Kuruluşlar ve şirketler için dahili bir sohbet olarak tasarlanmıştır ve kendisini çoğunlukla Slack ve Microsoft Teams'e açık kaynaklı bir alternatif olarak pazarlar.