İçeriğe atla

John Roberts (tarihçi)

J. M. Roberts

DoğumJohn Morris Roberts
14 Nisan 1928(1928-04-14)
Bath, İngiltere, Birleşik Krallık
Ölüm30 Mayıs 2003 (75 yaşında)
Roadwater, Somerset, İngiltere, Birleşik Krallık
Milliyetİngiliz
Mezun olduğu okul(lar)Oxford Üniversitesi (B.A.; M.A.; PhD)
MeslekTarihçi, yazar, profesör, TV sunucusu
Tanınma nedeniDünya Tarihi

John Morris Roberts CBE (14 Nisan 1928 - 30 Mayıs 2003), genellikle J. M. Roberts, yayınlanmış önemli eserleri olan bir İngiliz tarihçidir. 1979'dan 1985'e kadar Southampton Üniversitesi'nde rektör yardımcısı olarak görev yapmıştır. Ayrıca 1985'ten 1994'e kadar Oxford'daki Merton Koleji'nin Müdürlüğünü de yapmıştır. Ekranlarda ise, ilk kez 1985'te yayınlanan BBC TV dizisi The Triumph of the West'in yazarı ve sunucusu olarak da tanınıyordu.

Biyografisi

Roberts, Somerset'e bağlı Bath[1] kentinde bir mağaza çalışanının[2] oğlu olarak doğdu ve Taunton Okulu'nda eğitim gördü. Oxford'daki Keble Koleji'nde burs kazandı ve 1948'de Modern Tarih alanında bir[3] eğitim aldı. Ulusal Hizmetten sonra, Napolyon Bonapart döneminde kurulan İtalyan cumhuriyeti üzerine bir doktora tezini tamamladığı Oxford, Magdalen Koleji'nin ödüllü üyesi seçildi.

1953'te Roberts, Oxford'daki Merton College'da Modern Tarih alanında hem burs aldı hem de öğretmen seçildi ve aynı yıl Commonwealth Fund üyesi olarak Princeton ve Yale'e gitti ve ilgi alanları Avrupa tarihinin de ötesine yayılmış oldu. 1960'larda misafir profesör olarak üç kez Amerika'ya gitti. 1964'te Roberts, Hindistan'daki British Council için ders verdi ve 1966'dan 1977'ye kadar, English Historical Review'in ortak editörü olarak görev yaptı.[3]

J. M. Roberts, 1979'dan 1985'e kadar, Southampton Üniversitesi'nde rektör yardımcı olarak görev yaptı ve burada pek de hoş karşılanmayan kesintiler yapmak zorunda kaldı (Klasikler ve Teoloji). Roberts üniversitenin korkutucu figürü olarak tanınabilirdi, ancak meslektaşları tarafından yine de "her şeyin altında iyi bir adam, çok iyi bir adam" olarak tanımlandı.[3]

Roberts iddialı konuları ele almakta tereddüt etmedi ve 1976'da, sonraki yıllarda düzenli olarak güncellenen ve bugün hala basılan The History of the World adlı eserini yayınladı.[4] The Times Literary Supplement, Roberts'ı "geniş fırça darbesinin ustası" olarak tanımladı ve 1985'te Roberts, geniş bir tuval çizen ancak basit çözümlerden kaçınan ve izleyicilerin düşünüp kendi sonuçlarına varmasına olanak sunan bir dizi olan on üç bölümlük BBC televizyon dizisi The Triumph of the West'i yazdı ve sundu.[3] Daha sonra BBC dizisi People's Century'nin tarih danışmanı olarak görev yaptı .

Merton koleji'nin ön avlusu

1985'ten 1994'e kadar Roberts, Oxford'daki Merton Koleji'nin müdürüydü. Merton'da lisansüstü çalışmaların genişletilmesi ve geliştirilmesinde önemli bir figür haline geldi.[3] Ayrıca 1988'den 93'e kadar BBC'de yönetici ve 1988'den 94'e kadar Rhodes House'un mütevelli heyeti üyeliği görevlerinde de bulundu.[3] 1994 yılında emekli oldu ve memleketi Somerset'e döndü.[3]

1996'da Roberts, "eğitim ve tarihe yaptığı hizmetlerden" dolayı CBE ile ödüllendirildi ve[5] İtalyan Cumhuriyeti Liyakat Nişanı aldı.

Roberts, The New History of the World kitabının gözden geçirilmiş dördüncü baskısını tamamladıktan kısa bir süre sonra 2003 yılında Somerset, Roadwater'da[6] öldü.

Mirası

John Roberts Anma Fonu, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine sağlanan mali desteği artırmak amacıyla 2003 yılında Merton Koleji'nde J. M. Roberts'ın onuruna kurulmuştur. Merton Koleji, ilk alıcının bir tarih mezunu olmasını umuyordu.

Roberts'ın The Mythology of the Secret Societies adlı eseri 2008'de yeniden yayımlandığında, arka kapakta şu mesaj yer alıyordu: " Komplo teorilerinin yaygın olduğu ve dini kültler ya da tarikat kisvesi altında dünya hakimiyeti için gizli planlar fikrinin yaygın olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Bu nedenle gizli topluluklar belki de her zamankinden daha fazla ciddiye alınıyor."

Kişisel hayatı

J. M. Roberts 10 Eylül 1960'ta Milton Abbas'ta, (Mariabella) Rosalind Gardiner ile evlendi. Evlilik 1964'te feshedildi. 29 Ağustos 1964'te Oxford'da, bir öğretmen olan Judith Cecilia Mary Armitage ile evlendi. Bir oğulları ve iki kızları oldu.[3]

Seçilmiş çalışmaları

Kaynakça

  1. ^ "J. M. Roberts - Obituaries, News - The Independent". 31 Ağustos 2010. 31 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "The Daily Telegraph". 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2015. 
  3. ^ a b c d e f g h Guardian Obituary 12 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 13 July 2020
  4. ^ The History of the World at Amazon.co.uk 12 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 12 July 2020
  5. ^ "J M Roberts". The Daily Telegraph. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Gildea, Robert (3 Haziran 2003). "J. M. Roberts Influential historian with a taste for academic leadership". The Independent. 31 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">VII. Kleopatra</span> Antik Mısırın son Helenistik kraliçesi

VII. Kleopatra Filopator MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarıydı. Batlamyus hanedanının mensubu olan Kleopatra, Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan gelmekteydi. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline gelmiştir; bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından bu yana süren çağın sonuna işaret etmektedir. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Versay Barış Antlaşması</span> I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşması

Versay Barış Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşmasıdır. 18 Ocak 1919'da başlayan Paris Barış Konferansı'nda müzakere edilmiş, 7 Mayıs 1919'da son metin Almanlara deklare edilmiş, 23 Haziran'da Alman Parlamentosu'nca kabul edilmiş ve 28 Haziran'da Paris'in Versay banliyösünde imzalanmıştır.

Roy Porter tıp tarihi üzerine yapmış olduğu çalışmalarla tanınmış İngiliz tarihçidir. Londra'da doğmuş, büyümüş ve eğitim almıştır. 1993 yılında görevli olduğu üniversitede profesörlüğe yükselmiş, 2001 Eylülü'nde emekliye ayrılmış, birkaç ay sonra bir kalp krizi sonucu yaşamını yitirmiştir. 100'ün üzerinde kitabın yazımında veya editörlüğünde bulunmuştur. Porter, Londra Tarihi hakkında da büyük çaplı araştırmalar yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">William Hardy McNeill</span> Kanadalı tarihçi ve yazar (1917 – 2016)

William Hardy McNeill, Kanada kökenli Amerikalı tarihçi. Tarihçi J. R. McNeill'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (674-678)</span>

Konstantinopolis'in Birinci Arap Kuşatması 674 ila 678 yılları arasındaki Bizans-Arap Savaşları'nın büyük bir çatışması olup, Konstantinopolis'in savunmasının sınandığı sayısız kuşatmalardan biriydi. Savaş, Bizans İmparatorluğu ile Emeviler arasında cereyan etti. Muaviye, Emevi hükümdarı olarak ortaya çıkmıştı ve Şam'ı başkent yaparak; stratejik hedef olarak Bizans İmparatorluğu'nun ortadan kaldırılmasını açıkça ilan etmişti. Bu nedenle 668'de Muaviye, oğlu Yezid komutasında bir Arap ordusunu Bizans İmparatorluğu'na sefere göndermişti. Yezid ve ordusu, bütün Anadolu'yu katederek Kalkedon'a (Kadıköy) kadar ilerlemişti. Anadolu'da önemli bir Bizans kalesi olan Amorium şehri, bu sefer sonunda Araplar'ın eline geçmişti. Fakat Kalkedon'da, Konstantinopolis'in karadan ele geçirmenin imkansız olduğu anlaşıldı.

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil</span> Bizans İmparatoru

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

John Julius Cooper veya John Julius Norwich, İngiliz popüler tarihçisi, gezi yazarı ve televizyoncudur.

Doğu Roma iç savaşı (1341-1347) Doğu Roma İmparatorluğu'nun Balkan topraklarında, III. Andronikos'un ölümünden sonra ortaya çıkıp 6 yıl süren iç savaş dönemidir. Bazen İkinci Paleologos İç Savaşı olarak da geçer. Bu iç savaş, Doğu Roma cemiyeti içinde aristokrasi ile orta ve alt sınıf arasında gelişmiş, sınıflar arası mücadele yaratmıştır. Aristokrasi tarafında VI. İoannis, orta ve alt sınıf tarafında mevcut hanedan mensupları yer almıştır.

Kolektif güvenlik; sistemdeki devletlerden birinin güvenliğinin, tümünün sorunu olduğu ve barışa yönelik tehditlere kolektif yanıt verilen bölgesel veya küresel güvenlik düzenlemesi.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos (VII. Mihail'in oğlu)</span> Bizans İmparatoru

Konstantinos Dukas ya da Ducas, yak. 1074 ile 1078 ve 1081 ile 1087 yılları arasında Bizans ortak imparatoru. Bizans imparatoru VII. Mihail ile Gürcü karısı Maria Bagrationi'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Blenheim Sarayı</span>

Blenheim Sarayı, İngiltere'nin Oxfordshire şehrinde Woodstock'ta bulunan anıtsal bir kırsal malikane evidir. Marlborough Düklerinin başlıca ikametgâhıdır ve kraliyetle ve piskoposlukla ilgili olmadığı halde İngiltere'de saray unvanını elinde bulunduran tek kırsal malikane evidir. İngiltere'nin en büyük malikane evlerinden biri olan saray 1705-1722 yılları arasında inşa edilmiştir. Blenheim Sarayı 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Bir aile malikane evi, mezarlığı ve ulusal anıt olarak kullanımı ile eşsizdir. Saray Sir Winston Churchill'in doğum yeri ve baba evi olarak da dikkat çekicidir.

<span class="mw-page-title-main">Amorion'un yağmalanması</span>

Amorion'un Yağmalanması, Dazimon Muharebesi'nden zaferle çıkan Abbâsîlerin ilerlemeye devam ederek Amorion'u kuşatması ve 12 Ağustos 838 tarihinde şehri ele geçirerek yağmalaması olayı.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz Krizi</span>

Temmuz Krizi, 1914 yazında Avrupa'nın büyük güçleri arasında I. Dünya Savaşı'nın nihai nedeni olan, birbiriyle ilişkili bir dizi diplomatik ve askeri tırmanıştı. Kriz, 28 Haziran 1914'te Bosnalı Sırp Gavrilo Princip'in Avusturya-Macaristan tahtının varisi olan Arşidük Franz Ferdinand suikast sonucu ölümüyle başladı. Karmaşık bir ittifaklar ağı, birçok liderin savaşın kendi çıkarları doğrultusunda olduğuna veya genel bir savaşın olmayacağına dair yanlış hesaplamalarıyla birleştiğinde, Ağustos 1914'ün başlarında hemen hemen her büyük Avrupa ülkesi arasında genel bir düşmanlık patlak vermesine neden oldu; Mayıs 1915'e kadar neredeyse her büyük Avrupa ülkesi dahil oldu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler bibliyografyası</span> Vikimedya liste maddesi

Adolf Hitler'in bu bibliyografyası, yalnızca İngilizce ve kurgusal olmayan bir bibliyografyadır. Hitler hakkında yazılmış binlerce kitap var; bu nedenle, bu her şeyi kapsayan bir liste değildir. Listeyi daha kolay yönetilebilir hale getirmek için liste gruplara ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Londra Konferansı (1830)</span>

1830 Londra Konferansı Avrupa'nın beş büyük gücünün Avusturya, Britanya, Fransa, Prusya ve Rusya'nın temsilcilerini bir araya getirmiştir. 20 Aralık'ta başlayan konferansta, Hollanda Birleşik Krallığı'ndan Belçika'nın ayrılmasını tanıdılar ve Belçika'nın bağımsızlığını kalıcı olarak garanti ettiler.

Gordon Miller Bourne Dobson, ozon üzerinde önemli çalışmalar yapan İngiliz fizikçi ve meteorologdur.