İçeriğe atla

John Daniel Runkle

John Daniel Runkle
Doğum11 Ekim 1822
Root, Montgomery County, New York, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm8 Temmuz 1902 (80 yaşında)
Southwest Harbor, Maine, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri Amerikan
EğitimHarvard Üniversitesi
Kariyeri
DalıMatematik
Çalıştığı kurumlarMassachusetts Teknoloji Enstitüsü
İmza

John Daniel Runkle (11 Ekim 1822 - 8 Temmuz 1902), Amerikalı eğitimci ve matematikçi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 1868-70 yılları arasında başkan vekili, 1870-78 yılları arasında ise başkan olarak görev yapmıştır.[1]

Biyografi

Runkle, 1822'de Amerika'nın New York'ta şehrinde doğdu. Babasının çiftliğindeki yaşamı ona pek eğitim fırsatı sunmamıştı. Harvard Üniversitesi'nde yeni kurulan Lawrence Bilim Fakültesi'ne başladığı zaman 25 yaşındaydı. 1851 yılında mezun oldu, aynı zamanda yüksek akademik başarılarından dolayı Master of Arts derecesi aldı.[2]

Hardard Üniversitesi'nde denizcilik almanağı için hesaplama çalışmaları yürüttü. 1852'de Astronomical Journal'a elementler hakkında makeleler yazdı. 1858 yılında Mathematical Monthly dergisini kurdu. Dergisi Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliği tarafından onaylandı ve teşvik aldı. Ancak uzun ömürlü bir dergi olmadı, sadece 3 cilt yayınlandı.[3]

26 Mayıs 1857'de Akademi Üyeliğine seçildi ve 1 yıl boyunca bu görevi üstlendi.1860 yılından ölümüne kadar tüm enerjisini Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün kurulmasına ve geliştirilmesine adadı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün ilk sekreteri oldu ve matematik profesörü olarak görev yaptı. Ekim 1868'de başkan William Barton Rogers'ın ciddi hastalığı nedeniyle başkan vekili oldu ve 1870'te başkan seçildi. Runke, 8 yıl boyunca başkanlık görevini üstlendi, 1878'de başkanlığından istifa etti fakat 1902 yılına kadar Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde görev yapmaya devam etti.

Yayınlar

Kaynakça

  1. ^ "Runkle, John Daniel, 1822-1902 | MIT ArchivesSpace". archivesspace.mit.edu. 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  2. ^ "John Daniel Runkle, 1822-1902 | MIT History" (İngilizce). 3 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  3. ^ Tyler, H. W. (1903). "Biography: John Daniel Runkle". The American Mathematical Monthly. 10 (8/9): 183-185. doi:10.2307/2971348. ISSN 0002-9890. 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">John McCarthy (bilgisayar bilimci)</span> Amerikalı bilgisayar bilimci ve bilişsel bilimci

John McCarthy, Amerikalı bilgisayar bilimci ve bilişsel bilimci. Yapay zekâ terimini ve Lisp programalama dilini icat edenlerden biri. Lisp programlama dilini geliştirdi. ALGOL dil yapısını önemli ölçüde etkiledi. Zaman paylaşımı yöntemini yaygınlaştırdı. Çöp toplama metodunu icat etti ve ilk yapay zekanın geliştirilmesinde büyük bir etkisi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Sanders Peirce</span> Amerikalı filozof, mantıkçı ve matematikçi (1839–1914)

Charles Sanders Peirce, pragmatizm akımının isim babası olmuş, daha sonra da pragmatist yöntemin ana hatlarını çizmiş olan Amerikalı filozoftur. Felsefede bilgi konusuna öncelik vermiş başlamış ve Aristoteles'in düzeni doğada bulan nesnel yaklaşımı ile Kant'ın bilgideki düzenin zihnin eseri olduğunu dile getiren öznel yaklaşımının bir sentezini yapmıştır. Kavram, fikir ve kuramlarımızın doğruluklarını, onların yararlılıklarıyla özdeşleştiren Peirce'e göre, yöntem öncelikle düşüncelerimizi açık ve seçik hale getirmekten oluşur ve bu yöntem sayesinde felsefe bir bilime dönüşecektir.

<span class="mw-page-title-main">Princeton Üniversitesi</span> ABD, New Jerseyde kurulu vakıf üniversitesi

Princeton Üniversitesi, New Jersey'de yer alan özel bir üniversitedir. Ivy League'e ait 8 üniversiteden birisidir. İlk olarak Elizabeth, New Jersey'de 1746'da New Jersey Koleji (College of New Jersey) adıyla kurulan üniversite, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski dördüncü yüksek öğrenim kurumudur ve Amerikan Devrimi'nden önce kurulan dokuz üniversiteden biridir. 1896 yılında ise adı Princeton Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Princeton'ın 40 Nobel Ödülü, 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 3 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası kazananıyla ilişkisi olmuştur. Princeton, dünyanın öğrenci başına en büyük bağışı olan üniversitesidir. Ünlü fizikçi Albert Einstein 1933 yılından itibaren Princeton'da çalışmaya başlamıştır. Öldüğü yıl 1955'e dek bu görevi sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">John William Strutt</span> İngiliz fizikçi

John William Strutt, 3. Baron Rayleigh ya da Lord Rayleigh, bilime kapsamlı katkılarda bulunmuş İngiliz matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">MIT Lisansı</span>

MIT Lisansı, 1988 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından hazırlanmış, en yaygın kullanılan özgür yazılım lisanslarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Radikal Cumhuriyetçiler</span>

Radikal Cumhuriyetçiler, 1854-1877 yılları arasında ABD'deki Cumhuriyetçi Parti içindeki bir gruptur. Özellikle 1865 yılında sona eren Amerikan İç Savaşı'nın ardından eski Amerika Konfedere Devletleriʼne bağlı eyaletlerde yürütülen yeniden yapılanma sırasında iktidardaydılar.

<span class="mw-page-title-main">Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü</span>

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT), Almanya'nın en büyük ve en prestijli araştırma ve eğitim kurumlarından birisidir. Bu kurum 1 Ekim 2009'da Karlsruhe Üniversitesi'nin ve Karlsruhe Araştırma Merkezi'nin birleşmesiyle oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Henry Kendall (fizikçi)</span>

Henry Way Kendall, derin inelastik saçılma ilgili öncü niteliğindeki araştırmaları için "Jerome Isaac Friedman ve Richard E. Taylor ile birlikte 1990 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı parçacık fizikçisi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Laughlin</span> Amerikalı fizikçi

Betts Robert Laughlin, Amerikalı fizikçi ve akademisyendir. Columbia Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi'nden Daniel Tsui ve Horst Störmer ile birlikte, "kesirli yük taşıyan uyarılmalar içeren yeni bir kuantum akışkanı biçiminin keşfinden dolayı" 1998 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">David Baltimore</span> Amerikalı biyolog

David Baltimore, Fizyoloji veya Tıp ödülü kategorisinde Nobel sahibi Amerikalı biyolog ve üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">George William Hill</span>

George William Hill, Amerikalı astronom ve matematikçi. Bağımsız ve büyük ölçüde bilim camiasından izole bir şekilde çalışarak gök mekaniğine ve adi diferansiyel denklemler teorisine önemli katkılarda bulunmuştur. Çalışmalarının önemi 1905 yılında Henri Poincaré tarafından açıkça kabul edilmiştir. Hill 1909 yılında matematiksel astronomi alanındaki araştırmaları nedeniyle Royal Society'nin Copley Madalyası ile ödüllendirildi. Hill küresi ile birlikte Hill diferansiyel denklemi ile tanınmaktadır.

Robert Sanderson Mulliken moleküler orbital kuramının, başka bir deyişle moleküllerin yapısının hesaplanmasının moleküler orbital yöntemiyle detaylandırılması, gelişmesini sağlayan Amerikalı fizikçi ve kimyacı. Dr Mulliken 1966 yılında kimya dalında Nobel Ödülü'nü almıştır. 1983 yılında ise Priestley Madalyasını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">James Spriggs Payne</span>

James Spriggs Payne, Liberyalı siyasetçidir. Payne, Afrika ülkesi Liberya'da ilki 1868 ile 1870 yılları, ikincisi ise 1876 ile 1878 yılları arasında olmak üzere iki farklı dönemde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">MIT Press</span>

MIT Press, Cambridge, Massachusetts'teki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü' ne(Massachusetts Institute of Technology/MIT) bağlı bir üniversite basımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">John S. Waugh</span> Amerikalı kimyager (1929 – 2014)

John Stewart Waugh, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Amerikalı kimyager ve enstitü profesörüydü. Ortalama hamilton teorisini geliştirmesi ve daha önce sıvılarla sınırlı olan NMR spektroskopisini katı hale genişletmek için kullanması ile tanınmaktadır. Nükleer manyetik rezonansın (NMR) dinamiklerinin ve spektrumlarının ücretsiz genel amaçlı Windows tabanlı simülatörü olan ANTIOPE'nin yazarıdır. Ayrıca, izole sistemlerde denge ve ergodisite için genel gereklilikleri göstermek için birkaç bağlı spin sistemlerini kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Huggins</span>

Sör William Huggins LN BN RS, eşi Margaret Lindsay Huggins ile birlikte astronomik spektroskopide öncü çalışmaları ile tanınan İngiliz bir gökbilimciydi.

<span class="mw-page-title-main">Bjorn Poonen</span> Amerikalı matematikçi

Bjorn Mikhail Poonen, Amerikalı matematikçi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Matematik Bölümü'nde Seçkin Bilim Profesörüdür. Dört kez Putnam Yarışması kazananı olmuştur. Araştırma alanı aritmetik geometri olmakla birlikte ara sıra olasılık ve bilgisayar bilimi gibi diğer konularda da yayınlar yapmıştır. İki kitap düzenledi ve araştırma makalelerine yaklaşık 1.000 farklı yazar tarafından atıfta bulunuldu. Algebra &amp; Number Theory dergisinin kurucu, yönetici editörüdür. Ayrıca Involve ve AK Peters Research Notes in Mathematics kitap serisinin yayın kurullarında görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">William Barton Rogers</span> Amerikalı bilim insanı ve MITnin kurucusu

William Barton Rogers, Amerikalı jeolog, fizikçi ve eğitmen 1828'den 1835'e kadar William ve Mary Üniversitesi'nde ve 1835'ten 1853'e kadar Virginia Üniversitesi'nde eğitimciydi. 1861 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nü kurdu ve ilk başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">James Crafts</span> Amerikalı kimyager (1839 – 1917)

James Mason Crafts, çoğunlukla asilasyon reaksiyonlarını geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir kimyagerdir.