İçeriğe atla

John Augustus Larson

John Augustus Larson, (d. 11 Aralık 1892 - ö. 1 Ekim 1965 ) ABD Kaliforniya'da bulunan Berkeley Polis Departmanına bağlı polis memuru ve adli soruşturmalarda kullanılan modern poligraf (Yalan makinesi)'ın mucididir.

Larson Kanada'nın Shellburne adlı bir kentinde doğmuştur. Ailesi Yeni İngiltere'ye taşınmıştır. Çocukluğu sırasında ailesi boşanmıştır. Boston Universitesinde Biyoloji okumuştur. Maddi sıkıntıya düşmemek ve derece yapabilmek için garsonluk, gazete satıcılığı ve asansör operatörü gibi işler yapmıştır. 1915 yılında parmak izi tespiti teziyle yüksek bir derece yapmıştır. Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesinde 1920 yılında fizyoloji alanında mezun olmuştur. 1920'de Berkeleyev polis birliğine katılmıştır.William Moulton Marston'un kan basıncıyla alakalı bir makine yaptığını öğrenince daha güvenli ve kapsamlı bir makine yapmak için nabız, solunum ve cilt iletkenliği üzerinde çalışmıştır.

Çalışmalarının sonunda poligrafı icat etmiş ve aygıt 1921 yılında kullanıma hazır hale gelmiştir. Poligrafı William Moulton Marston'un yaptığı çalışmaları kullanarak geliştirmiştir. İlk kez 1921 yaz mevsiminde San Fransisco'da bir rahibi öldüren William Hightower üstünde denenmiştir. Ertesi gün gazetedeki habere göre tarafsız bilim tarafından Hightower suçlu ilan edilmiştir. Sorgulama sonucunda makine tarafından verilen grafikler sayesinde yalan söylediği anlaşılmıştır. Polis şefi August Vollmer bu aygıtı basına "yalan makinesi" olarak tanıtmıştır.

Larson Margaret Taylor ile evlenmiştir.15 yıl boyunca cinayet, hırsızlık, cinsel suçlar gibi 1000'den fazla davayı poligrafı kullanarak çözmüştür. Yaptığı poligraf resmi olarak en iyi icatlar arasına girmiştir. Britanya Ansiklopedisi Almanac'ta 2003 yılında 325 büyük icat arasına girmiştir. Hala 1920 Rankopediya'nın mükemmel icatları listesinde ilk 10'da yer almaktadır. Poligraf ilk kez Officer 444 adlı bir filmde görülmüştür.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar</span> çok sayıda aritmetiksel veya mantıksal işlemlerden oluşan bir işi, önceden verilmiş bir programa göre yapıp sonuçlandıran elektronik araç

Bilgisayar, aritmetik veya mantıksal işlem dizilerini (berim) otomatik olarak yürütmek üzere programlanabilen dijital bir elektronik makinedir. Çağdaş bilgisayarlar, programlar olarak bilinen genel işlem kümelerini gerçekleştirebilir. Bu programlar, bilgisayarların çeşitli görevleri gerçekleştirmesini sağlar. Ayrıca bir bilgisayar sisteminin tam verimle çalışabilmesi için donanım, işletim sistemi ve çevresel cihazlara sahip olması gerekmektedir. Bu terim aynı zamanda bir bilgisayar ağı veya bilgisayar kümesi gibi birbirine bağlı ve birlikte çalışan bir grup bilgisayar anlamına da gelebilir.

Kenneth Lane Thompson Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi.Thompson, kariyerinin büyük bir bölümünde orijinal Unix işletim sistemini tasarlayıp uyguladığı Bell Labs'ta çalıştı. Ayrıca C programlama dilinin doğrudan selefi olan B programlama dilini de icat etti. Bununla beraber Plan 9 işletim sisteminin yaratıcılarından ve ilk geliştiricilerinden biriydi. Thompson, 2006'dan beri Go programlama dilini birlikte icat ettiği Google'da çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Turing</span> İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog

Alan Mathison Turing, İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Buhar makinesi</span> Buharın içinde var olan ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren bir dıştan yanmalı motor

Buhar makinesi, buharın içinde var olan ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren bir dıştan yanmalı motordur. Buhar makineleri, lokomotifler, buharlı gemiler, pompalar, buharlı traktörler ve endüstriyel devreler olabilir.

<span class="mw-page-title-main">William Faulkner</span> Amerikalı yazar (1897 – 1962)

William Cuthbert Faulkner Nobel ödüllü, Amerikalı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği tarihi</span>

Elektrik mühendisliği tarihi, elektrik kullanımının günümüze gelirken geçirdiği dönüşümleri, yaşam ve teknolojinin gelişimine etkilerini ve bu gelişime katkıda bulunan bilim insanlarını anlatan tarihtir.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Lawrence</span>

Ernest Orlando Lawrence,, 1939 yılında icadı siklotron ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış olan, Amerikalı nükleer fizikçi. Manhattan Projesi için yaptığı uranyum izotop ayırma üzerindeki çalışması, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı kuruluşundaki katkıları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar donanımı tarihi</span> Bilgisayarın işlemcisi ve işletim sisteminin bir bütün olarak geçmişi

Bilgisayarın tarihçesi, bilgiyi hesaplamak, düzenlemek ve değiştirmek için kullanılan yazılım ve donanımların tarihsel gelişiminden bahsetmektedir. Bilgisayar, en basit bakış açısıyla bir matematiksel işlemci, yani bir hesap aracıdır ve veri işler.

<span class="mw-page-title-main">Siklotron</span> bir çeşit parçacık hızlandırıcı

Siklotron bir çeşit parçacık hızlandırıcıdır. Siklotronlar yüklü parçacıkları yüksek frekanslı alternatif gerilim kullanarak hızlandırır.

<i>Polis Akademisi</i> (film) 1984 yapımı Amerikan filmi

Polis Akademisi Yönetmenliğini Hugh Wilson'ın yaptığı 1984 yılı ABD yapımı Polis Akademisi serilerinin ilk filmidir. Film, dünya çapında yaklaşık 81.1 milyon $ hasılat elde etmiştir.

Hassas döküm tekniği binlerce yıl geriye uzanır. Hassas döküm tekniğinin erken kullanımı, süs eşyları ve takılar, desenler için doğal balmumu kullanarak, kil kalıplama ve elle çalıştırılan körük fırınların kullanılmaması nedeniyle çok kullanılan bir tekniktir. Örnek olarak dünya çapında Hindistan’ın Happan sınırında milattan önce 2500-2000 yıllarında çok rastlanmış olup, Tutankamun yine milattan önce 1333-1324, Mezopotamya, Aztek ve Maya Meksika Mısır mezarlarında rastlanmış olup, Afrika da ise ayrıntılı dekorasyonlar Benin medeniyetinde bulunmuştur medeniyetlerde bakır, bronz ve altın dökümüne daha çok rastlanmıştır.

<i>Geciken Adalet</i>

Geciken Adalet, 1948 ABD yapımı kara filmdir. Özgün adı Call Northside 777 olan film sinemalardan yıllar sonra TRT Televizyonunda da aynı Türkçe adla gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geoffrey Wilkinson</span>

Geoffrey Wilkinson İngiliz kimyager ve Ernst Otto Fischer ile birlikte 1973 Nobel kimya ödülü sahibi akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Meşrubat</span> alkolsüz içecek türü

Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içecek. Soda, gazoz, maden suyu, enerji içeceği, meyve suyu ve meyve aromalı diğer içecekleri kapsar. Türkçeye Arapça maşrūbāt (مشروبات) (içecekler) sözcüğünden geçmiştir ve şurb (içme) kökünden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Victor Sjöström</span>

Victor Sjöström İsveçli film yönetmeni, senarist ve aktör. 1924'te Hollywood'a gitmeden önce kariyerine İsveç'te başladı. Victor, ilk olarak sessiz dönem sinemasında çalışmıştır, en çok bilinen filmleri The Phantom Carriage (1921), He Who Gets Slapped (1924) and The Wind (1928). Ayrıca Ingmar Bergman'ın Wild Strawberries (1957) adlı filminde baş rolü oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brie Larson</span> Kanadalı-Amerikalı sinema oyuncusu

Brianne Sidonie Desaulniers, Amerikalı aktris ve film yapımcısıdır. Gençliğinde komedilerde destekleyici çalışmasıyla dikkat çeken oyuncu, o zamandan beri bağımsız dramalar ve film franchise'larında başrollerde oynadı ve Akademi Ödülü ve Altın Küre gibi ödüller aldı. Time dergisinde, 2019'da dünyadaki en etkili 100 kişiden biri seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Kuluçka makinesi</span> tr vikipedi mafyası

Kuluçka makinesi, yapay olarak bir kanatlı yumurtasının civcive dönüşmesi için gereken fiziki koşulları temin eden bir makine olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Holloway Marston</span> Amerikalı psikolog (1893 – 1993)

Sarah Elizabeth Marston, Amerikalı avukat ve psikologdur.