İçeriğe atla

John Andrew Boyle

John Andrew Boyle
Doğum10 Mart 1916(1916-03-10)
Worcester Park, Surrey
Ölüm19 Kasım 1978 (62 yaşında)
Manchester
Milliyetİngiliz
Mezun olduğu okul(lar)Birmingham Üniversitesi
MeslekOryantalist, Tarihçi
Tanınma nedeniFarsça tercümeler
Önemli eser(ler)Târîh-i Cihângüşâ (çeviri), Câmiu't-Tevârîh (çeviri), İlâhînâme (çeviri),

John Andrew Boyle (10 Mart 1916 - 19 Kasım 1978), İngiliz oryantalist ve tarihçiydi.

Yaşam ve kariyer

Worcester Park, Surrey, İngiltere'de 10 Mart 1916'da doğdu. Çok yönlü bir bibliyofil ve çevirmen olan babası Birmingham'da Bolivya konsolosu olarak görev yapmıştır. Boyle, Birmingham Üniversitesi Almanca bölümünden birincilikle mezun olmuş ve daha sonra Göttingen ve Berlin'de doğu dilleri eğitimi almıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Ordusu'nda İstihkâm eri olarak kısa bir süre görev yaptıktan sonra Dışişleri Bakanlığı'na atanmış ve 1950 yılına kadar burada çalışmıştır. O yıl Manchester Üniversitesi'nde Farsça bölümünde Senior Lecturer olarak atandı ve sırasıyla Reader (1959) ve Farsça kürsüsünde Profesör (1966) oldu. Manchester'da 19 Kasım 1978'de öldü.[1]

Kısa bir Farsça sözlük ve modern Farsçanın gramerini (Wiesbaden, 1966) hazırlayan Boyle, belki de en çok İran tarihinin Moğol dönemi üzerine yaptığı çalışmalarla ve özellikle 1947 yılında Vladimir Minorsky'nin danışmanlığında tamamladığı doktora tezinin bir uzantısı olan Cüveynî'nin Târîh-i Cihângüşâ (The History of the World Conqueror, 2 cilt, Manchester, 1958) adlı eserinin açıklamalı çevirisiyle hatırlanacaktır. Bu alandaki diğer katkıları arasında Reşîdüddîn'in Câmiu't-Tevârîh (The Successors of Genghis Khan, 1971) adlı eserinin bir kısmının çevirisi ve daha sonra Variorum Reprints serisinde tek ciltte toplanacak olan çok sayıda makale (The Mongol World Empire, 1206-1370, London, 1977) yer almaktadır. The Cambridge History of Iran'ın yayın kurulu üyesiydi ve kendisinin de İlhanlılar üzerine bir bölümle katkıda bulunduğu The Saljuq and Mongol Periods (1968) adlı V. cildin editörlüğünü yaptı. Yayımlanan son kitabı Ferîdüddin Attâr'ın İlâhînâme'sının çevirisidir (Manchester, 1977).[2]

Târîh-i Cihângüşâ'nın çevirisi 1958 yılında yayınlanınca aynı yıl İran'ın Sepās (1. sınıf) nişanını aldı ve bu nişanı alan tek Avrupalı oldu. Ancak araştırmaları hiçbir şekilde İran'la sınırlı kalmadı ve daha sonraki yıllarda Ermenice ve hatta Kelt dillerini de kapsayan geniş kapsamlı bir dil bilgisine sahip oldu. Bu çeşitlilik onun folklora giderek artan bir ilgi duymasını sağladı ve bu alanda bir dizi değerli makale yayınladı.

Bibliyografi

Aşağıdaki kitapların yazarıdır:[3]

  • Grammar of modern Persian / by John Andrew Boyle. Wiesbaden : Harrassowitz, 1966 (Porta linguarum orientalium ; N.S., 9)

Çeviri

  • The history of the world-conqueror / 'Ala-ad-Din 'Ata-Malik Juvaini. - Manchester : Manchester Univ. Press, 1958 (2 Cilt)
  • The successors of Genghis Khan / Rašīd-ad-Dīn Faḍlallāh. - New York [u.a.] : Columbia Univ. Press, 1971
  • The Ilāhī-Nāma or Book of God of Farīd al-Din ʿAṭṭār / transl. from the Persian by John Andrew Boyle. With a foreword by Annemarie Schimmel. Manchester : Univ. Press, 1976 (Persian heritage series)

Editörlük

  • The Cambridge history of Iran / [Board of ed. A. J. Arberry ...] Vol. 5: The Saljuq and Mongol periods / ed. by J. A. Boyle. Cambridge Univ. Press, 1968

Makale

  • The Mongol World Empire : 1206 - 1370 / John Andrew Boyle. London : Variorum Reprints, 1977 (Collected studies series ; 58)

Kaynakça

  1. ^ Elwell-Sutton, L. P. (1 Ocak 1979). "Obituary: John Andrew Boyle". Folklore. 90 (1). ss. 105-106. doi:10.1080/0015587X.1979.9716129. 
  2. ^ "BOYLE, JOHN ANDREW – Encyclopaedia Iranica". Iranicaonline.org. 29 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2013. 
  3. ^ "Boyle, John Andrew - People and organisations - Trove". Trove.nla.gov.au. 20 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Timur İmparatorluğu</span> Asyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk

Timur İmparatorluğu, Timurlu Devleti, Timurlular veya Turan İmparatorluğu, Fars ve İslam medeniyeti unsurları ile Türk-Moğol devlet ve askeri teşkilat unsurlarını bünyesinde barındıran Emir Timur tarafından kurulmuş bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî</span> Türk tasavvuf âlimi ve şair (1207–1273)

Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Celâleddin Muhammed Rumi, ayrıca Celaleddin Muhammed Belhî veya yaygın adlarıyla Mevlânâ veya Rumi, 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir. Mevlana'nın etkisi ulusal sınırları ve etnik ayrımları aşar: onun manevi mirası son yedi yüzyıldır İranlılar, Tacikler, Türkler, Yunanlar, Peştunlar, Orta Asya ve Hint Yarımadası Müslümanları tarafından büyük ölçüde takdir edilmektedir. Şiirleri dünya dillerinin çoğuna geniş çapta çevrilmiş ve çeşitli biçimlere aktarılmıştır. Mevlana, Amerika Birleşik Devletleri'nde "en popüler şair" ve "en çok satan şair" olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ziyârîler</span>

Ziyariler ya da Zeyariler, Hazar Denizi'nin güneyinde, 927-1090 yılları arasında hüküm süren Gilek kökenli bir hanedandır.

<span class="mw-page-title-main">Fars edebiyatı</span> İranın sözlü ve yazılı edebî birikimi

Fars edebiyatı, Farsça sözlü kompozisyonlardan ve yazılı metinlerden oluşan dünyanın en eski edebiyatlarından biridir. 2500 yıldan uzun bir dönemi kapsayan Fars edebiyatına ait kaynaklar bugünkü İran sınırlarının ötelerine, Orta Asya, Batı Asya, Anadolu, Hint alt kıtası, Mısır ve Balkanlar'a yayılmıştır. Gaznelilerin Orta ve Güney Asya'yı fethinden sonra Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya'ya yayılmıştır. Yalnız İranlılar değil, Türk, Kafkas, Hint, Pakistanlı ve Slav şair ve yazarların Fars dilinde oluşturdukları eserler de Fars edebiyatı içinde sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nizâmî-i Gencevî</span> Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair

Nizâmî-i Gencevî, Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair.

<span class="mw-page-title-main">Sebük Tegin</span>

Sebük Tegin, 977–997 yılları arasında hüküm süren Gazne Devleti sultanıdır.

Kutbüddin Muhammed, 1097-1127 yılları arasında tahtta kalmış Harezmşah hükümdarı. Büyük Selçuklulara bağlı bir vali olarak 30 yıl Harezm'i yöneten Kutbüddin, Garcistan'lı bir gulam olan Anuş Tegin'in büyük oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">İran hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İran hükümdarları listesi coğrafyacılara tarafından Büyük İran bölgesi olarak tanınan arazilerde kurulan devletlerde hükûmet süren tüm imparatorluk, krallıklar ve hükümdarlıklarda hukuken idareci olan hükümdarların listesidir.

İnalcık, 13. yüzyılın başlarında Harezmşahlar Devleti'ndeki Otrar'ın valisidir. Esas olarak Cengiz Han'ın Harezmiye'yi başarılı ve yıkıcı bir şekilde işgal etmesini kışkırtmaya neden olmasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Timurlu Hanedanı</span> Timurlu Hanedanı

Timurlu hanedanı, kendini Gürkani, Timur'un soyundan gelen Türk-Moğol kökenli bir Sünni Müslüman hanedanı idi. "Gürkani" kelimesi, Türkçeden Moğolcaya da geçen "damat" anlamına gelen "küḏegü (küregen)" kelimesinin Farsçalaştırılmış şekli olan "Gürkan"dan türemiştir. Gürkan lakabını kullanmasının sebebi ise Cengiz Han'ın soyundan gelen Saray Mülk Hanım ile evlendiğinden, Timurlular Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu Cengiz Han'ın soyundan gelen akrabaları olduğundan, bu hanedan tarafından kullanılmıştır. Timurlu hanedanı üyeleri Fars kültüründen güçlü bir şekilde etkilenerek tarihte iki önemli imparatorluk kurmuşlardır:

The Cambridge History of Iran İran tarihi hakkında Cambridge University Press tarafından yayınlanan 7 ciltli bir araştırma eseri. Yayınlanan ciltlerde günümüz İran'ının tarihöncesi dönemlerden bugüne dek tarihi ve tarihi coğrafyası dışında İran kökenli halkların yaşadığı bölgeler de konu edinmiştir.

Diyaülmülk Ahmed bin Nizâmülmülk, Büyük Selçuklu İmparatorluğu ve daha sonra Abbasiler'in İranlı veziri. Selçuklu Devleti'nin ünlü veziri Nizâmülmülk'ün oğludur.

I. Arslan Şah, 1101–1142 yılları arasında İran'ın Kirman eyaletinin merkezinde bulunan Kirman Selçukluları'nın sultanıydı. Geniş ve düz bir ovada bulunan bu şehir İran'ın başkenti Tahran'ın 1.076 km güneyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Payza</span>

Payza veya payzi veya gerege, Moğol İmparatorluğunda yetkililere ve elçilere belirli ayrıcalıkları ve yetkilerin verilmesi için taşınan, genelde boyna asılan yazılı metal bir künyeydi. Moğol soylularının ve yetkililerinin sivil halktan mal ve hizmet talep edebilmelerini sağlayan resmi bir semboldü.

Cevher Hatun bilinmeyen bir tarihte Gazneli III. Mesud ile evlenerek onun ikinci karısı olan Selçuklu prensesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Harezmşahlar’ın Moğollar tarafından istilası</span>

Harezm'in Moğol istilası 1219 ile 1221 yılları arasında gerçekleşti, Cengiz Han komutasındaki Moğol İmparatorluğu birlikleri Orta Asya'daki Harezmşahlar Devleti topraklarını işgal etti.

<span class="mw-page-title-main">Toğanşah</span>

Toğanşah bin Alparslan, Horasan Selçuklu hükümdarlarından biriydi. 10 yıl kadar (1083-1092) hüküm sürdü ve Herat'ı merkez edindi.

<span class="mw-page-title-main">İran ve Mezopotamya’nın Moğollar tarafından istilası</span>

Moğolların İran'ı fethi, 1219 ile 1258 yılları arasında Orta Doğu ve Orta Asya'daki İslam devletlerine karşı üç Moğol seferini içermektedir. Bu seferler, Harezmşah hanedanının, Nizârî-İsmaili Devleti'nin ve Bağdattaki Abbasi Halifeliğinin sona ermesine ve İran'daki yerlerine Moğol İlhanlı hükûmetinin kurulmasına yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in Moğollar tarafından fethi</span>

Moğolların Çin'i fethi, Moğol İmparatorluğu'nun 74 yıl boyunca (1205–1279) Çin üzerinde hüküm süren çeşitli imparatorlukları fethetmeye yönelik bir dizi büyük askeri çabasıydı. 13. yüzyılda yetmiş yıla yayıldı ve Kin hanedanı'nın yenilgisini, Karahıtaylar, Batı Şia Hanedanı, Tibet, Dali Krallığı, Güney Song ve Doğu Şia‘yı içeriyordu. Cengiz Han yönetimindeki Moğol İmparatorluğu, 1205 ve 1207'de Batı Şia'ya küçük ölçekli baskınlarla fethi başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Merv Kuşatması (1221)</span>

Merv Kuşatması Nisan 1221'de Harezmşahlar’ın Moğollar tarafından istilası sırasında gerçekleşmiştir. 1219 yılında Moğol İmparatorluğu'nun hükümdarı Cengiz Han, Şah Alâeddin Muhammed tarafından yönetilen Harezmşahlar Devleti'ni işgal etti. Şah, büyük şehirlerini tek tek savunmayı ve ordusunu çeşitli garnizonlarda konuşlandırmak üzere bölmeyi planlarken Moğollar, Harezmşahlar Devleti'nin kalbi Horasan'ın etrafındaki birbiri ardına şehirleri kuşattı.