İçeriğe atla

John Rutledge

John Rutledge
Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı
Görev süresi
12 Ağustos 1795[1] - 28 Aralık 1795
Yerine geldiğiJohn Jay
Yerine gelenOliver Ellsworth
Kişisel bilgiler
Doğum 17 Eylül 1739(1739-09-17)
Charleston, Britanya Amerikası
Ölüm 21 Haziran 1800 (60 yaşında)
Charleston, Güney Karolina, ABD
Partisi Federalist
Evlilik(ler) Elizabeth Grimké (e.1763 - ö.1792)
Çocuk(lar) 10
İmzası

John Rutledge (17 Eylül 1739 - 21 Haziran 1800), Amerikalı hukukçu ve siyasetçi. Amerika Birleşik Devletleri Kurucu Babası. Yüksek Mahkeme yargıcı ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ikinci baş yargıcı olarak görev yaptı. Ayrıca, Bağımsızlık Bildirgesi'nin imzalanmasının ardından Güney Karolina eyaletinin ilk valisi olarak görev yaptı.

Hayatı ve Kariyeri

Güney Carolina'nın Charleston kentinde doğan Rutledge, Londra Şehri'ndeki Middle Temple'da okuduktan sonra hukuk kariyerine başladı. Bağımsızlık Bildirgesi'ni imzalayan Edward Rutledge'ın ağabeyiydi. Rutledge, Büyük Britanya Parlamentosu tarafından On Üç Koloniye uygulanan vergileri protesto eden Damga Yasası Kongresi'nde delege olarak görev yaptı. Ayrıca, Güney Carolina valisi olarak seçilmeden önce Kıta Birliği'ni imzaladığı Kıta Kongresi'nde delege olarak görev yaptı. Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın büyük bölümünde vali olarak görev yaptı.

Kısa bir süre Kongre'ye döndükten sonra Rutledge, Güney Carolina Kançılarya Mahkemesi'ne atandı. Amerika Birleşik Devletleri Anayasasını yazan 1787 Philadelphia Konvansiyonu'nun delegesiydi. Kongre sırasında Anayasanın ilk tam taslağını hazırlayan Ayrıntı Komitesi'nin başkanlığını yaptı. Ertesi yıl Anayasanın onaylanması için Güney Carolina kongresine de katıldı.

1789'da Başkan George Washington, Rutledge'ı Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesinin ilk üyelerinden biri olarak atadı. Rutledge, 1791'de Yüksek Mahkeme'den ayrıldı. Haziran 1795'te John Jay'in istifasının ardından bu kez baş yargıç olarak Yüksek Mahkeme'ye döndü. Senato Aralık 1795'te yeniden toplandığında Rutledge'ın adaylığını 10-14 oyla reddetti. Rutledge kısa bir süre sonra görevinden istifa etti ve 1800'deki ölümüne kadar kamu görevinden çekildi. Herhangi bir baş yargıç arasında en kısa görev süresi rekorunu elinde tutmaktadır. John Rutledge'in adaylığı Senato tarafından reddedilen ilk Yüksek Mahkeme adaylığıydı.

Kaynakça

  1. ^ "Justices 1789 to Present". Washington, D.C.: Supreme Court of the United States. 15 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">James Monroe</span> 5. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1817–1825)

James Monroe, Amerikalı diplomat ve siyasetçi. Demokratik-Cumhuriyetçi Parti'den, 5. ABD başkanı seçilmiştir. 1817 - 1825 yılları arasında başkanlık yapmıştır. Monroe doktrini ile tanınır. 'Amerika Amerikalılarındır' deyişi ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Jefferson</span> 3. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1801–1809)

Thomas Jefferson, Amerika Birleşik Devletleri'nin üçüncü başkanı. 1801-1809 tarihleri arasında başkanlık görevini sürdürdü. Eski Virginia valisidir. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin asıl yazarı olması ve ABD'deki Cumhuriyetçilik akımının ideallerini savunması ve yayması nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucu babaları arasında en etkili olanlarından biri olarak kabul edilir. Jefferson, Amerika'yı hep Cumhuriyetçiliği savunan ve İngiliz İmparatorluğu'nun emperyalizmine karşı gelen büyük bir Özgürlük İmparatorluğu'nun ardındaki güç olarak tahayyül etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Bağımsızlık Bildirisi</span> Amerikanın Britanyadan ayrılığını açıklayan bildirge

Amerikan Bağımsızlık Bildirisi, Amerika Birleşik Devletleri'ni kuran belgedir. Belge, 4 Temmuz 1776'da Philadelphia'daki daha sonra "Independence Hall" adı verilen Pennsylvania Eyalet Evi'ndeki İkinci Kıta Kongresi'nde kabul edildi. Bildiri, dünyaya On Üç Koloni'nin neden artık Britanya sömürgesi değil de bağımsız egemen eyalet olarak görüldüğünü açıklamakta.

<span class="mw-page-title-main">John Adams</span> 2. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1797–1801)

John Adams, 1797'den 1801'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin 2. başkanı olarak görev yapan, Amerikalı devlet adamı, avukat, diplomat, yazar ve ABD'nin kurucu babalarındandır. ABD'nin ilk başkan yardımcısı olması ile de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Senatosu</span> ABD Kongresinin üst kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu veya yaygın ismiyle Birleşik Devletler Senatosu, Temsilciler Meclisi ile birlikte Birleşik Devletler Kongresini oluşturan iki yasama organından biridir. Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinin her birinden seçilen 2 senatörden oluşan 100 üyesi bulunur. Amerika Birleşik Devletleri Senatosunun üçte biri her 2 yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Her senatörün bir sonraki seçime kadar olan görev süresi 6 yıldır.

John Adams, HBO yapımı bir mini dizidir. Kirk Ellis tarafından Amerikalı tarihçi David McCullough'un John Adams isimli kitabından uyarlanmıştır. İlk kez 16 Mart 2008'de HBO'da gösterilmiş, 20 Nisan 2008'de ise ekranlara veda etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Kıta Kongresi</span>

İkinci Kıta Kongresi, On Üç Koloni'den delegelerin yer aldığı ve Philadelphia'da 1775 yazında Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın başlangıcının ardından toplanan kongredir. Philadelphia'da 5 Eylül 1774 ile 26 Ekim 1774 tarihleri arasında toplanan Birinci Kıta Kongresi'ni takip etmiştir. Kongre sırasında sömürgelerin yürüttüğü savaş idare edilmiş ve 4 Temmuz 1776'da Amerikan Bağımsızlık Bildirisi'nin yayınlanmasıyla adım adım bağımsızlığa yönelim gerçekleşmiştir. Ordu yönetmesi, strateji belirlemesi, diplomat ataması ve resmî antlaşmalar imzalamasıyla kongre de facto olarak ulusal hükûmet görevi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> ABDnin 45. başkanını belirleyen seçim

2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, 8 Kasım 2016 tarihinde yapılmıştır. ABD tarihindeki 58. başkanlık seçimleri olan bu seçimlerin yapıldığı sırada ABD başkanı olarak görev yapmakta olan Barack Obama ABD yasalarına göre bu göreve üst üste iki dönem seçilmiş olduğu için üçüncü kez aday olamamıştır. 2016 yılı boyunca partilerin kendi içlerinde her eyalette ayrı ayrı yaptıkları ön seçimlerin sonucu olarak Demokratik Parti'nin adayı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump, Liberteryen Parti'nin adayı Gary Johnson ve Yeşil Parti'nin adayı Jill Stein olarak belirlenmiştir. Bu adayların birbirlerine karşı yarıştıkları genel seçimlerde toplam oy sayısı bakımından Hillary Clinton'a göre daha az oy almasına karşılık, seçiciler kurulunda 304-227 üstünlük sağlayan Donald Trump seçimi kazanmış, 20 Ocak 2017 günü yemin ederek 45. ABD başkanı olarak göreve başlamıştır.

Amerikan Federal Yargı Sistemi federal hükûmetinin çalışmasını sağlayan Amerika Birleşik Devletleri Anayasası ve yasalara göre düzenlenmiş olan Amerikan devlet yönetiminin üç eşit güçteki kuvvetinden biridir. Amerikan Anayasasının üçüncü maddesi bir Yüksek Mahkeme'nin kurulması şartını getirmiştir ve Kongre'nin diğer federal mahkemeler kurmasına izin verir ve onların yargılama konularını sınırlandırabilir. Anayasanın III. maddesine göre Federal yargıçlar, Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından Amerika Birleşik Devletleri Senatosunun onayıyla kendileri istifa edinceye, yargılanmaya maruz kalıncaya ve mahkûm oluncaya, emekli oluncaya veya ölünceye kadar hizmet üzere Yüksek Mahkeme'ye atanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki en yüksek mahkeme

Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi, en üst düzey temyiz mahkemesi ve kararlarıyla ABD Anayasası'nı yorumlayan organ. Açılan davalar çerçevesinde devletin ulusa, eyaletin eyalete ve hükûmetin yurttaşa karşı yetkilerinin sınırlarını belirler.

<span class="mw-page-title-main">Kıta Ordusu</span> Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında sömürge ordusu

Kıta Ordusu, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan eski Britanya kolonilerinin Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nı başlatmasının ardından, İkinci Kıta Kongresi tarafından kurulan ordudur. 14 Haziran 1775 tarihinde Kongre kararı ile kurulan Kıta Ordusu, On Üç Koloni'nin askeri çabalarını Büyük Britanya yönetimine karşı başkaldırılarında koordine etmek için oluşturuldu. Kıta Ordusu, eyaletlerin bireysel kontrolü altında kalan veya başka şekilde bağımsız olan yerel milisler ve gönüllü birlikler tarafından desteklendi. General George Washington, savaş boyunca ordunun baş komutanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">James Iredell</span>

James Iredell ABD Yüksek Mahkemesi'nin ilk yargıçlarından birisiydi. Başkan George Washington tarafından 1790 yılında atandı, 1799 yılına kadar hizmet etti. Oğlu, James Iredell Jr., Kuzey Carolina valisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan milliyetçiliği</span> Amerikada ortak kimlik anlayışını destekleyen bir çeşit milliyetcilik

Amerikan milliyetçiliği, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan bir sivil milliyetçilik, kültürel milliyetçilik, ekonomik milliyetçilik veya etnik milliyetçilik biçimidir. Amerikalılar'in bir millet olduğunu ve Amerikalıların kültürel bütünlüğünü desteklediğini iddia eden milliyetçiliktir. Genel anlamda, Amerikalı kültürüne, diline ve tarihine duyulan sevgiden ve ABD ile Amerikalılar halkından kaynaklı gurur duygusundan esinlenen siyasi ve sosyal hareketler ve düşünceler içerir. Amerikan milliyetçileri genellikle kendilerini Britanyalıdan ziyade ağırlıklı olarak Amerikalılar olarak görüyorlar.

<span class="mw-page-title-main">1796 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span>

1796 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni başkanını belirlemek için yapılmış 3. seçimdir. Aynı zamanda tartışmalı geçen ilk başkanlık seçimidir. Görevdeki başkan yardımcısı John Adams, Seçiciler Kurulunun 276 oyunun 71'ini alarak Amerika Birleşik Devletleri'nin 2. Başkanı seçilmiştir. Başkan yardımcısı ise Adams'ın ardından en çok oyu alan aday Thomas Jefferson olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin Kurucu Babaları</span>

Birleşik Devletler'in Kurucu Babaları veya sadece Kurucu Babalar veya Kurucular, On Üç Koloni'yi birleştiren, Büyük Britanya'dan bağımsızlık için savaşa öncülük eden ve yeni Amerika Birleşik Devletleri için bir hükûmet çerçevesi oluşturan bir grup Amerikan lideridir.

<span class="mw-page-title-main">James F. Byrnes</span> Amerikalı siyasetçi (1882 – 1972)

James Francis Byrnes, Güney Karolina eyaletinden Amerikalı yargıç ve politikacıdır. Demokrat Parti'nin bir üyesi olan Byrnes, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinde, yürütme kolunda ve Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesinde görev yaptı. Aynı zamanda Güney Carolina'nın 104. valisi idi ve onu Amerikan federal hükûmetinin her üç şubesinin en üst kademelerinde görev yaparken aynı zamanda eyalet hükûmetinde de faal olan çok az sayıda politikacıdan biri yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı</span>

Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi'nin baş yargıcı ve Federal Yargı'nın en yüksek rütbeli subayıdır.

Konfederasyon Dönemi, 1780'lerde Amerikan Devrimi'nden sonra ve Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın onaylanmasından önceki Amerika Birleşik Devletleri tarihinin dönemiydi. 1781'de Amerika Birleşik Devletleri Konfederasyon Maddelerini'nin onaylanmasının ardından Amerikan Devrim Savaşı'ndaki İngiliz ve Amerikan güçleri arasındaki son büyük kara savaşı olan Yorktown Savaşı'nda galip geldi. Amerika'nın bağımsızlığı, 1783 Paris Antlaşması'nın imzalanmasıyla doğrulandı. Acemi Amerika Birleşik Devletleri, birçoğu güçlü bir ulusal hükûmet ve birleşik siyasi kültür eksikliğinden kaynaklanan çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Dönem, yeni, daha güçlü bir ulusal hükûmet kuran Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın onaylanmasının ardından 1789'da sona erdi. Bağımsızlığın ilanından sonra aylar boyunca bir takım gerilemelerle karşılaşan Amerikalıların sebatlı davranışları sonuçta onlara başarı getirdi. Ağustos 1776'da New York'un Long Island bölgesinde yer alan çatışmada zor durumda kalan Washington, başarılı bir geri çekilme harekâtı gerçekleştirdi ve birliklerini küçük sandallar içinde Brooklyn'den Manhattan kıyılarına geçirdi. İngiliz Generali William Howe iki kez tereddüt etti ve Amerikalıların kaçmalarına izin verdi. Howe, buna karşılık, Kasım ayında, Manhattan Adası'ndaki Washington Kalesi'ni ele geçirdi. New York kenti savaşın sonuna kadar İngilizlerin elinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Thomas McKean</span> Amerikalı siyasetçi (1734 – 1817)

Thomas McKean Amerikalı bir avukat, politikacı ve Amerika Birleşik Devletleri Kurucu Babası. Amerikan Devrimi sırasında Philadelphia'daki Kıta Kongresi'nde Delaware delegesi olarak yer aldı ve burada Kıta Birliği, Bağımsızlık Bildirgesi ve Konfederasyon Maddelerini imzaladı. McKean Kıta Kongresi Başkanlığı görevini üstlendi.