John H. Glenn Araştırma Merkezi
Lewis Field'daki NASA John H. Glenn Araştırma Merkezi | |
---|---|
Kuruluş | 1942 |
Koordinatlar | 41°24′46″N 81°51′45″W / 41.412843°K 81.862399°B |
Resmî site | nasa.gov/glenn |
Lewis Field'daki NASA John H. Glenn Araştırma Merkezi Brook Park ve Cleveland şehirleri içinde Cleveland Hopkins Uluslararası Havaalanı ve Sandusky, Ohio'da bir yan tesisi olan Cleveland Metroparks'ın Rocky River Reservation'ı arasındaki bir NASA merkezidir. Müdür Marla E. Pérez-Davis'tir. Glenn Araştırma Merkezi, birincil görevi havacılık ve uzayda kullanım için bilim ve teknoloji geliştirmek olan on büyük NASA tesisinden biridir. Mayıs 2012 itibarıyla, sahasında veya yakınında yaklaşık 1,650 memur ve 1,850 destek yüklenici istihdam etmiştir.
2010 yılında, eskiden tesis bünyesinde bulunan NASA Ziyaretçi Merkezi, Cleveland şehir merkezi'nin Kuzey Sahili Limanı bölgesindeki Great Lakes Bilim Merkezi'ne taşındı.
Tarih
Tesis, 1942'de Ulusal Havacılık Danışma Komitesi (NACA)'nın parçası olarak kuruldu ve daha sonra uçak motoru araştırma laboratuvarı olarak Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi'ne dahil edildi.
Haziran 1940'ta finansman onaylandıktan sonra ilk olarak Uçak Motoru Araştırma Laboratuvarı olarak adlandırıldı. 1947'de Uçuş Tahrik Araştırma Laboratuvarı, 1948'de (1919'dan 1947'ye kadar NACA başkanı olan George W. Lewis'ten sonra) Lewis Uçuş Tahrik Laboratuvarı (LFPL) ve 1958'de NASA Lewis Araştırma Merkezi olarak yeniden adlandırıldı.
1 Mart 1999'da merkezin adı, savaş pilotu astronot (Dünya yörüngesine giren ilk Amerikalı) ve politikacı olan John Glenn onuruna Lewis Field'daki NASA John H. Glenn Araştırma Merkezi olarak değiştirildi.
1951 gibi erken bir tarihte, LFPL'deki araştırmacılar sıvı roket motorlarındaki yanma süreçlerini inceliyorlardı.[2]
Tesisler
Neil A. Armstrong Test Tesisi
Neil A. Armstrong Test Tesisindeki 6.400-akre (2.600 ha) NASA John H. Glenn Araştırma Merkezi aynı zamanda Glenn'in bir parçasıdır
Eskiden güney Erie İlçesi, Ohio'da Sandusky yakınlarındaki Plum Brook İstasyonu'ndaki NASA John H. Glenn Araştırma Merkezi, Neil A. Armstrong Test Tesisindeki 6.400-akre (2.600 ha) NASA John H. Glenn Araştırma Merkezi de Glenn'in (41°20′59.4″K 82°39′01.8″B / 41.349833°K 82.650500°B) bir parçasıdır. Ana kampüsten yaklaşık 50 mil (80 km) uzaklıktadır. Ana kampüste tehlikeli olabilecek çok büyük ölçekli testlerde uzmanlaşmıştır.[3]
2015 itibarıyla istasyon beş ana tesisten oluşuyordu:[4]
- B-2 Uzay Aracı Tahrik Araştırma Tesisi
- Birleştirilmiş Etkiler Odası: hiç kullanılmadı ve kullanılamaz (Eylül 2019 itibarıyla)
- Kriyojenik Bileşenler Laboratuvarı: yıkımı planlandı(Eylül 2019 itibarıyla)
- Hipersonik Test Tesisi
- Uzay Güç Tesisi
Plum Brook Reaktörü, değeri 33.5 milyon doları aşan 2008 maliyet artı ücret sözleşmesi kapsamında zararlı kimyasallardan arındırıldı ve hizmet dışı bırakıldı.[5]
2019'da Ohio'lu ABD Senatörleri Rob Portman ve Sherrod Brown, Plum Brook İstasyonu'nun Neil Armstrong'dan sonra yeniden adlandırılmasını önerdi.[6] Mevzuat[7] 30 Aralık 2020'de yasalaştı.[8]
B-2 Uzay Aracı Tahrik Araştırma Tesisi
B-2 Uzay Aracı Tahrik Araştırma Tesisi, simüle edilmiş yüksek irtifa koşulları altında tam ölçekli, üst aşama fırlatma araçlarını ve roket motorlarını test edebilen dünyanın tek tesisidir. Uzay Güç Tesisi, dünyanın en büyük uzay ortamı vakum odasına ev sahipliği yapar.[9]
Buzlanma tüneli
Bir buzlanma tüneli, buz birikiminin uçak kanatları ve gövdesi üzerindeki etkisini test etmek ve ayrıca uçaklar için buzlanma önleme sistemlerini test etmek için atmosferik buzlanma durumunu simüle etme yeteneğine sahiptir.
Sıfır Yerçekimi Araştırma Tesisi
Sıfır Yerçekimi Araştırma Tesisi, mikro yerçekimi deneyleri için kullanılan dikey vakum haznesidir. 1985 yılında Ulusal Tarihi Dönüm Noktası olarak belirlenmiştir. Tesis, bileşenlerin, sistemlerin, sıvıların, gazların ve bu gibi durumlarda yanmanın davranışını araştırmak için bir vakum odasında dikey düşme testleri kullanır.
Tesis, zemin seviyesinin 510 fit (160 m) altına kadar uzanan, çapı 28 fit (8,5 m) olan beton kaplı bir şafttan oluşur. Beton şaftın içinde 20 fit (6,1 m) çapında ve 470 fit (140 m) yüksekliğinde bir alüminyum vakum odası bulunur. Bu vakum odasındaki basınç, kullanımdan önce metrekare başına (1.3×10-4atm) 13.3 newton'a düşürülür.
Japonya Mikro Yerçekimi Merkezi'nin (JAMIC) kapatılmasından sonra, NASA Zero-G tesisi dünyanın en büyük mikro yerçekimi tesisidir.
Başka, daha küçük bir düşme kulesi de kullanımdadır. Bu kulenin serbest düşme süresi 2.2 saniyedir ve Mikro Yerçekimi Ortamında Düşürme (DIME) programı orada yürütülür.
Önemli gelişmeler
Havacılık bilimi ve teknolojisi
NASA Glenn, jet motorlarında önemli araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmaları yaparak enerji tüketimini, kirliliği ve gürültüyü azaltan tasarımlar üretir. Gürültüyü azaltmak için icat ettiği köşeli çift ayraçlar, bugün Boeing 787 Dreamliner dahil olmak üzere birçok ticari jet motorunda kullanılır.
Uzay bilimi ve teknolojisi
Glenn Araştırma Merkezi, endüstrideki ortaklarıyla birlikte aşağıdakilerle tanınır:
- Wernher von Braun'un Apollo Ay'a inişe yol açan kritik teknoloji olarak kabul ettiği sıvı hidrojen roket motoru[10]
- Centaur üst kademe roketi[10]
- Uzay uçuşu için yüksek verimli bir motor olan ızgaralı iyon itici.[11] Başarılı NASA sondası Deep Space 1 üzerinde Glenn'den türetilmiş bir iyon motoru kullanıldı.
- Küçük değişiklikler dışında Uluslararası Uzay İstasyonu üzerinde kullanılan Freedom Uzay İstasyonu için Elektrik Güç Sistemi.
Önemli katkılar
Temel yetkinlikler listesi
NASA Glenn'in temel yetkinlikleri şunlardır:[12]
- Hava soluma tahriki
- İletişim teknolojisi ve geliştirme
- Uzay tahriki ve kriyojenik sıvı yönetimi
- Güç, enerji depolama ve dönüştürme
- Aşırı ortamlar için malzemeler ve yapılar
Eğitim
Glenn Araştırma Merkezi, Lewis'in Eğitim ve Araştırma İşbirliğine Dayalı Staj Programına (LERCIP) ev sahipliği yapmaktadır.[13] Lise ve üniversite öğrencileri ile lise öğretmenleri için staj imkanı sağlar. Lise programı, bilim, teknoloji, mühendislik, matematik veya profesyonel yönetime ilgi duyan ikinci sınıflar ve gençler için sekiz haftalık bir stajdır. Kolej seviyesi, 10 haftalık bir stajdan oluşur ve her seviyedeki üniversite öğrencilerine açıktır. Yalnızca Cleveland bölgesinin sakinleri lise LERCIP'i için uygundur, ancak üniversite LERCIP ülke çapında öğrencilere açıktır. Stajyerler, NASA danışmanlarıyla yakın çalışırlar ve merkezin günlük faaliyetlerine katılırlar. Staj süresi boyunca haftada 40 saat çalışmaya hazır olmaları beklenmektedir. LERCIP Öğretmen programı, STEM alanlarında eğitimciler için 10 haftalık bir stajdır.
Diğer
Mikro Yerçekimi Ortamında Düşürme, merkez tarafından her yıl düzenlenen bir yarışmadır. Lise öğrencilerinden oluşan takımlar, Drop Tower'da yapılacak deneyler için öneriler yazar. Kazananlar merkeze gider, deneylerini gerçekleştirir ve NASA'ya araştırma raporu sunar.
Glenn'in Geleceği
2004'ten sonra NASA, Uzay Keşfi Vizyonu tarafından zorunlu kılındığı üzere odağını uzay araştırmalarına kaydırıyordu. Bu nedenle bazıları tarafından, araştırma ve teknolojiye odaklanan Glenn gibi bölgesel NASA merkezlerinin kaynaklar ve uygunluk açısından giderek daha fazla marjinal hale geldiği algılandı.[14] Ancak 13 Mayıs 2006'da, NASA Glenn Araştırma Merkezi'nin, merkez için milyarlarca dolar ve yüzlerce iş yaratmayı vadeden Mürettebat Keşif Aracı'nın hizmet modülünün yönetimini güvence altına aldığı açıklandı. Bu çalışma, yakın vadede merkezin geleceğini güvence altına aldı ve merkez için havacılık araştırmalarından uzay araştırmalarına bir öncelik kaymasına işaret ederek NASA'nın yeni görevine daha yakın oldu.
2010'da Başkan Obama ve Kongre Uzay Keşfi Vizyonunun sonunu ilan ettiğinde ve insanlı uzay uçuşu ve NASA'ya yeni bir rota çizmeye çalıştığında bir başka yön değişikliği belirsizlik yarattı. Ancak NASA'nın 2015 bütçesi Havacılık araştırması, gezegen bilimi ve uzay teknolojisi gibi Araştırma Merkezi'nin katıldığı projelerde önemli artışlar yaptı ve bu fonların bir kısmının merkeze akması bekleniyordu.[15]
NASA Glenn Ziyaretçi Merkezi
Ziyaretçi Merkezi Eylül 2009'da kapandı ve birçok sergi Great Lakes Bilim Merkezi'ne kaydırıldı ve orada yenileri oluşturuldu. Bu hareket, halkla ilişkiler bütçesini azaltmak ve genel halka, özellikle de yetersiz hizmet alan topluluklara daha kolay erişim sağlamak için yapıldı. Görüntüleri çok daha fazla ziyaret edilen bilim merkezine yerleştirmenin NASA Glenn tesisini daha fazla halka açık hale getirmesi umuluyordu.[16] Aslında bu doğruydu: Eski yerinde yılda 60,000 ziyaretçiyle karşılaştırıldığında, Glenn Ziyaretçi Merkezi Great Lakes Bilim Merkezi'ndeki ilk yılda 330,000 ziyaretçiyi ağırladı. Bilim merkezindeki yeni sergi alanı Glenn Ziyaretçi Merkezi olarak anılır.[17]
NASA Glenn Araştırma Merkezi ayrıca her ayın ilk cumartesi günü araştırma tesislerine halka açık turlar düzenler. Rezervasyonlar önceden yapılmalıdır.
Ayrıca bakınız
- Journey Through the Solar System
Kaynakça
- ^ "Marla Perez-Davis, NASA Glenn Araştırma Merkezi'nin müdür vekili oldu". cleveland.com. 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. Bilinmeyen parametre
|önceki1=
görmezden gelindi (yardım); Yazar|ad1=
eksik|soyadı1=
(yardım) - ^ "NACA TN-2349, Fluctuations in a spray formed by two impinging jets". National Advisory Committee for Aeronautics. 22 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013.
- ^ "NASA Glenn Test Facilities". National Aeronautics and Space Administration. 26 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013.
- ^ Dan Leone (24 Nisan 2015). "NASA IG Scrutinizes Seldom-used Plum Brook Test Facilities". spacenews.com. Spacenews, Inc. 25 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2018.
- ^ "NASA Awards Reactor Decontamination and Decommission Contract". NASA. 29 Mayıs 2008. 30 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2018.
- ^ Sherrod Brown, Rob Portman want to rename Ohio NASA facility after Neil Armstrong 6 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved July 21, 2019
- ^ Şablon:USBill
- ^ Portman, Rob (30 Aralık 2020). "Portman, Brown Announce Bipartisan Legislation to Rename NASA's Plum Brook Station Test Facility After Neil Armstrong Signed Into Law" (Basın açıklaması). 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021.
- ^ "Plum Brook Station". NASA. 11 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013.
- ^ a b [1] 29 Ekim 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- ^ "Glenn Ion Propulsion Research Tames the Challenges of 21st Century Space Travel". NASA. 27 Eylül 2013. 15 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013.
- ^ "Shaping the World of Tomorrow". nasa.gov. NASA. 8 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2017.
- ^ "USA.gov". NASA. 29 Eylül 2013. 12 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013.
- ^ "Northeast Ohio". Cleveland.com. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013.
- ^ Soder, Chuck (11 Ocak 2015). "Beefed-up budget is big development for NASA Glenn". Crain's Cleveland Business. 16 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2016.
- ^ "Cleveland Plain Dealer | Cleveland, Ohio Newspaper". cleveland.com. 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013.
- ^ "NASA Glenn visitors center offers its exhibits to Great Lakes Science Center". cleveland.com. 15 Temmuz 2009. 19 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013.
Dış bağlantılar
- NASA.gov: resmi Glenn Araştırma Merkezi web sitesi 6 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- NASA Glenn Ziyaretçi Merkezi 22 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Motorlar ve Yenilik: Lewis Laboratuvarı ve Amerikan Tahrik Teknolojisi (NASA SP-4306, 1991) 7 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.—Çevrimiçi biçimde fotoğraflar ve diyagramlar dahil tüm kitap.
- Historic American Engineering Record Cleveland, Cuyahoga İlçesi altında dosyalanan belgeler, OH: