İçeriğe atla

John Barth

John Barth
John Barth (1995)
Doğum27 Mayıs 1930(1930-05-27)
Cambridge, Maryland, ABD
Ölüm2 Nisan 2024 (93 yaşında)
Bonita Springs, Florida, ABD
MeslekRomancı, profesör
TürPostmodernizm, üstkurmaca
Önemli ödülleriNational Book Award (1973)

John Simmons Barth (27 Mayıs 1930 - 2 Nisan 2024), Amerikalı romancı ve kısa hikâye yazarıdır. Postmodernist yapıtlarıyla bilinir.

Barth'ın eserleri özellikle mizah ve renkli hikâyelerle doludur. Eserlerinin bu denli renkli olmasında Binbir Gece Masalları'ndan ilham aldığını belirtmiştir.[1]

John Barth Cambridge, Maryland'de doğdu. Johns Hopkins üniversitesini 1951'de bitirdi. Penn Eyalet Üniversitesi'nde 1953-65, Buffalo Üniversitesi'nde 1965-73, Boston Üniversitesi'nde 1972-73 ve Johns Hopkins Üniversitesi'nde 1973-95 yıllarında profesörlük yaptı. 1995'te emekliye ayrıldı. Barth, 2 Nisan 2024'te Bonita Springs, Florida'da kaldığı bir bakım evinde doğal nedenlerden 93 yaşında öldü.[2]

Eserleri

Kurgusal

  • The Floating Opera (1957)(Yüzen Opera)
  • The End of the Road (1958)(Yolun Sonu)
  • The Sot-Weed Factor (1960)(Zom-Otu Etkeni)
  • Giles Goat-Boy, or, The Revised New Syllabus (1966)(Keçi Çobanı Giles)
  • Lost in the Funhouse: Fiction for Print, Tape, Live Voice (hikâyeler) (1968)
  • Chimera (üç kitaplık roman) (1972) (Masal Masal İçinde (Khimaira))
  • LETTERS: A Novel (1979)
  • Sabbatical: A Romance (1982)
  • The Tidewater Tales: A Novel (1987)
  • The Last Voyage of Somebody the Sailor (1991)
  • Once upon a Time: A Floating Opera (1994)
  • On with the Story (stories) (1996)
  • Coming Soon!!!: A Narrative (2001)
  • The Book of Ten Nights and a Night: Eleven Stories (2004)
  • Where Three Roads Meet: Novellas (2005)

Kurgusal Olmayan

  • The Friday Book (1984)
  • Further Fridays (1995)

Kaynakça

  1. ^ "Amerikalı postmodernist romancı John Barth 93 yaşında öldü - Edebiyat Bülteni - Güncel Edebiyat Haberleri". 3 Nisan 2024. 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 
  2. ^ "John Barth, Writer Who Pushed Storytelling's Limits, Dies at 93". The New York Times. 2 Nisan 2024. 2 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Saul Bellow</span> Kanadalı-Amerikalı yazar (1915 – 2005)

Saul Bellow, Kanada doğumlu Yahudi asıllı Amerikalı yazardır. Edebiyat alanında Nobel Ödülü'nü 1976 yılında ve Ulusal Sanat Madalya'sını 1988 yılında kazanmıştır.

Üstkurmaca, klasik anlamdaki tüm kurmaca türlerine atıfta bulunan bir kurmaca türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Temel Akarsu</span>

Hikmet Temel Akarsu, romancı, öykücü, hiciv ve oyun yazarı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesini bitirdi. Pen Club, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Mimarlar Odası üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Ondaatje</span> Sri Lanka asıllı Kanadalı şair ve romancı

Philip Michael Ondaatje Sri Lanka asıllı Kanadalı şair ve romancıdır. En fazla bilinen eseri 1992 Booker Ödülü sahibi romanı İngiliz Hasta'dır. Bu roman ayrıca 9 dalda Oskar ödülü kazanmış aynı adlı filme de uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Flannery O'Connor</span>

Flannery O'Connor, Amerikalı romancı, kısa öykü ve makale yazarı. Babası gibi lupus nedeniyle, 1964'te öldü.

<i>Geoffrey Crayonın Karalama Defteri</i>

Geoffrey Crayon'ın Karalama Defteri Washington Irving'in yazdığı 34 makale ve kısa hikâyeden oluşan bir derlemedir. 1819 1820 yıllarında seri olarak yayımlanan derleme Irving'in en iyi bilinen iki çalışması "The Legend of Sleepy Hollow" ve "Rip Van Winkle" hikâyelerini de içerir. Irving derlemeyi kariyeri boyunca kullanmaya devam edeceği "Geoffrey Crayon" takma adıyla yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazuo Ishiguro</span> Japon asıllı İngiliz romancı

Kazuo Ishiguro, (Japonca: かずお・いしぐろ ya da 石黒 一雄 8 Kasım 1954 doğumlu Japon asıllı İngiliz romancı. Nagazaki kentinde doğan İşiguro 1960 yılında ailesiyle birlikte İngiltere'ye göçtü. University of Kent'i bitirdikten sonra University of East Anglia'da yaratıcı yazarlık yüksek lisansı yaptı. 1982 yılında İngiliz yurttaşlığına geçti.

Kurgusal olmayan roman, kurguya dayanmayan bir roman türüdür. Bu türde tarihsel veriler ve gerçek olaylar, kurgusal iddialarla beraber anlatılır. Kurgunun anlatım teknikleri de bu türde kullanılır.

Daniel Nathans Amerikan Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi mikrobiyolog.

<span class="mw-page-title-main">Ellen Gilchrist</span> Amerikalı yazar

Ellen Gilchrist, Amerikalı romancı, hikâye yazarı ve şair. 1984 yılında, hikâyelerinin derlemelerinden oluşan Victory Over Japan adlı kitabıyla National Book Award ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Wright</span> Amerikalı yazar

Lawrence Wright, Amerikalı yazar, senarist ve gazeteci. 2006 çıkışlı The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11 kitabıyla Kurgusal Olmayan Genel Eser kategorisinde Pulitzer Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Stafford</span>

Jean Stafford, Amerikalı yazar. The Collected Stories of Jean Stafford eseriyle 1970 yılında Pulitzer Kurgu Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">E. Annie Proulx</span> Amerikalı yazar

Edna Ann Proulx doğumlu Amerikalı romancı, kısa öykü yazarı ve gazeteci. İsmi çoğu yerde Annie Proulx olarak yazılsa da asıl yazılışları E. Annie Proulx ve E.A. Proulx 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Taylor (yazar)</span> Amerikalı yazar (1917 – 1994)

Peter Matthew Hillsman Taylor,, Amerikalı romancı, hikâye ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Malamud</span> Amerikalı yazar (1914 – 1986)

Bernard Malamud Amerikalı romancı ve kısa öykü yazarı. Saul Bellow ve Philip Roth ile birlikte, 20. yüzyılın en tanınmış Amerikalı Yahudi yazarlarından biriydi. "Beyzbol" romanı 1984 yılında Robert Redford 'un oynadığı "The Natural" filmi olarak sinemaya uyarlandı. Çarlık Rusya 'daki antisemitizm ile ilgili 1966'da yayınlanan romanı' "The Fixer" de ayrıca sinemaya uyarlandı ve Ulusal Kitap Ödülü ile Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'nü kazandı.

<i>Güzel ve Çirkin</i>

Güzel ve Çirkin, Fransız romancı Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve tarafından yazılmış ve 1740'ta La Jeune Américaine et les contes marins'de yayımlanmış geleneksel bir masaldır. Uzun versiyonu ilk defa 1756'da Jeanne-Marie Leprince de Beaumont tarafından Magasin des enfants'da kısaltıldı, yeniden yazıldı ve yayımlandı ve Andrew Lang tarafından 1889'da Masal Kitabı serisindeki Blue Fairy Book'ta en çok anlatılagelen versiyonu yayımlandı. MS 2. yüzyılda Altın Eşek'te Lucius Apuleius Madaurensi'nin yazdığı "Cupid and Psyche" ve İtalyan masalı Giovanni Francesco Straparola'nın Le piacevoli notti 'deki "The Pig King" gibi kendinden daha önce söylenmiş masallardan etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zaman ve mekân</span> kurgusal hikayenin geçtiği mekan ve zaman

Zaman ve mekân, kurgu yahut kurgu olmayan bir anlatının hangi zamanda ve nerede geçtiğine dair kavram. Edebî unsur olarak hikâyeyi bir zemine oturtmaya ve geçtiği dönemin atmosferini anlamaya yardımcı olur. Kültür, tarihî dönem, coğrafya ve saat gibi hikâyenin geçtiği dünyayı anlamaya yarayacak her türlü bilgi zaman ve mekân bağlamında değerlendirilir. Plan, karakter, ana fikir ve stil ile birlikte zaman ve mekân da kurgunun temel bileşenlerinden biri olarak kabul edilir.

Kurgusal tarz, kitap ticaretinde belirli bir edebi tarza uymak amacıyla yazılmış kurgusal eserler için kullanılan bir terim.

<span class="mw-page-title-main">Viktorya edebiyatı</span>

Viktorya edebiyatı ya da Viktorya dönemi edebiyatı, Kraliçe Viktorya (1837-1901)'nın hükümdarlığı döneminde yazılan edebi metinlerin bütününü oluşturan İngiliz edebiyatıdır. Romantik dönem ile yirminci yüzyılın modernist edebiyatı arasında bir bağlantı, bir geçiş oluşturur. On dokuzuncu yüzyılda roman, İngilizce edebiyatın önemli bir türü haline geldi ve bu gelişim Viktorya devrinde gerçekleşti. Dönemin İngilizce eserleri bilimsel, ekonomik ve teknolojik ilerlemelerden sınıfsal yapılanmalardaki değişikliklere ve dinin toplum üzerindeki rollerine kadar birçok alanda İngiliz kültürünün büyük dönüşümlerini yansıtmaktadır. Dönemin ünlü romancıları arasında Charles Dickens, William Thackeray, Brontë kız kardeşler, George Eliot ve Thomas Hardy yer alır.