İçeriğe atla

John Townsend (fizikçi)

John Townsend
DoğumJohn Sealy Edward Townsend
7 Haziran 1868(1868-06-07)
Galway, İrlanda
Ölüm16 Şubat 1957 (88 yaşında)
Oxford, İngiltere
Milliyetİrlandalı-Britanyalı
EğitimTrinity College Dublin
Cambridge Üniversitesi
ÖdüllerHughes Madalyası (1914)
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarOxford Üniversitesi
Doktora
danışmanı
J. J. Thomson
Doktora öğrencileriVictor Albert Bailey
Henry Brose

John Sealy Edward Townsend (7 Haziran 1868, Galway - 16 Şubat 1957, Oxford), İrlandalı-Britanyalı matematiksel fizikçidir.

1885'te girdiği Trinity College Dublin'de, 1888'de burs kazandı. Devamında Trinity College, Cambridge'de öğrenim gördü. 1900'de, Oxford Üniversitesi'nde Wykeham profesörü unvanını elde etti. Gazların elektriksel iletkenliği üzerine çalışmalar yürüttü.[1]

Eserleri

  • The Theory of Ionisation of Gases by Collision (1910)
  • Motion of Electrons in Gases (1925)
  • Electricity and Radio Transmission (1943)
  • Electromagnetic Waves (1951)

Kaynakça

  1. ^ "John Sealy Edward Townsend". Dictionary of Irish Biography (İngilizce). 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">J. J. Thomson</span> İngiliz fizikçi (1856-1940)

Sir Joseph John Thomson, çağdaş fiziğin gelişimine büyük katkılarıyla tanınan Britanyalı fizikçi. Elektronu ve izotop kavramını keşfetmesi ile kütle tayfölçerini icat etmesiyle bilinir. Gazların elektriksel iletkenliği üzerindeki çalışmaları ve elektronu keşfinden dolayı 1906'da Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trinity College, Cambridge</span>

Trinity College, Cambridge Üniversitesi'ni oluşturan 31 kolejden biridir. 1546 yılında Kral VIII. Henry tarafından kurulmuştur. Oxford ve Cambridge Üniversiteleri kolejleri arasında en zengin olanıdır. Cambridge Üniversitesi'nin elde ettigi 96 Nobel Ödülü'nden 32'sini alan Trinity College, üniversitede en fazla Nobel sahibiyle ilişiği olan kolejdir. Mezunları arasında fizikçi Isaac Newton, James Clerk Maxwell, Ernest Rutherford ve Niels Bohr; matematikçi Srinivasa Ramanujan ve G. H. Hardy; şair George Gordon Byron; filozof Ludwig Wittgenstein ve Bertrand Russell yer alır.

<span class="mw-page-title-main">VI. George</span> 1936dan 1952ye kadar Birleşik Krallık Kralı, 1936dan 1948e kadar Hindistan İmparatoru

VI. George, 1936-1952 yılları arasında Birleşik Krallık kralı ve 15 Ağustos 1947'ye kadar da Hindistan İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Wren</span>

Christopher Wren 17. yüzyıl İngiltere'sinde yaşamış tasarımcı, gök bilimci, geometri uzmanı ve çağının en tanınmış mimarlarındandır. 1666 Büyük Londra Yangını'nın ardından ortaya çıkan tahribattan sonra, St Paul Katedrali'nin de aralarında bulunduğu 53 Londra kilisesinin yanı sıra birçok kamu binasını tasarlamıştır. Royal Society adını verdiği eğitim akademisini kurmuş ve 1680-82 yılları arasında da başkanlığını yapmıştır. Isaac Newton ve Blaise Pascal yürütmüş olduğu çalışmaların üzerine yeni yorumlar getirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Albee</span> Amerikalı oyun yazarı (1928 – 2016)

Edward Franklin Albee, Amerikalı yazar. Kim Korkar Hain Kurttan? adlı oyunuyla tanınan yazar modernitenin ve savaş sonrası Amerikan kültürünü eleştiren oyunlarıyla dönemin farklı seslerinden biri olmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Spencer Perceval</span> 1809-1812 yılları arasında görev yapmış ilk ve tek Birleşik Krallık başbakanıdır

Spencer Perceval, İngiliz hukukçu ve devlet adamı. Suikast sonucu yaşamını yitiren ilk ve tek Birleşik Krallık başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dublin Üniversitesi</span>

Dublin Üniversitesi, Kraliçe I. Elizabeth tarafından 1592 yılında kurulan İrlanda'nın ilk üniversitesidir. Oxford Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi örnek alınarak kurulan Dublin Üniversitesinde sadece bir kolej bulunmaktadır: Trinity Koleji. Bu nedenle Trinity Kolej Dublin diye de bilinir. İlk kurulduğu zamanlarda üniversite sadece Protestan öğrenci kabul etmekteydi. Bu nedenle daha sonra Ulusal Dublin Üniversitesi'nin Dublin Koleji, özellikle Katolik öğrencilere eğitim vermek için kuruldu.

Nicholas Aylward Vigors, İrlandalı zoolog ve siyasetçiydi. County Carlow, Old Leighlin'de doğmuştur. Trinity College, Oxford'da çalışıp, 1817'de mezun olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">John William Strutt</span> İngiliz fizikçi

John William Strutt, 3. Baron Rayleigh ya da Lord Rayleigh, bilime kapsamlı katkılarda bulunmuş İngiliz matematikçi ve fizikçi.

Trinity College aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">John E. Walker</span>

John Ernest Walker 1997 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmış İngiliz kimyager. Günümüzde Cambridge'de, eski adı Dunn İnsan Nütrisyon Ünitesi olan, Mitokondrial Biyoloji Birimi'nde direktör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Lloyd Hodgkin</span> İngiliz fizyolog ve biyofizikçi (1914-1998)

Sir Alan Lloyd Hodgkin, OM, KBE, PRS İngiliz fizyolog ve biyofizikçi. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Andrew Huxley ve John Carew Eccles ile birlikte kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Huxley</span> İngiliz fizyolog ve biyofizikçi

Sir Andrew Fielding Huxley, İngiliz fizyolog ve biyofizikçi. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Alan Lloyd Hodgkin ile birlikte sinir aksiyon potansiyeli ile ilgili çalışmaları nedeniyle kazandılar. Aynı yıl ödülü sinapslar üzerine çalışan John Carew Eccles ile paylaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Balliol Koleji</span>

Balliol Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1263 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">St. John's Kolej, Oxford</span>

St. John's Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. 1555 yılında tüccar Sir Thomas White tarafından kurulmuş olan kolej, Kraliçe Mary tarafından sürdürülmekte olan karşı reformu desteklemek üzere eğitimli Katolik din adamları yetiştirmek üzere eğitime başlamıştır. 2015 itibarıyla 442,2 milyon £ malvarlığıyla St. John's Oxford'un en zengin kolejidir; bunun sebebi büyük ölçüde Oxford şehrinin on dokuzuncu yüzyılda banliyölere doğru genişlemesi esnasında St. John's'un sahip olduğu arazilerin satın alınmış ve kiralanmış olmasıdır. St. Giles Caddesi üzerinde merkezi bir konumda bulunan kolejde 390 lisans ve 250 yüksek lisans öğrencisi eğitim görmektedir. 100 kişilik akademik kadrosunun yanı sıra, kolejde diğer personel de çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Atiyah</span> Britanyalı matematikçi (1929-2019)

Tam adı Sir Michael Francis Atiyah geometride uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçisidir.

Bryan Ward-Perkins, geç Roma İmparatorluğu ile erken Orta Çağ üzerine arkeolog ve tarihçidir. Geç Antik Çağ olarak da bilinen bu iki dönem arasındaki geçiş dönemi tarihi alt alan, özel ilgi alanıdır. Oxford, Trinity College'de tarih alanında akademi üyesi ve öğretmendir. Tarihçi John Bryan Ward-Perkins'in oğludur, Roma'da doğmuş ve büyümüştür, çocukluğundan beri İtalyanca konuşur.

Mark Whittow, Bizans İmparatorluğu üzerine uzmanlaşmış, Britanyalı tarihçi, arkeolog ve akademisyen. Oxford Üniversitesi'nde Bizantoloji konusunda öğretim görevlisi ve Corpus Christi Kolej, Oxford'da üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Trinity College Dublin</span> İrlandadaki Dublin Üniversitesinin kurucu koleji

Trinity College, resmi olarak Dublin yakınlarındaki Kraliçe Elizabeth'in Kutsal ve Bölünmemiş Üçlü Birliği, İrlanda'nın Dublin kentinde bir araştırma üniversitesi olan Dublin Üniversitesi'nin tek kurucu kolejidir. Kraliçe I. Elizabeth, 1592'de kolej için hem Oxford hem de Cambridge'deki üniversite üniversitelerini örnek alan "bir üniversitenin annesi" olarak bir kraliyet tüzüğü yayınladı, ancak bu bağlı kurumların aksine, şimdiye kadar yalnızca bir kolej kuruldu; bu nedenle, "Trinity College" ve "University of Dublin" isimleri genellikle idari amaçlarla eşanlamlıdır.