İçeriğe atla

Joost

Joost'un logosu

Joost ('cust' diye okunur), Skype ve Kazaa'nın kurucuları Niklas Zennström ve Janus Friis tarafından oluşturmuş ve peer-to-peer televizyon teknolojisi ile İnternet üzerinden televizyon programlarını ile diğer videoları dağıtmak için kullanılan etkileşimli bir yazılımdır.

Joost'un geliştirilmesine 2006 yılında başlandı. Zennstrom ve Friis, "Venedik Projesi" (The Venice Project) kod adı ile çalışacak yaklaşık 150 yazılım geliştiriciden oluşan ve New York, Londra, Leiden ve Toulouse gibi dünyanın yedi şehrinde çalışan gruplar oluşturdular.

Joost sadece kendi kabul ettiği yayın ağlarını kabul edip dağıtmaktadır. Zaten amacı da IPTV kod adıyla gelişen İnternet üstünden TV yayını konusunda yayın kuruluşlarını ücretli taşıyan, ancak izleyicilere ücretsiz hizmet veren bir yapı kurmaktır. Gruplar şu sıralarda değişik televizyon şebekeleri ile görüşmelere devam etmektedir. Beta kullanımı aşamasında, Warner Music ve bir prodüksiyon şirketi olan Endemol ile anlaşma imzalanmış durumdadır. 2007 Şubat ayında ise Viacom şirketi kendisine ait MTV Networks, BET ve film stüdyosu Paramount Pictures'a ait içerikleri dağıtmak için Joost ile görüşmelere başlamıştır.

Joost uygulaması şu anda beta aşamasındadır. Windows XP ve Mac OS X üstünde çalışabilen uygulama, Kazaa ve Skype'ta olduğu gibi peer-to-peer sistemini kullandığı için abone sayısı arttıkça kalitesi de artacaktır. Başlangıçta GMail'de olduğu ancak davetiye yolu ile kullanılabilen yazılımın beta safhası Ekim ayı başında sona ermiş olup, 1.10.2007 tarihinden itibaren kullanımı herkese açılmıştır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Skype</span> telekomünikasyon yazılımı servisi

Skype, İnternet üzerinden iletişim ve telefon görüşmesi yapılmasını sağlayan bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">.am</span>

.am, Ermenistan'ın İnternet Ülke Alan Kodu (CcTLD) kod harfleridir.

Aşağıdaki liste şu anda mevcut olan İnternet üst seviye alan adlarıdır (TLD'ler). Daha fazla bilgi için Üst seviye alan adına bakabilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">TGRT</span> Türkiye Gazetesi Radyo Televizyonu

TGRT, Türkiye'de özel televizyonculuğun ilk yıllarında İhlas Holding tarafından 22 Nisan 1993 tarihinde Cağaloğlu'nda açılmıştır. Türkiye'nin yabancı sermayeye satılan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Yayın hakları 25 Temmuz 2006 tarihinde Amerikalı News Corporation şirketine satılan kanal, NOW olarak yayın hayatını sürdürürken, TGRT'ye ait karasal yayın frekansları ve yayın haklarının çoğu satıldı. TGRT markası kurumsal şirket adı olarak varlığını sürdürürken, kardeş kanalları TGRT Haber ve TGRT Belgesel ile TGRT EU üzerinden yayına devam etmektedir.

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olmakla birlikte kendi içinde ayrı bir dal olarak da geniş bir alanı kapsayan bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Korsan ürün</span> korsan yazılım

Warez ya da korsan ürün, telif yasaları çiğnenerek ticareti yapılan telif hakkı saklı materyaller. Bu tanım, genelde arkadaşlar arasındaki peer-to-peer dosya paylaşımları veya özel sunucular sayesinde büyük grupların dosya paylaşımlarından çok; telif hakkına sahip materyallerin, organize gruplar tarafından yasa dışı yayınlarını tanımlar. Telifli ürünlerin kopyalanmasını, çoğaltılmasını ve dağıtımını yapan kişilere korsan, yapılan işe korsancılık denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">QuteCom</span>

Qutecom ya da eski adıyla WengoPhone, İnternet üzerinden bilgisayarlar arası VoIP görüşmesi yapılmasına olanak veren GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında özgür bir yazılımdır. Bilgisayarlar arası görüşmelerinin yanı sıra, QuteCom normal sabit ya da cep telefonları aramayı, SMS mesajları yollamayı ve video görüşmeleri yapılmasını da mümkün kılar. Bu olanakların hiçbiri sizi herhangi bir servis şirketinin hizmetlerine tutsak etmez, Skype gibi kapalı yazılımların aksine istediğiniz SIP hizmet sağlayıcısını seçebilirsiniz.

Vivendi SA müzik, televizyon, telekomünikasyon ve internet sektöründe faaliyet gösteren bir Fransız medya kuruluşudur. Şirket, Canal+ Group, Universal Music Group, Vivendi Games gibi alt şirketlere sahiptir. Aynı zamanda bilgisayar oyunları da üretmektedir.

Kanal 7 Medya Grubu, Türkiye'de faaliyet gösteren İslami sermayeli bir medya şirketidir. 27 Temmuz 1994'te Nurettin Sözen yönetimindeki BRT'nin RTÜK Kanunuyla kapanmasıyla beraber aynı frekans üzerinden dönemin belediye başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 farklı ortağıyla kuruldu. 1994'te Kanal 7, BRT'ye ait frekanstan Sarıyer'de yayına başladı. Şu anda bünyesinde Kanal 7, Ülke TV, Kanal 7 Avrupa, TVT televizyonlarını, izle7 ve Haber7.com adlı internet sitelerini ve Radyo 7 adlı radyo istasyonunu bulundurmaktadır. Aynı grup bünyesinde yayın yapmış olan Haber 7 televizyonu ise 2008 yılında adını değiştirerek Ülke TV adını almıştır. Medya grubunun başkanı ise Zekeriya Karaman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım yaşam döngüsü</span>

Yazılım yaşam döngüsü, bilgisayar yazılımlarının ilk geliştirme aşamalarından başlayarak; yayındaki mevcut sürümün hatalarının giderilmesi, iyileştirme odaklı yeni ara sürümlerin yayınlarak yazılımın güncellenmesi de dâhil olmak üzere nihai (kararlı) sürüme ulaşana dek geçen geliştirme ve olgunlaştırma aşamalarının tamamını ifade etmek için kullanılan terimdir.

TürkMedya ya da belli bir süre kullandığı adıyla Esmedya, Türkiye'de 2014 yılında Ethem Sancak tarafından kurulan bir medya grubu. 2016 ve 2017 yıllarında Esmedya adını kullanmış, 2017'den itibaren TürkMedya ismine geri dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Android Cupcake</span> Android işletim sisteminin 3. ana sürümü

Bu madde Android işletim sisteminin 3. sürümü olan Android Cupcake hakkındadır. Sistemin ilk iki sürümü olan "Android 1.0" ve "Android 1.1" da bu maddededir.

Dosya paylaşımı; bilgisayar programları, çoklu ortam, belgeler veya e-kitaplar gibi dijital ortamlara dijital dağıtım veya sunma uygulamasıdır. Dosya paylaşımı çeşitli şekillerde başarılabilir. Depolama, Veri iletimi ve dağıtımı, çıkarılabilir medyayı kullanarak elle paylaşmayı, Bilgisayar ağılarında merkezi sunucuları, World Wide Web tabanlı Hyperlink belgeler ve dağıtılmış peer-to-peer ağ kullanımı yoluyla oluyor.

<span class="mw-page-title-main">MSN Dial-up</span> Microsoft tarafından geliştirilen bir internet servis sağlayıcısıdır.

MSN Dial-up Microsoft tarafındam Amerika Birleşik Devletleri'nde ve daha sonra birçok başka ülkede işletilen bir İnternet servis sağlayıcısıdır. Başlangıçta The Microsoft Network olarak adlandırılan bu uygulama, 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95'in yayınlanmasına denk gelecek şekilde tescilli bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 1996 ve 1997'de, İnternet servis sağlayıcısı'nin yeniden gözden geçirilmiş web tabanlı bir versiyonu internette interaktif multimedya içeriğindeki erken bir deneydi. Sonradan Microsoft 2007 yılında MSN WiFi Hotspot adında Wi-Fi Bulucu hizmeti de sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Skype Qik</span>

Skype Qik, Skype'ın bir video multimedya mesajı hizmetidir. Skype Technologies'in Qik'i satın almasıyla elde ettiği teknolojiden yaratılmıştır. Windows Phone, iOS, Android cihazları için sunulan hizmet kullanıcıların bireyler arasında veya bir grup içinde video mesajları alışverişinde bulunmalarına olanak tanırdı. Hizmetin özellikle Viber ve WhatsApp'a rakip uygulama olacağı bekleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business Server</span>

Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Skype Technologies</span>

Skype Technologies S.A.R.L, Lüksemburg ve Palo Alto, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan, ana işi üretim ve pazarlama yapmak olan bir telekomünikasyon şirketidir. Videotelefon ve anlık mesajlaşma bilgisayar yazılımı programı Skype ve bununla bağlantılı çeşitli VoIP internet telefon hizmetleri verir. Microsoft şirketi 2011 yılında şirketi satın almış ve o zamandan beri sahip olduğu yan kuruluş olarak faaliyet göstermekte olup, 2016 itibarıyla Microsoft Office Ürün Grubu'nun bir parçası olarak çalışmaktadır. Şirket, bir Amerikan sınırlı sorumluluk şirketine eşdeğer bir Société à responsabilité limitée veya SARL'dir.

Skype protokolü, Skype tarafından kullanılan, Skype güvenliği ve işlevselliğinin korunması için tescilli bir İnternet telefon şebekesidir. Protokolün özellikleri Skype tarafından halka açıklanamamıştır ve protokolü kullanan resmi uygulamalar kapalı kaynaklıdır.

Skype, Skype Technologies S.A. tarafından geliştirilen İnternet Üzerinden Ses Protokolü (VoIP) sistemidir. Sesli aramaların özel amaçlı bir ağdan ziyade İnternet üzerinden geçtiği eşler arası (peer-to-peer) bir ağdır. Skype kullanıcıları diğer kullanıcıları arayabilir ve onlara mesaj gönderebilir.

Facebook Messenger Rooms, Facebook Messenger'ın, kullanıcıların video konferansa gitmesine izin veren yeni bir özelliğidir. Bu özellik ile, Facebook şirketinin Microsoft şirketinin Skype ve Microsoft Teams hizmetleri, Zoom Görüntülü İletişim'e ait olan Zoom yazılım'ına rakip olduğu iddia edildi. Kullanıcıların bir seferde 50 kişiye kadar eklemesine olanak tanır. Kişiler, toplantı sırasında istedikleri zaman diğer bir toplantıya katılabilir.