İçeriğe atla

John F. Kennedy Suikastı

Koordinatlar: 32°46′45″N 96°48′31″W / 32.77903°K 96.80867°B / 32.77903; -96.80867
John F. Kennedy suikastı
Başkan John F. Kennedy suikasta uğramadan önce başkanlık limuzininde.
BölgeDealey Plaza, Dallas, Teksas, ABD
Koordinatlar32°46′45″N 96°48′31″W / 32.77903°K 96.80867°B / 32.77903; -96.80867
Tarih22 Kasım 1963 (60 yıl önce) (1963-11-22)
12:30 (CT)
HedefJohn F. Kennedy
Saldırı türü
Keskin nişancı suikastı
SilahlarManlicher Carcano
ÖlüJohn F. Kennedy
YaralıJohn B. Conally
İşleyenlerLee Harvey Oswald
ŞüphelilerPentagon, FBI, CIA ve Gizli Operasyonlar birimleri (Jim Garrison'un iddiası)
Örgüt(ler)Mossad (Şüpheli iddia)

Başkan John Fitzgerald Kennedy suikastı X, 22 Kasım 1963 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin 35. başkanı olan John Fitzgerald Kennedy'ye karşı Dallas'ta Lee Harvey Oswald tarafından yapılmış ve Başkan Kennedy’nin ölümüyle sonuçlanmış suikast.[1][2][3]

Suikastten önce

Kennedy Dallas’ta

Kennedy, 1964 seçimlerindeki rakibinin Arizona'nın cumhuriyetçi senatörü Barry Goldwater olacağına ve onu ezici bir yenilgiye uğratırsa istediği reform yasalarını Kongre'den geçirecek gücü elde edeceğine inanmaktaydı. Bu planını gerçekleştirmesini engelleyecek en önemli sorun, yardımcısı Johnson'ın eyaleti Texas'ta her ikisi de Demokrat olan Vali John B. Conally ile Senatör Ralph Yarborough’un arasında sürmekte olan çekişmeleriydi. Kennedy seçmenlere karşı bir birlik görünümü yaratmak amacıyla iki siyasetçiyi yanına alarak eyalette bir gezi düzenlemeyi planlamıştı.

Suikast

Başkan Kennedy, eşi Jacqueline, Teksas valisi John Connally ve onun eşi suikastten kısa bir süre önce başkanlık limuzinindeydi.

22 Kasım 1963 Cuma günü, yerel saat ile 12.30'da eşiyle birlikte üstü açık bir araba içinde Dallas'ta bir konvoyun arasında ilerlerken başkan Kennedy’ye doğru Lee Harvey Oswald tarafından ateş açılmıştır. Ensesinden, boğazından ve başından üç kurşun alan Kennedy, vurulduktan hemen sonra Parkland Hastanesi'ne götürülürken yolda ölmüştür. Başkanın vurulmasından 30 dakika sonra öldüğü açıklanmıştır. Kennedy olay günü kasıklarından ve kaburgalarından sakatlandığı için korseyle sarmalanarak tura çıkmıştı. İlk kurşunu yedikten sonra arabanın içinde yere düşememiş ve olduğu yerde dimdik kalmıştır, bu sayede kafasını parçalayan ikinci kurşun için açık bir hedef olmuştur.

Suikastten sonra

Vali Connally ağır yaralanmasına rağmen kurtarılmıştır. Başkan Yardımcısı Johnson günün ilerleyen saatlerinde yemin etmiş ve ABD başkanlığı üstlenmiştir. Olayın gerçekleştiği gün cinayetin sorumlusu olarak yakalanan 24 yaşındaki Dallaslı Lee Harvey Oswald, iki gün sonra bir gece kulübünün sahibi olan Jack Ruby tarafından Dallas polis müdürlüğünün önünde ateş açılarak öldürülmüştür. Oswald’ı öldüren Ruby tutuklanmış ancak tutukluk kararı temyiz üzerine bozulmuştur. Ruby bir sonraki mahkeme günün beklerken hapishanede ölmüştür.

Kennedy’nin cenaze töreni, Beyaz Saray, Washington

ABD'nin o zamanki başkan yardımcısı olan Lyndon B. Johnson, yemin ederek Kennedy'nin yerine 36. başkan olarak göreve başlamıştır.

Soruşturmalar

Olay sonrasında Dallas Polis merkezinde, polisler Oswald'ı Kennedy ve Tippit'in vurulmasıyla ilgili olarak sorgulamıştır. Oswald ifadesinde olayla ilgisinin olmadığını söyleyerek bütün suçlamaları reddetmiştir. Oswald’ın sorgusunu cinayet ve hırsızlık Bürosu'ndan Yüzbaşı J. W. Fritz gerçekleştirmiştir. Günler süren sorgu sonrasında Fritz, sorguda not aldığı ifadeleri rapor haline getirmiştir.[4][4][5][6]

Osward gözaltındayken

Suikastten hemen sonra FBI Direktörü Hoover, Başkan Johnson'a Oswald'ın tek suçlu olduğuna dair bir ön rapor göndermiştir. Ruby'nin Oswald'ı öldürmesinin ardından Johnson, Teksaslı yetkililerin yetersiz olduğuna karar vererek FBI'a eksiksiz bir soruşturma yürütme talimatını vermiştir.[7]

Warren Komisyonun hazırlamış olduğu raporu Başkan Johnson'a sunarken

29 Kasım'da Başkan Johnson yayınlanan bir kararnameyle "Başkan Kennedy Suikastı Başkan Komisyonu "nu kurmuş ve soruşturmaya başkanlık etmesi için ABD Yüksek Mahkemesi Başyargıcı Earl Warren'ı seçmiştir.[7]

Suikastta İtalyan yapımı olan Manlicher Carcano dürbünlü tüfeğin kullanıldığı açıklanmıştır. İlk atış ile son atış arasında yaklaşık 5,6 saniye bulunmaktadır. Ancak olayı araştıran FBI ajanları deneme yapmış ve hiçbirisi nişan almaksızın bile benzer şekilde ateş edememiştir. Suikaste kullanılmış olan silahın en son 1945 yılında üretildiği ve mermilerinin tek tek hazneye sürüldüğü kollu mekanizma ile çalıştığı belirlenmiştir. Üç merminin ayrı ayrı sürülmesi ve nişan alınması bu kadar sürede başarılamamıştır. Suikast anında 5 atış olduğu da iddia edilmiştir fakat bunların yankıdan kaynaklandığı varsayılmıştır.

John F. Kennedy Suikastı Kullanılan 1945 İtalyan yapımı 6.5×52mm Carcano tüfek.
Oswald'ın ABD Ulusal Arşivleri'ndeki 29.95 dolarlık ikinci el Carcano tüfeği.

Söz konusu suikast Zapruder adlı bir kişi tarafından 8 mm'lik Bell&Howell kamerası ile görüntülenmiştir, tüm soruşturmaların ana inceleme dayanağı çekilen bu görüntüler olmuştur.

Kennedy'ye yapılan bu suikastın arkasında İsrail olduğuna dair iddaalar vardır. Bunun nedeni ise Kennedy'nin, İsrail'in nükleer programına karşı çıkmasıdır. Mordehay Vanunu isimli İsrailli bir nükleer tesis işçisi, yaptığı açıklamada "Amerikalı denetçiler tesislere geldiğinde silahlar özel yapım duvarlara saklanmaktaydı" demiştir. Bu açıklama üzerine büyük tehditler alan Vanunu bir daha bu konu hakkında açıklama yapmamıştır. Bununla birlikte Kennedy Suikastinin failinin bir İsrail milliyetçisi tarafından öldürülmesi bu işin arkasında Mossad'ın olabileceği şüphelerini artırmıştır. Tabii ki bütün bunlar kanıtlanamamış varsayımlardır.

Başka bir iddiada bölge savcısı Jim Garrison'un ortaya atmış olduğu şu açıklamadır; Pentagon, FBI, CIA ve Gizli Operasyonlar birimlerinin ortak bir suikast planladır. Jim Garrison suikast ile birlikte başkan yardımcısının göreve atanmasından dolayı hükûmete karşı gizli bir darbe yapıldığınıda iddia etmiştir. Ayrıca Suikastte 3 nişancının olduğunu iddia etmiş ve Clay Shaw adlı iş insanını suikastte parmağı olduğu gerekçesiyle sanık olarak göstermiştir. Fakat gerek delillerin kaybolması, gerek olay gününde görgü tanıklarının çoğunun ifadelerinin kayıt altına alınmaması ve ulusal arşivdeki delillerin ulusal güvenlik sebebi ile gösterilmemesi yüzünden Clay Shaw suçsuz bulunmuştur.

Olay anında arabanın içine düşen mermi parçası

1963'te Gizli Operasyonlar Şefi olan Richard Helms, Clay Shaw'un CIA için çalıştığını 1979'da kabul etmiştir. Meclisin Suikast Araştırmaları Komitesinin dosyaları ise 2029 yılına kadar mühür altında kalacaktır.

Söz konusu suikast günümüzde halen aydınlanmamış ve kafada pek çok soru işareti bırakmıştır. Cinayetlerle uzaktan yakından ilgisi veya bilgisi olan tüm kişiler birer birer delil bırakılmadan ortadan kaldırılmıştır. Abraham Lincoln'den sonra John F. Kennedy'nin de suikastı ABD halkında derin izler bırakmıştır.

Teoriler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "JFK Kennedy suikastı, Zapruder audiovideo". 27 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2010. 
  2. ^ "Zapruder Film". 15 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2010. 
  3. ^ Dallas Police dictabell 26 Kasım 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ a b "GovInfo". www.govinfo.gov (İngilizce). 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  5. ^ "Assassination Archive and Research Center". ASSASSINATION ARCHIVES. 8 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  6. ^ "Assassination Archive and Research Center". ASSASSINATION ARCHIVES. 16 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  7. ^ a b Kurtz, Michael L. (1 Kasım 1982). "The Assassination of John F. Kennedy: A Historical Perspective". The Historian (İngilizce). 45 (1): 1-19. doi:10.1111/j.1540-6563.1982.tb01568.x. ISSN 0018-2370. 

İlgili Araştırma Makaleleri

1963 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Lee Harvey Oswald</span> John F. Kennedyye suikast düzenleyen Amerikalı eski denizci

Lee Harvey Oswald, 35. Amerika Birleşik Devletleri başkanı John F. Kennedy’e suikast düzenleyen Amerikalı Marksist ve eski Amerika Birleşik Devletleri Donanması askeri.

<span class="mw-page-title-main">John F. Kennedy</span> 35. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1961–1963)

John Fitzgerald Kennedy veya kısaca JFK, 1961'den 1963'teki suikastına kadar 35. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi. Başkan seçilen en genç kişiydi. Kennedy, Soğuk Savaş'ın en yoğun olduğu dönemde görev yaptı ve dış politikasının büyük bölümü Sovyetler Birliği ve Küba ile ilişkilerle ilgiliydi. Demokrat olan Kennedy, başkanlığından önce Birleşik Devletler Kongresi'nin her iki kanadında da Massachusetts'i temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Lyndon B. Johnson</span> 36. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1963–1969)

Lyndon Baines Johnson, Amerika Birleşik Devletleri'nin 36. başkanıdır. Genellikle Lyndon B. Johnson veya kısaca LBJ olarak anılır. Başkanlığa John F. Kennedy'nin suikast sonucu öldürülmesi üzerine gelmiştir. Bir sonraki seçimde Amerikan tarihinin en yüksek oy oranlarından birini kazanarak tekrar başkanlığa seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

<span class="mw-page-title-main">Jack Ruby</span> Amerikan başkanı suikastçısı Lee Harvey Oswaldı öldüren Amerikalı gece kulübü işletmecisi

Jacob Leon Rubenstein mahkemeye götürülen ABD Başkanı John F. Kennedy'nin katil zanlısı Lee Harvey Oswald'ı, Smith & Wesson markalı tabanca ile televizyon kanalları canlı yayındayken vurup öldüren Yahudi kökenli Amerikalı gece kulübü işletmecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Jacqueline Kennedy Onassis</span> John F. Kennedynin eşi

Jacqueline Kennedy Onassis, 35. Amerika Birleşik Devletleri başkanı John F. Kennedy'nin eşi ve 1961'den Kennedy'nin öldürüldüğü 1963 yılına dek ABD First Lady'si.

<span class="mw-page-title-main">Robert F. Kennedy</span> Amerikalı avukat ve siyasetçi (1925 – 1968)

Robert Francis Kennedy ya da kısaca RFK, Amerikalı siyasetçi ve avukattı. Ocak 1961'den Eylül 1964'e kadar 64. Amerika Birleşik Devletleri başsavcısı ve Ocak 1965'ten Haziran 1968'de Demokratların başkan adaylığı için yarıştığı sırada suikaste uğrayana kadar New York'tan ABD senatörü olarak görev yaptı. Kardeşleri John F. Kennedy ve Ted Kennedy gibi o da Demokrat Parti'nin önde gelen bir üyesiydi ve modern Amerikan liberalizminin bir simgesiydi.

Özal Suikastı, 1988 yılında dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Turgut Özal'a yönelik düzenlenen ve Özal'ın yaralı olarak kurtulduğu suikasttır.

<i>JFK</i> (film)

JFK, Oliver Stone'ın yönettiği, 1991 ABD yapımı politik gerilim filmidir. John F. Kennedy'nin suikastına yol açan olayları ve bu olayların eski New Orleans bölge avukatı Jim Garrison'un gözleri önünde nasıl örtbas edildiğini anlatır. Garrison, Warren Komisyonu tarafından, Lee Harvey Oswald'ın sorumlu tutulduğu Kennedy suikastına dahil olduğu gerekçesiyle New Orleans'lı iş insanı Clay Shaw'a dava açar.

Babushka Lady ya da Türkçe çevirisiyle Bayan Nine, John F. Kennedy suikastı sırasında olayın gerçekleştiği alanda bulunan ve suikastı fotoğraflamış olabileceğine inanılan kimliği belirsiz kadın için kulanılan takma ad. Lakabını yaşlı Slav kadınlara verilen ad olan Babuşka'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Robert F. Kennedy Suikastı</span> ABD senatörü Robert F. Kennedynin öldürülme olayı

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu senatörü Robert F. Kennedy 1968 ABD başkanlık seçimleri seçim kampanyası öncesi, Los Angeles Kaliforniya'da 5 Haziran 1968 günü geceyarısına geçildikten kısa bir süre sonra suikast sonucu öldürülmüştür. Robert, daha önce suikaste uğramış başkan John F. Kennedy'nin erkek kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Karlov suikastı</span>

Andrey Karlov suikastı, 19 Aralık 2016'da, Rusya büyükelçisi Andrey Karlov'a Ankara'daki Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki fotoğraf sergisi açılışı sırasında düzenlenen saldırı. Olayda Karlov hayatını kaybederken, Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş özel harekât polisleri ile girdiği çatışma sonrası öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Clay Shaw</span> Amerikalı iş insanı (1913 – 1974)

Clay LaVerne Shaw Louisiana'nın New Orleans şehrinde yaşayan Amerikalı bir iş adamıdır. Başkan John F. Kennedy suikastiyle ilgili olarak yargılanan tek kişidir. Yargılama sonunda beraat etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Zapruder</span> ünlü fotoğrafçı

Abraham Zapruder ödüllü fotoğraf öğreticisi Profesör Michael R. Perez'e göre kuşkusuz 20. yüzyılın en önemli görsellerinden biri olan John F. Kennedy suikastını amatör bir fotoğrafçı olarak fotoğraflayan ve aynı zamanda suikastı fotoğraflayan 36 kişiden en ünlü olanıdır. Suikast gerçekleştiği 1963 yılında Zapruder, Rus-Yahudi göçmeni bir Amerikalı olarak Dallas'ta yaşamaktadır ve ana binası şehir merkezinde bulunan Dealey Pazanın Dal-Tex binasındaki Jennifer Juniors kadın giyim şirketinin de ortağıdır. Birleşik Devletler tarihi içinde başkan John F. Kennedy suikastine ait eksiksiz görüntüyü çektiği kabul edilen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">John Hinckley Jr.</span> Suikastçi

John Warnock Hinckley Jr., ABD'li suçlu; 30 Mart 1981'de Washington, DC'de ABD başkanı Ronald Reagan'a suikast girişiminde bulunmuştur. Reagan, Hinckley'in tabancasından çıktıktan sonra seken kurşunla göğsünden yaralandı. Saldırıda Reagan dışında, başından vurulan ve beyin zedelenmesi geçiren basın danışmanı James Brady, ömrü boyunca tekerlekli sandalye ile yaşamak zorunda kaldı. Polis memuru Thomas Delahanty ve gizli servis ajanı Tim McCarthy hafif yaralar aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther King Jr. suikastı</span>

ABD'li Baptist din adamı ve insan hakları savunucusu Martin Luther King Jr. 4 Nisan 1968 günü saat 18:01'de (CST) Memphis, Tennessee'de kalmakta olduğu Lorraine Motel'de vurulmuştur. St. Joseph Hastanesi'ne kaldırıldıktan sona saat 19:05 itibarıyla ölmüştür. ABD'deki insan hakları mücadelesinin liderlerinden olan ve Nobel Barış Ödülü sahibi King, şiddet içermeyen mücadele yöntemlerini ve sivil itaatsizlik eylemlerini savunmaktaydı. Cinayet 1960'lı yıllarda ABD'de işlenen en önemli dört cinayetten birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Lincoln - John F. Kennedy Benzerliği</span> Urban legend

Bu madde, iki Amerika Birleşik Devletleri başkanı olan Abraham Lincoln (1861–1865) ile John F. Kennedy (1961–1963) arasındaki rastlantı benzerliğini ifade eder. Bu rastlantılar, kaynağı bilinmeyen Amerikan folklorunun bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">John F. Kennedy Suikastı'yla ilgili komplo teorileri</span> Vikimedya liste maddesi

Başkan John F. Kennedy'nin 22 Kasım 1963 tarihinde öldürülmesi çok sayıda komplo teorisinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu teoriler CIA, Mafya, Başkan Yardımcısı Lyndon B. Johnson, Küba Başbakanı Fidel Castro, KGB ya da bu kişi ve kuruluşların bileşimlerinin suikaste karıştığını iddia etmektedir. Başlatılan FBI soruşturması ve Warren Komisyonu raporunun yanı sıra "CIA'in bunu örtbas ettiği" iddiası, federal hükûmetin suikast sonrasında önemli bilgileri kasıtlı olarak örtbas ettiği iddiasına yol açmıştır. Eski Los Angeles Bölge Savcısı Vincent Bugliosi, çeşitli komplo senaryolarında toplam 42 grubun, 82 suikastçinin ve 214 kişinin şu ya da bu şekilde suçlandığını tahmin etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Olof Palme suikastı</span>

Olof Palme suikasti, Eski İsveç başbakanı Olof Palme‘ye karşı 28 Şubat 1986 tarihinde Stig Engström tarafından yapılmış olan ve Palme'nin ölümüyle sonuçlanan suikast girişimi.