İçeriğe atla

John Stewart Bell

John Stewart Bell
John Stewart Bell, CERN, Haziran 1982
DoğumJohn Stewart Bell
28 Temmuz 1928(1928-07-28)
Belfast, Kuzey İrlanda, UK
Ölüm1 Ekim 1990 (62 yaşında)
Cenevre, İsviçre
Mezun olduğu okul(lar)Queen's University of Belfast (B.Sc.)
University of Birmingham (Ph.D.)
Tanınma nedeniBell teoremi
Bell durumu
Bell uzaygemisi paradoksu
Bell-Kochen-Specker teoremi
Adler–Bell–Jackiw anomalisi
Chiral anomalisi
CPT simetrisi
Süperdeterminizm
Kuantum dolanıklık
ÖdüllerHeineman Prize (1989)
Hughes Medal (1989)
Paul Dirac Medal and Prize (1988)
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarAtomic Energy Research Establishment
CERN, Stanford University
Tezi. Time reversal in field theory, ii. Some functional methods in field theory. (1956)
Doktora
danışmanı
Rudolph E. Peierls
Akademik danışmanlarıPaul Taunton Matthews[1]:137

John Stewart Bell FRS[2] (28 Haziran 1928 - 1 Ekim 1990). Kuzey İrlandalı fizikçi ve Bell teoremi olarak bilinen, gizli değişken teorilere ilişkin kuantum fiziğinde önemli bir teoremin yaratıcısıdır.[3][4][5][6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Whitaker, Andrew (2016). John Stewart Bell and Twentieth-Century Physics: Vision and Integrity. Oxford: Oxford University Press. doi:10.1093/acprof:oso/9780198742999.001.0001. ISBN 978-0198742999. OCLC 960219296. 17 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2022. 
  2. ^ Burke, Philip G.; Percival, Ian C. (1999). "John Stewart Bell. 28 July 1928 - 1 October 1990: Elected F.R.S. 1972". Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society. 45: 1-17. doi:10.1098/rsbm.1999.0001. JSTOR 770260. 
  3. ^ Shimony, Abner; Telegdi, Valentine; Veltman, Martinus (1991). "John S. Bell". Physics Today. 44 (8): 82-86. Bibcode:1991PhT....44h..82S. doi:10.1063/1.2810223Özgürce erişilebilir. 
  4. ^ O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "John Stewart Bell", MacTutor Matematik Tarihi arşivi 
  5. ^ Whitaker, Andrew (1998). "John Bell and the most profound discovery of science". Physics World. 11 (12): 29-34. doi:10.1088/2058-7058/11/12/24. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2022. 
  6. ^ Stapp, Henry P. (1975). "Bell's Theorem and World Process". Il Nuovo Cimento B. 29 (2): 270-276. Bibcode:1975NCimB..29..270S. doi:10.1007/BF02728310. 8 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Genel görelilik</span> kütle-zaman ilişkisini tanımlayan teori

Genel görelilik teorisi, 1915'te Albert Einstein tarafından yayımlanan, kütleçekimin geometrik teorisidir ve modern fizikte kütle çekiminin güncel açıklamasıdır. Genel görelilik, özel göreliliği ve Newton'un evrensel çekim yasasını genelleştirerek, yerçekimin uzay ve zamanın veya dört boyutlu uzayzamanın geometrik bir özelliği olarak birleşik bir tanımını sağlar. Özellikle uzayzaman eğriliğine maruz kalmış maddenin ve radyasyonun, enerjisi ve momentumuyla doğrudan ilişkilidir. Bu ilişki, kısmi bir diferansiyel denklemler sistemi olan Einstein alan denklemleriyle belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Elektron</span> Temel elektrik yüküne sahip atomaltı parçacık

Elektron, eksi bir temel elektrik yüküne sahip bir atomaltı parçacıktır. Lepton parçacık ailesinin ilk nesline aittir ve bileşenleri ya da bilinen bir alt yapıları olmadığından genellikle temel parçacıklar olarak düşünülürler. Kütleleri, protonların yaklaşık olarak 1/1836'sı kadardır. Kuantum mekaniği özellikleri arasında, indirgenmiş Planck sabiti (ħ) biriminde ifade edilen, yarım tam sayı değerinde içsel bir açısal momentum (spin) vardır. Fermiyon olmasından ötürü, Pauli dışarlama ilkesi gereğince iki elektron aynı kuantum durumunda bulunamaz. Temel parçacıkların tamamı gibi hem parçacık hem dalga özelliklerini gösterir ve bu sayede diğer parçacıklarla çarpışabilir ya da kırınabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Henri Poincaré</span> Fransız matematikçi ve fizikçi

Jules Henri Poincare Fransız matematikçi, teorik fizikçi, mühendis ve bilim felsefecisiydi. Yaşamı boyunca var olduğu şekliyle disiplinin tüm alanlarında mükemmel olduğundan, genellikle bir bilge ve matematikte "Son Evrenselci " olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Wiles</span>

Sir Andrew John Wiles,, , İngiliz matematikçi. Oxford Üniversitesi'nde Royal Society araştırma profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Steven Weinberg</span> Amerikalı teorik fizikçi (1933 – 2021)

Steven Weinberg Amerikalı teorik fizikçi. 1979'da Abdus Salam ve Sheldon Glashow ile birlikte zayıf etkileşim ile elektromanyetik etkileşimin birleştirilmesine ve temel parçacıklar arasındaki elektromanyetik etkileşime katkılarından dolayı Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür

<span class="mw-page-title-main">Brian Josephson</span>

Brian David Josephson, Galli teorik fizikçi ve Cambridge Üniversitesi’nden emekli olmuş fizik profesörüdür. En iyi bilindiği çalışmaları süper iletkenlik ve kuantum tünellemedir. 1962 yılında 22 yaşında doktorasını yaparken Cambridge’te yaptığı Josephson etkisi öngörüsü için 1973 yılında Nobel Fizik Ödülü aldı. Josephson Gallerli olup da Nobel Fizik Ödülü alan tek kişidir. Ödülü fizikçiler Leo Esaki ve Ivar Giaever ile paylaştı.

Michael Boris Green FRS, sicim kuramının öncülerinden olan Britanyalı fizikçi. Cambridge Üniversitesi'nde uygulamalı matematik ve teorik fizik bölümünde profesör ve Clare Hall ileri araştırmalar kolejinin üyesidir. 1 Kasım 2009'da Stephen Hawking'den Lucasian Matematik Profesörlüğü kürsüsünü devralmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Pople</span> İngiliz teorik kimyacı

John Anthony Pople, İngiliz matematikçi ve kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Phoebe (uydu)</span> Satürnün uydusu

Phoebe, ortalama çapı 213 km (132 mi) olan düzensiz bir Satürn uydusu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Bell'in Uzay Gemisi Paradoksu</span>

Bell'in uzay gemisi paradoksu özel görelilikte bir düşünce deneyidir. Bu deney ilk olarak E. Dewan ve M. Beran tarafından 1959 yılında tasarlanmıştır ve J. S. Bell geliştirilmiş halini deneye dahil edince geniş ölçüde tanınır hale gelmiştir. Hassas bir ip veya tel iki uzay gemisini birbirine bağlar. Her iki uzay gemisi, eylemsiz çerçeve olarak belirlenen S’ye göre ölçüldüğünde eşit olarak ve aynı anda ivmelenmeye başlarlar, böylece S’deki tüm zamanlarda aynı hıza sahip olurlar. Bu nedenle, uzay gemileri aynı uzunluk daralmasına bağlı kalırlar. Böylece tüm sistemin S referansında başlangıçlardaki uzunluklarına göre eşit olarak daraldığı görülür. Bu nedenle, ilk bakışta, telin ivmelenme boyunca kırılmaması beklenir.

Kaon veya diğer adıyla K mezonu, gariplik olarak adlandırılan kuantum sayısı farklarıyla ayrılan dört farklı mezonun her biridir. Kuark modeline göre bir garip kuark ile bir üst ya da alt kuark arasında gerçekleşen bağ durumu ile meydana gelmektedirler. 1947'de, George Rochester ve Clifford Charles Butler tarafından keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tracheophyta</span> bitki kladı

Damarlı bitkiler aynı zamanda tracheophytes olarak bilinen, yaklaşık 300.000 bitki türünü içeren geniş bir bitki grubudur. Damarlı bitkiler arasında Lycopodiopsida, atkuyruğu, eğrelti, açık tohumlular ve çiçekli bitkiler bulunmaktadır. Bu grup için önerilen isimler arasında Tracheophyta, Tracheobionta ve Equisetopsida sensu lato bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Pendry</span>

Sir John Pendry, İngiliz fizikçi. Imperial College London'da teorik katı hâl fiziği anabilim dalında profesörlük yapan Pendry, metamalzemeler ve perdeleme teorileri üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınmaktadır. 2004 yılında Sir unvanını alan fizikçi, 2014 yılında nano-optik alanına olan katkılarından dolayı Norveç Bilimler Akademisi tarafından Kavli Nanobilim Ödülü'ne layık görülmüştür.

Bu, 2001 yılında seçilen Royal Society üyelerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anne Cutler</span>

Elizabeth Anne Cutler "FRS" "FBA", Avustralyalı psikodilbilimci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">E. J. Bowen</span>

Edmund ("Ted") John Bowen FRS İngiliz fiziksel kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">John Maynard Smith</span>

John Maynard Smith, İngiliz evrimsel biyolog ve genetikçiydi. Aslen II. Dünya Savaşı sırasında havacılık mühendisliği yapan Maynard Smith, tanınmış biyolog J.B.S. Haldane danışmanlığında genetik alanında ikinci derecesini aldı. Maynard Smith, George R. Price ile birlikte oyun teorisinin evrime uygulanmasında etkili oldu. Cinsiyetin evrimi ve sinyal teorisi gibi diğer problemler üzerine teoriler geliştirdi.

Dennis William Siahou Sciama,, İngiliz fizikçi. II. Dünya Savaşı'nın ardından Birleşik Krallık'ta fiziğin gelişiminde kayda değer rol oynayan kişilerden biri olarak kabul edilmektedir. Sciama, aralarında Stephen Hawking, Martin Rees ve David Deutsch'un da bulunduğu birçok kozmoloğun doktora danışmanlığını üstlenmiştir.

Bell teoremi fizikteki birbiriyle yakından ilişkili birkaç sonucu kapsayan bir terimdir ve bu sonuçların tümü kuantum mekaniği'nin, ölçümün doğası hakkında bazı temel varsayımların olduğu yerel gizli değişken teorileri ile uyumsuz olduğunu belirler. Buradaki "yerel", yerellik ilkesini, bir parçacığın yalnızca yakın çevresinden etkilenebileceği ve fiziksel alanların aracılık ettiği etkileşimlerin ışık hızından daha hızlı yayılamayacağı fikrini ifade eder. "Gizli değişkenler", kuantum teorisine dahil olmayan ancak yine de deneylerin sonucunu etkileyen kuantum parçacıklarının varsayılan özellikleridir. Bu sonuç ailesine adını veren fizikçi John Stewart Bell'in sözleriyle, "Eğer gizli değişkenli bir teori yerel ise, kuantum mekaniği ile uyuşmaz ve eğer kuantum mekaniği ile uyuşursa, yerel olmaz."

<span class="mw-page-title-main">Ian Stewart (matematikçi)</span> İngiliz matematikçi, matematik tarihçisi ve popüler bilim / bilim-kurgu kitapları yazarı

Ian Nicholas Stewart, İngiliz matematikçi ve popüler bilim ile bilimkurgu kitapları yazarıdır. Kendisi İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nde Emeritus Matematik Profesörüdür.