İçeriğe atla

John Resig

John Resig
Resig 2008'de
Doğum08 Mayıs 1984 (40 yaşında)[]
EğitimRochester Institute of Technology[1][2]
Resmî sitejohnresig.com
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarKhan Academy
Mozilla Corporation
Rochester Institute of Technology

John Resig, en çok jQuery JavaScript kütüphanesinin yaratıcısı ve baş geliştiricisi olarak bilinen Amerikalı yazılım mühendisi ve girişimcidir.[3]

Resig, 2005 yılında Rochester Institute of Technology'den Bilgisayar Bilimleri alanında lisans derecesi alarak mezun oldu. Bu süre zarfında, veri madenciliği anlık mesajlaşma ağları konusunda Ankur Teredesai ile[4] ve gerçek zamanlı çevrimiçi işbirliğini teşvik etmenin yeni yollarını araştırmak için de Jon Schull ile çalıştı.[1]

2011 itibarıyla Reasig, Khan Academy'de uygulama geliştiricisi olarak çalıştı.[5] Önceden Mozilla Corporation için JavaScript araç geliştiricisiydi. jQuery ile ilgili çalışmaları nedeniyle 30 Nisan 2010'da Rochester Institute of Technology'nin İnovasyon Şeref Salonu'na[6] alındı.[1]

Yazılım projeleri

Resig, aşağıdakiler dahil olmak üzere birçok JavaScript kütüphanesi geliştirdi veya bunlara katkıda bulundu:

  • jQuery, HTML'nin istemci tarafı betik kodlamasını basitleştirmek için tasarlanmış çok tarayıcılı bir JavaScript kütüphanesi.
  • Processing.js, JavaScript için Processing dilinin bağlantı noktası.
  • EnvJS, DOM tarayıcısının Rhino bağlantı noktası.
  • TestSwarm, JavaScript için dağıtılmış sürekli entegrasyon test paketi.
  • Sizzle; bağımsız, saf JavaScript ve CSS seçici motoru.
  • FUEL, Firefox eklenti geliştirme kiti.

Resig, Google ve Yahoo! gibi şirketlerde sık sık konuşmacı olarak yer aldı. Ayrıca SXSW,[7] Webstock,[8] MIX ve Tech4Africa dahil olmak üzere web teknolojisiyle ilgili birçok konferansta sunum yaptı.[9]

Yayımları

Resig bir blog yazarı,[10] Apress tarafından 2006'da yayımlanan Pro JavaScript Techniques kitabının yazarı[11][12] ve Manning Publications tarafından Aralık 2012'de[13] yayımlanan Secrets of the JavaScript Ninja kitabının Bear Bibeault ile birlikte ortak yazarıdır. Ayrıca yazdığı diğer makaleleri de mevcuttur.[14]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Gallery of Innovators | RIT Innovation Hall of Fame". Rit.edu. 31 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 
  2. ^ Apress, John Resig bio blurb 29 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Bernstein (2010). "Profile John Resig: The creator of jQuery talks about research, open source development and creating the most popular JavaScript library in use today". XRDS: Crossroads, the ACM Magazine for Students. 17: 44. doi:10.1145/1836543.1836557. 
  4. ^ John Resig, Google Akademik tarafından dizinlenen yayınlar
  5. ^ John Resig's blog, Next Steps in 2011 3 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ "Gallery of Innovators | RIT Innovation Hall of Fame". Rit.edu. 3 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 
  7. ^ "SXSW 2012 - More Secrets of JavaScript Libraries". Panelpicker.sxsw.com. 23 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 
  8. ^ "Speakers | Webstock - New Zealand's web conference". Webstock. 19 Şubat 2010. 15 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 
  9. ^ "Speakers at TECH4AFRICA". Tech4africa.com. 28 Ekim 2010. 20 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 
  10. ^ John Resig - Blog 23 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Johnresig.com. Retrieved on 2014-05-13.
  11. ^ Resig, John (11 Aralık 2006). Pro Javascript Techniques. Apress. s. 350. ISBN 978-1-59059-727-9. 15 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  12. ^ Pro JavaScript Techniques : 9781590597279, APRESS.COM 9 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  13. ^ Resig, John (2013). Secrets of the JavaScript Ninja. Manning Publications. ISBN 978-1-933988-69-6. 13 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  14. ^ Şablon:GoogleScholar

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ford Mustang</span> otomobil modeli

Ford Mustang, Ford tarafından Ford Falcon modelinden esinlenerek üretilen otomobil, ilk kez 9 Mart 1964'te Ford'un Michigan Dearborn'daki tesislerinde üretilmiştir. 17 Nisan 1964 yılındaki New York Fuarında görücüye çıkan otomobil 1964 yılında başrolünde Sean Connery'in oynadığı James Bond Goldfinger(Altın Parmak) filminde boy göstermiştir. Ayrıca 17 Şubat 2008'de ABD'de gösterime giren Knight Rider sinema filminde de kendi kendine hareket edebilebilen, konuşabilen akıllı otomobil KITT ise 5. nesil Ford Mustang GT500KR Shelby kullanılmaktadır.

AJAX, İnternet sayfalarında JavaScript ve XMLHttpRequest kullanımı ile etkileşimli uygulamalar yaratan tekniğin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Processing</span>

Processing, dijital sanat ve görsel tasarım toplulukları tarafından programlamanın temellerini görsel bir yaklaşımla öğretmek için kullanılan veya elektronik bir eskiz defteri görevi de görebilen açık kaynaklı bir programlama dili ve tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). 2001 yılında Casey Reas ve Benjamin Fry tarafından başlatılan proje Java üzerine kurulmuş olup daha basit bir grafik programlama modeli ve sözdizimine sahiptir.

CoffeeScript kaynaktan kaynağa derleme yapan ve JavaScript kodu üreten bir geliştirme aracıdır. Sözdizimi Python ve Ruby dillerine benzer, kod blokları girintiler ile ayrılır, JavaScript'in satır sonlarında noktalı virgül kullanma gibi yazım kurallarını da içermez, bu nedenle okunması kolaydır. Kullandığı bazı sözcükler ve yapılar sayesinde JavaScript ile uzun yazılabilecek ve okunaksız hale gelecek kodları neredeyse 3/1 oranında kısaltabilir ve kolay okunabilme imkânı sunar. Derleme işlemi çalışma zamanında değil geliştirme aşamasında yapıldığından tarayıcılarda performans kaybı söz konusu değildir.

jQuery, John Resig tarafından 2006 yılında geliştirilmiş ve şu an geniş bir jQuery ekibi tarafından gelişimi sürdürülen bir açık kaynak JavaScript kütüphanesidir.

AngularJS Google tarafından desteklenen, dünya genelinde yazılımcılar tarafından katkı sağlanan açık kaynak kodlu web uygulama çatısıdır. Javascript ile yazılan Angular, MVC prensiplerine sadık kalınarak tek sayfalık uygulamalar yazmayı mümkün kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Node.js</span> Server-side JavaScript frameworkü

Node.js, açık kaynaklı, genelde sunucu tarafında çalışan ve ağ bağlantılı uygulamalar için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır. Node.js uygulamaları genelde istemci tarafı betik dili olan JavaScript kullanılarak geliştirilir.

Backbone.js JavaScript dili ve model–view–presenter (MVP) mantığı ile geliştirilen, açık kaynak kodlu web uygulama çatısı ve uygulama tasarım paradigması. Backbone.js kullanan siteler arasında USA Today, rdio, Wordpress.com, Foursquare, Khan Academy gibi örnekler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">React</span> Kullacı arayüzleri oluşturmak için kullanılan JavaScript kütüphanesi

React, kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur. React ile single-page olarak adlandırılan sayfalar geliştirilebileceği gibi React-Native ile mobil uygulamalar da geliştirilebilir.

Bu liste kayda değer Javascript kütüphanelerinin adlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ionic</span>

Ionic, mobil uygulamalar için HTML5 bazında hazırlanmış açık kaynak bir yazılım iskeletidir ve ön uç için yazılmış olduğundan kullanıcılara odaklanmıştır. Kullanıcı arayüzlerini konu alan Ionic, sezgisel kullanımı ve mobil uygulamanın kullanılabilirliğini düzeltmeyi hedefler. Yazılım çatısı, Angular.JS'le kullanılır ve mobil uygulamanın yapısını oluştururken Ionic look & feel'i ve performansını gerçekleştirir.

jQuery UI açık kaynak bir JavaScript kütüphanesi olan jQuery'yi özellikle görsel tasarımlar, animasyonlar, efektler vb. uygulamalarda daha kolay ve işlevsel kullanabilmek için geliştirilmiş bir Javascript kütüphanesidir. Sık sık güncellenmekte ve yeni versiyonları yayınlanmaktadır. jQuery UI'nin sunduğu fonksiyonlar sayesinde web sitelerindeki sürükle-bırak uygulamaları, animasyonlar, görsel efektler, takvim, slider, progress bar, menü vb. uygulamalar kolaylıkla yapılabilmektedir. jQuery'nin sloganı olan az kod çok iş düşüncesi jQuery UI için de geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">GNU LibreJS</span> Mozilla Firefox tabanlı tarayıcılar için özgür yazılım web tarayıcısı eklentisi

GNU LibreJS ya da kısaca LibreJS Mozilla Firefox tabanlı tarayıcılar için özgür yazılım web tarayıcısı eklentisidir. GNU Tasarısı tarafından oluşturulmuştur. Amacı kullanıcının web tarayıcısında özgür olmayan anlaşılması zor JavaScript programlarını engellemek ve özgür ya da anlaşılabilen programlara izin vermektir. Eklenti Richard Stallman'ın "JavaScript Tuzağı" olarak adlandırdığı sorunu gidermek için oluşturulmuştur, bu sorun birçok kullanıcının web tarayıcılarında bilmeden özel mülk yazılım çalıştırması hakkındadır.

ECMAScript veya ES, Ecma International tarafından ECMA-262 ve ISO/IEC 16262 notasyonuyla standartlaştırılmış ve markalaşmış bir betik dili spesifikasyonudur. Şu anda kendisini izleyen Javascript tabanlı olarak geliştirilmiştir. Yaygın olarak Dünya Çapında Ağ (www) için istemci taraflı betik dili olarak kullanılır. ECMAScript'in diğer uygulamaları JSCript ve ActionScript'tir.

JSDoc JavaScript kaynak dosyalarına ek açıklama için kullanılan metin işaretleme dilidir. JSDoc yorumları kullanarak programcılar uygulamanın ne yaptığını yazabilir ve bunu dokümante edebilir. Bundan sonra yazılanlar farklı araçlar vasıtası ile HTML veya Zengin Metin Biçimi haline getirilir.

<span class="mw-page-title-main">Vue.js</span>

Vue.js kullanıcı arayüzleri ve tek sayfa uygulamalar inşa etmek için kullanılan açık kaynak Javascript iskeleti. 2013 yılında geliştirilmeye başlanan framework'ün güncel versiyonu 3.2'dir.

YouTube Instant 19 yaşındaki üniversite öğrencisi ve Stanford Üniversitesi'nden Facebook yazılım mühendisi stajyer Feross Aboukhadijeh tarafından Eylül 2010'da inşa edilen ve başlatılan gerçek zamanlı bir arama motorudur. Kullanıcılarının, yazarken YouTube video veritabanında arama yapmasına olanak tanır. Google Anında Arama'nın hemen ardından geliyor. jQuery ve JavaScript dillerinde yazıldı.

WebStrom çapraz platform bir JavaScript, TypeScript ve web için tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Grafiksel hata ayıklamacısı (debugger) ve sürüm kontrol sistemi (VSC) ile entegredir. JetBrains şirketi tarafından geliştirilmektedir. Özel mülk bir yazılımdır. 30 günlük deneme sürümü de bulunmaktadır.

Bir web geliştiricisi, istemci-sunucu modeli kullanarak World Wide Web uygulamalarının geliştirilmesinde uzmanlaşmış veya özel olarak ilgilenen bir programcıdır. Uygulamalar genellikle istemcide, PHP, ASP'de HTML, CSS ve JavaScript kullanır. NET (C#), Python, Node.js, sunucuda Go veya Java ve istemci ile sunucu arasındaki iletişim için http bağlantılarını kullanmaktadır. Bir web içerik yönetim sistemi genellikle web uygulamalarını geliştirmek ve sürdürmek için kullanılır.