İçeriğe atla

John Torrence Tate

John Torrence Tate Sr.
Doğum28 Temmuz 1889
Lenox, Iowa, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm27 Mayıs 1950 (60 yaşında)
Minnesota, Minneapolis, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri Amerikan
EğitimNebraska-Lincoln Üniversitesi
Berlin Humboldt Üniversitesi
ÖdüllerLiyakat Madalyası
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarNebraska-Lincoln Üniversitesi
Minnesota Üniversitesi
Doktora
danışmanı
James Franck
Doktora öğrencileriAlfred O. C. Nier
Walter Brattain

John Torrence Tate Sr. (28 Temmuz 1889 - 27 Mayıs 1950) 1926-1950 yılları arasında Physical Review dergisinde editörlük yapmasıyla tanınan Amerikalı fizikçi.

Biyografi

Eğitim ve kariyer

Tate 28 Temmuz 1889'da Lenox, Iowa'da doğdu. Nebraska Üniversitesi'nde (bugünkü adı ile Nebraska-Lincoln Üniversitesi) elektrik mühendisliği okudu ve 1910 yılında lisans derecesini aldı. Nebraska Üniversitesi'ne devam ederek fiziğe odaklandı ve 1912'de yüksek lisans derecesi aldı. Fizik alanında ileri dereceler almak isteyen birçok Amerikalı öğrenci gibi o da çalışmalarını ilerletmek için Almanya'ya gitti. 1914 yılında James Franck'ın yanında "Metallerin Buharlaşma Isısı" konulu teziyle doktorasını tamamladı. Nebraska Üniversitesi'ne öğretim üyesi olarak geri döndü ve Minnesota Üniversitesi'nden görev teklifi aldığı 1916 yılına kadar burada kaldı. Savaşla ilgili çalışmalar yapmak için kısa süreli izinler dışında, sonraki 34 yıl boyunca Minnesota Üniversitesi'nde kaldı. Minnesota Üniversitesi'ndeki Tate Fizik Laboratuvarı onun onuruna adlandırılmıştır.[1][2]

Physical Review editörlüğü

Minnesota Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapan Tate, Physical Review'un yüksek etkili bir dergi haline gelmesine öncülük etmiştir. Minnesota Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaptığı süre boyunca Physical Review'un son derece etkili bir dergi haline gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. Fizikçi John H. Van Vleck, 1923'ten 1928'e kadar Minnesota'da Tate'in meslektaşı olarak geçirdiği zamanı hatırladığı bir yazısında şunları söylemiştir:

Physical Review özellikle teori alanında çok iyiydi ve 1922'de doktora tezimin İngiltere'deki Philosophical Magazine tarafından yayınlanmak üzere kabul edilmesinden büyük memnuniyet duydum. 1930'lara gelindiğinde, Physical Review ve Philosophical Magazine'in göreceli konumları değişmişti.[3]

Alfred Nier ve John Van Vleck, 1920'lerde derginin boyutunun ve etkisinin hızla büyümesini Tate'in gelişmekte olan kuantum devriminin önemine olan duyarlılığına ve özellikle de kuantum fenomenleriyle ilgili makaleleri yayınlama hızına bağlamaktadır.

Tate, 1 Haziran 1936'da Albert Einstein ve Nathan Rosen'den bir başvuru aldı. Tate makaleyi H.P. Robertson'a gönderdi ve Robertson makalenin temel sonuçlarını sorgulayan isimsiz bir eleştirel hakem değerlendirmesi yaptı. 23 Temmuz'da Tate gönderiyi isimsiz eleştiri yazısıyla birlikte iade etti. 27 Temmuz'da Einstein şu şekilde cevap verdi:

Biz (Bay Rosen ve ben) size yayınlanmak üzere taslağımızı gönderdik ve basılmadan önce uzmanlara göstermeniz için size yetki vermedik. İsimsiz uzmanınızın hatalı yorumlarını ele almak için bir neden göremiyorum. Bu olaya dayanarak, makaleyi başka bir yerde yayınlamayı tercih ediyorum.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Tate, John T. (John Torrence), 1889-1950". history.aip.org. 25 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024. 
  2. ^ Nier, Alfred O. C.; Van Vleck, John H. (1975). "John Torrence Tate: 1889–1950". Biographical Memoirs of the National Academy of Sciences (İngilizce). 47. Birleşik Devletler Ulusal Bilimler Akademisi. doi:10.17226/570. ISBN 9780309022453. 
  3. ^ Duncan, Anthony; Janssen, Michel (3 Temmuz 2006). "On the verge of Umdeutung in Minnesota: Van Vleck and the correspondence principle" (PDF). Archive for History of Exact Sciences. 61 (6). Springer. ss. 553-624. 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024. 
  4. ^ Kennefick, Daniel. "Einstein Versus the Physical Review". Physics Today. 58 (9). ss. 43-48. 18 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Albert Einstein</span> Almanya doğumlu fizikçi (1879–1955)

Albert Einstein, Almanya doğumlu teorik fizikçi ve bilim insanı. Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur. Kendisi tarafından bulunan ve bilim dünyasında yeni bir çığır açan kütle-enerji denkliği formülü E = mc2 dünyanın en ünlü denklemi olarak adlandırılmıştır. Fizik ve matematik alanına sağladığı katkılardan dolayı ve fotoelektrik etki yasasının keşfi sebebiyle 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. 1999 yılında Time dergisi tarafından yüzyılın en önemli kişisi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roger Penrose</span> İngiliz matematiksel fizikçi, eğlence amaçlı matematikçi ve filozof

Sir Roger Penrose OM FRS, İngiliz matematiksel fizikçi, matematikçi ve bilim felsefecisidir. Oxford Üniversitesi Matematik Enstitüsü'nde Matematik Fahri Profesörüdür ve aynı zamanda Wadham Koleji'nde Fahri Akademi Üyesidir.

Solucan deliği, uzayzamandaki farklı noktaları birbirine bağlayan kurgusal bir yapıdır ve Einstein alan denklemlerinin özel bir çözümüne dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dirac</span> İngiliz teorik fizikçi

Paul Adrien Maurice Dirac, İngiliz teorik fizikçi ve matematikçi. Kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Fermiyonların davranışını açıklayarak antimaddenin keşfine olanak veren ve kendi adı verilen Dirac denklemi ile tanınır. Dirac, 1933 Nobel Fizik Ödülü'nü Erwin Schrödinger ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Max Born</span> Alman-İngiliz fizikçi ve matematikçi (1882–1970)

Max Born kuantum mekaniğinin gelişmesinde etkili olan Alman matematikçi ve fizikçi. Kuantum fiziği dışında katı hâl fiziği ve optiğe katkıda bulunmuş ve 1920-30'larda önemli fizikçilerin çalışmalarının denetimini yapmıştır. Born, yaptığı "Kuantum Mekaniği'nin temelini araştırma, özellikle dalga fonksiyonunun istatistiksel yorumlanması üzerine" adlı çalışması ile 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuantum mekaniği</span> atom altı seviyede çalışmalar yapan bilim dalı

Kuantum mekaniği veya kuantum fiziği, atom altı parçacıkları inceleyen bir temel fizik dalıdır. Nicem mekaniği veya dalga mekaniği adlarıyla da anılır. Kuantum mekaniği, moleküllerin, atomların ve bunları meydana getiren elektron, proton, nötron, kuark, gluon gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır. Çalışma alanı, parçacıkların birbirleriyle ve ışık, x ışını, gama ışını gibi elektromanyetik ışınımlarla olan etkileşimlerini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Satyendra Nath Bose</span> Hint matematikçi ve fizikçi (1894–1974)

Satyendra Nath Bose, Royal Society üyesi Hint matematikçi ve fizikçi.

Physical Review Letters dünyanın en prestijli fizik dergilerinden biridir. En fazla dört sayfadan oluşan kısa makaleler bulunmaktadır. Physical Review'in aşırı büyümesi gerekçe gösterilerek bölünmesi sonucunda kuruldu. 1958'den beri Amerikan Fizik Topluluğu tarafından yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Roy Glauber</span> Amerikalı teorik fizikçi (1925 – 2018)

Roy Jay Glauber, Amerikalı kuramsal fizikçi. Kendisi Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörü ve Arizona Üniversitesi optik bilimleri öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Fizik dalında 2005 Nobel Ödülü kazanmış bu ödülü John L. Hall ve Theodor W. Hansch ile birlikte paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brian Josephson</span>

Brian David Josephson, Galli teorik fizikçi ve Cambridge Üniversitesi’nden emekli olmuş fizik profesörüdür. En iyi bilindiği çalışmaları süper iletkenlik ve kuantum tünellemedir. 1962 yılında 22 yaşında doktorasını yaparken Cambridge’te yaptığı Josephson etkisi öngörüsü için 1973 yılında Nobel Fizik Ödülü aldı. Josephson Gallerli olup da Nobel Fizik Ödülü alan tek kişidir. Ödülü fizikçiler Leo Esaki ve Ivar Giaever ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Walter Kohn</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2016)

Walter Kohn, John A. Pople ile birlikte 1998 Nobel Kimya Ödülü sahibi Yahudi kökenli Amerikalı fizikçi. Walter Kohn ve John Pople bu ödülü kuantum kimyası üzerine bir birlerinden bağımsız olarak yaptıkları çalışmalar üzerine almaya hak kazanmışlardır. Kohn özelde bu ödülü Atomlar arasındaki kimyasal bağları açıklamak üzere karmaşık matematiği kuantum mekaniğine uygulayarak geliştirdiği yoğunluk fonksiyonları teorisi sayesinde kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Philip Anderson</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2020)

Philip Warren Anderson Nobel ödüllü Amerikalı fizikçi. Anderson lokalizasyonu, Antiferromıknatıslık, Simetri kırılması, Yüksek sıcaklık süper iletkenlik teorileri üzerine yazıları aracılığıyla bilim felsefesine belirmeleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Süperakışkanlık</span>

Süperakışkanlık maddenin sıfır akmazlığa sahip bir akışkan gibi davrandığı hâlidir. Bu fenomen ilk olarak sıvı helyum ile keşfedildiyse de yalnızca sıvı helyum teorisinde değil aynı zamanda astrofizik, yüksek enerji fiziği ve kuantum kütleçekimi teorilerinde de uygulama alanına girmiştir. Bu fenomen Bose-Einstein yoğunlaşması ile bağıntılıdır ancak özdeş değildir: Bütün Bose-Einstein yoğuşukları süperakışkan olmadığı gibi bütün süperakışkanlar da Bose-Einstein yoğuşuğu değildir.

<span class="mw-page-title-main">Ateşten set paradoksu</span>

Ateşten set paradoksu, kara deliklerin kuantum yapısını anlama yolunda gün yüzüne çıkmıştır. Ahmed Almheiri, Donald Marolf, Joseph Polchinski ve James Sully'nin 13 Temmuz, 2012 tarihinde'de yayınladıkları bir makale ile paradoks fizik camiasına sunulmuştur. Paradoksun özü Einstein'ın genel görelilik kuramının temelini oluşturan eşdeğerlilik ilkesi ile kara deliklerin kuantum kuramıyla uyumlu şekilde buharlaşmaları hakkında kabul edilen savların çeliştiğini göstermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bohr-Einstein tartışmaları</span> Bohr-Einsitein arası diyaloglar

Bohr–Einstein tartışmaları, kuantum mekaniği hakkında Albert Einstein ile Niels Bohr arasında süregelen tartışmadır.

<span class="mw-page-title-main">John Wheeler</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2008)

John Archibald Wheeler, Amerikalı bir teorik fizikçidir. II. Dünya savaşından sonra genel görelilik kuramıyla ilgili birçok araştırması vardır. Wheeler ayrıca Niels Bohr ile Nükleer fisyon tepkimelerinin arkasındaki temel kuralları açıklamak için çalıştı. Gregory Breit ile birlikte Wheeler Breit-Wheeler süreci kavramını geliştirdi. Ayrıca popüler bir terim olan "kara delik" kavramını ortaya sürdü. Bunun yanı sıra "nötron moderatörü", "kuantum köpüğü", "solucandeliği", "it from bit" ve "bir elektron evreni" varsayımına katkıda bulundu.

<i>Annus Mirabilis</i> makaleleri Einstein tarafından yayımlanan bazı makaleler

Annus Mirabilis makaleleri, Albert Einstein tarafından 1905 yılında Annalen der Physik bilim dergisinde yayınlanan makalelerdir. Bu dört makale modern fiziğin temelinin oluşturulmasına büyük ölçüde katkıda bulunmuş ve uzay, zaman, kütle ve enerji üzerindeki görüşleri değiştirmiştir. Annus Mirabilis, İngilizcede Miracle Year veya Almancada Wunderjahr olarak adlandırılır ve mucize yıl anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Jan Zaanen</span>

Jan Zaanen, Hollandalı teorik fizikçidir. Leiden Üniversitesi'nde teorik fizik profesörü olarak görev yapmaktadır. Daha çok, güçlü korelasyonlu malzemede elektronlarla kuantum fiziğinin anlaşılmasına ve yüksek sıcaklık süperiletkenliği konularına yaptığı katkılarla tanınır. Zaanen'in çalışma alanları, elektronlar, spinler ve atomlar gibi sıradan bileşenlerden oluşan sistemlerde gerçekleşen kolektif kuantum fenomenlerinin yeni biçimlerinin araştırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Vigier</span> Fransız fizikçi (1920 – 2004)

Jean-Pierre Vigier, fiziğin temelleri, özellikle kuantum fiziğinin stokastik yorumu üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir Fransız teorik fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">John Zeleny</span> Amerikalı fizikçi

John Zeleny, Çek asıllı Amerikalı fizikçi. Özellikle; elektro-eğirme, elektro-püskürtme, iyon hareketliliği, gazlar yoluyla elektrik iletimi, elektrostatik potansiyel yüzeylerini tanımlayan çalışmaları ve Zeleny elektroskobu ile tanınır. Bu çalışmalar alanında öncü olarak tanımlanmaktadır.