İçeriğe atla

Johannes Zukertort

Johannes Zukertort
DoğumJohannes Hermann Zukertort
7 Eylül 1842
Lublin, Kongre Polonyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm20 Haziran 1888
Londra, İngiltere
VatandaşlıkAlman İmparatorluğu, 1878 öncesi Birleşik Krallık, 1878 sonrası
EğitimBreslau Üniversitesi
Rakip(ler)Wilhelm Steinitz, Joseph Henry Blackburne, Adolf Anderssen, Szymon Winawer

Johannes Hermann Zukertort (7 Eylül 1842 - 20 Haziran 1888), Leh-Alman-İngiliz satranç oyuncusu. 19. yüzyılda dünyanın önde gelen satranç oyuncularından birisiydi. 1886 yılında ilk kez düzenlenen Dünya Satranç Şampiyonası'nda Wilhelm Steinitz karşısında yenildi. Körleme satrançta oldukça yetenekli olan Zukertort, aynı anda 16 körleme maç oynayarak Paul Morphy'nin rekorunu kırmıştı.[1]

Hayatı

Johannes Zukertort 7 Eylül 1842'de Rus egemenliği altındaki Kongre Polonyası'nın Lublin şehrinde doğdu. Babası Yahudi kökenli bir Protestan misyonerdi. Babası dini nedeniyle yaşadığı sıkıntılar sebebiyle oğluyla birlikte Prusya'ya göç etti.[1] Zukertort, Breslau Üniversitesi'nde tıp alanında eğitim gördükten sonra Fransa-Prusya Savaşı sırasında askeri doktor olarak orduya katıldı.[1]

Profesyonel kariyeri

Zukertort 19 yaşındayken Breslau'da satranç oynamayı öğrendi. Şehrinde düzenlenen turnuvaya katıldı ancak oynadığı tüm maçları kaybetti. Daha sonrasında Paul Rudolf von Bilguer'in yazdığı çalışmaları inceleyerek kendini geliştirdi ve 1862 yılında dönemin önde gelen oyuncularından olan Adolf Anderssen'i at eşitsizliğiyle yenmeyi başardı. Anderssen ile birlikte çalışan Zukertort, kısa sürede Almanya'daki en iyi oyunculardan birisi oldu.[1]

1867 yılında Berlin'e taşındı ve 1872 yılında Londra'ya taşındı. Aynı yıl Wilhelm Steinitz ile oynadığı maçı kaybetti. Steinitz karşısında kaybetmesine rağmen döneminin diğer oyuncularından daha üstündü.[2] Döneminin en başarılı turnuva oyuncularından birisi olan Zukertort; 1872 Londra turnuvasında Steinitz ve Joseph Henry Blackburne'ün gerisinde üçüncü, 1877 Köln'de birinci, 1877 Leipzig'de ikinci, 1878 Paris'de birinci, 1881 Berlin'de ikinci, 1882 Viyana'da dördüncü, 1883 Londra'da Steinitz'i geçerek birinci olmayı başardı.

Dünyanın en iyi oyuncularını yenerek birinci olduğu ve Steinitz'i 3 puan farkla geçtiği 1883 Londra Satranç Turnuvası Zukertort'un en önemli zaferlerinden birisiydi.[3] Bu turnuvanın sonucunda dünyanın en iyi oyuncuları olarak görülen Zukertort ve Steinitz arasında ilk Dünya Satranç Şampiyonası oynandı.[4] Karşılaşmada Zukertort 4–1'lük bir üstünlük yakalamasına rağmen son beş maçın dördünü kaybederek yenildi.[5]

Zukertort bu turnuva sonrasında yaşadığı sağlık problemleri oyunculuğunu da etkiledi. Romatizma, koroner kalp hastalığı, böbrek problemleri ve arteriyoskleroz gibi rahatsızlıklar geçiren Zukertort katıldığı diğer turnuvalarda başarılı olamadı.

Son yılları

Zukertort, Londrada bir restoranda oynadığı turnuva sonrasında geçirdi beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Öldüğüne 45 yaşındaydı. Londra'daki Brompton Mezarlığı'na gömülmüştür.

Öne çıkan maçları

Johannes Zukertort vs. NN, 1877, Viyana, Viyana Gambiti, 1-0 21 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Zukertort vezirini feda eder ve diğer taşlarıyla şahı kovalar. 17. hamlede mat kaçınılmaz olur.

Mikhail Chigorin vs. Johannes Zukertort, 1883, Londra, İspanyol Oyunu: Berlin Savunması, 0-1 9 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Johannes Zukertort vs. Joseph Blackburne, 1883, Londra 16 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Zukertort'un vezir fedasını Blackburne reddeder, Zukertort'un kale fedası da reddedilir. Zukertort, Blackburne'ü kaleyi almaya zorlar ve üç hamle sonrasında Blackburne maç terk eder.

Kaynakça

  1. ^ a b c d "JOHANNES ZUKERTORT". Федерация шахмат России (İngilizce). 4 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  2. ^ "Chessmetrics Player Profile: Johannes Zukertort". chessmetrics.com. 2 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  3. ^ "1883 London Tournament : World Chess Championship". www.mark-weeks.com. 31 Ocak 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  4. ^ The Centenary Match, Kasparov–Karpov III", Raymond Keene and David Goodman, Batsford 1986, p.9
  5. ^ "1886 Steinitz - Zukertort : World Chess Championship". www.mark-weeks.com. 20 Ekim 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Kramnik</span> 2000 yılından beri dünya satranç şampiyonu olan Rus satranç büyükustası

Vladimir Kramnik, Rus satranç büyük ustası. 2000 yılında Londra'da Garri Kasparov'u 16 oyunluk bir maçta yenmiştir. Bu maç FIDE için resmi bir dünya şampiyonası maçı olmasa da, genel olarak böyle kabul edildiğinden, kendisi 2000 yılından beri dünya satranç şampiyonu olarak kabul edilmektedir. Kasparov bu maçın ardından 2005 yılında satrancı bıraktığını açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emanuel Lasker</span> Alman satranç oyuncusu ve matematikçi (1868–1941)

Emanuel Lasker Alman satranç oyuncusu ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Magnus Carlsen</span> Norveçli satranç büyükustası

Sven Magnus Øen Carlsen, beş kez Dünya Satranç Şampiyonu olmuş ve halen dört kez Dünya Hızlı Satranç Şampiyonu ve altı kez Dünya Blitz Satranç Şampiyonu olan Norveçli satranç büyükustası. Carlsen, 1 Temmuz 2011'den bu yana FIDE dünya satranç sıralamasında 1 numarada yer almakta ve dünyanın en yüksek puanlı oyuncusu olarak geçirdiği süre bakımından Garri Kasparov'un ardından ikincidir. En yüksek derecesi olan 2882, tarihteki en yüksek derecedir. Ayrıca klasik satrançta elit seviyede en uzun yenilmezlik serisi rekorunu elinde tutmaktadır. Carlsen, popüler kültürde Satrancın Mozart'ı olarak adlandırılır.

Herdem Yeşil Parti, 1852'de Adolf Anderssen ve Jean Dufresne arasında oynanmış ünlü satranç oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Alehin</span> Rus-Fransız satranççı (1892 – 1946)

Aleksandr Aleksandroviç Alekhine, , Rus satranççı ve 1927-1935 ve 1937-1946 yılları arası Dünya satranç şampiyonu. Çok saldırgan oyun tarzıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Paul Morphy</span> Amerikalı satranççı (1837 – 1884)

Paul Charles Morphy, Amerikalı satranç ustasıdır. Kendi döneminin en iyi satranç ustası ve gayri-resmi dünya şampiyonu sayılır. Bir satranç dâhisi olarak "Satrancın Gururu ve Kederi" olarak anıldı. Ancak satrancı erken yaşta bıraktı. Eleştirmenler, Morphy'nin döneminin ötesinde bir satranç oyuncusu olduğunda hemfikirlerdir ancak modern satranç oyuncularıyla kıyaslandığında kendisinin ne kadar iyi bir sıralamaya sahip olduğuyla ilgili tartışmalar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Steinitz</span> Avusturyalı-Amerikalı satranççı (1836 – 1900)

Wilhelm Steinitz ilk resmi dünya satranç şampiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Halifman</span> Satranç oyuncusu

Alexander Valeryevich Khalifman, FIDE şampiyonu Rus satranç büyükustası.

Dünya Büyükler Satranç Şampiyonası 1991 yılından bu yana FIDE tarafından düzenlenen yıllık bir satranç turnuvasıdır. Turnuva katılımcıları o yılın 1 Ocak'ı itibarıyla 60 yaşına basmış olmalıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Michael Adams</span>

Michael Adams, Büyük Britanyalı bir satranç büyükustasıdır. Ekim 2000 - Ekim 2002 arasında dünyanın en iyi dördüncü oyuncusu unvanını koruyan Adams, Ocak 2009 FIDE reyting listesinde 2712 ELO puanıyla 24. sırada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Savielly Tartakower</span> Polonyalı-Fransız satranççı (1887 – 1956)

Ksawery Tartakower (1887-1956) Avusturya, daha sonra Polonya ve Fransa'da satranç büyük ustasıydı. Ayrıca, bugün bile kitapları hala popüler olan 1920'lerin ve 1930'ların satranç gazetecisi ve yazarıydı. Tartakower keskin zekası ve aforizmaları ile hatırlanır.

Saint Louis Arch Bishops profesyonel satranç takımıdır. Takım turnuvalara bir Amerikan takımı olarak katılır. Chess.com'un düzenlediği Pro Satranç turnuvalarına katılır. Takımın oyuncuları arasında Wesley So, Fabiano Caruana, Jeffery Xinong ve Lenier Dominguez vardır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Henry Blackburne</span>

Joseph Henry Blackburne, İngiliz satranç oyuncusu. "Kara Ölüm" lakaplı Blackburne, 19. yüzyılın önemli satranç oyuncularından biridir. Oyuna nispeten geç olan 17-18 yaşlarında öğrenmesine rağmen hızlıca güçlü bir oyuncu oldu ve 50 yılı aşkın bir profesyonel kariyer sürdürdü. Simultane ve körleme maçlar sergileyerek satrancın popülerleşmesine katkıda bulundu. Blackburne ayrıca kendi oyunlarından oluşan bir kitap yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Ding Liren</span> Çinli Dünya Satranç Şampiyonu

Ding Liren, Çinli dünya satranç şampiyonu, satranç büyükustasıdır. Liren, tarihteki en yüksek puan alan Çinli satranç oyuncusu ve aynı zamanda üç kez Çin Satrancı Şampiyonudur. Finalde Maxime Vachier-Lagrave'i yenerek 2019 Grand Chess Tour'un galibi oldu. 2019 yılında, 2007'den itibaren Magnus Carlsen'i playoff'ta yenen ilk oyuncu olarak Sinquefield Kupası'nı kazandı. Ding, bir Adaylar Turnuvasında oynayan ve FIDE dünya sıralamasında 2800 Elo puanını geçen ilk Çinli oyuncudur. Temmuz 2016'da 2875 Blitz reytingi ile dünyadaki en yüksek reytingli Blitz oyuncusu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Körleme Satranç</span>

Körleme satranç, oyuncuların taşların konumlarını görmedikleri ve taşlara dokunmadıkları bir satranç oyunu türüdür. Bu durum, oyuncuları taşların konumlarını zihinlerinde konumlandırmaya zorlar. Hamleler, bilinen bir satranç notasyonu aracılığıyla iletilir.

<span class="mw-page-title-main">2010 Dünya Satranç Şampiyonası</span>

2010 Dünya Satranç Şampiyonası, dönemin son Dünya Satranç Şampiyonu Viswanathan Anand ile rakibi Veselin Topalov arasında oynanan, 2010 Dünya Satranç Şampiyonunu belirlemek için düzenlenen satranç müsabakasıdır. 24 Nisan 2010 - 13 Mayıs 2010 tarihleri arasında Bulgaristan'ın Sofya şehrinde FIDE tarafından düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Dünya Satranç Şampiyonası</span>

2018 Dünya Satranç Şampiyonası, dönemin son Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen ile rakibi Fabiano Caruana arasında oynanan, 2018 Dünya Satranç Şampiyonunu belirlemek için düzenlenen müsabakadır. 9-28 Kasım 2018 tarihlerinde, Londra'nın Holborn semtinde, FIDE ve ortağı Agon tarafından düzenlenen müsabaka; 12 maç şeklinde oynanmıştır. Karşılaşmalar NRK tarafından worldchess.com sitesinde canlı yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2024 FIDE Adaylar Turnuvası</span>

2024 FIDE Adaylar Turnuvası, 2024 Dünya Satranç Şampiyonası'nın rakibini belirlemek için düzenlenen sekiz oyunculu bir satranç turnuvasıdır. Turnuva, 3-22 Nisan 2024 tarihleri arasında Toronto, Kanada'daki The Great Hall'da gerçekleşti. Etkinlik, FIDE Kadın Adaylar Turnuvası ile birlikte düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Aron Nimzoviç</span>

Aron Nimzoviç [Letonca: Ārons Nimcovičs, Rusça: Аро́н Иса́евич Нимцо́вич , 7 Kasım 1886 - 16 Mart 1935], Letonya doğumlu Danimarkalı satranç oyuncusu ve yazar. Nimzoviç 1920'lerin sonlarında gelindiğinde dünyanın en iyi satranç oyuncularından biriydi. Hipermodernler arasında en önde gelen isimdi ve satranç teorisi üzerine çok etkili bir kitap yazdı: My System (1925–1927). Nimzoviç'in ilk olarak 1929'da Almanca olarak yayınlanan ufuk açıcı eseri Chess Praxis ; gençlik öncesi döneminde, geleceğin Dünya Şampiyonu Tigran Petrosyan tarafından satın alındı ve bu kitap onun satranç oyunculuğu gelişiminde büyük bir etkiye sahip olacaktı.