İçeriğe atla

Jokpyeon

Jokpyeon
BölgesiKore
TürüEt jölesi
Ana malzemelerİnek paçası

Jokpyeon (Korece족편) Kore mutfağı'nda bulunan; inek paçası (ana malzeme) ve diğer kollajen içerikli inek başı, derisi, kuyruğu ve domuz başı gibi bölgelerin uzun süre suda kaynatılmasıyla hazırlanan bir yemektir.[1] İsim büyük ölçüde ineğin paçalarına dayanıyor, bu da jok (Korece, Türkçeayak) ve pyeon'dan (Korece, tteok) oluşan adını açıklıyor.[2] Jokpyeon bazen benzer görünüm ve özelliklerden dolayı tahıl nişastasından yapılan bir Kore jöle kategorisi olan muk olarak sınıflandırılır.

Hazırlanış

İnek başı, deri, kuyruk ve domuz başı gibi ince parçalanmış inek paçaları ve yüksek kolajen içerikli diğer bölgeler suda uzun süre kaynatılır. Bölgeler, uzun süre kaynarken, eriyen ve soğuduğunda katılaşan kolajen ile birlikte gelen büyük miktarda tendon içerir. Bazen yemeğe daha fazla doku kazandırmak ve lezzeti artırmak için dana ön sapı veya sülün eti eklenir, bu durumda bu etler bir veya iki saat sonra çıkarılır ve daha sonra kullanılmak üzere ayrılır. Et ve kıkırdakla birlikte ancak kemikler olmadan haşlanmış sıvı bir kaba dökülür, ön sap veya sülün eti ile karıştırılır, ince kaya işkembe şeritleri, yumurta garnitürü ve acı biber ile süslenir ve soğumaya bırakılır. Ardından katılaşmış jokpyeon dilimlenir ve cho-ganjang (sirke ile karıştırılmış soya sosu) gibi bir sos veya saeu-jeot (tuzlu karides) ile servis edilir.[3]

Çeşitler

  • Jokjanggwa (족장 과) - soya sosu ile renklendirilmiş ve haşlanmış yumurta ile hazırlanmış jokpyeon çeşidi.[4]
  • Yongbong-jokpyeon (용봉 족편) - inek paçaları ve sülün eti ile yapılan jokpyeon çeşidi.[5] (Sülün eti yerine tavuk eti kullanılabilir).

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "::Welcome to Food in Korea::". www.foodinkorea.org. 14 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  2. ^ ""jokpyeon" 족편". Ulusal Kore Dili Enstitüsü. 29 Nisan 2017. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. []
  3. ^ al, Robert Koehler et (23 Mayıs 2015). Traditional Food: A Taste of Korean Life (İngilizce). Seoul Selection. ISBN 978-1-62412-036-7. 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  4. ^ "족편". www.doopedia.co.kr (Korece). 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  5. ^ ""yongbong-jokpyeon" 용봉족편". Ulusal Kore Dili Enstitüsü. 29 Nisan 2017. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cacık</span> Türk mutfağından soğuk çorba ve meze

Cacık, yoğurt, su, salatalık ve sarımsak ile yapılan soğuk Türk mezesi olarak bilinse de içine birçok sebze katılarak yapılan çeşitleri vardır. En çok bilinen çeşidi salatalık cacığıdır.Nane, yeşil soğan, kekik, dere otu, zeytinyağı vb malzeme ile zenginleştirilebilir. İçine rendelenmiş havuç ve marul katılan cacığa ise kış cacığı denir. Yunan mutfağında Τζατζίκι (caciki) olarak bilinen bir çeşidi yapılır. Daha kıvamlı olup sos ya da meze olarak tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Aşçılık</span> yemek yapma

Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Ev ekonomisi'nin temel bileşenlerinden biridir. Şef, aşçı, yardımcı şef, pasta şefi, mutfak şefi, fırıncı, gastronomcu, çikolatacı gibi mesleklerle sıkı ilgilidir. Birçok ülkelerde aşçılık mesleği öğrenmek için aşçılık okulu, aşçılık fakültesi, aşçılık akademileri bulunmaktadır. Aşçılığın en temel yöntemi pişirmedir. Ama "aşçılık" terimi, pişirmenin yanı sıra kurutma, isleme, dondurma ya da salamura gibi başka yöntemleri de kapsar. Besinler birkaç nedenden dolayı pişirilir. Bazı besinleri çiğ yeme düşüncesinden hoşlanmayız. Belirli besinleri pişirerek yemeye alışık olduğumuzdan, pişirmenin besinlere iyi bir tat kazandırdığına inanırız. Öte yandan pişirildiklerinde besinlerde değişiklikler oluşur ve bu da bazı besinlerin yenmesini ve sindirilmesini kolaylaştırır. Moleküler gastronomi, fizik ve kimya perspektifinden beslenmenin bilimsel yaklaşımıdır.

<span class="mw-page-title-main">İçli köfte</span> dışı bulgur içi kıyma dolgulu olan, kızartılmış veya haşlanmış topak

İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur hâline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan, Orta Doğu mutfağında bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Gyūdon</span>

Gyūdon, dashi, soya sosu ve mirin ile tatlandırılmış hafif tatlı bir sosla kaynatılmış biftek ve soğan ile kaplanmış bir kase pirinçten oluşan bir Japon yemeğidir. Ayrıca çoğunlukla shirataki erişte de bulunur ve bazen çiğ yumurta veya yumuşak haşlanmış yumurta ile kaplıdır. Japonya'da çok popüler bir gıda olan ve genellikle beni shōga, shichimi ve miso çorbası ile birlikte servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç mutfağı</span>

İsveç mutfağı, İsveç'in geleneksel mutfağıdır. İsveç'in Kuzeyden güneye doğru genişliği nedeniyle, Kuzey ve Güney İsveç mutfağı arasında bölgesel farklılıklar bulunmaktadır.

Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Goldongmyeon</span>

Goldongmyeon, üzerine et ve sebze dilimleri eklenmiş karabuğday eriştelerinden oluşan ve baharatlı bir sosla yenen geleneksel bir yemeğin adıdır. Ayrıca glutensiz bir seçenektir. Goldong kelimesi, birbiriyle karıştırılan çeşitli bileşenler anlamına gelir. Orijinal yapımında baharat soya sosu ağırlıklı idi ancak günümüzde kırmızı biber salçası (goçucang) ile yapılmaktadır. Goldongmyeon, soğuk erişte veya naengmyeon mutfak geleneğinin bir parçasıdır. Kışın popüler olarak yenir ve esasen et suyu olmadan servis edilen baharatlı bir erişte yemeği ile aynıdır. Bibimyeon veya bibim guksu olarak. "Dongguk Sesigi" de, goldongmyeon, tatlı patates eriştesi, armut dilimleri, kestane ile süslenmiş karabuğday erişte yemeği olarak tanımlanmaktadır. Sığır eti,domuz eti,susam yağı ve soya sosundan yapılan baharat; on birinci ay boyunca (Lunar) tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Sezar salatası</span>

Sezar salatası limon suyu, zeytinyağı, yumurta, Worcestershire sos, ançuez, sarımsak, Dijon hardalı, Parmesan peyniri ve karabiber ile hazırlanan yeşil marul ve krutonlu yeşillik salatasıdır. Türkiye'de ançüez yerine genellikle ızgara tavuk göğsü kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Picadillo</span>

Picadillo birçok Latin Amerika ülkesinde ve Filipinler'de geleneksel bir yemektir. Kıyma, domates, kuru üzüm, zeytin ve bölgeye göre değişen diğer malzemelerle yapılır. Genellikle pirinçle servis edilir veya taco, tuzlu hamur işleri veya kroket gibi yemeklerde dolgu olarak kullanılır. İsim, "kıymak" anlamına gelen İspanyolca picar kelimesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kore mutfağından yemeklerin listesi aşağıda sıralanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jangajji</span>

Jangajji, veya diğer ismiyle sebze turşusu, sebze turşusu ile yapılan bir çeşit banchan'dır (garnitür). Kimçi'den farklı olarak jangajji, genellikle soya sosu, soya fasulyesi ezmesi veya acı biber salçası ile salamura edilen fermente olmayan sebzelerden oluşur. Jangajji genellikle uzun süre korunur ve susam yağı ile servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Muk (yemek)</span>

Muk veya mook, tahıl, fasulye veya karabuğday, susam ve meşe palamudu gibi kabuklu yemiş nişastasından yapılan ve jöle benzeri bir kıvama sahip bir Kore yemeğidir. Muk'ın tek başına çok az tadı vardır, bu nedenle muk yemekleri soya sosu, susam yağı, doğranmış taze soğan, ufalanmış nori ve acı biber tozu ile tatlandırılır ve çeşitli sebzelerle karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Guk</span>

Guk (국) ya da bilinen diğer adıyla tang, Kore mutfağının servis edilen çorba tarzı yemeklerinin genel adıdır. Guk ve tang genellikle birlikte gruplandırılır ve aynı çeşit olarak kabul edilir, buna rağmen tang, guk'a göre daha az sulu olabilir. Kore mutfağının temel ürünleri bap ve banchandır. Kore masa sunumlarında bap (pirinç), guk’un sağında, sujeo ’ ise solunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Janchi-guksu</span> Japon mutfaği

Janchi-guksu, buğday unu eriştesinden yapılan Kore noodle'ıdır. Sığır eti suyu ya da hamsi suyu bileşenleridir. Susam yağı, soya sosu, pul biber ve yeşil soğandan yapılır. İnce dilimlenen jidan, gim ve kabak, garnitür olarak hazırlanır. Janchi'nin anlamı Korecede ziyafet anlamındadır. Bu kelimenin kökeni birisinin evlilik ya da on altıncı yaş ziyafetinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Pyeonyuk</span>

Pyeonyuk, geneleksel bir Kore yemeğidir. İnce doğranan etler haşlatılıp sıkıştırılarak yapılır. Sığır eti veya domuz eti ile yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Umman mutfağı</span>

Umman mutfağı Arap, İran, Hint, Asya, Doğu Akdeniz ve Afrika mutfaklarından etkilenmiştir. Yemekler genellikle tavuk, balık ve kuzu etinin yanı sıra pilavdan yapılır. Umman'daki yemeklerin çoğu, zengin bir baharat, bitki ve turşusu karışım içerir.

<span class="mw-page-title-main">Barbados mutfağı</span>

Barbados mutfağı, Barbados ile alakalı yemek kültürünü ve çeşitlerini belirtir ve açıklar. Barbados mutfağı, çevre ülkelerden birtakım farklılıklara sahiptir ve dünya mutfağı ile ilgilenenler tarafından rağbet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna mutfağı</span>

Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur. Mutfak, bileşenlerinin geldiği zengin koyu topraktan (chornozem) büyük ölçüde etkilenir ve çoğu zaman birçok bileşeni içerir.

<span class="mw-page-title-main">Jeon (yemek)</span>

Jeon, dilimlenmiş ya da kıyılmış balık, et, sebze vb.ni yağda kızartmadan önce buğday unu ve yumurta bulamacına daldırılmasıyla yapılan böreklere verilen genel addır. Jeon, balık, et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve sebze gibi malzemelerle yapılabilir ve ordövr, banchan (meze) veya anju olarak servis edilebilir. Bazı jeonlar tatlıdır, bu tür jeonlara hwajeon denir.