İçeriğe atla

John Henry Manley

John Henry Manley
Manley'nin Los Alamos rozeti
Doğum21 Temmuz 1907(1907-07-21)
Harvard, Illinois, U.S.
Ölüm11 Haziran 1990 (82 yaşında)
Los Alamos, New Mexico, U.S.
EğitimUniversity of Illinois
University of Michigan
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarColumbia University
Metallurgical Laboratory
Los Alamos Laboratory
Washington University in St. Louis
Doktora
danışmanı
Ora Stanley Duffendack

John Henry Manley (21 Temmuz 1907 - 11 Haziran 1990), Manhattan Projesi'nde ekip lideri olmadan önce Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde J. Robert Oppenheimer ile çalışan Amerikalı bir fizikçidir.[1]

Kathleen (Kay) Manley'nin Los Alamos rozeti

Biyografi

John H. Manley, 1907'de Harvard, Illinois'de doğdu. 1929'da Illinois Üniversitesi'nden lisans derecesiyle mezun olduktan sonra 1934'te Michigan Üniversitesi'nden fizik alanında doktorasını aldı. Ardından Columbia Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak, 1937'den 1942'ye kadar ise Illinois Üniversitesi'nde profesör olarak çalıştı. Bu sırada Kathleen (Kay) ile evlendikten sonra da Kim ve Kathleen adlarında iki kızı oldu.

II. Dünya Savaşı patlak verdiğinde Manley, Chicago Üniversitesi'nin Metalurji Laboratuvarı'nda çalışıyordu. 1942'de arkadaşı ve aynı zamanda meslektaşı olan J. Robert Oppenheimer, UC Berkeley'de önde gelen birkaç teorisyenle bir toplantı yaptı. Toplantının konusu ise nükleer silah tasarlamak ve inşa etmek için ön planlar geliştirmekti. Katılımcılardan biri olan Manley'e de hızlı nötronların özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinme görevi verildi.

Toplantıdan bir yıldan kısa bir süre sonra projenin merkezi Los Alamos Laboratuvarı'na taşındı.Leo Szilard, Manley'yi telefonla arayarak onu Los Alamos'a davet etti. Ardından Manley bunu kabul ederek 4 Nisan 1943'te laboratuvara geldi.[2] Manley Los Alamos'taki ilk günlerini diğer yeni gelenlerle birlikte laboratuvar binalarının inşasında çalışarak geçirdi. Ayrıca Urbana'dan yanında getirdiği Cockcroft-Walton jeneratörünü de kurdu. Manley savaş boyunca Oppenheimer'ın baş yardımcılarından biri olarak görev yaptı ve bunun yanında laboratuvar yönetiminden de sorumluydu.[3] Manley'in eşi Kay, ikinci kızlarının da doğumunun ardından Haziran 1943'te o da Los Alamos'a taşındı. T (Teorik) Bölümü'nde insan bilgisayar olarak işe alındı ancak altı ay sonra çocuklarını büyütmeye odaklanabilmek için işten ayrıldı.[2][4]

Manley savaşın ardından, ülkenin atom varlıklarını yönetmekle görevli olan Atom Enerjisi Komisyonu'nun genel danışma komitesinin yönetici sekreteri olarak görev yapmak üzere Los Alamos'tan ayrıldı. Atom Enerjisi Komisyonu'ndan ayrıldıktan sonra araştırma için müdür yardımcısı olarak Los Alamos'a geri döndü. Manley 1946'da, St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nde bir dönem fizik doçenti olarak görev yaptı.[5][6] Ardından ise 1951'den 1957'ye kadar Washington Üniversitesi'nde fizik bölümü başkanlığı yaptı. 1959'da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın kıdemli teknik danışmanı oldu. 1974'te emekli oldu ve 1990'da Los Alamos'ta 82 yaşında öldü.

Ayrıca bakınız

  • Lawrence Badash, JO Hirschfelder, HP Broida, der., Los Alamos'un Anıları 1943–1945 (Modern Bilim Tarihi Çalışmaları), Springer, 1980,90-277-1098-8 .

Kaynakça

  1. ^ Jakobson, Mark; Rosen, Louis (November 1991). "Obituary: John Henry Manley". Physics Today. 44 (11): 113-114. doi:10.1063/1.2810336. 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Strottman, Theresa (15 Şubat 1992). "Kay Manley's Interview". Voices of the Manhattan Project (İngilizce). Los Alamos Historical Society. 22 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2022. 
  3. ^ Goldberg, Stanley (1995). "Groves and Oppenheimer: The Story of a Partnership". The Antioch Review. Antioch Review. 53 (4): 491. doi:10.2307/4613224. 
  4. ^ Howes, Ruth H.; Herzenberg, Caroline L. (2003). Their Day in the Sun: Women of the Manhattan Project. Philadelphia, Pa.: Temple University Press. ss. 99-100. ISBN 978-1-59213-192-1. 
  5. ^ "John Manley's Interview (1985) – Part 1". www.manhattanprojectvoices.org (İngilizce). 29 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2019. 
  6. ^ "Washington University in St. Louis. Department of Physics". history.aip.org. 14 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enrico Fermi</span> İtalyan-Amerikalı fizikçi (1901 – 1954)

Enrico Fermi, dünyanın ilk nükleer reaktörü olan Chicago Pile-1'i inşa eden ve Manhattan Projesi'nin bir üyesi olarak tanınan, İtalyan ve daha sonra Amerikan vatandaşlığına kabul edilen bir fizikçiydi. Kendisine "atom çağının mimarı" ve "atom bombasının mimarı" adı verilmiştir. Hem teorik fizikte hem de deneysel fizikte üstün olan çok az fizikçiden biriydi. Fermi, nötron bombardımanı yoluyla indüklenmiş radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalar ve uranyum ötesi elementlerin keşfi nedeniyle 1938 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Fermi, meslektaşlarıyla birlikte nükleer enerjinin kullanımına ilişkin, tamamı ABD hükûmeti tarafından devralınan birçok patent başvurusunda bulundu. İstatistik mekaniğinin, kuantum teorisinin, nükleer ve parçacık fiziğinin gelişimine önemli katkılarda bulundu. Parlak bir öğrenciydi, henüz 21 yaşındayken Pisa Üniversitesi'nden fizik doktoru unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Compton</span> Amerikalı fizikçi (1892 – 1962)

Arthur Holly Compton, 1927'de elektromanyetik radyasyonun parçacık doğasını gösteren Compton etkisinin keşfi ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış Amerikalı fizikçidir. Zamanında çok dikkat çeken bir buluştur. Işığın dalga doğası o zamanlarda iyi anlaşılmış olsa da ışığın hem dalga hem parçacık olabileceği fikri kolay kabul görmemiştir. Kendisi ayrıca Manhattan Projesindeki Metallurji Laboratuvarının başı ve 1945 ile 1953 seneleri arasında St. Louis Washington Üniversitesi Rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Lawrence</span>

Ernest Orlando Lawrence,, 1939 yılında icadı siklotron ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış olan, Amerikalı nükleer fizikçi. Manhattan Projesi için yaptığı uranyum izotop ayırma üzerindeki çalışması, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı kuruluşundaki katkıları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Felix Bloch</span> İsviçreli fizikçi

Felix Bloch İsviçreli fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Oppenheimer</span> Amerikalı teorik fizikçi (1904–1967)

Julius Robert Oppenheimer, Amerikalı teorik fizikçi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin Los Alamos Laboratuvarı direktörüydü. Kendisi genellikle "atom bombasının babası" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Manhattan Projesi</span> ilk atom bombasının üretilmesini içeren bir araştırma ve geliştirme projesi

Manhattan Projesi, II. Dünya Savaşı sırasında ilk nükleer silahların üretimini gerçekleştirmek için yürütülmüş bir araştırma ve geliştirme projesiydi. Proje, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Birleşik Krallık ve Kanada ile iş birliği içinde gerçekleştirildi. 1942'den 1946'ya kadar ABD Ordusu Mühendisler Birliği'nden Tümgeneral Leslie Groves'un projenin yöneticiliğini yaptı. Nükleer fizikçi Robert Oppenheimer da bombaları tasarlayan Los Alamos Laboratuvarı'nın yöneticisiydi. Projenin ismi, ilk karargah Manhattan'da olduğu için Manhattan Bölgesi olarak belirlendi; bu ad yavaş yavaş projenin resmi kod adı olan "Development of Substitute Materials"ın yerini aldı. Proje daha sonra İngilizlerin nükleer silah geliştirme projesi olan Tube Alloys'u da bünyesine kattı ve programı Office of Scientific Research and Development'den devraldı. Manhattan Projesi, en yoğun döneminde yaklaşık 130.000 kişiye istihdam sağladı ve yaklaşık 2 milyar ABD dolarına mal oldu. Bunun yüzde 80'inden fazlası fisil malzemeyi üreten tesisleri inşa etmek ve işletmek içindi. Araştırmalar ve bombanın üretimi, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Kanada'daki otuzdan fazla tesiste gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Val Fitch</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2015)

Val Logsdon Fitch Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Serber</span> Amerikalı fizikçi (1909 – 1997)

Robert Serber, Manhattan Projesi'nde görev almış Yahudi kökenli Amerikalı fizikçi. Serber'in projenin temel ilkeleri ve amaçları konulu dersleri bir kitap olarak basılmış ve The Los Alamos Primer adıyla anılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fox Bacher</span> Amerikalı nükleer fizikçi

Robert Fox Bacher, Amerikalı nükleer fizikçi Loudonville, Ohio'da doğdu. Lisans eğitiimini ve doktorasını Michigan Üniversitesi'nde tamamladı. 1930'da Atomik Düzeyde Aşırı İnce Yapının Zeeman Efekti hakkındaki doktora tezini Samuel Goudsmit'in danışmanlığında yazdı. Mezuniyeti ardından, Caltech'te ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde çalışmaya başladı, Columbia Üniversitesi'nin iş teklifini kabul etti. 1935'te, Hans Bethe ile beraber Cornell Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. Cornell'da Hans ile beraber kitabı Nuclear Physics. A: Stationary States of Nuclei (1936) üzerinde çalışmalara başladı. Bu kitap "Bethe'nin İncili" olarak bilinecek olan 3 kitabın ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">Thin Man (nükleer bomba)</span>

Thin Man atom bombası, Amerika Birleşik Devletleri’nin Manhattan Projesi sırasında geliştirdiği, plütonyum top tipi silah olması önerilen atom bombası. Plütonyumun doğal bozunma hızı silah tipi bir tasarımda kullanmak için çok yüksek olduğundan gelişimi durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Norris Bradbury</span> Amerikalı fizikçi (1909 – 1997)

Norris Edwin Bradbury, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda 1945 ile 1970 yılları arasında görev yapmış Amerikan fizikçi. Robert Oppenheimer tarafından II. Dünya Savaşı sırasındaki Manhattan Projesi'nde başarılı olduğu için bu pozisyona seçilmiştir. Bradbury, Trinity denemelerinden sonuncusu olan "the Gadget"dan sorumluydu.

Henry Seth Neddermeyer, Amerikalı fizikçidir.

Katharine "Kay" Way, Nükleer Veri Projesi üzerine çalışmalarıyla tanınan Amerikan fizikçi. II. Dünya Savaşı sırasında Chicago'daki Metalurji Laboratuvarı'nda Manhattan Projesi üzerinde çalıştı. 1968 yılında Duke Üniversitesi'nde misafir doçent oldu.

<span class="mw-page-title-main">Donald Kerst</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 1993)

Donald William Kerst, Amerikalı fizikçi ve akademisyendir. Hızlandırıcı fiziği ve plazma fiziği üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Geoffrey Chew</span> Amerikalı teorik fizikçi (1924 – 2019)

Geoffrey Foucar Chew, Amerikalı teorik fizikçi, eğitimci ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Jane Hamilton Hall</span> Amerikalı fizikçi

Jane Hamilton Hall, Amerikalı fizikçidir. II. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nde çalıştı. Savaştan sonra Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda çalışmaya devam etti ve Clementine nükleer reaktörünün yapımını ve işletmeye sokulmasını denetledi. 1958'de laboratuvarın müdür yardımcısı oldu. 1956'dan 1959'a kadar Atom Enerjisi Komisyonu Genel Danışma Komitesi sekreterliği yaptı ve 1966'dan 1972'ye kadar komite üyeliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Myrtle Bachelder</span> Amerikalı kimyager (1908 – 1997)

Myrtle Bachelder tam adıyla Myrtle Claire Bachelder, Amerikalı kimyager, akademisyen, bilim insanı ve asker. Manhattan atom bombası projesi'ndeki gizli çalışmaları ve metal kimyasındaki tekniklerin geliştirilmesi ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Project Y</span>

Project Y olarak da bilinen Los Alamos Laboratuvarı, Manhattan Projesi tarafından oluşturulan ve II. Dünya Savaşı sırasında Kaliforniya Üniversitesi tarafından işletilen gizli bir laboratuvardı. Laboratuvar kuruluş amacı, ilk atom bombalarını tasarlamak ve inşa etmekti. Robert Oppenheimer, 1943'te Norris Bradbury'nin yerine geçtiği Aralık 1945'e kadar görev yapan ilk yöneticiydi. Bilim insanlarının güvenliğini korurken çalışmalarını özgürce tartışabilmelerini sağlamak için laboratuvar New Mexico'nun ücra bir yerine yerleştirilmişti. Savaş zamanındaki laboratuvar, bir zamanlar Los Alamos Ranch School'un bir parçası olan binaları işgal ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Priscilla Duffield</span>

Priscilla Duffield, II. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi üzerinde çalıştı. Radyasyon Laboratuvarı'nda Ernest O. Lawrence'ın ve Los Alamos Laboratuvarı'nda J. Robert Oppenheimer'ın sekreterliğini yaptı. Savaştan sonra ise Scripps Oşinografi Enstitüsü ve Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı müdürlerinin yönetici asistanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Rossi Lomanitz</span>

Lomanitz, Amerikalı fizikçi. 1940 yılında Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde Robert Oppenheimer'ın yanında bulunup beraber çalışmalar yaptılar. Lomanitz, radyasyon laboratuvarında izotopların elektromanyetik ayrılmaları hakkında çalışmalar yaptığı zamanlarda komünist fikirleri dolayısıyla CIA tarafından orduya alındı bu sebeple araştırmaları yarım kaldı.