İçeriğe atla

Joli OS

Joli OS
Joli Os 1.2 ekran görüntüsü
Geliştirici(ler)Jolicloud / Tariq Krim
İşletim sistemi ailesiLinux (Unix-like)
Kaynak türüAçık kaynak[1]
Lisansçeşitli
Güncelleme yöntemiArka planda otomatik indirme özelliğine sahip Jolicloud Masaüstü
Platform desteğix86-64
Web sitesijolicloud.com

Joli OS Ubuntu tabanlı GNU/Linux işletim sistemlerinden birisidir ve JoliCloud ekibi tarafından derlenmiştir. Joli Os, versiyon 1.2'ye kadar Jolicloud olarak adlandırılıyordu.Joli OS, GitHub'daki kaynak kodlarıyla[2] bereber açık kaynak bir projedir ve bulut üzerine kuruludur. Joli OS artık GitHub üzerinde barındırılan kaynak kodu ile bir açık kaynak projesidir.[1]

22 Kasım 2013 tarihinde, Tariq Krim Joli OS'yi durdurmaya, ancak kaynak kodunu açık tutmaya karar verdi.[3]

Jolicloud 1 Nisan 2016 tarihinde kullanımdan kaldırılmıştır.

Tarihi

Proje 2008 yılında Netvibes kurucusu Tariq Krim tarafından başlatıldı. Daha sonra iki geliştiriciyle (Romain Huet ve Tristan Groléat) birlikte yoluna devam etti. Ekip, birkaç netbook alıp Paris'in Montorgueil bölgesinde bir ofis kiraladıktan sonra alfa version duyuruldu.Atomico Ventures ve Mangrove Capital Partners tarafından $4.2 milyon yatırım aldı.

Version 1.0 2010 da,[4] versiyon 1.1 ise 7 Aralık 2010'da[5] son kullanıcıya duyuruldu. Version 1.2 ise 9 Mart 2011'de resmi olarak yayınlandı.[6]

Jolibook

Kasım 2010'da, netbook tabanlı olan Vye Computers markalı ilk Jolibook üretildi.JoliBook özellikleri şöyle: 10.1-inch ekran, 1.5 GHz Intel Atom N550, 1GB RAM ve 250GB sabit disk. Sloganı "fast, fun, connected!" olan Jolibook satışı sadece Birleşik Krallık'ta £280 ve Shop.VyePC.com ile Amazon.co.uk 1 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. siteleri üzerinden alınabilir.

Versiyon 1.1

Netbooklar için geliştirilen Ubuntu 10.04 LTS (Lucid) tabanlı Jolicloud'un 1.1 versiyonu Aralık 2010'da duyuruldu.Ubuntu depolarını kullandığı için paket bulamama sorunu yok. Sürüm sadece netbooklar değil tüm Intel işlemcili 32Bit mimarisini kullanan cihazlar için yayınlandı.[7]

Versiyon 1.2

Version 1.2 9 Mart 2011'de Joli OS ismiyle duyuruldu.[8] Yeni versiyonda; yeni boot ekranı,yerel dosya sistemi, uzaktan erişim, opsiyonel arka plan resimleri gibi kolaylık sağlayan özellikler eklendi[9] Tarayıcı olarak Chromium 10 ve Flash 10.2[8] gömülü halde yayımlandı. Ayrıca Dropbox entegrasyon ve Google Docs dosyaları senkronizasyonu eklendi.

Kaynakça

  1. ^ a b "Jolicloud public repositories". GitHub. 5 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2012. 
  2. ^ "jolicloud's Profile - GitHub". 5 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2012. 
  3. ^ "Jolicloud Desktop, OS To Be Discontinued In December". OMGUbuntu. 22 Kasım 2013. 13 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2013. 
  4. ^ "It's coming - we will start upgrading existing users to Jolicloud 1.0 next week". 12 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2012. 
  5. ^ "Jolicloud 1.1 released today, a deep walkthrough into Jolicloud and how to setup Jolicloud 1.1". 8 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2012. 
  6. ^ "Introducing Jolicloud 1.1". 5 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2012. 
  7. ^ "Netbook İçin En iyi İşletim Sistemi Sizce Hangisi ?". 24 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2012. 
  8. ^ a b "Joli OS 1.2 Feature List". 10 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2012. 
  9. ^ "Joli Os 1.2 İnceleme". 13 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.

macOS, Macintosh işletim sistemi ailesinin son sürümüdür ve Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için tasarlanmış bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Xubuntu</span> Ubuntunun XFCE masaüstü ortamını kullanan sürümü

Xubuntu Ubuntu adlı Linux tabanlı işletim sisteminin Xfce masaüstü ortamı kullanılarak oluşturulmuş bir türevidir. Xfce masaüstü ortamını kullanmasından dolayı daha az sistem kaynağı kullanır ve eski masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, netbooklar ve yüksek verimlilik beklenen iş istasyonları için iyi bir çözümdür.

Cloud, Los Angeles'in kurduğu anonim şirket "Good LLC" tarafından ortaya çıkarılan "tarayıcı tabanlı işletim sistemi"dir. Şirket ilk olarak üçüncü canlı örneğinde şimdi ağır bir şekilde Ubuntu'ya dayanan gOS adlı bir Linux dağıtımını piyasaya sürdü.

<span class="mw-page-title-main">MeeGo</span> Mobil işletim sistemi

MeeGo, Intel ve Nokia tarafından geliştirilmiş, bir Linux dağıtımı olan Debian tabanlı açık kaynaklı mobil işletim sistemi projesidir. Öncelikli hedefi akıllı telefonlar, navigasyon cihazları, akıllı televizyonlar, giriş-seviyesi masaüstü bilgisayarlar, Netbooklar, Laptoplar, tabletler ve PDAlardır. Yayınlanan en son kararlı sürümü 1.2 Harmattan'dır. Nokia N9, Nokia N900, Nokia N950 telefonları ve WeTab tabletinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Fuduntu</span> Fedora tabanlı bir Linux dağıtımı

Fuduntu, Fedora tabanlı bir linux dağıtımı olup Andrew Wyatt tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Fuduntu, taşınabilir bilgisayarlar ve netbooklar için tasarlanmaya devam etmektedir. Pencere yöneticisi olarak GNOME kullanılan dağıtım IA-32 ve x86-64 platformlarını destekliyor. Ancak proje oylanarak 30 Eylül 2013 tarihinde sona erecek ve proje biterek siteleri tamamen kapanacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Unix benzeri</span>

Unix benzeri işletim sistemi, resmi bir UNIX markası olmamasına karşın Unix sistemine benzer şekilde çalışan işletim sistemleridir. Unix benzeri bir yazılım, Unix komut ve kabuğuna benzer işlevlere sahiptir. Bu terimin kullanımı için bir standart yoktur ve bir yazılımın veya işletim sisteminin Unix benzeri olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı üzerine farklı görüşler vardır.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

<span class="mw-page-title-main">Remix OS</span>

Remix İS Çinli Jide firması tarafından geliştirilip, kişisel bilgisayar (PC) cihazlar için ; X86 ve ARM mimarisi desteklenmektedir. 1. ve 3. parti cihazlara kurulabilmektedir. Remix İS, herhangi bir Intel tabanlı PC cihazlarda Android mobil uygulama açma imkânı vermektedir.

uname

uname (veya unix name) - Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri bir yazılım konsol programı olup, sistem hakkında bilgi verir. Geçerli makine ve üzerinde çalışdığı işletim sistemi hakkında isim, sürüm ve diğer ayrıntıları yazdırır. uname sistem çağrısı ve komut PWB / UNIX ile ilk kez ortaya çıktı. Her ikisi de POSIX tarafından belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Tiger</span> Mac OS Xin beşinci büyük sürümü

Mac OS X Tiger, Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Google Fuchsia</span>

Fuchsia, şu anda Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Proje, Ağustos 2016'da resmi bir duyuru yapılmaksızın kendi kendine barındırılan bir git şeklinde göründüğünde halk tarafından tanındı. Kaynak belgelerinde adın arkasındaki neden "Pembe + Mor == Fuşya " olarak tanımlanmaktadır. Linux çekirdeğini temel alan, daha önce Google tarafından geliştirilen Chrome OS ve Android gibi işletim sistemlerinin aksine, Fuchsia, mineral adını taşıyan Zircon adlı yeni bir mikro çekirdeğe dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">LineageOS</span>

LineageOS; Android mobil platformuna dayanan akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve set üstü kutular için yazılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Cyanogen Inc.'in geliştirmeyi bıraktığını ve projenin arkasındaki altyapıyı kapattığını açıkladığı Aralık 2016'da çatallandığı özel ROM CyanogenMod'un halefidir. Cyanogen Inc., Cyanogen adının haklarını koruduğundan, proje çatalı LineageOS olarak yeniden adlandırıldı.

Apache Cordova ilk olarak Nitobi tarafından yaratılmış mobil uygulama geliştirme iskeletidir. 2011'de Adobe Nitobi'yi satın aldı ve PhoneGap olarak yeniden markalaştırdı ve daha sonra yazılımın açık kaynaklı bir sürümü olan Apache Cordova'yı piyasaya sürdü. Apache Cordova yazılım programlamacılarının Android, iOS veya Windows Phone'daki platforma özgü API'leri kullanmak yerine CSS3, HTML5 ve JavaScript kullanarak mobil cihazlar için uygulamalar derlemelerini sağlar. CSS, HTML ve JavaScript kodlarının cihazın platformuna göre paketlenmesini sağlar. Cihazda çalışması için HTML ve JavaScript'in özelliklerini genişletir. Elde edilen uygulama melezdir. Ne tamamen gerçek anlamda doğuştan mobil uygulamadır ne de tam olarak Web temellidir. Sürüm 1.9'dan itibaren yerel ve melez kod parçacıklarını karıştırmak mümkündür.

macOS Big Sur İşletim sistemi sürümü

macOS Big Sur, Apple'ın Macintosh bilgisayarlar için işletim sistemi olan MacOS'un bir sonraki büyük sürümüdür. macOS Catalina'nın ardılı olan Big Sur, 22 Haziran 2020 tarihinde 2020 WWDC'de açıklandı ve adını Kaliforniya'daki bir kıyı bölgesinden almaktadır. Bu sürüm aynı zamanda, 2000 yılında Mac OS X Public Beta'nın yayımlanmasından bu yana ilk kez ana versiyon numarasının değiştiği sürümdür. 2021 yılında yerini macOS Monterey aldı.

Rocky Linux, geliştirilme aşamasında bulunan bir GNU/Linux dağıtımıdır. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodunu temel alan, tam bir ikili uyumlu işletim sistemi olması amaçlanmıştır.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

Atom, Intel tarafından 2012'de piyasaya sürülen, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için tasarlanmış bir çip (SoC) platformunda yongada sistemdir. Intel x86 işlemciler üzerinde Android işletim sistemine destek sağlamak amacıyla 13 Eylül 2011'de Intel ve Google tarafından duyuruldu. Bu seri, Broadcom Inc., Texas Instruments, Nvidia, Qualcomm ve Samsung gibi şirketler tarafından akıllı telefon ve tablet pazarı için geliştirilmiş mevcut SoC'lerle rekabet eder. Intel, netbook'larda düşük güç kullanımı için geliştirilmiş x86 tabanlı Intel Atom CPU serisini daha da düşük güç kullanımına uyarladı.

<span class="mw-page-title-main">Android-x86</span>

Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.