İçeriğe atla

Jones Ana

Mary Harris Jones
Jones Ana, 1902
Doğum1837
İrlanda
Ölüm30 Kasım 1930
Adelphi, Maryland, ABD
MeslekAktivist.
Tanınma nedeniABD'de işçi sınıfının isyan halinde olduğu 1880'lerde işçi önderliği yapmış; işçiler arasında "Jones Ana" olarak tanınmıştır

Mary Harris Jones (d.1837, Cork, İrlanda- ö. 30 Kasım 1930), Amerikalı öğretmen, terzi, aktivist.

1880'lerde Amerikalı işçilerin “Jones Ana’sı” olarak tanınmış işçi önderidir.

Yaşamı

1837 yılında İrlanda'nın Cork şehrinde dünyaya geldi. Ailesi ile önce Kanada’ya sonra ABD’ye göç etti. İlkokuldan sonra öğretmen okuluna devam etti; bir yandan da ustalık düzeyinde terzilik öğrendi.[1]

Memfis şehrinde öğretmenlik yaparken tanıştığı çelik dökümcüsü George Jones ile 1861'de evlendi. Eşi, Çelik Dökümcüleri Sendikası'nın ateşli bir üyesi idi.[1]

1867’de ABD’nin Memfis şehrinde ortaya çıkan humma salgınında eşini ve dört çocuğunu kaybetti. Salgından sonra Chicago’ya yerleşerek terzilik yaptı. 1871’deki Büyük Şikago Yangını’nda dükkanını ve her şeyini yitirdikten sonra yaşamını işçilerin yaşama ve çalışma koşullarını iyileştirme mücadelesine adadı.[2]

Amerika’da işçi sınıfının isyan halinde olduğu 1880’lerde[3] Jones Ana şehir şehir gezerek işçi hareketlerini örgütledi; maden işçileri başta olmak üzere iplik, hazır giyim, demiryolu ve çelik işçilerinin mücadelesine destek verdi.[2] Defalarca tutuklanıp, mahkemeye çıkarılan Mary Haris Jones, 1902’de 65 yaşında iken bir yargılama sırasında bölge savcısı tarafından “Amerika’nın en tehlikeli kadını” ilan edildi. İşçiler arasında ise “Jones Ana" olarak bilinir. Basında ilk defa 1897'de ondan Jones Ana olarak bahsedilmiştir.[4]

Çocuk işçilerinin durumu ile yakından ilgilenen Jones Ana, çocuk işçiliğin yasaklanması için bir gösteri yürüyüşü düzenledi, Pennsylvania'da yasalara aykırı olarak çalıştırılan 12 yaşın altında bir grup çocukla ülke çapında tura çıktı. Verilen mücadele sonucunda 14 yaş altındaki çocukların çalışması yasaklandı.[2]

82 yaşında iken bir maden grevi sırasında tutuklandı, 20 yıl hapis cezasına çaptırıldı fakat düzenlenen büyük protestoların ardından serbest bırakıldı. Katıldığı son grev, 1919'daki çeliş işçileri grevi idi. 1925 yılında özyaşam öyküsünü yayımladı. Son yıllarını Adelphi, Maryland'da geçirdi. 1930 yılında hayatını kaybetti. Vasiyeti gereği Illinois eyaletinin Virdin şehrindeki Virdin Şehitleri mezarlığına defnedildi.[5]

Bugün ABD'de Jones Ana'nın (Mother Jones) adını taşıyan (kısaca: MoJo) bir yayın organı yayın hayatını sürdürmektedir[5]

Kaynakça

  1. ^ a b "Jones Ana: Bir Özyaşam Öyküsü". Marksis.net. Marksist.net 20 Ağustos 2011. 3 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2014. 
  2. ^ a b c "Dünya İşçilerinin Jones Ana'sı". UID-DER Aylık bülteni, Temmuz 2013. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 
  3. ^ "Jones Ana: Bir Özyaşam Öyküsü (Bölüm 2)". Marksist.net. 3 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 
  4. ^ "İngilizce wikipedia Mary Harris Jones maddesi, Erişim tarihi:16.05.2014". 18 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2014. 
  5. ^ a b Kıvanç, Ümit. "16 Ton belgeseli 2. balüm, Bronz Çağı". Riyatabirleri.com. 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

7 Kasım, Miladi takvime göre yılın 311. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 54 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Seattle</span>

Seattle, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinde bulunan bir şehirdir. ABD'nin en kuzeybatı ucunda bulunan King County'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Victoria (Birleşik Krallık kraliçesi)</span> Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi

Victoria, 20 Haziran 1837'den 1901'deki ölümüne kadar Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'nın kraliçesiydi. Viktorya dönemi olarak bilinen 63 yıl yedi aylık saltanatı, önceki tüm İngiliz hükümdarlarından daha uzundu. Saltanatı, Birleşik Krallık'ta endüstriyel, politik, bilimsel ve askerî bir değişim dönemiydi ve tarihe Britanya İmparatorluğu'nun büyük ölçüde genişlemesiyle damgasını vurdu. 1876'da İngiliz Parlamentosu, ona ek olarak Hindistan İmparatoriçesi unvanını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Çelik</span> Türk politikacı ve Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı

Faruk Çelik, Türk siyasetçi, 2011-2015 yılları arasında Türkiye çalışma ve sosyal güvenlik bakanı ve 2015-2017 yılları arasında gıda, tarım ve hayvancılık bakanı olarak hükûmette yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eleanor Marx</span> Aktivist ve Karl Marxın kızı

Eleanor Marx Marksist yazar ve politik eylemci. Karl Marx'ın en küçük kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ziyaeddin Efendi</span>

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Triangle Gömlek Fabrikası yangını</span>

Triangle Gömlek Fabrikası Yangını, 25 Mart 1911'de New York'ta Triangle Gömlek Fabrikası'nda meydana gelmiş ve çoğu Yahudi, Almanya, İtalya, İrlanda ve Doğu Avrupa'dan ABD'ye yeni göçmüş 123 kadın ve 23 erkek işçinin ölümü ile sonuçlanmış yangın.

<i>Herşey Yolunda</i> (film, 1972) 1972 Fransa - İtalya yapımı politik dramatik film

Her şey Yolunda, 1972 Fransa - İtalya ortak yapımı politik dramatik filmdir. Özgün adı Tout va bien olan film, ABD'de de Türkiye'de olduğu gibi özgün adının tam çevirisi olan All's Well adıyla gösterilmişti.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da LGBT hakları</span>

İrlanda'da LGBT hakları, İrlanda sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">1918-1919 Alman Devrimi</span> devrim

1918–1919 Alman Devrimi ya da Kasım Devrimi, I. Dünya Savaşı'nın sonunda Friedrich Ebert önderliğinde anayasal monarşiden parlamenter demokrasiye geçiş sürecidir. Savaşın Almanya’nın aleyhine gelişmesinden dolayı Alman halkının üzerinde oluşan gerilim, ülkede yeni bir rejimin kurulması gerektiği düşüncesini ön plana çıkarmıştı. Devrimin amacı monarşi rejiminin yerine demokratik bir cumhuriyet kurmaktı. Bu hedef, İmparator II. Wilhelm’in tahttan çekilmesiyle sonuçlanan, 1 hafta, 4 gün süren ilk aşamada gerçekleşti. Almanya’daki radikal solcular komünist bir rejim kurmak istediği için bu devrim, komünist devrimciler ile anti-komünistler arasındaki bir iç savaşa dönüştü; bu durum, devrimin ikinci aşamasını yarattı. İkinci aşama tam olarak 9 ay, 1 hafta sürdü ve yönetim biçimi parlamenter demokrasiye dayanan Weimar Cumhuriyeti'nin zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Chivu Stoica</span>

Chivu Stoica, Rumen komünist politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Ludlow Katliamı</span>

Ludlow Katliamı, ABD’nin Colorado eyaletinde Colorado Fuel & Iron Company'de çalışan ve grev yapan madencilerin kaldığı 1200 kişilik çadır pansiyonlarının 20 Nisan 1914 günü, Rockefellerler'e bağlı kiralık özel askerler tarafınca taranması ve ateşe verilmesi olayı.

Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütleri Konferansı, (CIPOML) dünyadaki birçok Marksist-Leninist, Hocaist partinin birleşmesi sonucunda oluşturulan enternasyonalist bir oluşumdur. Türkiye'den Emek Partisi, CIPOML üyesidir.

Yeni Çeltek olayları ya da Yeni Çeltek direnişi, 12 Eylül Darbesi öncesi süreçte Amasya'da Yeni Çeltek maden bölgesinde işçilerin greve gitmeleriyle başlayıp askerlerin müdahalesi ile büyüyen işçi eylemi.

<span class="mw-page-title-main">Mary Robinson</span>

Mary Robinson, İrlandalı hukukçu, siyasetçi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">İmran Aydın</span>

İmran Aydın, Türkiye Genç Komünistler Birliği ve Türkiye Devrimci Komünist Partisi üyesi, politik aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Emily Davison</span> İngiliz kadın hakları aktivisti

Emily Wilding Davison 20. yüzyılın ilk yıllarında Birleşik Krallık'ta kadınların oy hakkına sahip olabilmesi için mücadele etmiş bir süfrajettir. Mücadele verdiği 9 olayda tutuklanmış, 7 defa açlık grevine gitmiş, 49 olayda da mücadeleyi bırakmaya zorlanmıştır. 1913'te Epsom Derbisi adı verilen at yarışlarında yarış esnasında protesto için sahaya girdiği anda Kral V. George 'un atı Anmer'in altında kalmış ve ölmüştür. Cenaze töreni WSPU(Women's Social and Political Union-Kadınların Sosyal ve Politik Birliği) tarafından 14 Haziran 1913'te düzenlenmiştir. 5.000 süfrajet ve Londra sokaklarında sıralanan hayranlarıyla birlikte 50.000 kişinin katıldığı cenaze töreninde, Davison'ın naaşı Bloomsbury'deki kilise töreninden sonra trenle Morpeth, Northumberland'daki aile mezarlığına defnedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Isaac Singer</span>

Isaac Merritt Singer Amerikalı mucit, aktör ve iş insanı. Dikiş makinesinin tasarımında önemli gelişmeler kaydetti ve ilk Amerikan çok uluslu şirketlerinden biri olan Singer Corporation'ın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da İslam</span>

İrlanda'da içinde belgelenmiş İslam tarihi 1950'lere dayanmaktadır. İrlanda'daki Müslümanların sayısı 1990'lardan bu yana çoğunlukla göç yoluyla artmıştır. 2022 İrlanda nüfus sayımına göre ülkede ikamet eden Müslümanların sayısı 81.930'dur.

Kömür Savaşları, Amerika Birleşik Devletleri'nde kabaca 1890 ile 1930 arasında gerçekleşen bir dizi silahlı işçi-işveren anlaşmazlıklarının bir sonucuydu. Çoğunlukla Doğu'da, özellikle Apalaş'da meydana gelmelerine rağmen, yüzyılın başından sonra Colorado'da önemli miktarda şiddet olayları gerçekleşmiştir.