İçeriğe atla

Johannes Martinus Burgers

Jan Burgers
DoğumJohannes Martinus Burgers
13 Ocak 1895(1895-01-13)
Arnhem, Hollanda
Ölüm7 Haziran 1981 (86 yaşında)
Washington, ABD
MilliyetHollandalı
VatandaşlıkHollanda
Mezun olduğu okul(lar)Leiden Üniversitesi
ÖdüllerOtto Laporte Ödülü (1974)
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarDelft Teknik Üniversitesi
Maryland Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Paul Ehrenfest

Johannes (Jan) Martinus Burgers (13 Ocak 1895 - 7 Haziran 1981), Hollandalı fizikçi. Doktorasını Paul Ehrenfest yönetiminde 1918'de Leiden Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Burgers denkleminin, dislokasyon teorisinde Burgers vektörünün ve Viskoelastiside Burgers malzemesnin babası olarak tanımlanmaktadır.[1]

Jan Burger, 1946'da kurulan Teorik ve Uygulamalı Mekanik Uluslararası Birliği'nin (IUTAM) kurucularından biridir ve 1946'den 1952'ye kadar genel sekreterliğini yapmıştır.[2]

Kaynakça

  • Nieuwstadt, F.T.M.; Steketee, J.A., (Ed.) (1995). Selected Papers of J.M. Burgers. Kluwer Academic Publishers. ISBN 0-7923-3265-2. 
Notlar
  1. ^ "Obituary: Jan Burgers". Physics Today. 35 (1). Ocak 1982. ss. 84-85. doi:10.1063/1.2890021. []
  2. ^ Fons Alkemade. "Some of IUTAM's history". IUTAM. 16 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maurice Wilkins</span> Yeni Zelanda doğumlu İngiliz fizikçi ve biyolog

Maurice Hugh Frederick Wilkins 1953 yılında DNA'nın yapısını James Watson ve Francis Crick ile ortaklaşa bulan kişidir. Fizikçi ve moleküler biyologtur. DNA yapısı üzerine çalışmalarından ötürü 1962 yılında yukarıdaki isimlerle beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal kilise</span>

Ulusal kilise terimi Hristiyanların kilise organizasyonlarının onların kendine has hali ile düzenlenişi anlamında kullanılır. Bu kelime şehirlerin, ülkelerin değil çeşitli milliyetlere özgü kiliselerde kullanılır, karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fogel</span> ekonomist

Robert William Fogel Amerikalı ekonomist. 1993 yılında, Douglass North ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Tarih bilimde, kantitatif yöntemlerin kullanılması olan cliometrinin önde gelen savunucularından biri olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Hevelius</span>

Johannes Hevelius (Latince), ayrıca Almancada Johannes Hewel, Johann Hewelke, Johannes Höwelcke ve Jan Heweliusz Lehçe, Protestan encümen üyesi ve ve Polonya'da bulunan Gdansk'ın (Danzig) belediye başkanı. Bir astronom olarak "ay topoğrafyasının kurucusu" namına sahip oldu ve yedisi günümüzde halen geçerliliğini koruyan on yeni takımyıldız tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Stanley Eddington</span> İngiliz astrofizikçi (1882-1944)

Arthur Stanley Eddington, OM, FRS, 20. yüzyıl başlarında yaptığı çalışmalarla tanınan astrofizikçi. Eddington aydınlatma gücü ve yıldızların aydınlatma gücünün doğal sınırı, adını kendisinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Guy Sebastian</span> Avustralyalı şarkıcı (d. 1981)

Guy Theodore Sebastian, Avustralyalı Pop/R&B/soul şarkıcısı ve şarkı yazarı ve Australian Idol'ün ilk birincisi.

<span class="mw-page-title-main">Martinus Veltman</span>

Martinus Justinus Godefriedus Veltman, Hollandalı bir teorik fizikçi. Parçacık teorisi üzerindeki çalışmaları için eski öğrencisi Gerardus 't Hooft ile birlikte 1999 Nobel Fizik Ödülünü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Norman Ramsey</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2011)

Norman Foster Ramsey, Jr, Amerikalı fizikçi. 1947 yılından beri Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörlüğü görevini yürütmektedir. Ramsey, aynı zamanda NATO ve ABD Atom Enerjisi Komisyonu gibi devlet ve uluslararası kuruluşlar ile çeşitli görevlerde bulunmuştur. Kendisinin atom saatleri yapımında önemli çalışmaları vardır. 1989 Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü Hans G. Dehmelt ve Wolfgang Paul ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brian Josephson</span>

Brian David Josephson, Galli teorik fizikçi ve Cambridge Üniversitesi’nden emekli olmuş fizik profesörüdür. En iyi bilindiği çalışmaları süper iletkenlik ve kuantum tünellemedir. 1962 yılında 22 yaşında doktorasını yaparken Cambridge’te yaptığı Josephson etkisi öngörüsü için 1973 yılında Nobel Fizik Ödülü aldı. Josephson Gallerli olup da Nobel Fizik Ödülü alan tek kişidir. Ödülü fizikçiler Leo Esaki ve Ivar Giaever ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">John Wesley</span>

John Wesley,, Anglikan bir ruhban ve Hristiyan teolog.

<span class="mw-page-title-main">Peter Higgs</span> İngiliz teorik fizikçi (1929–2024)

Peter Ware Higgs, İngiliz teorik fizikçi.

Robert Henry Dicke Amerikalı bir fizikçidir. En çok astrofizik, atom fiziği, kozmoloji ve yer çekimi alanlarına yaptığı önemli katkıları ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Andre Geim</span> araştırmacı

Sir Andre Konstantin Geim 21 Ekim 1958 Soçi doğumlu fizikçidir.

Michael Boris Green FRS, sicim kuramının öncülerinden olan Britanyalı fizikçi. Cambridge Üniversitesi'nde uygulamalı matematik ve teorik fizik bölümünde profesör ve Clare Hall ileri araştırmalar kolejinin üyesidir. 1 Kasım 2009'da Stephen Hawking'den Lucasian Matematik Profesörlüğü kürsüsünü devralmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emilio Segrè</span> İtalyan fizikçi (1905 – 1989)

Emilio Gino Segrè, İtalyan fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Jensen</span>

Johannes Hans Daniel Jensen Alman nükleer fizikçi. II. Dünya Savaşı sırasında Alman nükleer enerji projesi olarak bilinen Uranyum Kulübü'nde çalıştı ve uranyum izotopların ayrılması amacıyla çalışmalar yürüttü. Savaştan sonra Jensen Heidelberg Üniversitesi'nde profesör olarak görev aldı. Ayrıca University of Wisconsin-Madison, Institute for Advanced Study, Indiana Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü'nde misafir profesör olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Walter Brattain</span> Amerikalı fizikçi (1902 – 1987)

Walter Houser Brattain, Amerikan fizikçi. Çalışmalarını Bell Laboratuvarları'nda yürütmüştür. John Bardeen ve William Shockley ile birlikte transistörün mucitlerindendir. Bu üç bilim insanı ile birlikte 1956 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bob Backlund</span> Amerikalı güreşçi

Robert Lee "Bob" Backlund ya da bilinen adıyla: Bob Backlund, Amerikalı profesyonel güreşçi. Günümüzde WWE'de efsane kontratı altında çalışmaktadır.

The Baltimore Saturday Visiter, 19. yüzyılda Baltimore, Maryland'de çıkan haftalık bir yayındı. Baltimore'lu yazar Edgar Allan Poe'nun erken dönem eserlerinin bazıları burada yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">David J. Griffiths</span> Amerikalı fizikçi

David Jeffrey Griffiths, Amerikalı fizikçi ve eğitimcidir. Reed Koleji'nde 1978-2009 yılları arasında çalışmış ve emekli olmadan önce Howard Vollum Bilim Profesörü olmuştur.