İçeriğe atla

Johari penceresi

Johari penceresi

Johari penceresi, insanların kendileri ve başkalarıyla ilişkilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olan bir tekniktir[1] Psikologlar Joseph Luft (1916–2014) ve Harrington Ingham (1916–1995) tarafından 1955'te oluşturuldu ve öncelikle kendi kendine yardım gruplarında ve kurumsal ortamlarda buluşsal bir alıştırma olarak kullanılıyor.[2][3] Luft ve Ingham, ilk isimlerinin bir kombinasyonunu kullanarak modellerine "Johari" adını verdiler.

Tanım

Alıştırmada, birisi bir listeden birkaç sıfat seçer ve kendi kişiliğini tanımladığını düşündüklerini seçer. Deneğin akranları daha sonra aynı listeyi alır ve her biri konuyu tanımlayan eşit sayıda sıfat seçer. Bu sıfatlar daha sonra ikişer ikişer dört hücreden oluşan bir ızgaraya eklenir.[4]

Filozof Charles Handy bu konsepte dört odalı Johari Evi diyor. Birinci oda, kendimizin bizim ve başkalarının gördüğü kısımdır. İkinci oda, başkalarının gördüğü ama bizim farkında olmadığımız yönleri içeriyor. Üçüncü oda, bildiğimiz ama diğerlerinden sakladığımız özel alandır. Dördüncü oda, ne kendimizin ne de başkalarının göremediği bilinçsiz yanımızdır.

dört kadran

Açık bölüm
Hem kişi tarafından bilinen hem de başkaları tarafından bilinen özelliklerin oluşturduğu alandır
Kör bölüm
Kişinin başkaları tarafından bilinen ama kendisinin bilmediği özelliklerini içeren bölümdür
Gizli bölüm
Kişinin kendisinin bildiği ama başkalarının bilmediği özelliklerini içeren alandır.
Bilinmeyen/Karanlık bölüm
Kişinin hem kendisinin hem de diğer bireyler tarafından bilinmeyen özelliklerini içeren alandır.

Bir terapinin hedefi, Açık karenin genişletilerek Gizli karenin, Bilinmeyen kare ve Kör Nokta karesinin daraltılmasıdır. Bu da kişinin kendi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlarken, Kör, Gizli veya Karanlık karelerin gönüllü olarak daraltılması ve kişinin çevresi ile daha iyi dostluk kurmasına ve daha sosyal kişi olmasına yardımcı olabilir.[5]

Kaynakça

  1. ^ Luft (1955). "The Johari window, a graphic model of interpersonal awareness". Proceedings of the Western Training Laboratory in Group Development. Los Angeles: University of California, Los Angeles. 
  2. ^ Pearl, Judea (1983). Heuristics: Intelligent Search Strategies for Computer Problem Solving. New York, Addison-Wesley, p. vii. 978-0-201-05594-8
  3. ^ Heuristic Reasoning: Studies in Applied Philosophy, Epistemology and Rational Ethics. Switzerland: Springer International Publishing. 2015. ss. 1-2. ISBN 978-3-319-09159-4. 11 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  4. ^ Of Human Interaction. Palo Alto, California: National Press. 1969. s. 177. 
  5. ^ Perry, P. (2010) Couch Fiction. pp. 123–124.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sokrates</span> Antik Yunan filozofu

Sokrates, Antik Yunan filozofudur. Heykeltıraş Sophroniskos'un ve Ebe Fenarete'nin oğludur. Yunan felsefesinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Kilis (il)</span> Türkiyenin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir il

Kilis; Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan, Suriye ile komşu bir sınır ilidir. Nüfusu 142.792 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

Melamîlik (ملامتيه) ya da Melamîler 8. yüzyılda Samanîler devrinde Horasan, İran’ında faaliyet gösteren bir sufi topluluktur. Melamet kelimesi, "kınanmışlık; itab ve serzenişlik; rezillik ve rüsvaylık" anlamlarına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bulbasaur</span> Pokémon türü

Bulbasaur(Japonca: フシギダネ Fushigidane), 905 hayali tür arasından iki tipli (Çimen/Zehir) bir Pokémon'dur. Ulusal Pokédex'te ilk Pokémon ve aynı zamanda Kanto ve Fiero Pokédex'inde de ilk Pokémon'dur. Kanto Bölgesi'nin üç başlangıç Pokémon'undan biridir; oyuncu aynı zamanda Charmander ve Squirtle'ı da seçebilir. Hem Pokémon Red, Pokémon Green (Japonya) ve Pokémon Blue'da; hem de Pokémon FireRed ve Pokémon LeafGreen'de başlangıç Pokémon'u olarak seçilebilir. Aynı zamanda Pokémon HeartGold ve Pokémon SoulSilver'da da elde edilebilir - ancak on altı rozet toplandıktan sonra rakip yenilmelidir. Bulbasaur, 16. seviyede Ivysaur'a, Ivysaur da 32. seviyede Venusaur'a dönüşür.

<span class="mw-page-title-main">Rüştü Erdelhun</span> 10. TSK Genelkurmay Başkanı

Mustafa Rüştü Erdelhun Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 10. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Barolar Birliği</span> kamu kurumu niteliğinde üst meslek kuruluşu

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye'de bütün baroların katılımıyla oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliği olan bir üst meslek kuruluşudur. Birliğin merkezi Ankara'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hogwarts</span> kurgusal okul

Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu, İngiliz yazar J.K. Rowling tarafından kaleme alınan Harry Potter serisinde 11 ila 17 yaşındaki öğrencilere cadılık ve büyücülük eğitimi veren kurgusal yatılı okul.

<span class="mw-page-title-main">Severus Snape</span> Harry Potter karakteri

Severus Snape, J.K. Rowling tarafından yazılmış Harry Potter serisinin bir karakteridir.

İçrekçilik, batınilik ya da ezoterizm, bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstat tarafından sadece ehil olanlara inisiyasyon yoluyla öğretilmesidir. Ezoterizm bir din veya bir inanç sistemi değildir. Çoğunlukla ezoterik (içrek) yani ezoterizm ile ilgili veya ezoterizme dair şeklinde kullanılır.

Tevhit ya da tevhid, teizm tarifinin İslâm terminolojisindeki karşılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Göz</span> görme organı

Göz, göz çukurunda bulunan, iri bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organdır.

<i>Körlük</i> (roman) Portekizli yazar José Saramagonun romanı

Körlük, Portekizli yazar José Saramago'nun 1995 yılında yazdığı alegori, bilimkurgu, gerilim ve psikolojik bir romandır. Roman, 1998 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi olan Saramago'nun en ünlü eserlerinden birisidir. Kitap, ilk olarak 1999'da Türkçeye çevrilmiştir. Konusu, körlüğün salgın bir hastalık gibi yayıldığı bir toplumda korku ve paniğin hâkim olması sonucu ahlaki değerlerin çökmesidir. Kitaptaki olaylar, adı bilinmeyen bir ülkenin adı bilinmeyen bir şehrinde geçmektedir. Romandaki hiçbir kahramanın adı yoktur, herkes sıfatları ile anılmaktadır. Nokta ve virgül dışında hiç noktalama işareti olmadan yazılmıştır.

Pretty Little Liars, Sara Shepard'ın 2006 yılında yayımladığı aynı isimli romanından uyarlanmış bir freeform dizisidir. 8 Haziran 2010'da yayınlanmaya başlanmış olan dizi 27 Haziran 2017 tarihinde ölüm bizi ayırana dek isimli 7. sezon 20. bölümü ile sona ermiştir.

Aşağıdaki karakterler Harry Potter serisindeki Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nun çalışanları, sakinleri ve kurucularıdır.

İpucu oyunu ya da Türkiye'deki pazarlama ismi Cluedo Yalanın Peşinde, 3-6 kişilik şans, strateji ve blöf içeren cinayet/gizem/detektiflik temalı bir kutu (masa) oyunudur. Oyunda bir evde bir cinayet işlenmiştir; Dr. Black'in katilinin kim olduğu, neyle ve nerede bu cinayeti işlediği bulmaya çalışılır.

<span class="mw-page-title-main">Diffie-Hellman anahtar değişimi</span> dünyanın enyuksek dagı

Diffie-Hellman anahtar değişimi (D-H), kriptografik anahtarların değişiminde kullanılan özel bir yöntemdir. Bu kriptografi alanında uygulanan ilk pratik anahtar değişimi örneklerinden biridir. Diffie-Hellman anahtar değişimi metodu, güvenilmeyen bir sistem üzerinden iletişim kurmak isteyen karşılıklı iki tarafın ortaklaşa bir anahtar üzerinde karar kılabilmesine olanak sağlar. Böylece, iki tarafın da karar kıldığı bir simetrik anahtar, güvenli olmayan sistem üzerinden iletişimi şifrelemek için kullanılabilir. Diffie-Hellman protokolünde amaç, iletişim kurmak isteyen iki taraf arasındaki anahtar değişim prosedürünü, anahtarın kötü tarafların eline geçmediğine emin olacak şekilde güvenli bir şekilde gerçekleştirmektir. Bu işlem bir defa yapıldığında ve taraflar bir anahtar üzerinde ortaklaştığında her iki taraf da kendi mesajını paylaşılan anahtarla şifreleyebilir, böylece taraflar arasındaki iletişim güvenli bir şekilde sağlanmış olur.

<span class="mw-page-title-main">Karen Horney</span> Alman kökenli Amerikalı psikanalist (1885-1952)

Karen Horney, Alman kökenli Amerikalı psikanalist. Neo-Freudyen bir ekol olan “ego psikolojisinin” temsilcisi olmuştur. Freud'dan farklı olarak kişiliğin ve nevrozun oluşumunda biyolojinin ve dürtüsel güçlerin etkilerinden çok kültürel etmenler üzerinde durur.

Dinostratus, Menaechmus'un kardeşi olan Yunan matematikçi ve geometriciydi. Daireyi kareleştirme problemini çözmek için kuadratrisi kullanmasıyla tanınır.