İçeriğe atla

John Webber

John Webber
Genel bilgiler
Doğum6 Ekim 1751
Ölüm29 Mayıs 1793 (41 yaşında)
Londra, İngiltere
AlanıRessam

John Webber (6 Ekim 1751[1] - 29 Mayıs 1793), Kaptan James Cook'a üçüncü Pasifik seferinde eşlik eden İngiliz bir sanatçıydı. Kendisi en çok Avustralasya, Hawaii ve Alaska'ya ait resimleriyle tanınır.

Hayatı

Webber 1751 yılında Londra'da doğdu, Bern'de eğitimini gördü ve Paris'te resim eğitimi aldı.[2] Babası Abraham Wäber, Londra'ya taşınan İsviçreli bir heykeltraştı. 1744'te Bayan Mary Quant ile evlenmeden önce adını Webber olarak değiştirdi .

Webber, James Cook'un HMS Resolution gemisiyle Pasifik çevresindeki üçüncü keşif yolculuğunda (1776 – 1780) keşfin resmi sanatçısı olarak görev yaptı. Ocak 1777'de Adventure Bay'de " Van Diemen Ülkesinden Bir Adam" ve "Van Diemen Ülkesinden Bir Kadın" çizimlerini yaptı. Ayrıca Yeni Zelanda ve Güney Denizi adalarındaki birçok sahnenin çizimini de yaptı.[2] Kaptan Cook'un Hawaii'deki bir kavga sonucunda öldüğü bu yolculuk sırasında Webber, o zamanlar Sandviç Adaları olarak adlandırılan Hawaii ile temasta bulunan ilk Avrupalı sanatçı oldu. Kauai ve Hawaii adalarının çok sayıda sulu boya manzarasını yaptı ve ayrıca birçok Hawaii halkından kişiyi de resmetti.

Nisan 1778'de, Kaptan Cook'un Resolution ve Discovery gemileri, yeniden donatılmak üzere Kanada'nın Vancouver Adası'ndaki Nootka Sound olarak bilinen Ship Cove'a demir attı. Bu sırada geminin mürettebatı gözlemler yaptı ve yerel halkla karşılaşmaları kaydetti. Webber, "Ship Cove'da Resolution ve Discovery, 1778" dahil olmak üzere birçok suluboya manzarası yaptı. Çizimleri ve resimleri, 1784 yılında yayınlanan İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın keşif gezisine ilişkin anlatımı için kullanıldı.[3]

1780'de İngiltere'ye dönen Webber, 1784 ile 1792 yılları arasında Kraliyet Sanat Akademisi sergilerinde yaklaşık 50 eseri sergiledi ve 1785'te Kraliyet Sanat Akademisi'nin ve 1791'de Akademinin ortağı seçildi. Eserlerinin çoğu manzaralardan oluşmaktaydı. 1784 yılında akademide sergilenen "HMS Resolution'dan Deniz Aygırlarını Vuran Bir Grup" eserinde bazen figürlere de yer vermiştir ve "Kaptan Cook'un Ölümü" gravürüyle iyice tanınan bir sanatçı olmuştur. Bu resmin başka bir versiyonu Sidney'deki William Dixson galerisindedir.[2]

Eserleri

Kaynakça

  • Ellis, George R., Honolulu Sanat Akademisi, Seçilmiş Eserler, Honolulu, Honolulu Sanat Akademisi, 1990, 178,
  • Forbes, David W., Cennetle Karşılaşmalar: Hawaii ve İnsanlarının Görüşleri, 1778–1941, Honolulu Sanat Akademisi, 1992, 15–85.
  1. ^ William Hauptman, "Webber before Cook: two water-colours after Sterne," 16 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Burlington Magazine, Vol. 136, No. 1903 (Apr 1994), p. 237.
  2. ^ a b c "Webber, John". Dictionary of Australian Biography. Angus and Robertson. 1949. 26 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023.  r |ad2= eksik |soyadı2= (yardım)
  3. ^ "Gray, Charlotte", The Museum Called Canada: 25 Rooms of Wonder, Random House, 2004 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avustralya</span> Güney Yarımkürede yer alan kıta ülkesi

Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

<span class="mw-page-title-main">Solomon Adaları</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Solomon Adaları, Okyanusya'da 6 büyük ve 900'den fazla küçük adadan oluşan bir ülkedir. Papua Yeni Gine'nin doğusunda ve Vanuatu'nun kuzeybatısındadır. Yüzölçümü 28.400 km² ve nüfusu 650.000 civarındadır. Başkent Honiara, Guadalcanal adasındadır. Ülke ismini üzerinde bulunduğu Solomon Takımadaları'ndan alır, Melanezya'ya dâhil olan bu takımadalar Solomon Adaları ülkesinin yanı sıra Kuzey Solomon Adaları olarak adlandırılan Papua Yeni Gine'ye bağlı Bougainville'i de içerir. Ancak Solomon Adaları'na bağlı olan Santa Cruz Adaları ile Rennell ve Bellona bu takımadalara dâhil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">David Howard Hitchcock</span> Amerikalı sanatçı (1861 – 1943)

David Howard Hitchcock, Paris'te resim öğrenimi görüp 1893'te Havai'ye geri döndü ve öğrenimine burada Jules Tavernier eşliğinde devam etti.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

Edward Hopper, Amerikalı ressam ve grafiker. Genellikle yağlı boya tabloları ile popüler olsa da suluboya ve gravür konusunda da en az yağlı boya resimlerde olduğu kadar uzmandı.

<span class="mw-page-title-main">Camille Claudel</span> Fransız heykeltıraş (1864 – 1943)

Camille Claudel, Fransız heykeltıraş. Fransız şair ve diplomat Paul Claudel'in ablası.

<span class="mw-page-title-main">Awa’uq Katliamı</span>

Awa'uq Katliamı, Rus Amerikası döneminin kurulum yıllarında Alaska'da 14 Ağustos 1784 tarihinde Rus kürk tüccarı Grigoriy Şelihov önderliğinde misket tüfeği ile savaş topları bulunan 130 kadar Rus promışlennik tarafından Kodiak Adası'ndaki Old Harbor'un hemen güney karşı sahilinde yer alan ve Kodiak Takımadası'nın üçüncü en büyük adası olan Sitkalidak adasının orta güney ucunda Partition Cove denen koyun ortasında yer alan üstü düz uçurum gibi yüksek Awa'uq kaya-adacığına sığınan Kodiak Adası'ndaki Qik'rtarmiut kabilesinden Supiklerin 2000 kadarının çoluk çocuk intikamvari vahşice katledilmesidir. Saldırıda Ruslardan herhangi bir kayıp verilmemiştir. 1992 yazında yapılan kazıda künt bir tokmak/sopa nesneyle kafataslarının ezildiği de görülmüştür. Amerika'nın Ruslar tarafından sömürgeleştirilmesi sürecinde işlenen en büyük ve en vahşi katliam olan Awa'uq Katliamı arkeolog Rick Knecht'e göre Wounded Knee Katliamı'nın Alaska versiyonudur. Bu katliam (massacre), Rusların Alaska'daki Supik topraklarına yayılmasını ve yerleşmesini vahşi biçimde sağladığı gibi Kodiak Adasındaki Supikler için de sonun başlangıcı olmuştur. 1784-1864 Rus döneminde Ruslarca Aleutlarla bir tutulan Yupik halklarından en güneyde yaşayanı olan ve Pasifik Yupikleri de denen Supiklere günümüzde gerçek adları olan Sugpiaq yanında hâlâ Rus dönemindeki Aleut kelimesinden bozma olan Alutiiq adı da verildiği gibi, 2000 ABD Nüfus Sayımı'nda Alaska yerlileri kabile birliklerine göre düzenlenen etnik kod listelerinde doğrudan "Aleut" kelimesiyle nitelendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Winslow Homer</span> Amerikalı ressam (1836 – 1910)

Winslow Homer,. Amerikalı ressam ve grafiker. 19. yüzyıl Amerikası ve Amerikan sanatının seçkin üyelerinden biri olarak kabul edilir.
Büyük ölçüde kendi kendini yetiştirmişti. Boston'da bir litografyacının yanına çırak olarak eğitim gördü. Kariyerine ticari illüstratör olarak başladı. 21 yaşına geldiğinde Boston'da çıkan Ballou's Pictorial ve New York'ta çıkan Harper's Weekly dergilerinin ressamı olarak ünlenmişti.

<span class="mw-page-title-main">Georgia O'Keeffe</span> Amerikalı sanatçı (1887 – 1986)

Georgia Totto O'Keeffe Amerikalı ressam. Yakın plan ve büyük boyutlu çiçek tabloları, New York gökdelenleri tabloları ve New Mexico manzara resimleri ile bilinir. O'Keeffe, "Amerikan modernizminin anası" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in tabloları</span>

II. Dünya Savaşı'na kadar geçen yıllarda Almanya'da Nazi Partisi lideri Adolf Hitler de bir ressamdı. Yüzlerce eser üretti ve Viyana yıllarında (1908-1913) hayatını kazanmak için tablolarını ve kartpostallarını sattı. Profesyonel olarak çok az başarı elde etmesine rağmen, hayatı boyunca resim yapmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Louis-François Cassas</span> Fransız ressam (1756-1827)

Louis-François Cassas, Fransız peyzaj ressamı, heykeltıraş, mimar, arkeolog ve antikacıdır. 15 yaşında "Ponts et Chaussés" ofisinde çalışan zanaatkâr babasının çıraklığını yapmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Solander</span>

Daniel Carlsson Solander veya Daniel Charles Solander, İsveçli doğa bilimci ve Carl Linnaeus'un öğrencisi. Solander, Avustralya topraklarına ayak basan ilk akademi kökenli bilim insanıdır. Bitkibilim mahlası Sol.'dur.

<span class="mw-page-title-main">John Augustus Atkinson</span>

John Augustus Atkinson (1775-1830) bir İngiliz sanatçı, oymacı ve suluboya ressamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Anthony de la Roché</span>

Anthony de la Roché, 17. yüzyılda yaşamış İngiliz bir tüccardır. 1675 yılında gerçekleştirdiği Avrupa-Güney Amerika arasındaki ticari yolculuk sırasında rotasından saparak Antarktika'daki Güney Georgia adasını keşfetmiş ve Antarktik Bileşkenin güneyindeki ilk kara keşfini gerçekleştirmiştir. Fransız Huguenot bir baba ve İngiliz bir annenin çocuğu olarak Londra'da doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya'daki hükümlüler</span>

1788 ile 1868 yılları arasında Britanya ceza sistemi, Büyük Britanya ve İrlanda'dan yaklaşık 162.000 mahkûmu Avustralya'daki çeşitli ceza kolonilerine nakletti.

<span class="mw-page-title-main">Archibald Menzies</span>

Archibald Menzies İskoç bir cerrah, botanikçi ve doğa bilimciydi. Denizde uzun yıllar geçirdi, Kraliyet Donanması'nda, özel tüccarların yanında ve Vancouver Keşif Gezisinde görev yaptı. Hawaii yanardağı Mauna Loa'nın zirvesine ulaştığı bilinen ilk Avrupalıydı ve Maymun Yapboz ağacını İngiltere'ye tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Otto von Kotzebue</span>

Otto von Kotzebue, Rus İmparatorluk Donanması'nda görevli Baltık Almanı deniz subayı. Keşif ve bilimsel araştırma amacıyla Pasifik'e iki deniz seferi düzenledi. İlk keşif gezisi Okyanusya'yı ve Kuzey Amerika'nın batı kıyısını araştırdı ve Arktik Okyanusu'na geçiş bulmak için Bering Boğazı'ndan geçti. İkinci yolculuğu Kamçatka'ya askeri ikmal görevi olarak planlanmıştı ancak yine Kuzey Amerika ve Okyanusya'nın batı kıyılarında önemli keşifler içeriyordu.