İçeriğe atla

John Ruskin

John Ruskin
Doğum8 Şubat 1819
Brunswick Square, Londra, İngiltere
Ölüm20 Ocak 1900 (80 yaşında)
Brantwood, Coniston, İngiltere
MeslekYazar, şair, sanat ve toplum eleştirmeni
Vatandaşlıkİngiliz

John Ruskin (8 Şubat 1819 - 20 Ocak 1900) XIX. yüzyılda yaşamış İngiliz yazar, şair, sanat ve toplum eleştirmenidir.

Londra'da doğmuş güney Londra'da yetişmiş sonradan adı Allied Domecq olan şarap ithalatçısı şirketin kurucusu olan John James Ruskin'nin oğludur. Evde eğitim almıştır.

Türkçeye çevrilen eserleri

Susamlar ve Zambaklar isimli eseri Türkçeye kazandırılmıştır.[1]Cemil Meriç, Proust'un Fransızca tercümesinden Ruskin'in Susamlar ve Zambaklar kitabından bazı bölümleri Türkçeleştirmiş ve Bu Ülke'de alıntılamıştır.

İngiliz hodgâmdır, heyecansızdır. Bir millet değil, bir yığın. Yığını kolayca kandırabilirsiniz, duyguları hiçbir temele dayanmaz. Yığın düşünmez, mâruz kalır. Nezleye yakalanır gibi tutulur bir fikre. Ateşi yükselince aslanlaşır, nöbet geçince her mukaddesi unutuverir. Büyük bir milletin duyguları ölçülü, düzenli, devamlıdır.
Bir aydın dil bilmese de olur, çok kitap okumasına da ihtiyaç yok. Yeter ki ana dilini gerçekten bilsin. Kelimeleri şecereleriyle tanısın. Asıl olanları âdilerinden ayırsın. Karanlık kelimeler vardır, arılar gibi vızıldayan kelimeler. Taşıdıkları hiçbir düşünce yoktur, kimse tarafından anlaşılmazlar. Ama yine de herkesin ağzındadırlar. Onlar için yaşanır, onlar için ölünür: Hayalimizin rengine bürünürler. Göremeyiz onları, pusudadırlar. Ve bir atılışta parçalar bizi. Dilimizin her kelimesi başka bir dilden gelmiştir. Nice ülkeler dolaşmıştır bize gelinceye kadar. Ciddi olarak okumak isteyen Yunan alfabesini öğrenmeli (Ruskin İngilizlere söylüyor bunu). Her dilden lügatlar bulunmalı kütüphanemizde. Okuduğunuz metinde hiçbir karanlık kelime kalmamalı.
Felaketimizin kaynağı kültür yokluğu. Bizi helâk eden ne ahlâksızlık, ne bencillik, ne kafamızın ağır işlemesi. Bir öğrenci kayıtsızlığı içindeyiz. Hoca tanımadığımız için yardım görmemize imkân yok.
Meclisten tahıl için kanunlar geçirdiniz. Şimdi başka bir tahıl söz konusu. Daha nefis, daha besleyici bir ekmek sağlayacak, bir tahıl: susam. Bu susam, kapıları açan büyü. Harami mağaralarının kapılarını değil, hükümdar hazinelerinin kapılarını: kitap.

Kaynakça

  1. ^ Susamlar ve Zambaklar, John Ruskin, çeviren Türkan Turgut, Babil Yayınları, deneme, s. 152


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marcel Proust</span> Fransız romancı, deneme yazarı ve eleştirmen (1871-1922)

Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust, Fransız romancı, deneme yazarı ve eleştirmen. En tanınmış eseri 1913-1927 yılları arasında yayımlanan yedi ciltlik Kayıp Zamanın İzinde'dir. Proust, çeşitli yazarlar ve eleştirmenlerce 20. yüzyılın en etkili yazarlarından biri olarak kabul edilir.

<i>Somewhere in Time</i> (albüm)

Somewhere in Time İngiliz Heavy Metal grubu Iron Maiden'ın altıncı stüdyo albümüdür. 29 Eylül 1986 tarihinde yayımlanmıştır. Powerslave ile Live After Death'in başarılarının ardından çıkan albüm, Iron Maiden'ın gitar synthesizerı kullandığı ilk albümüdür. Bir sonraki albüm olan Seventh Son of a Seventh Son ile birlikte bu özelliklerinden dolayı ayrı bir havaya sahiptirler. Grubun vokalisti Bruce Dickinson'ın World Slavery Tour sırasında yaptığı akustik albüm önerisi, grup tarafından reddedildiğinden, Bruce Dickinson'ın yazdığı materyaller albümde yer almaz ve vokalistin yazdığı hiçbir parça albümde bulunmaz. Adrian Smith'in yazdığı parçalar albümde çok büyük etkiye sahiptir. Smith'in yazdığı parçalardan ikisi, Wasted Years ile Stranger in a Strange Land albümden single olarak çıkmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Zambak</span>

Zambak veya gerçek zambak (Lilium), zambakgiller (Liliaceae) familyasının çiçek soğanıyla yetişen, hepsi büyük belirgin çiçekli, otsu çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Zambakgiller familyasında bu cinsin 110 civarı bitki türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dereköy, Bozkır</span>

Dereköy, Konya ilinin Bozkır ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ahlâkçılar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ahlâkçılar listesi, konuları dışındaki otoriteler tarafından etik konusuna büyük katkıları olduğu öne sürülen kişileri bir araya getiren bir listedir. Bu kişiler, kısmen dînî veya politik kişiliklerdirler.

<span class="mw-page-title-main">John Everett Millais</span>

Sir John Everett Millais, Kraliyet Akademisi Üyesi İngiliz ressam ve çizer. William Holman Hunt ve Dante Gabriel Rossetti ile birlikte Ön-Raffaeloculuk akımının kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Effie Gray</span>

Euphemia ('Effie') Chalmers Gray, eleştirmen John Ruskin'in eski eşi. Ruskin'in koruması altındaki Ön-Raffaelocu ressam John Everett Millais ile birlikte olmak için eleştirmeni terk etti. Bu viktoryen aşk üçgeni pek çok tiyatro oyunu, film ve operaya konu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Anglia Ruskin Üniversitesi</span>

Anglia Ruskin Üniversitesi Birleşik Krallık Güney=Doğu bölgesinde kampüsleri Cambridge şehri ve Chelmsford kentinde kurulu bir devlet üniversitesidir. Üniversitede lisans, yükseklisans, doktora eğitimi verilmekte ayrıca akademik araştırmalar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ön Raffaeloculuk akımı</span> 1848de kurulan İngiliz ressam, şair ve eleştirmenlerden oluşan grup

Ön-Raffaeloculuk akımı veya Ön-Raffaelocu Kardeşler veya Ön-Raffaeloculuk 1848'de bir grup İngiliz ressam, heykeltıraş ve şair, sanat kritiğini ortaya çıkarıp geliştirdikleri bir sanat akımıdır. Bu akımın ilk kurucuları o zaman İngiltere'de Kraliyet Akademisi Okulunda öğrenci olan William Holman Hunt ve John Everett Millais ile bir usta ressam yanında sanat eğitimini yapan Dante Gabriel Rossetti'dir. Bu kurucular grubuna sonradan bir diğer ressam "James Collinson", iki sanat kritiği "William Michael Rossetti" ile "Frederic George Stephens" ile bir heykeltıraş "Thomas Woolner" katılmış ve 7 kişilik grup kendilerini Ön-Raffaelocu Kardeşler adı ile anmaya başlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Dean Rusk</span>

Dean Rusk,, Amerikalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vashti Bunyan</span> İngiliz şarkıcı

Vashti Bunyan (1945) İngiliz şarkıcı ve söz yazarıdır. 1970 yılında Bunyan ilk albümü "Just Another Diamond Day" i çıkardı. Albümün çok az satması üzerine Bunyan'ın tüm cesareti kırıldı ve müzik kariyerini sonlandırma kararı aldı. 2000'li yıllara geldiğimizde albümü büyük rağbet gördü. Bunyan 30 yıllık boşluğun ardından müzik kariyerinin ikinci baharında albüme yeni şarkılar ekleyerek bir albüm daha çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">John Singer Sargent</span> Amerikalı ressam (1856 – 1925)

John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin zengin ve asillerinin lüks hayatını anlatan portreleri ile tanınan Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Susam helvası</span> Yemek

Susam helvası, susam, bal, iç badem ile yapılan bir çeşit helvadır. Susamlar ve badem içi önce kavrulur. Bal tencerede iyice kaynatılır. Kavrulmuş susam ve iç bademin içine iyice kaynayan bal dökülür. Merdane ile bu karışım açılır. Dilimlenerek servis edilir. Ege mutfağında yer alır. Rodos adasında da bu tatlı yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ralph Richardson</span> 1902 doğumlu İngiliz aktör (1902-1983)

Sir Ralph David Richardson İngiliz aktör. Altmışın üstünde sinema filminde rol almıştır. John Gielgud ve Laurence Olivier'le birlikte, 20. yüzyılın büyük bölümünde İngiliz sahnesine hakim olan üç erkek oyuncudan biriydi. Kariyerinin büyük bölümünde filmlerde oynadı. Teatral olmayan ama sanatsal bir geçmişe sahip olan Richardson'ın, Brighton'daki Hamlet prodüksiyonu ona oyuncu olma konusunda ilham verene kadar sahne kariyeri hakkında hiçbir fikri yoktu. Zanaatını 1920'lerde bir turne şirketinde ve daha sonra Birmingham Repertuar Tiyatrosu'nda öğrendi. 1931'de Old Vic'e katıldı ve çoğunlukla Shakespeare rolleri oynadı. Bir sonraki sezon, kendisine sahne tekniği hakkında çok şey öğreten Gielgud'un yerine geçerek şirketi yönetti. Şirketten ayrıldıktan sonra bir dizi başrol oynayarak West End ve Broadway'de yıldızlığa yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Tisan Koyu</span>

Tisan Koyu, Mersin ilinin Silifke ilçesinin Yeşilovacık mahallesinde bulunan bir koy. Günümüzde yazlık olarak kullanılan Tisan bölgesi aynı zamanda tanrıça Afrodit'e adanan antik Afrodisias yerleşiminin de bulunduğu tarihî bir bölgedir. Yaz sezonu hariç oldukça sakin yaşamıyla doğayla iç içe bir yaşantıya sahiptir. Ayrıca çok sayıda doğal endemik bitki türlerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Richmond Parkı</span>

Richmond Parkı, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'nın Richmond upon Thames semtinde bulunan bir parktır. Park, Londra'nın Kraliyet Parkları'ndan biri olup 856 hektarlık yüzölçümü ile en büyük parkıdır. 17. yüzyılda I. Charles tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rusk County, Wisconsin</span> Wisconsin eyaletinde bölge

Rusk ili veya Rusk County Amerika Birleşik Devletleri'nin Wisconsin eyaletinde bulunan bir ildir. İlin nüfusu 2020 sayımına göre 14,188'dir. İlin metkezi Ladysmith şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Kimya Topluluğu</span>

Kraliyet Kimya Topluluğu ya da kısaca RSC, Londra, Birleşik Krallık merkezli, kimya alanında faaliyet gösteren bilimsel kuruluştur. Chemical Society, Royal Institute of Chemistry, Faraday Topluluğu ve Analitik Kimya Topluluğunun 1980 yılında birleşmesiyle kurulmuştur.

Susamlar ve Zambaklar, İngiliz yazar John Ruskin tarafından yazılan eser. Eserin Fransızca çevirisinde Fransız yazar Marcel Proust’un önsözü de yer almaktadır. İngiliz edebiyatının klasikleri arasına girmiş olan bu eser İngiltere'de verilen Sunday School ödülüne layık görülmesinin yanı sıra dünya çapında da nitelikli eserler arasında yerini almış bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph J. Sisco</span> Amerikalı diplomat (1919 – 2004)

Joseph John Sisco, dönemin Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın Orta Doğu'daki mekik diplomasisinde önemli rol oynayan bir diplomattı. Dışişleri Bakanlığı'ndaki kariyeri beş başkanlık yönetimi boyunca sürdü.