İçeriğe atla

John Komlos

John Komlos (28 Aralık 1944), Macar asıllı Amerikalı bir ekonomi tarihçisidir. On sekiz yıl boyunca Münih Üniversitesi Ekonomi Tarihi Kürsüsü'nün başında yer almıştır. 1980'lerde Komlos, ekonomik gelişmenin fiziksel boy gibi insanın biyolojik özellikleri üzerindeki etkisinin incelediği antropometrik tarihin ortaya çıkmasına önayak olmuştur.[1][2]

Kariyer

Komlos, 1978 yılında elde ettiği tarih doktorasından sonra ekonomi alanındaki ikinci doktorasını 1990 yılında Chicago Üniversitesi'nden aldı ve burada insanın fiziksel boyutunun ekonomik tarihini araştırmak için ekonomi tarihçisi Robert Fogel'den ilham aldı. Komlos, 1989'da bu yeni disipline "antropometrik tarih" adını verdi. 1984'ten 1986'ya kadar Chapel Hill'deki Kuzey Karolina Üniversitesi'nin Carolina Nüfus Merkezi'nde öğretim üyesi olarak görev aldı . Komlos ayrıca Harvard Üniversitesi, Duke Üniversitesi, University of North Carolina, Viyana Üniversitesi ve Viyana Ekonomi Üniversitesi gibi kurumlarda ders verdi. Emekli olmadan önce on sekiz yıl boyunca Münih Üniversitesi'nde ekonomi ve ekonomi tarihi profesörlüğü yaptı.

Bu araştırma programı sayesinde, geleneksel ekonominin gerçek ekonominin işleyişini iyi yansıtmadığını fark eden Komlos hümanist bir ekonomist oldu. 2008 mali krizinden bu yana güncel ekonomik konular hakkında hümanist bir bakış açısıyla yazılar yazdı. Gerçek Dünya Ekonomisinin Temelleri adlı ders kitabı, "İnsan Yüzlü" bir kapitalizmi savunur.

Aynı zamanda, 2003 yılında Economics and Human Biology (Ekonomi ve İnsan Biyolojisi)'nin kurucu editörü olmuştur. Komlos, 2013 yılında Cliometric Society'nin bir Üyesi seçildi.[3] Komlos ayrıca PBS için güncel ekonomik olaylar[4] hakkında yazılar da yazmaktaktadır. Son olarak da bir ekonomi ders kitabı hazırlamıştır.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Stature and Nutrition in the Habsburg Monarchy: The Standard of Living and Economic Development in the Eighteenth Century". The American Historical Review. 90 (5): 1149-1161. 1985. doi:10.2307/1859662. PMID 11621446.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "The Height and Weight of West Point Cadets: Dietary Change in Antebellum America". The Journal of Economic History. 47 (4): 897-927. 1987. doi:10.1017/s002205070004986x. ISSN 0022-0507.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "2013 Fellows". The Cliometric Society: 2013 Fellows. 11 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2017. 
  4. ^ "PBS Newshour". PBS. 10 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2017. 
  5. ^ Komlos, John (2014). What Every Economics Student Needs to Know. ISBN 978-0765639233. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekonomi</span> belirli bir alandaki farklı temsilciler tarafından sınırlanmış mal veya hizmetlerin üretimi, dağıtımı veya ticaretinden oluşan sistem

Diğer anlam için Ekonomi sayfasına bakınız

<span class="mw-page-title-main">Ekonomi (bilim dalı)</span> İktisat bilimi

Ekonomi veya İktisat, mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım ve tüketimini inceleyen sosyal bilimdir. Ekonomi, ekonomik aktörlerin davranış ve etkileşimlerine ve ekonomilerin nasıl işlediğine odaklanır. Mikroekonomi, bireysel ajanlar ve piyasalar, bunların etkileşimleri ve etkileşimlerin sonuçları da dahil olmak üzere ekonomideki temel unsurlar olarak görülen şeyleri analiz eden bir alandır. Bireysel aracılar arasında örneğin hane halkı, firmalar, alıcılar ve satıcılar yer alabilir. Makroekonomi, üretim, tüketim, tasarruf ve yatırımın etkileşim içinde olduğu bir sistem olarak ekonomi ve emek, sermaye ve toprak kaynaklarının istihdamı, para birimi enflasyonu, ekonomik büyüme ve bu unsurlara etkisi olan kamu politikaları gibi ekonomiyi etkileyen faktörleri analiz eder.

<span class="mw-page-title-main">Robert J. Aumann</span> Matematiksel Ekonomist

Israel Robert John Aumann, 2005 yılı Nobel Ekonomi Ödülü sahibi İsrailli matematikçi ve ekonomisttir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Alexander Mundell</span>

Robert Alexander Mundell, Kanadalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Daron Acemoğlu</span> Türk-Amerikalı ekonomist

Kamer Daron Acemoğlu, Türk-Amerikalı ekonomist ve akademisyendir. 1993'ten beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde ders vermektedir ve halen Elizabeth ve James Killian Ekonomi Profesörüdür. 2019'da MIT'de Enstitü Profesörü seçildi. 2005'te John Bates Clark Madalyası, 2024'te Nobel Ekonomi Ödülü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık tarihi</span> Büyük Britanya tarihi

Birleşik Krallık tarihi, 18. yüzyılın başlarında Birlik Antlaşması ve Birlik Yasaları ile başlar. Birleşik Krallık'ın çekirdeği, 1707'de İngiltere ve İskoçya krallıklarının siyasi birliği yoluyla Büyük Britanya adlı yeni bir üniter devletin kurulmasıyla oluştu. Tarihçi Simon Schama, bu yeni Büyük Britanya devleti hakkında şunları söylemiştir:

Düşmanca bir birleşme olarak başladı, ancak dünyanın en güçlü ve sağlam birliğine dönüştü... Bu Avrupa tarihindeki en hayret verici dönüşümlerden biriydi.

Shelly-Ann Fraser-Pryce OD, OJ, 60 metre 10 metre 200 metre'de yarışan Jamaikalı atletizm sprinter. Tüm zamanların en büyük sprinterlerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Phelps</span> Amerikalı ekonomist

Edmund Strother Phelps, Jr., Amerikalı ekonomist. 2006 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1982'den beri Columbia Üniversitesi'nde profesör olan Phelps, ayrıca Columbia'da Kapitalizm ve Toplum Merkezi'nin direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vernon L. Smith</span> Amerikalı ekonomist

Vernon Lomax Smith Amerikalı ekonomist. 2002 yılında Daniel Kahneman ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne nail görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Christopher A. Pissarides</span>

Christopher Antoniou Pissarides, Kıbrıslı-Britanyalı ekonomisttir. Araştırmaları makroekonomi, iş ekonomisi, ekonomik büyüme ve ekonomik politika konularında yoğunlaşmaktadır. 2010 yılında, Dale Mortensen ve Peter A. Diamond ile birlikte, "arama friksiyonları içeren piyasaları analizleri için" Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

Ekonomi eğitimi veya iktisat eğitimi, iktisat içinde iki ana temaya odaklanan bir alandır: (i) iktisat müfredatının mevcut durumu ve iyileştirme çabaları, tüm eğitim seviyelerinde iktisat öğretmek için kullanılan materyaller ve pedagojik teknikler; ve (ii) iktisatta alternatif öğretim tekniklerinin etkinliği, çeşitli grupların iktisadi okuryazarlık düzeyi ve ekonomik okuryazarlık düzeyini etkileyen faktörlerin araştırılması. Ekonomi eğitimi, eğitim kurumunun ekonomisine odaklanan eğitim ekonomisinden farklıdır. Bu makale alanı kavramsal olarak tartışmakta ve ayrıca tipik müfredatın genel bir taslağını sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk ve ekonomi</span>

Hukuk ve ekonomi veya hukukun ekonomik analizi, ekonomik teorilerin, çoğunlukla Chicago Ekonomi Okulundan akademisyenlerle başlayan, hukuk analizine uygulanmasıdır. Ekonomik kavramlar, yasaların etkilerini açıklamak, hangi hukuk kurallarının ekonomik açıdan verimli olduğunu değerlendirmek ve hangi hukuk kurallarının yürürlüğe gireceğini tahmin etmek için kullanılmaktadır. Hukuk ve ekonominin iki ana dalı vardır: Bunlardan birincisi, neoklasik ekonominin yöntem ve teorilerinin hukukun pozitif ve normatif analizine uygulanmasına dayanır. İkincisi ise ekonomik, politik ve sosyal sonuçlara daha geniş bir odaklanma ile hukuk ve yasal kurumların kurumsal analizine odaklanır. Hukuk ve ekonominin bu ikinci dalı, daha genel olarak siyasi kurumlar ve yönetişim kurumları üzerindeki çalışmalarla daha çok örtüşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhafazakâr Devrim</span>

Muhafazakâr Devrim veya Alman neo-Muhafazakâr hareketi 1918-1933 yıllarında Weimar Cumhuriyeti döneminde öne çıkan bir Alman millî muhafazakâr hareketiydi.

Chicago ekonomi okulu, Chicago Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinin çalışmalarıyla ilişkilendirilen ve bazıları ilkelerini inşa eden ve popülerleştiren neoklasik bir ekonomik düşünce okuludur. Milton Friedman ve George Stigler, Chicago okulunun önde gelen akademisyenleri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Heterodoks ekonomi</span>

Heterodoks iktisat, ortodoks iktisadi düşünce okullarıyla çelişen veya neoklasik iktisadın ötesinde olabilecek herhangi bir iktisadi düşünce veya teoridir. Bunlar arasında kurumsal, evrimci, feminist, sosyal, post-Keynesyen, ekolojik, Avusturyacı, Marksist, sosyalist ve anarşist iktisat sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rebecca Goldstein</span> Amerikalı filozof ve romancı

Rebecca Newberger Goldstein, Amerikalı bir filozof, romancı ve halk entelektüelidir. Hem kurgu hem de kurgu olmayan on kitap yazmıştır. Princeton Üniversitesi'nden bilim felsefesi alanında doktora derecesine sahiptir ve bazen bilim hakkında bilgili ve bilime sempati duyan Richard Powers ve Alan Lightman gibi romancılarla gruplandırılır.

John Emery Murdoch, Amerikalı bir akademisyendir. Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde felsefe eğitimi alan Murdoch, kariyerinin çoğunu Harvard Üniversitesinde geçirdi. Harvard'da 1966'dan 1971'e ve 1974'ten 1975'e kadar Bilim Tarihi Profesörü ve Bölüm Başkanıydı. Antik ve Orta Çağ tıbbı ve felsefesinde uzmanlaştı ve konuyla ilgili çok sayıda materyal yayımladı. Murdoch, akademik çalışmalarından dolayı 2009 yılında George Sarton Madalyası ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Steve Keen</span> Avustralyalı ekonomist (d. 1953)

Steve Keen, Avustralyalı bir ekonomist ve yazardır. Kendisini post-Keynesçi olarak görmektedir ve neoklasik ekonomiyi tutarsız, bilim dışı ve ampirik olarak desteklenmemiş olmakla eleştirmektedir. Keen'in ekonomi hakkındaki düşünceleri üzerindeki başlıca etkiler arasında John Maynard Keynes, Karl Marx, Hyman Minsky, Piero Sraffa, Augusto Graziani, Joseph Alois Schumpeter, Thorstein Veblen ve François Quesnay yer almaktadır. Hyman Minsky'nin finansal istikrarsızlık hipotezi, finansal istikrarsızlığın matematiksel modellemesi ve simülasyonuna odaklanan ekonomiye yaptığı büyük katkının ana temelini oluşturmaktadır. Gördüğü şekliyle, Avustralya emlak balonunun kayda değer bir eleştirmenidir.

Arnold Carl Harberger Amerikalı bir ekonomist. Ekonomi öğretimi ve pratiğine yaklaşımı, gerçek dünya meselelerine doğrudan uygulanabilen analitik araçların kullanımını vurgulamaktır. Onun akademik iktisat üzerindeki etkisi, rekabetçi dengedeki bozulmaların verimlilik maliyetinin standart grafik tasvirine gönderme yapmak için "Harberger üçgeni" teriminin yaygın olarak kullanılmasıyla kısmen yansıtılmaktadır. Ekonomi politikası pratiği üzerindeki etkisi, takipçilerinin merkez bankaları ve maliye bakanlıkları gibi ulusal kurumlarda ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlarda elde ettiği yüksek konumlarda kendini göstermektedir.

Branko Horvat Hırvat bir ekonomist ve politikacıdır.