İçeriğe atla

John Styles

John Styles
Doğum17 Mart 1782
Thrandeston
Ölüm22 Haziran 1849 (67 yaşında)
Kennington
MeslekCemaat bakanı ve yazar

John Styles (d. 17 Mart 1782 - ö. 22 Haziran 1849), İngiliz Cemaati bakanı ve hayvan hakları yazarıydı.

Biyografi

Styles, Hoxton College'da eğitim gördü.[1] 20 yaşını doldurmadan Wight Adası, Newport'ta bakanlığa girdi. Kariyeri boyunca Brighton, Brixton, Clapham ve Foleshill'de bağımsız kiliselerin papazlığını yaptı . 1844'te Aberdeen Üniversitesi tarafından İlahiyat Doktorası ile ödüllendirildi.

1837'de, Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği (Society for the Prevention of Cruelty to Animals) (SPCA), hayvanlara karşı daha fazla iyiliği teşvik eden bir makale yarışması düzenledi[2][3][4] Styles, hayvan hakları üzerine erken bir çalışma olan The Animal Creation: Its Claims on Our Humanity Stated and Enforced adlı makalesi ile yarışmayı kazandı.

Styles, İncil'deki Hristiyan ilkelerine dayanarak, hayvanların insanlar gibi acı çektiklerini ve Tanrı'nın insanlara hayvanlar üzerinde egemenlik verdiği için onlara iyilik ve merhamet göstermeleri gerektiğini savundu.[3][4] Tarihçi Anna Feuerstein, "Styles, insanları bir çobanla karşılaştırır ve hayvan refahını pastoral güç olarak konumlandırır" dedi. Kitap, The Herald of Peace ve The Monthly Review'da olumlu olarak değerlendirildi.[5][6]

Styles, her türlü avlanma ve dirilişe karşı çıktı.[2][3] Vejetaryen değildi, ancak et yemenin lüksünü eleştiriyordu. Tarihçi Rod Preece, 1798 tarihli Thomas Young'ın An Essay on Humanity to Animals'dan intihal ettiği Styles'ın ve SPCA jürisinin bunu fark etmediğini öne sürdü.

22 Haziran 1849'da Kennington'da öldü.

Seçilmiş Yayınlar

Ayrıca bakınız

  • John Baxter

Kaynakça

  1. ^ The Characteristics and Dying Testimony of Peter: A Discourse Occasioned by the Death of Rev. John Styles, D. D. By John Sibree. The Baptist Magazine. Volume 41, 1849. p. 561
  2. ^ a b Preece, Rod. (2011). Animal Sensibility and Inclusive Justice in the Age of Bernard Shaw. UBC Press. p. 98. 978-0-7748-2109-4
  3. ^ a b c Preece, John. (2017). John Styles. In Awe for the Tiger, Love for the Lamb: A Chronicle of Sensibility to Animals. Routledge. 978-0-415-94363-5
  4. ^ a b Feuerstein, Anna. (2019). The Political Lives of Victorian Animals: Liberal Creatures in Literature and Culture. Cambridge University Press. pp. 63-64. 978-1-108-49296-6
  5. ^ "The Animal Creation: Its Claims on our Humanity Stated and Enforced. By the Rev. John Styles D.D." The Herald of Peace. 1: 331-333. 1839. 
  6. ^ "The Animal Creation: Its Claims on our Humanity Stated and Enforced. By the Rev. John Styles D.D." The Monthly Review. 149: 145-146. 1839. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">John Carew Eccles</span> araştırmacı

Sir John Carew Eccles, Avustralyalı nörofizyolog. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü sinapslar üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle kazanmıştır. Aynı yıl ödülü Andrew Huxley ve Alan Lloyd Hodgkin ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">The Humane Society of the United States</span>

The Humane Society of the United States (HSUS), dünya genelinde hayvan haklarını savunan Washington merkezli kâr amacı gütmeyen kuruluş.

<span class="mw-page-title-main">Gary L. Francione</span> Amerikalı hukukçu

Gary Lawrence Francione hukuk alanında çalışan Amerikalı akademisyen. Francione, Newark'ta bulunan Rutgers Hukuk Okulu'nda seçkin profesör unvanını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yaban hayvanı ızdırabı</span>

Yaban hayvanı ızdırabı, insan kontrolünde olmayan hayvanların hastalık, yaralanma, parazitizm, açlık, susuzluk, anormal hava koşulları, doğal felaketler ve diğer hayvanlar tarafından öldürülmeleri sonucu yaşadıkları acıya denir. Yaban hayvanı ızdırabı, tarih boyunca din felsefesi alanı içinde kötülüğe örnek olarak tartışılmıştır. Yakın zamanda bir grup akademisyen problemin boyutunu seküler açıdan, insanların önlemek için çaba sarf edebilecekleri bir ahlaki mesele olarak ele almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Crowe</span>

Henry Crowe İngiliz papaz ve ilk hayvan hakları yazarıydı.

John Hildrop, İngiliz din adamı ve yazardır. Hildrop, hayvan hakları konusundaki en eski çalışmalardan birini yazmıştı.

<span class="mw-page-title-main">William Hamilton Drummond</span> İrlandalı şair ve yazar

William Hamilton Drummond, D.D. İrlandalı şair, hayvan hakları yazarı ve tartışmacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Laurids Smith</span>

Laurids Smith Danimarkalı bir din adamı, filozof ve erken dönem hayvan hakları yazarıdır. Smith, İskandinavya'nın hayvanlara insani muamelenin bilinen ilk savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Lewis Gompertz</span>

Lewis Gompertz İngiliz bir yazar ve mucit, ilk hayvan hakları ve veganlık savunucularındandır. 1824 yılının Haziran ayında kurulan İngiliz Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği (RSPCA, Society for the Prevention of Cruelty to Animals) kurucu üyelerinden birisidir. Matematikçi ve aktüer Benjamin Gompertz'in ve şair Isaac Gompertz'in küçük kardeşidir.

<i>The Ghosts in Our Machine</i>

The Ghosts in Our Machine, Liz Marshall'ın yazıp yönetmenliğini yaptığı 2013 yılı Kanada yapımı belgesel filmdir. Film, foto muhabiri ve hayvan hakları aktivisti Jo-Anne McArthur'un kürk çiftliklerindeki ve Farm Sanctuary'deki diğer yerlerin yanı sıra hayvanları fotoğraflamasını ve çalışmalarını yayınlamaya çalışmasını anlatmaktadır. Film bir bütün olarak hayvan hakları için bir savunma olarak tasarlanmıştır.

Johann Friedrich Ludwig Volckmann Alman bir ilahiyatçı, avukat ve hayvan hakları yazarıdır.

Hayvan hakları hareketi kavramı bazen hayvan özgürlüğü, hayvan kişiliği veya hayvan savunuculuğu hareketi olarak da adlandırılır. insan ve insan olmayan hayvanlar arasında çizilen katı ahlaki ve hukuki ayrıma son veren, hayvanların mülk statüsünde görülmelerine ve hayvan deneyleri gibi araştırmalarda, gıda, giyim ve sirk-yunus parkı gibi eğlence endüstrilerinde kullanılmalarına son vermeyi amaçlayan sosyal bir harekettir.

Humphrey Primatt, İngiliz din adamı ve hayvan hakları yazarıydı. Primatt, "hayvan hakları kavramının geliştirilmesinde en önemli figürlerden biri" olarak tanımlanmıştır.

Hayvan hakları savunucuları ve hayvan özgürlüğü aktivistleri, duyarlı bireylerin insan olmayan hayvanların acıdan kaçınma gibi en temel ihtiyaçlarını, yalnızca tür üyeliği temelinde reddetmenin, ırkçılık veya cinsiyetçiliğe benzer bir ayrımcılık biçimi olduğu görüşündedir. Birçok hayvan hakları savunucusu, hayvanların, menfaatleri yasal korumayı hak eden ahlaki topluluğun bireyleri ve üyeleri olarak görülmesi gerektiğini savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Charles R. Magel</span>

Charles Russell Magel, Amerikalı filozof, hayvan hakları aktivisti ve bibliyograftır. Moorhead Eyalet Üniversitesinde Fahri Felsefe ve Etik profesörüydü.

John Lawrence, hayvanlara etik muamelenin erken bir savunucusu olarak tanınan, politik ve tarımsal konularda yazılar yazan bir İngiliz yazardır.

Terk edilen evcil hayvanlar, sahiplerinin sokağa atarak, onları boş araziye bırakarak veya bir barınağa vererek bilmeden veya kasıtlı olarak terk ettiği hayvanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Hayvansal ürün</span>

Hayvansal ürün, bir hayvanın vücudundan elde edilen herhangi bir malzemedir. Örnekler, yağ, et, kan, süt, yumurta ve bunların yanında kurutulmuş balık mesanesi ve peynir mayası gibi daha az bilinen ürünlerdir.

21. yüzyıldaki hayvan refahı ve hayvan hakları tartışmaları antik döneme kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antrozooloji</span> insan ve insan olmayan hayvanlar arasındaki etkileşimlerin ve ilişkilerin incelenmesi

Antrozooloji, insan-insan-olmayan-hayvan çalışmaları (HAS) olarak da bilinen etnobiyolojinin insanlarla diğer hayvanlar arasındaki etkileşimlerle ilgilenen alt kümesidir. Antropoloji, etnoloji, tıp, psikoloji, sosyal hizmet, Veteriner tıp ve zooloji gibi diğer disiplinler ile örtüşen disiplinler arası bir alandır. Antrozoolojik araştırmaların ana odak noktalarından biri, insan-hayvan ilişkilerinin her iki taraf üzerindeki olumlu etkilerinin ölçülmesi ve bunların etkileşimlerinin incelenmesidir. Antropoloji, sosyoloji, biyoloji, tarih ve felsefe gibi alanlardan akademisyenleri içerir.