İçeriğe atla

John Bass

John R. Bass

John R. Bass (1964, New York) Amerikalı diplomat. 2014-2017 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye Büyükelçisi olarak görev aldı. Bundan önce 2009-2012 yılları arasında ABD'nin Gürcistan büyükelçiliği görevinde bulundu.[1]

Hayatı ve Kariyeri

John R. Bass 1964 yılında New York eyaletinde doğdu. Syracuse Üniversitesi mezunudur. İtalyanca ve Fransızca bilmektedir.

Ekim 2012 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı Yönetici Sekreterliğine atandı ve Dışişleri Bakanlığı'nın birçok bürolarında, Sekreter Yardımcısı Politika Planlama Direktörü ofisleri arasında irtibat görevlisi olarak çalıştı.

Ekim 2017'de, ABD'nin Türkiye'deki vize hizmetlerini askıya almaya karar vermesinin ardından, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk hükûmetinin Bass'ın ABD büyükelçisi olarak yetkisini artık tanımayacağını söyledi. Ziyaretçi vizelerinin iptali, bir Türk mahkemesinin İstanbul'daki ABD Konsolosluğu'nda çalışan bir çalışanın tutuklanmasına karar vermesinden sonra geldi.[2][3]

Türkiye'de vize hizmetlerinin askıya alınmasının ardından Bass, YouTube'da bir açıklama yayınladı.[4]

Başkan Donald Trump, 20 Temmuz 2017'de John Bass'i Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan Büyükelçisi adayı gösterdi.[5] 28 Eylül 2017'de adaylığı Senato tarafından onaylandı.[6] Bass bu görevden 6 Ocak 2020'de ayrıldı.[7]

29 Aralık 2021'de Dışişleri Bakanlığı Yönetimden Sorumlu Müsteşar olarak göreve başladı.

Kaynakça

  1. ^ "Ambassador Biography". Embassy of the United States Ankara, Turkey. 15 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2014. 
  2. ^ Tuysuz, Gul; Koran, Laura (10 Ekim 2017). "Erdogan: Turkey does not recognize US ambassador after visa spat". CNN. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2018. 
  3. ^ Cunningham, Erin; Fahim, Kareen (8 Ekim 2017). "U.S. and Turkey announce tit-for-tat travel restrictions, a sign of deteriorating alliance". Washington Post. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2018. 
  4. ^ "Ambassador John Bass's statement on the suspension of visa services in Turkey on YouTube". 2 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2020. 
  5. ^ Bowden, John (20 Temmuz 2017). "Trump to nominate Turkey envoy for ambassador to Afghanistan". The Hill. 25 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2017. 
  6. ^ Lardner, Richard. "Senate confirms Huntsman as US ambassador to Russia". ABC News (İngilizce). Associated Press. 29 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2017. 
  7. ^ Jakes, Lara (6 Ocak 2020). "John Bass, U.S. Envoy to Afghanistan, Steps Down on Cusp of New Peace Deal". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 6 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

Diplomatik görevi
Önce gelen
John Tefft
Gürcistan Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi
2009–2012
Sonra gelen
Richard Norland
Önce gelen
Francis Ricciardone
Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye Büyükelçisi
2014–2017
Sonra gelen
Philip Kosnett
(Chargé d'Affaires a.i)
Önce gelen
P. Michael McKinley
Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan Büyükelçisi
2017–2020
Sonra gelen
Ross Wilson
(Chargé d'Affaires)
Siyasi görevi
Önce gelen
Stephen Mull
Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri
2012–2014
Sonra gelen
Joseph Macmanus

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Donald Trump</span> 45. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2017–2021)

Donald John Trump, 2017-2021 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. başkanı olarak görev yapmış Amerikalı siyasetçi ve iş insanıdır. 8 Kasım 2016 tarihinde yapılan 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerine Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak girmiş, Hillary Clinton'dan yaklaşık 3 milyon oy geride kalmasına rağmen, Amerika'nın seçiciler heyeti metoduna göre başkanlığa seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Bu sayfada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları listelenmiştir. Kuzey Kıbrıs pasaportu sadece 7 ülkede geçerli olmakta olup, vize uygulamayan tek ülke Türkiye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksinin 2016 yayınına göre Azerbaycan vatandaşları umumi Azerbaycan pasaportu ile sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 62 ülkeye seyahat edebilirler ve bunlardan 31'ine vizesiz girebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın vize politikası</span>

Azerbaycan hükümeti, belirli ülkelerin vatandaşlarına, belirli bir süre için vize almak zorunda kalmadan, umumi Azerbaycan pasaportu ile turizm veya iş amaçlı Azerbaycan ziyareti ve diplomatik ve hizmet pasaportu ile resmî amaçlı Azerbaycan ziyareti için giriş izni verir. Diğer ülkelerin vatandaşları, Azerbaycan Cumhuriyeti büyükelçiliklerinden veya konsolosluklarından, Azerbaycan'a seyahat etmeden önce vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Visa Waiver Program</span>

The Visa Waiver Program (VWP) (Vize Muafiyet Programı), belirli ülkelerin vatandaşlarını vize almak zorunda kalmadan 90 güne kadar turizm veya iş için Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahatlerine imkân sağlayan Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin bir programıdır. Program, 50 ABD eyaletinin yanı sıra, yine ABD'ye bağlı olan Porto Riko ve Karayipler'de bulunan Virgin Adaları için de geçerlidir. Programda olan ve ABD hükûmeti tarafından seçilen ülkelerin çoğu çok yüksek bir İnsani Gelişme Endeksi'ne sahip, yüksek gelirli ekonomiler, Gelişmiş ülkeler olarak kabul edilmektedir.

Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçiler, vizeden muaf ülkelerden birinden gelmedikçe vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri'nin vize politikası</span> Vize politikası

Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretçileri vize muaf ülkelerden birinin vatandaşları ülkeye vardıklarında vize için uygun olan ülkelerden birinden gelmiş olmadıkça seyahate çıkmadan önce vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'nın vize politikası</span>

Dünyadaki vizeden muaf 51 ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Kanada'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş geçici ikamet vizesi alması gerekmektedir. Her yıl, 35 milyondan fazla kişi Kanada'yı ziyaret etmektedir. Kanada, Nisan 2015 tarihine kadar vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarına elektronik seyahat izni programını tanıtmayı planlıyor.

Tüm ülkelerin vatandaşlarının Afganistan'ı ziyaret etmek için vize almaları gerekmektedir. Tek muafiyet, Afganistan'da doğan, Afgan bir ebeveynden veya Afganistan'da doğmuş bir ebeveynden doğan yolculardır. 15 Ağustos 2021'de Kabil'in düşüşü'nün ardından, Uluslararası alanda tanınan eski hükûmet olan Afganistan İslam Cumhuriyeti tarafından kurulan diplomatik misyonlarına, çalışmalarını sürdürmeleri için Taliban tarafından talimat verildi. Taliban hükûmeti, Afganistan'a giriş için bu temsilcilikler tarafından verilen vizeleri kabul ediyor. Bazı Afganistan temsilcilikleri vize vermeyi durdurdu, diğer konsolosluklar ise vize vermeye devam etti.

Vize'den muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Hindistan ziyaretçileri Hint diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Hindistan, Dünya'daki birçok ülkeden turist elektronik vizesi alınmasına izin vererek 2014 yılında vize politikası reformu yapmayı planlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden veya Vize Muafiyet Programı ülkelerden birinden gelinmediği sürece Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen ziyaretçiler Amerika Birleşik Devletleri'nin dış temsiliciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Aynı kurallar Porto Riko ve Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları için de geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zalmay Halilzad</span> Amerikalı diplomat

Zalmay Mamozy Halilzad, Amerikalı diplomat ve dış politika uzmanı. Halilzad, Eylül 2018'den Ekim 2021'e kadar ABD'nin Afganistan Uzlaşma Özel Temsilcisi olarak görev yaptı. Halilzad, Başkan George W. Bush tarafından ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak atandı ve 2007-2009 yılları arasında bu görevde bulundu. Halilzad, görevinden ayrıldığı sırada hükûmetteki en yüksek rütbeli Amerikalı müslümandı. Bundan önce Halilzad, Bush yönetiminde 2004-2005 yılları arasında Afganistan Büyükelçisi ve 2005-2007 yılları arasında Irak Büyükelçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nikki Haley</span> Amerikalı siyasetçi

Nimarata Nikki Haley, 2011 ile 2017 yılları arasında Güney Karolina'nın 116. valisi ve Ocak 2017 ile Aralık 2018 tarihleri arasında 29. ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak görev yapmış Amerikalı bir siyasetçi ve diplomattır. Cumhuriyetçi olan Haley, bir başkanlık kabinesinde görev yapan ilk Hint asıllı Amerikalıdır. 2024 Cumhuriyetçi Parti başkanlık ön seçimlerinde aday oldu. Washington, D.C.'de 3 Mart 2024 tarihinde yapılan ön seçimlerde kazandığı zafer onu Cumhuriyetçi Parti başkanlık ön seçimlerini kazanan ilk kadın yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Hartman</span>

Arthur Adair Hartman, Jimmy Carter'ın başkanlığı döneminde Fransa'da ve Ronald Reagan'ın başkanlığı döneminde Sovyetler Birliği Büyükelçisi olarak görev yapan Amerika Birleşik Devletleri diplomatı.

ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası İran, Kuzey Kore, Suriye ve Rusya'ya yaptırımlar uygulayan bir Birleşik Devletler federal yasasıdır. Tasarı, Meclis 419-3 oy oranı ile geçtikten sonra 27 Temmuz 2017'de Senatoda 98–2 oy oranı ile kabul edildi. 2 Ağustos 2017'de Başkan Donald Trump, yasanın "ciddi şekilde kusurlu" olduğuna inandığını belirterek imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">Linda Thomas-Greenfield</span> Amerikalı diplomat ve ABDnin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi

Linda Thomas-Greenfield, Amerikalı diplomat, akademisyen ve mevcut Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi. 2013-2017 yılları arasında ABD'nin Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı. Bundan önce 2008-2012 arasında ABD'nin Liberya Büyükelçiliği görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.

<span class="mw-page-title-main">Yerlan İdrisov</span> Kazak siyasetçi

Yerlan Abilfayizuli İdrisov, Kazak siyasetçi. 1999-2002 ve 2012-2016 yılları arasında Kazakistan dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Ukrayna ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri, 25 Aralık 1991'de Ukrayna'nın bağımsızlığını resmen tanıdı. Amerika Birleşik Devletleri, başkent Kiev'deki konsolosluğunu 21 Ocak 1992'de büyükelçilik statüsüne yükseltti. 2002'de, Kaset Skandalı sırasında yapılan kayıtlardan birinin, gelişmiş bir Ukrayna savunma sisteminin Ukrayna tarafından Saddam Hüseyin'in Irak'ına transfer edildiği iddiasının ortaya çıkmasıyla ABD ve Ukrayna arasındaki ilişkiler bozuldu.